Brief aan de volger/ontvolger op Instagram

Beste Instagrammer, Waarschijnlijk bent u net als ik een beetje verslaafd aan het sociale kanaal dat Instagram heet. Ik begrijp dat compleet. Verschillende keren per…

by 

InstagramBeste Instagrammer,

Waarschijnlijk bent u net als ik een beetje verslaafd aan het sociale kanaal dat Instagram heet. Ik begrijp dat compleet. Verschillende keren per dag check ik mijn account en plaats ik hartjes bij tal van foto’s die passeren in mijn feed. Heb ik even tijd dan probeer ik zelfs nieuwe accounts te ontdekken. Mijn Instagram-liefde is dan ook groot. Ik houd nu éénmaal van mooie plaatjes. En ja, soms ontdek je er ook al eens toffe dingen die je overstag laten gaan in een webshop. Misschien dat manlief dat minder tof vindt, maar allé, ik vind dat geweldig. Jij ook?

Misschien maakte je net zoals ik het begin van Instagram mee. Toen nog geen hond wist wat je er eigenlijk mee moest aanvangen. Want ja in mijnen tijd zat daar echt niemand op die ik überhaupt kende. Dat ik lang aanmodderde is geen geheim. Al deletete ik stiekem wel wat begin-foto’s. Want, oh my god, what was I thinking?

Misschien ben je nog maar met net in het Instagramclubje getreden en dan heet ik je graag welkom. Het is een hele fijne community, dat kan ik u verzekeren!Ben je nieuw, dan ken je allicht ook niet het tijdperk van Instagram zonder algoritme. Ik geef het toe, ik heb daar serieus op gevloekt. De chaoot in mij die zomaar een keertje iets postte wanneer het me past, werd een beetje afgestraft. Ondertussen snap ik het wel en is het eigenlijk allemaal best logisch. Maar soit, in het begin wou ik dat dus niet toegeven.

Ben je al langer actief dan moest jij je waarschijnlijk ook aanpassen? Instagram-pods, hashtags en populaire post-uren zijn je dan allicht niet vreemd. En misschien moet je af en toe ook eens een toffe feed gaan opzoeken omdat die niet meer standaard in je overzicht verschijnt. Tot op de dag van vandaag kon ik dat laatste trouwens niet oplossen. Daar baal ik dus nog steeds een beetje van. Want zo mis ik soms dingen van mensen die ik eigenlijk niet wil missen.

Nu ja, ik moet er nu ook geen drama van maken. Het is maar Instagram en het is maar een foto. Het is trouwens ook maar een like en ik ben ook maar één van de duizenden volges die Instagram rijk is. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het mij allemaal koud laat. Ik zou liegen als ik zeg dat het mij niet uitmaakt hoeveel likes mijn foto’s krijgen. Vaneigens dus dat ik het fijn vind als mijn nieuwste foto goed scoort. En natuurlijk vind ik het vré wijs als er reacties komen. En ja, bij elke nieuwe trouwe volger ben ik enthousiast.

Dat mijn feed de moeite waard is om te volgen, dat vind ik dus fijn. Jij allicht ook? Anders zette jij je profiel niet openbaar. We moeten daar niet over zeveren, denk ik dan. Geen schande om dat toe te geven.  ’t Werkt een beetje verslavend hé… Want waarom zouden we anders met z’n duizenden iedere dag opnieuw zot veel foto’s posten? Juist ja… als het ons niks kon schelen, deden we dat gewoon niet.

Ik snap dat dus allemaal wel. Maar liefste Instagrammer, wat ik niet snap is waarom jij kost wat kost wil dat ik je volg? Waarom is het cijfertje met aantal volgers zo belangrijk? Gaat het dan enkel en alleen om dingen te krijgen via Instagram? Om op events uitgenodigd te worden? Of zelfs over geld verdienen? Of gaat het over aandacht? En zegt een volg-cijfertje dan hoeveel je waard bent?

Ik dacht er al vaak over na maar kan enkel concluderen dat dat je drijfveren zijn wanneer je me voor de tig-ste keer volgt om me daarna weer te ontvolgen. (En in de ergste gevallen om dat ook nog eens te blijven herhalen. Of nog erger om ook nog eens je likes en reacties te verwijderen. I kid you not.)

Het spijt me ten zeerste beste Instagrammer als ik niet aan je verwachtingen voldoe en dus niet standaard kom terug volgen. Maar wat is er belangrijk? Dat je een fijn publiek hebt dat actief volgt, likes uitdeelt en reageert op je foto’s? Of een hoog volgers-aantal, die mogelijks zelfs nooit naar je feed kijken? Laat staan een like uitdelen. Ik ben meer van het eerste type. Zo heb ik nu een goeie 4000 volgers. Schoon getal. Maar waren het er 500 en waren die alle 500 heel actief, dan was ik ook al héél blij geweest. Stel u namelijk eens voor dat je met 500 man in één ruimte zit en met hen allen een goed contact uitbouwt? Juist ja… behoorlijk intens he?

Het volg/ontvolg-spelletje vind ik dus mateloos irritant. Niet dat je stopt met mij te volgen. Ook dat snap ik. Sommige feeds ontgroei je, ik ook. Ik durf dus ook al eens een grote kuis te doen in de accounts die ik volg. Maar volgen, ontvolgen, weer volgen en terug ontvolgen… nope, daar doe ik niet aan mee. Ik heb het daar trouwens helemaal mee gehad. En ik denk dat ik niet de enige ben.

Ik beloof geen freak te worden die angstvallig kijkt of je wel een correcte houding hebt of niet, maar valt het mij op dat je mij enkel om duistere redenen volgt, dan verdwijn je definitief naar de lijst van geblokkeerde gebruikers. Je komt dan tussen het rijtje te staan van freaky accounts. Die waarvan je niet wilt dat ze je volgen. Vroeger enkel een lijst van, tjah, ‘mannen’ met vreemde bedoelingen. Tussen die lijst kom jij dan dus te staan. Gewoon omdat je in de Instagram-valkuil loopt.

Wees dus gewoon een beetje lief voor jezelf en voor de anderen. Volg oprecht accounts die je interesseren. Spendeer daar liever je tijd met reageren en likes uitdelen. Voor je het weet bouw je met die gebruikers een tof contact op. En dat leidt dan misschien wel tot mooie vriendschappen. Ik kan er van mee spreken.

Dus deel je liefde uit en vergeet al de rest!

Ik en alle Instagrammers zullen u dankbaar zijn.

31 comments

 1. Aha! Helemaal mee eens!
  Kan je ook uitleggen hoe je bepaalde mensen blokkeert? Ik heb een privé-account omdat ik bij een open account ook vreemde volgers kreeg…

 2. Ik heb nog bijlange niet zoveel volgers als jij maar soms ben ik zo content met een aantal nieuwe volgers om dan plots de dag erna te merken dat diezelfde volgers al niet meer volgen. Frustrerend!! Ik vind je blog super goed geschreven en hoop dat op één of andere manier een aantal de boodschap snappen ?

 3. Is inderdaad gewéldig irritant!! Ik ben al zo’n 6 jaar instagrammer … ofzo.

  Waarschijnlijk gaat het zelfs hier ook over een algoritme, of een programma. Je geeft aan welke accounts je wil volgen, welke reacties er geplaatst moeten worden (automatisch) bij bepaalde hashtags. Je kan zelfs instellen hoe lang je daarmee bepaalde accounts volgt, om ze erna weer te ontvolgen. Flauw, belachelijk en vaak mega irritant. Ik probeer me er niet teveel op te focussen … en zo langzamerhand door te groeien naar mijn eerste, echte !! , 1000 volgers! 🙂

  Je hebt trouwens een prachtfeed! X

 4. Helemaal herkenbaar. Ik behoor ook tot de groep die volgt omdat ik geïnteresseerd ben. Maar ik heb bijlange niet zoveel volgers maar zie toch ook een terugkerend patroon van dezelfde accounts. Bedankt voor de blokkeertip! Tof geschreven artikel ??

 5. Heel erg waar! Mijn account staat (bewust) privé en ik heb dus maar een handvol volgers en zelfs bij mij gebeurt het vaak dat ik een verzoek inwillig waarvan ik al op voorhand weet dat ze me toch zullen ontvolgen binnen de drie dagen. Gewoon belachelijk eigenlijk.

 6. Damn right.. ik word daar stiepel van.
  Zelfs bepaalde gekende shops doen er aan mee. Mijn sympathie verdwijnt dan meteen en aankopen zal ik er ook niet gauw doen.

  1. ja ik had het deze week ook nadat ik denk ik iets had gepost van belmodo… twee dagen later ontvolgde die shop al terug en toen dacht ik: serieus, meen je dat nu? ik snapte al niet waarom ze mij volgden 😉 soms zie je het ook zo aankomen hé, feeds die niet met u eigen feed te maken hebben…

 7. Ik snap er niets van duidelijk. Ik ben dus zo eentje die gewoon volgt wat ze leuk vindt. En ik krijg zo het duistere vermoeden dat mijn profiel intussen ook openbaar staat, terwijl ik dat niet zelf zo heb ingesteld? In ieder geval,alles waar geld mee te verdienen valt, zal blijven bestaan. Ik denk niet dat die algoritmes in het leven zijn geroepen om ons een plezier te doen. Een vriendin zei me dat ze #instalike gebruikte en ik viel uit de lucht. Eeeecht? Waar zijn we mee bezig? Ik probeerde het ook eens en ja hoor, rare volgers. Tijd dat ik mijn account weer privé zet…Nu nog vinden waar. 😉 En voor kleine zelfstandigen is het misschien wel interessant en begrijp ik het volledig. Misschien alleen al daarom dat ik dat algoritme wel zou willen kennen of toch een beetje begrijpen.

   1. Het algoritme zal je nooit helemaal kunnen snappen he. En uiteindelijk valt het allemaal wel mee eens je eraan gewoon bent. Normaal komt je profiel ook niet zomaar openbaar te staan!

 8. Ik Instagram niet zo goed of bewust als jij… Ik doe zomaar wat… dus ik heb deze frustratie niet, omdat ik niet zie, wie mij volgt of ontvolgt. Ik ben al blij als er wat reacties komen op mijn feed ? Maar ik begrijp, hoe vervelend het is, als je het wél professioneel aanpakt.

 9. Weet je da’s net hetzelfde zoals mensen die de ene morgen keivriendelijk goeiedag zeggen als je hen voorbijloopt en de volgende dag doen alsof ze je niet kennen. Da doet ge toch ook niet! Nu ja Ik zal gewoon de vriendelijke meid blijven en nog keiveel goeiedag zeggen op IG of op straat 🙂
  Goed gezegd!

 10. Da’s ne keer gesproken, sie! 🙂 ’t Sch*t krijg ik daarvan. Ik zit bijlange niet aan het aantal volgers waar sommigen aan zitten, maar ik heb ergens wel het gevoel dat degene die me wel volgen ook èchte volgers zijn die, zoals je zegt, regelmatig liken en ook echt eens een oprechte reactie plaatsen. Ik volg ook alleen maar mensen waar ik oprecht in geïnteresseerd ben. Veel leuker voor hen èn voor mezelf.

 11. Zo fantastisch heb je deze blog geschreven! Jij zegt wat veel Instagrammers denken. Ik volg mensen omdat ik hun feed mooi vindt en dan probeer ik ook echt regelmatig te reageren.
  Als een account met meer dan honderduizend volgers mij gaat volgen, dan gaan alle alarmbellen af. Dat zijn geen blijvers. Ik houd van eerlijkheid en dat is niet iemand volgen om binnen een paar dagen weer te ontvolgen.
  Keep up the good work!

  1. Ik snap zeker dat je soms niet meer blijft volgen. Ik denk soms ook wel eens oei waarom volg ik die ook alweer? of oei, eigenlijk is het altijd hetzelfde maar inderdaad vandaag volgen en overmorgen weer ontvolgen, dan is het duidelijk waarom iemand volgt… gelukkig kan je dat nu via social blade perfect zien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.