Vandaag ga ik betogen!

Al twee weken denk ik na over het schrijven en publiceren van deze blogpost. Telkens beslis ik het toch maar niet te doen. Schrik om veroordeeld…

by 

Al twee weken denk ik na over het schrijven en publiceren van deze blogpost. Telkens beslis ik het toch maar niet te doen. Schrik om veroordeeld te worden. Ook al ben ik 100% overtuigd van mijn beweegredenen om vandaag te betogen. Ja, u leest het goed, vandaag ga ik betogen in Brussel. Ik stap mee met de ‘Witte Woede’. Maar op het laatste nippertje beslis ik toch maar neer te schrijven waarom. Word ik erdoor veroordeeld, verlies ik er misschien zelfs lezers door, dan is het maar zo. Er zijn te veel mensen die door regering veroordeeld worden en daar kan ik niet langer mee om. schermafbeelding-2016-11-24-om-07-10-50

In het nieuws kwam gisteren, en allicht ook vandaag al, de beweegreden van de betogers: meer personeel en meer loon. Mijn haar gaat daar lichtjes van rechtstaan. Ikzelf, en vele anderen, gaan vandaag echt niet gaan betogen om meer te verdienen. Ga je in de zorg dan weet je dat je geen blitzcarrière zal maken en een riant loon niet op je ligt te wachten.

Waarom ik dan wel ga betogen?

Mijn sector, de geestelijke gezondheidszorg, wordt zwaar getroffen door alle besparingen die door doorgevoerd worden. Ook al kan ik het standpunt volgen dat mensen zoveel mogelijk ambulant moeten behandeld worden, mensen die een psychiatrische opname nodig hebben kan je niet in de koude laten staan. Helaas, t-bedden moeten meer en meer afgebouwd worden. Mensen met een chronische problematiek krijgen amper nog een plaats in psychiatrie. En daar waar er wel nog plaats is, daar is de wachtlijst minstens 10 x langer dan hun mogelijke bezetting. En ja, zelfs voor die ambulante begeleiding is er een wachtlijst…

Dat alléén al is een reden genoeg voor mij om te betogen. Helaas is het niet de enige reden. Zwakke figuren in onze maatschappij worden zwaar geviseerd. Drugsverslaafden worden behandeld alsof het hun eigen schuld is. Ik weet niet als u een drugsverslaafde kent maar geloof mij, de meerderheid zou echt wel liever een leven hebben zoals u en ik. Er simplistisch vanuit gaan dat hun probleem wel stopt als je snel hun uitkering afpakt en ze zo terug mee zullen draaien in de productieve maatschappij is een lachtertje. Meer mensen onder de brug, meer criminaliteit, meer misérie.

Ook het idee dat psychisch ziek zijn snel verholpen kan worden, standaardprocedures en korte behandeltermijnen. Ik weet niet waar ze het halen, allicht niet bij de psychiaters die in ons land werken. Zes maanden lijkt misschien lang maar is zo vaak te kort voor zovelen.  Helaas, u zult niet lang meer verblijven in psychiatrie want u kost teveel geld.

MEER MENSEN ONDER DE BRUG, MEER CRIMINALITEIT, MEER MISÉRIE.

En hebt u een forensische problematiek? M.a.w. u bent geïnterneerd? Tjah, daar geven we helemaal geen zier om. Met een schijnbeweging probeerden we Europa te overtuigen dat we er nu echt wel iets aan zullen doen. Maar blijkbaar is het goedkoper om verder boetes te betalen aan Europa en de mensen te laten wegrotten in de gevangenis. Excuses voor mijn woordgebruik.

Ik spreek dan alleen nog maar specifiek voor mijn eigen sector, van al de rest heb ik niet eens kaas gegeten. Maar als ze 20000 mensen verwachten daar in Brussel dan weet u allicht dat er nog een hele resem besparingen zijn waar mensen wakker van liggen.

Ik weet dat sommigen ook denken: “Wij krijgen ook geen VA-dagen. Dat ze dat dus maar rap afpakken” (Want ja ook dat staat nu op de klippen.) Dat zijn de bekende oude-peten/meten-dagen in de gezondheidszorg, toegekend vanaf 45 jaar. Dat ons loon vanaf 2000 al niet meer werd geïndexeerd i.f.v. deze dagen, vertelt niemand er u bij. Dat als Maggie het afschaft, we dat loon niet terugkrijgen, dat vertelt ze er ook niet bij. En dat elk mens, uit elke sector, het eigenlijk verdient om vanaf een bepaalde leeftijd iets meer thuis te zijn, daar denkt zij helemaal niet aan. Want ja, we moeten langer werken. Maar heeft niet iedereen recht op een menswaardig leven?

14 comments

  1. dank je 🙂 ’t is fijn om te horen want al te vaak wordt het gezien alsof je tegen je werkgever betoogt, niet wil werken, lui bent en bovendien ook nog eens een vandaal 😉

 1. Ik had een bom van een post verwacht, waarbij ik het haar zou voelen rechtkomen enz… Maar mijn jaar kwam enkel recht doordat ik er net hetzelfde over denk! Oh wat zouden die politiekers beter eens in hun eigen buidel tasten, besparen op hun ‘postjes’. Ik walg van hun ‘we moéten besparen’ die in schril contrast staat met de spilzucht van diverse (overbodige) regeringen in een land dat amper een speldenkop groot is op de wereldkaart. Maar helaas zal dat wel nooit veranderen en is het gewoon de hardwerkende middenklasse die opdraait voor alles…

 2. Ik wens de beleidsmensen vaak stiekem toe dat ze zelf eens iets dergelijks aan den lijve, of in hun naaste omgeving, zouden meemaken. Ofte ik wens hen van harte meer empathie en menselijkheid!
  En ik vind het chique dat jij daarvoor de straat op gaat ❤️

 3. Ik ben solidair met jou en staak ook, voor de eerste keer in mijn leven. Al doe ik het van thuis uit om voor een zieke zoon te zorgen…

 4. Beste Lies,

  ik ben niet op de betoging vandaag, maar als ik mijn hart had gevolgd was ik er wel bij geweest. Net als jij vind ik de recente beslissingen onbegrijpelijk en onmenselijk. Steeds meer mensen blijven in de kou staan en dreigen in de kou te komen staan. Een andere beslissing van onze minister waar ik het persoonlijk heel moeilijk mee heb, is dat het budget voor de wijkgezondheidscentra is bevroren en dat er geen nieuwe centra meer toegang krijgen tot het forfaitaire betalingssysteem. De meeste kwetsbare mensen dreigen opnieuw geen toegang te hebben tot gratis gezondheidszorg. Net als jij maak ik me zorgen, niet alleen omdat mensen langer moeten blijven werken, maar omdat alle maatregelen die dat volgens mij haalbaar en leefbaar maken, worden afgeschaft. De druk wordt alleen maar groter. Dat er de laatste jaren zoveel mensen zijn die uitvallen door een burn out lijkt mij dat alleen maar te bevestigen. Een waslijst aan redenen om dit keer zelf te gaan betogen… maar ik vond ook dat ik de 2 klassen leerlingen die vandaag op onderzoek komen in het CLB ook niet in de kou kon laten staan. Goed dat jij er bij bent!

 5. Je hebt helemaal gelijk! Ik werk zelf id gezondheidszorg en er moet écht iets veranderen.
  Alleen is mijn bescheiden mening, dat dat niet gaat gebeuren door te staken en/of te betogen.
  Dus doe ik maar niks, ga ik gewoon werken, en wacht ik af tot het betert.
  Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat er snel iets gaat veranderen, in positieve zin. Of we nu betogen/staken of niet.

 6. Als iedereen heel eerlijk is, dan kan men niet anders dan jouw mening beamen! De besparingen in alle sectoren afhankelijk van de overheid zijn schrijnend.
  En toch hebben zoveel mensen gestemd voor partijen die het liefst het geld houden bij wie er toch al meer dan genoeg van hebben … Ik vrees dat velen er al heel veel spijt van gehad hebben …

 7. Héél goed van je! Dankjewel dat je bent gegaan!
  Ik geef je overschot van gelijk… Uit persoonlijke ervaring weet ik dat mensen die in de zorg staan, véél meer respect verdienen en in mijn ogen ook veel meer voordelen zouden mogen krijgen. Dus dat ze dan nog die piepkleine voordelen willen afpakken, daar snap ik niks van!
  In de zorgsector zijn nog heel veel mogelijkheden om te groeien, maar nee, daar steken ze geen geld in.
  Er mogen van mij nog heel veel betogingen volgen tot dat ze het eindelijk snappen.
  Maggie zou beter moeten weten…
  Zoals hierboven ergens gezegd werd, ze zouden het zelf eens moeten meemaken!!
  Groetjes, Sigrid
  PS: Je bent geen lezer kwijt , maar je hebt er één bij, ik ga je volgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.