Make it yourself

Broodpudding

recept broodpudding“Jij gooit wel erg veel brood weg” was de opmerking die ik nog niet zo lang geleden van mijn eigenste moeder kreeg. Gelijk had ze helemaal. We zijn hier niet zo van die brood-eters en al helemaal niet van het soort dat niet-vers-brood kan appreciëren. Dat klinkt misschien verwaand, en in de oorlog of ergens anders te wereld, zouden we dankbaar zijn dat we überhaupt te eten krijgen. Uiteindelijk bedacht ik wel dat mijn moeder gelijk heeft. De ideale oplossing voor onze broodverspilling vond ik dan ook in broodpudding! 

Tientallen recepten zijn hiervoor online te vinden. Ik stelde ondertussen mijn eigen recept samen met als hoofdvereiste: zo makkelijk en snel mogelijk klaar!

Benodigdheden voor 4 personen
  • 0,5 liter halfvolle melk
  • 200 g suiker (wit/bruin of beiden)
  • 300 g overschot van brood
  • 250 g rozijnen
  • 5 eieren
  • 1 vanillestok
  • bakboter
  • evt. kaneel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Snipper het brood in kleinere stukken, dat werkt straks makkelijker.
  3. Giet de melk bij het brood en voeg de suiker toe. Meng dit alles en laat het brood vijf minuutjes weken.
  4. Plet het brood daarna tot een dikke brij.
  5. Voeg de rozijnen, eieren, en de zaadjes van de vanillestok toe. Meng alles goed, zodat de eieren zeker losgeklopt zijn.
  6. Wie dat wenst kan ook een snuifje kaneel toevoegen aan het mengsel.
  7. Vet een bakvorm in en giet daarin het mengsel.
  8. Laat daarna ongeveer 45 minuten bakken in een oven van 200°. Opgelet, dit kan wat variëren van oven tot oven.

Smakelijk!!!



6 Comments

  • Reply
    Wikkelgatjes
    4 maart 2017 at 20:44

    Ik doe ook regelmatig eens blokjes peer in het beslag. Of peer in schijfjes snijden en dat bovenop leggen. Heerlijk! Oud brood gaat hier ook vaak in de toaster, of ik maak klakkaarts!

    • Reply
      Lut Geers
      4 maart 2017 at 21:06

      Moest even zoeken naar wat klakkaarts zijn en inderdaad: een van mijn lievelingsgerechten: verloren brood. Die peertjes lijken me ook wel lekker.
      Nog lekkerder: sandwiches ipv brood: maar dat lost het probleem van Lies niet op 😂.

  • Reply
    Sane
    4 maart 2017 at 22:37

    Wij zijn ook geen goeie broodeters en daarom vriezen wij sinds enkele maanden ons brood in, in porties per persoon. ’s Avonds leggen wel het dan uit, onder een stolp en dan heb je ’s morgens én ’s middags steeds vers brood. Ook goed voor de lijn want je kan niet zo makkelijk een extra boke eten 🙂
    (Ik ben ook niet zot van broodpudding dus hier werd ook belachelijk veel weggesmeten)

  • Reply
    Joke
    7 maart 2017 at 14:14

    In de keukenkast heb ik nog een ouderwetse keukenvorm.
    Dat is en metalen mini emmertje met daarbij een metalen dekseltje die je erop vast klemt.
    In het bakje moet je de ingrediënten doen, deksel erop vast zetten en in heel warm water, au bain marie, opwarmen.
    Helaas heb ik het recept niet meer en weet ook niet meer hoe lang je het moet laten garen voordat je het puddingvormbakje er uit kunt halen.
    Voeger hadden veel armere mensen geen goede oven en/of was het garen in een oven te duur.
    Broodpudding was om restjes brood op te maken met eventueel restjes die er bij passen want etenswaren weggooien was, in die tijd, bijna een zonde te noemen.
    Ik heb onderhand heel internet afgezocht naar het, hele oude broodpudding, recept.
    Wie kan me aan het recept helpen? Vooral … hoelang moet je zo’n broodpuddingvorm, in bijna kokend water, laten garen.

    Als ik een keertje wit brood over heb en is al te oud om het op te eten dan doe ik een laag water in een pan.
    Verwarm dan het water tot dat er stoom ontstaat. Pak dan een boterham leg die in een grote zeef en hou de boven het stomende water. Als je geen grote zeef hebt kon je ook een theedoek met een grote (bruine) elastiek boven rond de pan waarmee je dan de theedoek tussen de rand van de pan en elastiek vast klemt.
    Is het brood warm en warm, slap en wat vochtig dan leg je het sneetje brood op je bord en beleg het naar je smaak.
    Ik kies dan voor wat halvarine/margarine met jam, basterd suiker of heel luxe …. roomboter met daarop gestampte muisjes.

  • Reply
    Steentje
    7 maart 2017 at 19:30

    Oeps … ik ben er ook eentje die veel brood weggooit.
    Ga het alvast pinnen en in een weekend eens bekijken en maken ipv mijn brood weg te gooien.

    Groetjes

    Tina

    • Reply
      Joke
      8 maart 2017 at 13:56

      mocht je wat oude rozijnenbrood of rozijnenbollen hebben….. die kun je ook heel goed met (wit)brood, fruit e.d. et fruit en nog meer die je hier boven terug kunt vinden. Met Googlen kun je ook veel ideeën vinden.
      Behalve dan mijn vraag over mijn oude, sluitbare, broodvorm. 🙁 hoe lang ik die in heet water moet garen. 🙁

    Leave a Reply