Wie het gezin Liesellove een beetje kent, weet dat wij heel erg kunnen genieten van thuis zijn. Er gaan best wel wat weekends voorbij dat wij niks speciaals doen. Maar toch is er ook ergens altijd een kleine drang om de wereld te verkennen. Die was er altijd al bij mij, en is met het krijgen van kinderen niet afgenomen. Ik krijg vaak vragen over hoe we dat doen met drie (ondertussen vier!) kleine kinderen, maar met een beetje organisatie lukt werkelijk alles. Zo trokken we richting Rumst, want ook dichtbij valt eigenlijk van alles te ontdekken. En ik kan je nu al zeggen, in Scheldeland is dat zeker het geval!

Toerisme Scheldeland

Scheldeland, waar Rumst dus tot behoort, is een toeristische regio die zich uitstrekt langs Schelde, Dender en Rupel in de stedendriehoek die wordt gevormd door Antwerpen, Mechelen en Gent. Dat natuur en water in deze regio een belangrijke rol spelen, zal je niet verbazen. Maar wist je ook dat deze regio eeuwenlang bekend stond omwille van haar vele steenbakkerijen? De lokale kleigrond bleek bijzonder geschikt te zijn voor de productie van bakstenen, dakpannen en tegels. Scheldeland is dan ook ideaal om te fietsen of te wandelen door het verleden van de baksteennijverheid.

En dat dit ook zeker kan met kleine kinderen hebben wij aan den lijve ondervonden. Daarom een samenvatting van wat wij echte aanraders vinden wanneer je een kort weekendje weg richting Scheldeland overweegt. Een eerste pluspunt is de afstand. Je hoeft geen uren in de wagen te zitten om je bestemming te bereiken. Met kinderen is dat sowieso al mooi meegenomen.

Scheldeland Scheldeland

Heerlijk slapen

Wij vertrokken op een vrijdagavond na ons werk en trokken daarom dadelijk naar onze B&B waarin we verbleven. Het werd B&B Biendomo en daar werden we met open armen ontvangen. Biendomo bevindt zich in een gerenoveerde hoeve. Het woon- stalhuis herbergt 4 ruime gastenkamers. In één van die kamers sliepen wij dus met het hele gezin. Werkte perfect, want in de kamer was een mezza- nine waardoor de kindjes toch nog een beetje afgezonderd lagen.

Bovendien is er in de B&B beneden een grote ruim- te waar het ontbijt geserveerd wordt en er ook een zitgedeelte is. Voor ons betekende dat: kindjes in bed en relaxen maar! Greet, de gastvrouw, maakt je het er trouwens zo comfortabel mogelijk, zorgt voor een geweldig ontbijt en kan tientallen tips geven over wat er in de buurt te doen is.

Reis je net zoals wij met kindjes, dan hoef je geen eigen babybedje en/of kinderstoel mee te sleuren. In de tuin zijn er trouwens ganzen, kippen en herten te spotten. Voor kinderen sowieso altijd een extra pluspunt. Al waren mijn kinderen vooral verkocht aan de tractor daar. Zeker toen ze er ook nog eens op mochten gaan zitten…

https://www.biendomo.be https://www.biendomo.be https://www.biendomo.be

Wandelingen voor het volledige gezin

De B&B ligt in de Rupelstreek en die is vooral gekend van de klei die er eeuwen lang ont- gonnen werd. Bijgevolg trokken we de volgen- de dag dan ook op verkenning. Omdat we het weer niet helemaal mee hadden, kozen we voor de wandelroute Rupelkleiroute, in het spoor van Piet van Aken. Hij is een gevierd schrijver die in deze streek opgroeide en leefde en vooral bekend is door zijn romans. Daarin speelden de steenbakker en de arbeidersgezinnen een grote rol.

De Rupelkleiroute bestaat uit een korte en een lange route. Beide starten aan ingangspoort De Beukelaar (Kardinaal Cardijnstraat, Terha- gen – Rumst). Je kan ze natuurlijk beide stap- pen, maar ga je met kindjes, bedenk dan wel vooraf dat de lange route niet echt aangeraden is met buggy’s. Voorzie bij deze laatste ook goeie stapschoenen of regenlaarzen.

Met de kindjes stapten wij enkel de dorps- wandeling af. Vooral het deel langs het water vonden zij geweldig. Als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Rupelstreek dan moet je beslist een tussenstop maken in het museum Rupelklei waar je wordt meege- nomen door het verleden van de vele steenbak- kerijen die de regio rijk was. Je krijgt het gevoel dat je terug in de tijd reist wanneer je door het museum wandelt. Er staan levensgrote poppen, wandtekeningen en oude werktuigen uit de fabrieken die aantonen welke noeste arbeid hier geleverd werd. Daar word je wel eventjes stil van …

Scheldeland Scheldeland Scheldeland

Lekker eten en ravotten

Van al dat wandelen kregen wij honger. Daarom trokken we naar kinderboerderij De Barelhoeve in Bornem. Daar serveren ze op zaterdagmiddag vers gemaakte pizza’s. Daarna ontdekten we logischerwijs de kinderboerderij. De kindjes waren dolenthousiast en renden van het ene hok naar het andere. Axelle raakte helemaal vertederd door de konijntjes en Baptiste werd razend enthousiast toen hij die hele grote tractoren van dichtbij kon bekijken. Volgens mij was dat ook de reden dat hij niet meer terug mee naar huis wou. Maar ook de koeien in de grote koeienstal daar stolen hun hartjes. Ben je hier dus in de buurt met de kinderen, spring dan zeker eens binnen!

‘s Avonds aten we in brasserie 3ri4en. Maar als je met kindjes in Scheldeland komt fietsen is het ook de moeite om hier overdag te stoppen. Niet alleen omwille van het grote speelplein dat bij deze zaak hoort, ook voor de unieke locatie aan de fietsbrug- gen van Rumst waar Dijle en Nete samenvloeien in de Rupel. Een prachtige tussenstop met zicht op het water.

Op zondag beslisten wij het ietsje rustiger aan te doen en beperkten wij ons tot één locatie: De Schorre in Boom. De Schorre is natuurlijk gekend van Tomorrowland, maar het domein is om nog meer redenen echt de moeite om te bezoeken.

Op de site van De Schorre kan je jezelf verdiepen in de vele mogelijkheden die het domein biedt. Wij kozen vooral in functie van de kindjes. Het compromis was eerst een wandeling en daarna de speeltuin. Dat wandelen ging trouwens bijzonder goed want ook hier is er veel water en daar waren de kinderen heel enthousiast over. Ze mochten zelfs mee de eendjes voederen.

Verder waren ze ook helemaal gefascineerd door de watersporten die er op dat moment doorgingen. En de beloning was groot toen ze ook nog eens mochten klimmen en klauteren op het speelplein. In De Schorre is er ook een binnenspeeltuin, maar omdat het weer mee zat, bleven we met veel plezier buiten.

Om het weekend goed af te sluiten, genoten we nog van een overheerlijke lunch in Italiaans restaurant Trattoriakaai, dat zoals de naam doet vermoeden aan de waterrand van de Rupel ligt. Na onze lunch daar maakten wij nog een korte wandeling langs het water. Perfect om het eten wat te laten zakken en met een frisse neus huis- waarts te kunnen keren.

De kindjes sliepen de hele terugweg naar huis en vertelden daarna nog dagenlang over hun beleve- nissen op de kinderboerderij en hun avonturen in De Schorre. Scheldeland is dus een aanrader voor iedereen die houdt van natuur, rust, lekker eten en gezellig samenzijn!

Wij hadden trouwens tijd te kort, zoals vaak bij veel te leuke weekendjes. Wat nog op ons lijstje staat:

  • Het blotevoetenpad in De Schorre afwandelen. Dat is een pad van 850 meter lang waar je het mos tussen je tenen voelt kruipen. Onderweg wandel je langs kleibroden, kiezeltjes, water en meer dan 300 lekker geurende kruiden.
  • De water- en uitkijktoren in Rumst met zicht op de kleigroeven van de Rupelstreek. De toren ligt veertig meter boven de zeespiegel, op het hoogste punt van de klei-afzetting. Daarom biedt die een uniek panoramisch uitzicht over het typische landschap van de klei-ontginning.
  • De vele fiets- en wandelroutes langs prachtige stukjes natuur, zoals de Baksteenroute of Klinkaart- route die je gratis kan bestellen op www.scheldeland.be/webshop.
  • Ten slotte, de veerdiensten die fietsers en wandelaars langs de Schelde, Durme of Rupel van de ene naar de andere kant van de oever helpen.
Reden genoeg dus voor ons om Scheldeland nog eens op ons to-dolijstje te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties