Personal

Hoofdzonde 2: Avaritia (hebzucht – gierigheid) – #ouderzonden

Vorige week vertelde ik jullie hier al meer over hoofdzonde 1. Dat was toen een moeilijk te schrijven bericht: stoefen op jezelf, dat is moeilijk. Sommigen herkenden zich wel in mijn verhaal en dat vond ik fijn om horen. Benieuwd of jullie deze week herkenningspunten vinden bij mijn verhaal. Ouderzonde 2 gaat over hebzucht/gierigheid: “Wat zou je nooit delen met je kinderen?”

Misschien denk je nu wel, dat is toch een moeilijke vraag. We leren onze kinderen namelijk dat delen evident is en dat het iets is dat bij het leven hoort. Maar zoals dat wel vaker gaat bij het ouderschap leer je je kinderen zaken aan waar je zelf niet altijd even goed in bent. Mogelijks om te vermijden dat ze op dezelfde zaken botsen, anders omdat je gewoon een degelijk opgevoed kunt wil afleveren.

Dus ja, het zinnetje “Samen delen, samen spelen” valt hier wel meer dan eens. Ik heb dan ook veel bewondering voor mijn kinderen want zij moeten hun speelgoed delen. Als ze dat nu willen of niet. Mijn eigen speelgoed deel ik liever niet. Mijn iPhone en Macbook zijn verboden terrein. Al werd ik daarin wel milder. Vooral op restaurant kan een filmpje op de iPhone interessant zijn. Maar je snapt… ze moeten die dingetjes hier niet zomaar uit zichzelf nemen. En de Macbook blijft sowieso verboden terrein.

Verder ben ik wel bereid heel veel te delen met mijn kinderen. Muziek; al stampen we er al van kleins af ook volwassen muziek in, ons bed, het ligplekje in de zetel en als eerste naar het toilet mogen na een lange autorit. Ok, dat laatste is vooral om die extra was te vermijden. Toch is er nog รฉรฉn iets dat ik niet deel, met NIEMAND.

Wat ik absoluut niet aankan, niet kan verdragen en ten allen tijde probeer te beschermen, is het eten in mijn bord. Wat op tafel staat in potten en komen, in de frigo of gelijk waar, kan ik perfect delen. Maar eens op het op mijn bord ligt is het van mij. Ongevraagd in mijn bord zitten, dat doe je gewoon niet… Behalve dan als je een kwade Lies op je kap wil.

’t Is al altijd zo geweest. Ik had zelfs in het aller begin toen ik samen was met Stefaan, moeite om i.p.v. twee kleine pakjes friet een groot pak friet (om te delen) te bestellen. Dat kan ik ondertussen wel, al is er altijd een kleine gruwel die ik moet onderdrukken. Maar verder dan dat, gaat het echt niet.

Met kinderen is dat echter een probleem. Ze willen altijd nog dat ene stukje vlees of op restaurant net dat ene proeven dat het allerlekkerste is. Dan zitten ze ook met dat vork in je bord te prikken, in het slechtste geval met hun handen. Al meermaals ben ik dan ook al kwaad geworden. Ik kan het gewoon NIET verdragen.

Bij de vraag of ze van mijn bord mogen eten zeg ik dan ook vaak gewoon “Neen, dit is mijn bord, dat het jouwe.” Gelukkig voor mezelf helpt dat en zitten ze nu vooral bij papa in zijn bord. Hij vindt het zo erg, tenminste, zolang ze niet met al het lekkers gaan lopen. Maar voor hij het weet is het te laat. Dus ja, mijn egoรฏstisch kantje is misschien een tikkeltje erg, maar ik eet tenminste altijd alle lekkere dingen op.

Of zoals Joey zegt: “Lies, doen’t share food!!!”

 14 Comments

 • Reply
  Sarah | Petit Biscuit
  8 februari 2018 at 20:12

  Zo herkenbaar. Ik kan er ook niet tegen dat ze aan mijn eten zitten. Wij delen zelfs geen grote bak frieten. ๐Ÿ˜ฎ Elk zijn eigen bakje. Mijn bakje, mijn bord, mijn eten. Ook al neemt dochterlief dat nog niet echt serieus, maar de 18maander in huis zal het wel leren. Als je in mijn bord zit : Open war is upon you! Je bent gewaarschuwd ๐Ÿ˜‰

 • Reply
  Elisa
  9 februari 2018 at 06:37

  Wat ik niet wil delen is straks de laptop en eigenlijk ook niet de telefoon als ze hem echt kan gebruiken. Maar eten van mijn bord ben ik altijd heel makkelijk in, in een restaurant geef ik zoizo al de helft weg ?

 • Reply
  Lieve
  9 februari 2018 at 09:16

  Zo ontzettend grappig! Mijn man is ook zo… Ik moet er vaak om lachen, want stiekem pik ik af en toe wel iets uit zijn bord ?

 • Reply
  Sheena
  9 februari 2018 at 10:51

  Haha we zijn blijkbaar exact hetzelfde op dat vlak ๐Ÿ™‚ Den Joey komt ook voor in mijn ouderzonden blogbericht ๐Ÿ™‚ Zo herkenbaar!

  • Reply
   Liesellove
   9 februari 2018 at 10:55

   Aah ik kom eens lezen ๐Ÿ™‚ ik moet altijd aan hem denken ๐Ÿ™‚

 • Reply
  zebrazonderstrepen
  9 februari 2018 at 13:08

  heel herkenbaar, ik volg je helemaal ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Goofball
  9 februari 2018 at 13:46

  Ik zie een trend ontstaan bij de mama’s over voeding delen ๐Ÿ˜€

  • Reply
   Liesellove
   9 februari 2018 at 14:20

   Blijkbaar zijn er veel he die niet willen delen op vlak van eten in hun bord ?

 • Reply
  Miekids
  9 februari 2018 at 17:18

  Grappig! Ik heb dat vooral bij mijn man, van mijn kinderen kan ik dat beter verdragen ?

 • Reply
  Evi
  9 februari 2018 at 18:36

  ๐Ÿ™‚ Eten delen doen wij wel, maar Tuur mag niet van ons bord zelf iets nemen. Hij mag gerust wel tonen en/of vragen wat hij ervan wil. En dan krijgt hij daar een stukje van op zijn bord. Zelf ben ik nogal erg gehecht aan mijn me-time momenten, en die deel ik dus liever niet.

 • Reply
  Tamara
  10 februari 2018 at 12:41

  Ik vind dat altijd zo grappig, als mensen het niet kunnen verdragen dat er bij hen een hapje (of meer) gepikt wordt. Hier is mijn man zo… als Giel alle balletjes uit zijn soep gegeten heeft en hij naar de mijne begint te lonken (die hij krijgt als hij ook flink de rest van zijn soep eet), begint mijn man supersnel al zijn balletjes binnen te werken om te voorkomen dat Giel ook de zijne zou inpikken.

  Of de paniek in de ogen van een vriendin als iemand รฉรฉn frietje wil pikken terwijl ze sowieso niet alles zal opkrijgen ๐Ÿ˜€ Maar goed, we hebben allemaal wel rare kantjes ๐Ÿ˜‰

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  10 februari 2018 at 14:38

  Daar heb ik het minste problemen mee, tenzij het chocolade is….

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.