10 dingen die ik ontdekte over mezelf sinds ik moeder benAls moeder leer je allerlei praktische zaken maar vooral ook erg veel over jezelf. Ik maakte een lijstje van 10 feitelijkheden. Al hadden het er ook twintig, dertig of zelfs honderd kunnen zijn. Dat kinderen krijgen u doet veranderen, dat is een feit.

Ik zeg altijd neen in de winkel… euhum!

Ik zou die moeder zijn die altijd consequent was en elke vorm van krijsen/roepen/tieren in de winkel koelbloedig zou negeren. Want het is toch wel je eigen schuld als je kind de winkel op zijn kop zet? Zou dus! Euhum! Helaas leerde ik de afgelopen jaren dat ik niet kan weerstaan aan die smekende oogjes van mijn kinderen. En dat, wanneer ik neen zeg, ik ook niet zo heel erg goed ben in consequent blijven neen zeggen. Waarom kiezen die kinderen toch zo graag zelf iets in de winkel? #datwordtnogeensmijnbankroet

Ik ben een moederkloek!

Ok, ik weet zeker dat er veel moeders zijn die veel meer moederen dan ikzelf. Maar toch durf ik te zeggen dat ik geheel op mijn eigen manier een moederkloek ben. Ze zijn nooit uit mijn gedachten en zorgen voor hen maakt mij gelukkig. Samen gezellig onder een dekentje, warm soepje, … I just love it! Toch als het over de kinderen gaat. De rol van mijn schoonmoeder heb ik precies niet zo goed overgenomen.

Dat ik me ook zeker over mezelf kan voelen

Onzekerheid, twijfelen aan mezelf, extreem perfectionistisch… ik kan het allemaal achter mijn naam zetten. En natuurlijk twijfel ik maar al te vaak aan mijn moederlijke capaciteiten. Maar wanneer ik naar mijn kids kijk, hen zie spelen en/of bewonder wanneer ze liggen slapen dan besef ik dat ik al heel wat schone dingen in mijn leven verwezenlijkt heb. En dan voel ik me zeker en trots en al. Echt waar, nooit gedacht!

Multitasken is my middle name

We weten het allemaal wel: vrouwen zijn goed in multitasken, of dat schijnt toch zo te zijn. (Of maken we dat onszelf wijs?) Maar waar je als vrouw misschien nog kan over twijfelen is als moeder gewoon een vaststaand feit. 100 dingen tegelijk doen? Geen enkel probleem!  Jezelf maquilleren en ondertussen een peuter entertainen, check. Zelf eten en ondertussen drie knorrende maagjes spijzen. En de belangrijkste: naar het toilet gaan en ondertussen de kids entertainen. I can do it all!

Ik ben een vrouw van tradities

Als kind, en vooral als puber dan, heb ik mij gigantisch verzet tegen van alles en nog wat. Dat ik dezelfde dingen zou belangrijk vinden als mijn moeder? No way! Euhm, wel ja… jaren later doe ik exact hetzelfde en vind ik het heerlijk om mij aan bepaalde tradities vast te houden.

Kies een song van K3 of Bumba en ik woord voor woord mee.

Je neemt jezelf voor om geweldige muziek aan je kinderen mee te geven. Cultuur bijbrengen enzo. En natuurlijk zijn we hier heel erg fan van de kapitein en draaien we onze eigen muziek voor zot. Maar helaas kan ik ondertussen ook perfect de liedjes van K3 en Bumba meezingen. Vind ik dat erg? Maar neen gij! Ik kan ondertussen zelfs al enkele bijpassende moves!

Ik ben graag thuis

Vroeger, in mijn kinderloze jaren, werd ik onrustig van thuis blijven in het weekend. Ik had toen extreem last van #fomo en propte onze weekends altijd vol. Nooit gedacht dat ik gigantisch gelukkig ging worden van een lege agenda in het weekend. Erger nog: ik zou er nu soms zelfs geld voor geven. En nope, ik vind mezelf echt niet saai geworden!

Hysterisch wijf leert relativeren

Ik geef het toe, ik ben een beetje van het hysterische type. (Ok, een beetje veel.) Temperament en veel lawaai als er iets mis gaat, that’s me. Dat is op zich niet geheel anders dan vroeger. Maar ik leerde mijn prioriteiten leggen en bijgevolg ook relativeren. Van veel dingen kan ik gewoon niet meer wakker liggen. En moest ik nog willen piekeren, er is gewoon geen tijd meer over in mijn dagplanning.

Minder dan 8 uur slapen? Dat nooit!

Kinderloos kroop ik soms om 21 uur al in bed om er de volgende ochtend absoluut niet uit te raken. Eindeloos snoozen, check! Zonder minstens 8 uur slaap functioneerde ik niet. En toen kwamen er kinderen… De rest van het verhaal kan je zelf aanvullen zeker?!?

Intense liefde

De grootste verwondering van allemaal: dat ik zoveel liefde in mezelf heb dat ik drie kinderen doodgraag kan zien. Ik blijf het onbeschrijfelijk vinden wat kinderen krijgen met een mens doet. Het zet je wereld gigantisch op zijn kop. Niks is nog zoals voorheen. Alles is anders. En uiteindelijk start en eindigt het allemaal bij de liefde die je voor die kleine koters voelt. Beangstigend is het soms, zo groot is die liefde voor hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Als vervanging / opvolging van Bumba en K3 zijn Kapitein Winokio en ALLE CD’s van het Geluidshuis sterk aangeraden :) (voor die laatste zijn ze nu nog een beetje te jong maar daar heb je als volwassene dus evenveel plezier aan als de kinderen)

 2. gij kroop vroeger vroeg in je bed of wat?? en eens je slaapgebrek opbouwt dankzij je kinderen, ga je extra opblijven??? gij zijt een enigma!

  en ken je deze lyrics niet?? al die liedjes kan ik ook mega goed meezingen ;)

  Wie doet mee, wie is er klaar?
  Voor een mega stoer gebaar
  Kan je tegen elk gevaar?
  Luister dan naar mij

  Doe je af en toe eens graag
  Iets verrassends en gewaagd
  Dan vecht ik met jou vandaag
  Samen zij aan zij