vlucht Australië Ondertussen zijn we een week onderweg. 17 maart 2018 vertrokken we om 9 uur ‘s morgens, Belgische tijd, richting Zaventem. Het was ijskoud en waren toch enigszins zenuwachtig. Enkele uren later zouden we namelijk een vlucht nemen richting de andere kant van de wereld. Letterlijk de andere kant van de wereld: Australië. Veel verder dan dat, kan je niet gaan.

Vraag is hoe we die lange reistijd hebben overleefd? Of was die echt te zwaar en waren we eerder halfdood bij aankomst?

Iets meer dan 24 uren later waren we op onze eindbestemming. Kapot en uitgeput want zo lang onderweg zijn kruipt echt wel in je kleren. Bovendien waren we niet alleen onderweg. Onze drie kids namen we natuurlijk mee en dat maakt het net nog iets pittiger. Misschien wel veel pittiger. Wie zal het zeggen? Vraag is hoe we die lange reistijd hebben overleefd? Of was die echt te zwaar en waren we eerder halfdood bij aankomst?

Ik vertel het je alvast nu, met de nodige tips voor het geval je zelf dergelijke zotte plannen met je kinderen hebt.

vlucht Australië

  1. Vertel hen op voorhand dat je op reis gaat en daarvoor het vliegtuig moet nemen. Wanneer er eentje in de lucht passeert, wijs hen er dan op. Of ga eens nabij een luchthaven vliegtuigen spotten. Zeg er ondertussen ook bij dat je zo lang onderweg bent dat ze ook zullen moeten slapen op het vliegtuig. Dit laatste is namelijk niet altijd zo evident…
  2. Voorzie je zelf op allerlei vragen van je kinderen op de vlucht. Met andere woorden, bereid je in je hoofd voor op heftige crisissen waar je dan in no time een antwoord op hebt. Bijvoorbeeld voor de pijn in de oren tegen te gaan: een fopspeen, een drinkfles maar ook snoepjes helpen. Wij verzagen ook enkele andere lekkernijen en kleine cadeautjes voor moesten ze het kot willen op stelten zetten. I know, dat heet omkoperij maar liever dat dan een vliegtuig dat volledig verstoord wordt door het gekrijs van mijn kinderen.
  3. Trek jezelf en de kinderen gemakkelijke kleren aan. Laagjes zijn best handig gezien het op de vlucht zelf best koud kan zijn. Wanneer je overstapt in een warm land kan het dan weer erg heet zijn. Wij vertrokken in vriestemperaturen en kwamen aan in +27°C.
  4. Overweeg om een “JetKids” aan te schaffen. Het is een Bedbox die je op de luchthaven ook kan gebruiken als kleine trolley. In zowel Zaventem als tijdens de overstap in Bangkok vonden Axelle en Baptiste het geweldig met deze “JetKids” te kunnen rijden. Ze kunnen ze ofwel zelf voort trekken, of ze kunnen erop zitten en voort getrokken worden. (En zelf rijden, dat kan ook.) Op het vliegtuig bouw je met “Jetkids” de vliegtuigstoel om naar een bedje. Wij zijn alvast fan, ook al hadden we op de eerste vluchten voldoende plaats om te slapen zonder bedjes. (Hoera voor vluchten die niet vol zitten.)
  5. Neem een buggy mee tot aan de gate. Met kinderen mag je eerst op het vliegtuig en aan het vliegtuig zelf, geef je de buggy af. Het personeel daar scheept de buggy dan voor je in. Wanneer je uit het vliegtuig komt, heb je heel snel terug je buggy ter beschikking en dat is best handig als je lang onderweg bent geweest.
  6. Laat ze de schermpjes op het vliegtuig ontdekken. Misschien is in dit geval zelfs hoe langer, hoe beter. Je kan ook een iPad voorzien met spelletjes op, maar in ons geval waren de schermpjes op het vliegtuig voldoende entertainment.

vlucht Australië

Klinkt als easy peasy hé? Topervaring? Perfecte tips, toch?!? Wel, laat me eerlijk zijn. Het bovenstaande heeft echt wel geholpen. We namen twee vluchten en achteraf werden we telkens gecomplimenteerd met hoe voorbeeldig onze kinderen wel waren. Want geloof me, wanneer je opstapt krijg je bezorgde blikken van de mensen rondom je heen.

Bijgevolg deed ik geen oog dicht en werd ook ik op vlucht twee ziek.

Zowel Axelle, Baptiste als Céleste lieten amper van zich horen op het vliegtuig. Geen gekrijs is echt al heel wat. Maar wanneer je zo lang onderweg bent, hoop je natuurlijk op wat slaap. En daar waren onze kids niet echt mee akkoord. Op de eerste vlucht, die 11 uren onderweg was, sliepen ze een uurtje of twee. Daarna moesten we overstappen waardoor ze terug helemaal opgedraaid waren. Ok, we moesten ook kei hard rennen om onze tweede vlucht te halen. Ze vlogen met hun “Jetkids” door de transferzone als ware koerspiloten, haha.

Naar de andere kant van de wereld reizen is dus tegelijkertijd een beetje doodgaan maar ook helemaal herleven.

Vlucht 2 duurde nog eens zeven uren en namen we toen het in België nacht was. Gelukkig sliepen ze toen iets meer maar uiteindelijk was dat ook maar een uur of vier. Ondertussen werd Céleste op de vlucht trouwens ziek waardoor ze enkel tot rust kwam op mij, in de gekste posities. Bijgevolg deed ik geen oog dicht en werd ook ik op vlucht twee ziek. Zakdoeken vol snot, ik kan het u verzekeren, haha.

We overleefden dus, al dacht ik tijdens de tweede vlucht dat ik dood ging. Maar dat is vooral omdat ik niet sliep, ziek werd en ook nog eens last kreeg van extreem uitgedroogde lippen en huid. Een cruciale tip is dan ook om lip-balsem mee te nemen op het vliegtuig. Ik had daar niet aan gedacht en heb nog een halve week met volledig kapotte lippen rond gelopen.

Niet doen dus?!? Neen hoor, ik raad iedereen aan om dit zotte traject ook met kinderen te doen. Want eens je uit die luchthaven komt, ben je alle misérie van het reizen vergeten. Dat kan ik je verzekeren… Naar de andere kant van de wereld reizen is dus tegelijkertijd een beetje doodgaan maar ook helemaal herleven.

Ga je binnenkort op reis met het vliegtuig? Lees dan enkele van onze ervaringen tijdens onze vliegtuigreizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties

  1. Het lijkt op sommige momenten een eindeloze vlucht om er te komen maar het is het meer dan waard. Wij reisden sinds 2010 al drie keer met onze kinderen naar Australië en hebben er ons hart verloren.
    De eerste keer waren de kinderen 14 maanden en bijna 3 jaar. De tweede keer was er nog een kindje bij, ze waren toen net 2, net 4 en bijna 6. Afgelopen zomer gingen we opnieuw, met de kinderen toen bijna 6, bijna 8 en 9 jaar oud.
    Ook wij werden voor gek verklaard, want wie maakt er nu zo’n verre reis, dan ook nog 3x binnen 7 jaar én met jonge kinderen???
    Ja, het vergt de nodige voorbereiding, veel geduld en uithoudingsvermogen. Maar 2 dagen in de auto onderweg naar Zuid Frankrijk/Spanje/Italië/where ever is ook niet het toppunt van de vakantie. Dan toch liever per vliegtuig naar de andere kant van de wereld, zon/zee/strand gegarandeerd.

    Enjoy your trip!