Onze reiservaringen bijhouden op deze blog, dat doe ik eigenlijk nog niet zo heel lang. Iets met in een oorsprong een naaiblog enzo te zijn. Bijgevolg zijn er heel wat ervaringen die hier nooit gedeeld werden. (Elders eigenlijk wel want wist je dat ik voor sommige buitenlandse ervaringen wel telkens een blog bijhield?) Zo verloor ik mijn hart in Thailand toen ik er jaren terug stage liep. Erna keerde ik verschillende keren terug: zowel zonder als met kinderen. Misschien ben ik dus wel al een beetje een Thailand-expert.

Daarom wil ik de schade wat inhalen en probeer ik vanaf nu af en toe iets over die tijden hier te delen. Omdat ze nog steeds mijn hart verwarmen en ik nog steeds verlang om terug te keren naar… Vandaag echter een beetje een atypisch blog. Geen lijstjes over wat je in Thailand moet doen, wel een lijstje over wat je er niet moet doen.

Tijdens de eindejaarsperiode naar Thailand trekken

Ik weet het, het is de periode der periodes die aangeraden wordt wanneer je naar Thailand wil gaan. Het regenseizoen is voorbij en de super hete periode is nog niet gestart. Perfecte temperaturen voor wij Westerlingen dus. En ja, dat klopt. Het weer is vaak perfect maar Thailand wordt dan overspoeld door de vele en vele toeristen die naar het land trekken. Van het type toerist die je liefst niet wil zien: vaak dronken, onbeschoft en onrespectvol. Om in clichés te spreken: denk aan de typische ‘Engelse’, ‘Russische’ of ‘Israëlische” toerist. Bovendien spoelen er zoveel toeristen aan dat accomodaties vaak overvol zitten en de prijzen héél héél hoog gaan.

Wij reisden één keer in die periode naar Thailand en voor ons voelde het bijna aan alsof het een ander land was. De Thai leken hun glimlach trouwens wat te verliezen en we werden zo vaak opgelicht dat ik er niet meer kon om lachen. (Tijdens andere reizen werden we ook opgelicht maar véél minder dan tijdens die reis.) Denk dus even na voor je beslist nieuwjaar in Thailand te vieren.

Persé in een restaurant zoals wij dat kennen willen eten

Het klinkt misschien een beetje gek maar Thailand is het land van de eetkraampjes. Overal langs de weg vind je eetstalletje en naar onze normen zien die er soms niet super hygiënisch uit. Maar laat je niet in de maling nemen. Vele typische restaurantjes zoals wij dat kennen, daar zit vaak geen kat. En daar waar geen kat zit, daar ga je gewoon niet eten. Tenzij je op zoek bent naar een voedselvergiftiging.

Ga dus op zoek naar de kraampjes waar veel volk aanschuift. Liefst van al zelfs die kraampjes (en voor restaurants telt dit ook wel) waar de lokale bevolking eten koopt. Dan zit het meestal wel goed. Eten in Thailand kon trouwens erg pikant zijn maar vaak hebben ze wel een alternatief. En je kan er altijd suiker bijdoen om die pittigheid toch wat te neutraliseren. Al lukt neutraliseren toch helemaal nooit.

Ingaan op voorstellen om met een tuktuk te rijden

Ik weet het, de tuktuk, daar willen we allemaal eens mee vervoerd zijn wanneer we in een Aziatisch land op reis zijn. Wij namen bijgevolg ook al vaak een tuktuk. Toch is het opletten geblazen. Tuktuk-chauffeurs die je met man en macht proberen overtuigen om met hen mee te rijden vaak naar een niet afgesproken bestemming. Wel naar een winkeltje waar je dan verplicht moet kijken en liefst ook ‘verplicht’ kopen. Het zorgt voor ongemakkelijke situaties en je voelt je een beetje (héél erg) bedrogen. Wijzelf regelden altijd zelf ons vervoer en gingen nooit zomaar ritjes doen. Bijgevolg kwamen we nog nooit in dergelijke situaties maar er zijn verhalen genoeg… Teveel de toerist uithangen kan je dus soms ook eens zuur opbreken.

Zomaar een taxi instappen

Het klinkt misschien een beetje gek maar voor je jezelf laat vervoeren met een taxi maak je duidelijk afspraken. De chauffeur zet de meter aan. Punt. Helaas zal je merken dat sommige chauffeurs dit weigeren en veel te hoge bedragen aanrekenen. Daarom: spreek op voorhand af. Vind je het bedrag oké dan kan je het nog altijd overwegen maar de meter is eigenlijk altijd de beste optie.

Een boeddhistische tempel in Westerse stijl bezoeken

Tijdens onze reizen in Thailand bezochten wij ondertussen ongelooflijk veel boeddhistische tempels. Ze zijn zo de moeite waard. De pracht en praal, de gigantische beelden, … het is vaak ongelooflijk indrukwekkend. Deze tempels bezoeken is meer dan de moeite waard. Maar, doe een beetje moeite om je als Westerling aan te passen. Want, in warm weer kleden wij ons vaak luchtig. Kort shortje, spaghettibandjes, … Zo rond lopen in Thailand is op zich niet echt een probleem maar bezoek zo geen tempels. Bedek je schouders en zorg dat je kleding lang genoeg is. In sommige toeristische tempels wijzen ze je er op, maar in vele kleine tempels verspreid over het land kan je zo binnen. Denk er dus gewoon zelf aan, zodat wanneer je toch op iemand botst ze niet opnieuw moeten denken: “Hoe onrespectvol is deze Westerling wel weer niet.”

Toeristische plekken bezoeken zoals Phuket

Thailand is een fantastisch mooi land. Het heeft zoveel te bieden waardoor héél veel toeristen de weg vonden naar het land van de glimlach. Helaas ging dit hand in hand met de opkomst van bijvoorbeeld het sekstoerisme. In Bangkok word je er al vaak mee geconfronteerd. Deze geweldige stad hoef je zeker niet links te laten liggen. Maar rekening houden met het massatoerisme kan toch interessant zijn. Phuket is bijvoorbeeld wondermooi maar persoonlijk vind ik het er helemaal verpest door dat vreselijke toerisme. Ook Pattaya is gekend voor sekstoerisme. Verdiep je dus even in waar je wil zijn. En hoe handig het ook is dat je kan vliegen op Phuket, verblijf er gewoon niet te lang. (Al is Phuket op zich wel wondermooi…)

Tussenvluchten nemen

Thailand is een bijzonder groot land en er is bijgevolg bijzonder veel te zien. Je kan rechtstreeks van Brussel naar Thailand vliegen. Hierdoor gaan we steeds vaker naar het land van de glimlach, ook voor kortere periodes. De verleiding om dan zoveel mogelijk te willen zien is groot. Snel een tussenvlucht nemen lijkt dan de oplossing. Toch raad ik het af, om verschillende redenen. Eerst en vooral is er de ecologische reden: je legde al een vliegtuigreis af om in Thailand te komen. Extra vervuiling door een binnenlandse vlucht te nemen is niet nodig. Verder zijn er geweldige alternatieven die je slechts iets meer tijd kosten. Denk maar aan de nachttrein bijvoorbeeld. (Vliegen doe je trouwens overdag en daar verlies best veel tijd mee.) Ga je slechts voor een korte tijd, focus je dan op één bepaalde streek. En Bangkok doen, het Noorden van Thailand en het diepe zuiden in drie weken tijd? Dat raad ik af. Er is zoveel schoonheid op één plaats dus temporiseer, geniet en leer het lokale leven kennen.

Snel willen reizen

Ben je in Thailand besef dan dat ze anders leven dan wij. Er is een andere cultuur maar ook de mentaliteit is helemaal anders. Het snelle tempo waaraan wij leven, dat kennen ze daar niet. Toen ik er stage liep was het plan om in de eerste twee weken een snoezelruimte in te richten en er daarna continu in te werken met kindjes die daar baat bij hebben. Uiteindelijk konden we er de laatste 10 dagen gebruik van maken. Het werktempo lag er gewoon trager, punt. Tijdens het reizen botsten we dan weer op ellenlange wachttijden om bijvoorbeeld de boot naar een eiland te nemen. Je kan je daar boos in maken, je in frustreren maar je raakt echt niet sneller op dat eiland. Accepteer dus dat zij het net op een iets andere manier aanpakken dan wij Vlamingen. Laat hun tempo toe. Leer hun tempo leven. We kunnen er allemaal nog iets van leren.

Binnenkort post ik dan wel weer wat je wel moet doen in Thailand. Al is er echt veel te doen en veel te zien. Ik ben dus best benieuwd wat jullie het eerst zouden willen weten. Voor onze reizen in Thailand heb ik trouwens steeds een papieren reisgids gebruikt. Ook al is er online super veel informatie te vinden, in een ver ver land is een papieren reisgids best vaak handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.