Weekendtips van over de oceaan met Barbara.

Omdat wij moeders eigenlijk alleen maar van elkaar kunnen leren, ga ik vanaf nu regelmatig op zoek naar verhalen over het moederschap en hoe andere…

by 

weekendtips barbaraOmdat wij moeders eigenlijk alleen maar van elkaar kunnen leren, ga ik vanaf nu regelmatig op zoek naar verhalen over het moederschap en hoe andere mama’s het weekend met hun kroost aanpakken. Weekendtips, je kan ze nooit genoeg hebben! Deze week is het de beurt aan Barbara, moeder van twee dochters en wonend aan de overkant van de oceaan. Ze blogt op Lilliepawillie

Ik ben Barbara, nog even 34, getrouwd met Lode en mama van 2 dochtertjes: Sia (°november 2011) en Rosanne (°januari 2014). Sinds mei 2016 wonen we met ons gezinnetje in Amerika, op de rand van Washington DC, waar mijn man werk vond. Een hele verandering voor ons allemaal, niet in het minst voor mezelf. Van een afwisselend deeltijds en voltijds werkende mama, werd ik plots voltijds mama en huisvrouw. In Amerika kunnen kindjes pas naar de ‘echte’ school als ze 5 zijn geworden vòòr september. Daarvoor bestaan er wel allerhande kinderopvangvormen, die echter doorgaans erg duur zijn. Sia, die in België in de 3e kleuterklas zou zitten, gaat hier 5 halve dagen (3 uur) naar een preschool, en Rosanne, die in België in september in de instapklas gestart zou zijn, gaat 2 halve dagen.

De kindjes zijn dus (heel) veel thuis, meer ook misschien dan ik op voorhand verwacht had. En dat was en is niet altijd even makkelijk, en had ik op voorhand toch onderschat. Toch probeer ik het tegelijk als een cadeau te bekijken, wat me natuurlijk niet altijd lukt. Het is echter leuk om hen van zo dichtbij te zien opgroeien, om hun persoonlijkheid te zien groeien. Het is best uniek dat je als mama zoveel tijd kan doorbrengen met je kindjes, want we weten allemaal dat het cliché ‘ze worden zo snel groot’ klopt als een bus. Ik heb het gevoel dat ik hen nu veel beter ‘ken’ dan vroeger.

Die mooie dingen vormen de ene kant van de medaille, maar er is ook die andere kant. Het gemis aan een ‘eigen’ leven, aan ook gewoon ‘Barbara’ te zijn en niet enkel ‘mama’, aan eigen (intellectuele) uitdagingen, … Veel mensen vragen me waarom ik niet gewoon ga werken. Een vraag met vele antwoorden. Waaronder bv. dat ik het gehaast en gejaag van alledag echt niet mis (en hetzelfde geldt voor de kids), dat kinderopvang voor twee kids van ’s ochtends tot ’s avonds een heel kostelijke zaak is, dat ik niet gewoon ‘eender wat’ wil doen. Het niet simpel is mijn diploma te laten erkennen. Dat ik niet eens weet of dat wel kan tijdens mijn loopbaanonderbreking. Voorlopig is dat niet aan de orde en houd ik nog even vol in wat ik, eerlijk waar, de zwaarste job tot nu toe vind: die van voltijds mama en huisvrouw. Oftewel: die van ploetermoeder.

weekendtips barbara

Ze worden niet dom als ik geen weetikveelwatvoor stimulerende activiteiten voor hen bedenk.

Stilaan begint het wel makkelijker te worden. De kindjes spelen steeds beter en leuker samen. Rosanne doet geen dutjes meer waardoor we flexibeler zijn. En het lukt me al beter om wat minder kritisch te zijn voor mezelf. Ik heb lang geworsteld met het gevoel dat ik er niks van bakte als mama. Ik wilde de kinderen zinvol bezighouden, dingen doen, activiteiten aanbieden, uitjes maken. In de praktijk zaten we echter heel vaak thuis en keken ze meer filmpjes dan ik wilde. Ik was bang dat ik hen tekort deed.  Ik ben daarin echt moeten groeien. En nog twijfel ik soms echt wel aan mezelf, zeker op dagen waarop het me wat moeilijker afgaat, om wat voor reden dan ook. Opvoeden is echt wel een moeilijke klus, amai!

Maar sinds ze naar de preschool gaan, gaat het beter. Daarnaast heb ik geleerd om wat milder te zijn voor mezelf. Het is niet erg als ze eens een dag teveel tv gekeken hebben. Ze gaan er niet dood van dat ze pas om 13.30u eten. Ze worden niet dom als ik geen weetikveelwatvoor stimulerende activiteiten voor hen bedenk. Ik heb intussen door dat ik het niet in me heb om hen als een soort juf continu te entertainen, om een ‘programma’ voor hen te bedenken en zo de dag te vullen. Hoe graag ik dat ook zou willen.

Ik maak nooit lang op voorhand plannen en zie wat de dag brengt.

Wanneer Sia op preschool is en Rosanne thuis, doen we meestal niet veel bijzonders. Rosanne geniet van haar tijd met mama alleen, maar kan zich goed alleen bezig houden. Daarnaast ga ik af en toe naar de winkel of de speeltuin met haar. Ik probeer er ook altijd voor te zorgen dat ik me op z’n minst even echt met m’n volle aandacht met haar heb beziggehouden. Een boekje lezen, een ‘verhaaltje uit de mond’, een puzzel, een spelletje, tikkertje in de tuin, …

Na de middag, als ze beiden thuis zijn, heb ik meestal geen ‘strak’ plan. Soms zijn er weken waarin we vanalles doen: een ‘playdate’, naar de speeltuin, gaan zwemmen, een uitje, … En soms zijn er weken dat we nergens heen gaan. Ik maak nooit lang op voorhand plannen en zie wat de dag brengt. Is Rosanne moe en lastig, dan is een uitje geen aanrader. Hetzelfde als het regent, want we hebben hier geen auto. Maar evengoed kan ik plots denken dat het misschien wel leuk is om te gaan zwemmen, en dan doen we dat. Of haal ik het knutselgerief boven, of doen we poppenkast, of eender wat.

weekendtips barbara weekendtips barbara weekendtips barbara

Doordat we in Amerika geen familie en weinig ‘echte’ vrienden hebben, is onze agenda een pak leger en kunnen we echt doen waarin we zin hebben.

Onze weekends hier zijn trouwens helemaal anders dan in België. Daar waren onze weekends soms wekenlang op voorhand ‘volgeboekt’. Op zich met allemaal leuke dingen, maar die drukte was niet altijd even ontspannend. Doordat we in Amerika geen familie en weinig ‘echte’ vrienden hebben, is onze agenda een pak leger en kunnen we echt doen waarin we zin hebben. Iets dat ik aan iedereen zou kunnen aanraden, want we genieten daar als gezinnetje echt heel erg van.

Mijn weekendtip is dan ook om af en toe je agenda te blokkeren, en helemaal niks te plannen. Op weekend in je eigen huis! Het is fijn en handig als je weet welke dingen er te doen zijn in je omgeving, zodat je erheen kan als je daar zin in hebt. Heb je zin om iets te doen, dan doe je dat, en anders blijf je thuis! Go with the flow. Daarnaast geef ik nog graag mee dat je tijd met de kids niet per se volgepropt moet zitten met leuke en uitdagende activiteiten. Een dagje thuis zonder strak plan kan ook heel leuk zijn.

Meer over Barbara haar avonturen lezen jullie op http://deverenigdesmetskes.wordpress.com en op haar blog http://lilliepawillie.wordpress.com.

Deze week net even een ander verhaal dan we de afgelopen weken al gehad hebben. Maar misschien herkennen jullie je wel in Barbara? Hebben jullie soms ook schuldgevoelens en/of voelen jullie je ook onzeker in het moederschap? Wat denken jullie over vrije tijd altijd volledig in te vullen voor je kids? Of laat je ook soms gewoon de tijd zijn beloop? Laat het ons gerust weten in de comments. Wil je zelf eens je weekendtips delen op onze blog, stuur dan gerust een mailtje naar info@liesellove.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.