Gent veroverde lang geleden mijn hartje en hoewel ik geen rasechte Gentenaar ben, voel ik me er wel eentje. ‘t Is een prachtige stad die bruist en heerlijk is om in te vertoeven. Gent heeft ook een rijk cultureel erfgoed. ‘t Is de thuisbasis van vele interessante musea die zeker een bezoek waard zijn. Trouwens, ook met kinderen, want bijna elk Gents museum heeft speciale routes en activiteiten voor kinderen. Daarom sommen we graag onze favoriete musea in onze thuisstad voor je op. Deze 10 musea in Gent moet je zeker bezoeken met kinderen.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

#1 Het MSK oftewel het Museum voor Schone Kunsten Gent

Er zijn heel wat toffe en bijzondere musea in Gent te bezoeken. Maar we starten graag met het vermelden van een van de oudste musea in België: ‘t MSK oftewel het Museum voor Schone Kunsten. In 1798 werd het MSK opgericht als kunstacademie. In 1819 opende het dan zijn deuren als museum.

Je vindt er een uitgebreide collectie van de Vlaamse Primitieven tot Hedendaagse kunst. ‘t Is een mix van Belgische en Europese kunstwerken met onder meer kunstwerken van Rubens, Van Eyck, Bosch, Ensor, Magritte en Claus. De hoofdfocus ligt bij de (Belgische) kunst van de 10de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Die neemt ongeveer de helft van de museumzalen in beslag. Je vindt er ook een collectie toegepaste kunst met keramiek, glas- en zilverwerk.

Voor gezinnen met kinderen biedt het MSK heel wat activiteiten aan. Je kunt een eigen gids boeken, maar je kinderen ook laten deelnemen aan een van de kinderateliers. Sowieso hebben ze altijd een familieroute en kinderpoëzieroute beschikbaar. Met andere woorden, ze hebben een uitgebreid aanbod voor kinderen en families, met en zonder gids. Het volledige aanbod ontdek je hier.

Praktisch:
– elke dag geopend met uitzondering van maandag
– adres: Fernand Scribedreef 1 – 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#2 S.M.A.K.

Nu je toch in de buurt bent, kun je direct de straat over steken en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst bezoeken. ‘t Staat beter bekend als het S.M.A.K. Dit is een museum voor hedendaagse kunst en heeft een unieke collectie van nationale en internationale kunstenaars. Wanneer je het museum met kinderen wilt bezoeken, kun je vooraf beter wel even checken of de collectie kidsproof is. Soms kunnen de tijdelijke collecties nogal provocerend en choquerend zijn.

Het S.M.A.K. voorziet bij elke grote tentoonstelling wel een ontdekkingstocht gericht om gezinnen met kinderen. Je kan de site best vooraf checken of wat er te doen valt, want hun aanbod varieert erg. Omdat het museum grenst aan het Citaldelpark voorzagen ze ook een activiteit in het park: ‘t Imaginair Museum in het Citadelpark. Op de gevel van het S.M.A.K. vind je en QR-code. Met je ERfgoedApp kun je dan verhalen beluisteren over kunstwerken doorheen het park. ‘t Bijzondere is natuurlijk dat je deze werken alleen in je verbeelding kan zien.

Trouwens, wanneer wij met onze kinderen een museum bezoeken, zijn ze thuis achteraf vaak super creatief. Is dat bij jou ook zo? Wel, het S.M.A.K. geeft daarom enkele extra tips en activiteiten mee om achteraf thuis uit te voeren. Hoe tof is dat?

Praktisch:
– elke dag geopend met uitzondering van maandag
– adres: Jan Hoetplein 1 – 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#3 Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is mijn persoonlijke favoriet. ‘t Zal er vast mee te maken hebben dat ik 10 jaar lang als creatief therapeut in een psychiatrisch ziekenhuis werkte. Het museum is gevestigd in een oud psychiatrisch ziekenhuis en toont de geschiedenis van psychiatrie. Dit gedeelte kan confronterend zijn.

Maar bovenal heeft dit museum een indrukwekkende collectie Outsider Art. Kunst die zogezegd niet voldoet aan de academische normen maar een bijzonder prachtig verhaal vertelt. ‘t Is mijn absolute favoriete kunst! De kunstenaars hebben veelal een psychiatrische achtergrond. Met kinderen is dit het leukste gedeelte.

Ook het Museum Dr. Guislain heeft een speciaal aanbod voor gezinnen, wat gratis te verkrijgen is aan de balie. Vergeet er dus zeker niet naar te vragen.

Praktisch:
– elke dag geopend met uitzondering van maandag
– adres: Jozef Guislainstraat 43b – 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#4 Het Huis van Alijn

Ga terug de tijd in, in het Huis van Alijn. Een museum dat draait om de volkscultuur en een uitgebreide collectie toont van dagdagelijkse voorwerpen, kostuums, gebruiksvoorwerpen, foto’s en nog veel meer. Alles in dit museum draait om de 20ste eeuw waardoor het voor onszelf pure nostalgie is, voor onze kinderen een ontdekkingstocht over zaken die zij niet kennen.

Het museum biedt dan ook een unieke kijk op het dagelijske leven van de gewone Gentenaars. Het is gevestigd in een historisch pand in het stadscentrum en ook hier zijn speciale routes die als gezin te volgen zijn. Achteraf kun je iets drinken in het museumcafé, wat zeker bij mooi weer erg plezant is.

Praktisch:
– elke dag geopend met uitzondering van woensdag
– adres: Kraanlei 65, 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#5 Het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel, kortweg het MIAT

Het Industriemuseum MIAT is nog een Gents museum dat absoluut de moeite is om te bezoeken. Hier vind je een rijke collectie van historische machines, werktuigen en producten die een beeld geven van de industriële revolutie en de textielindustrie in Gent.

Naast de vaste tentoonstel kun je hier ook heel wat tijdelijke tentoonstellingen bezoeken. Altijd gelinkt aan de verschillende aspecten van de Belgische industrie. Het toffe aan dit museum is dat je hier ook heel wat workshops kan volgen en het een kindvriendelijk museum is. Hier is zoveel te doen dat je best even de website checkt. Van museumspel tot workshops voor families en kinderen, they have it all.

Praktisch:
– elke dag geopend met uitzondering van woensdag
– adres: Minnemeers 10 – 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#6 Het Gravensteen in Gent

Het Gravensteen in Gent is natuurlijk geen typisch Gents Museum. Het is eigenlijk een middeleeuws kasteel in het centrum van Gent en leert je alles over het leven in de middeleeuwen. Je vindt hier een zotte collectie wapens, harnassen en martelwerktuigen. Bovendien kan je als bezoeker de torens beklimmen, wat een prachtig uitzicht geeft over de stad.

Met kinderen is dit museum in Gent een absolute must do. Met zijn dikke muren en steile wenteltrappen, spreekt het Gravensteen tot de verbeelding. Hier kunnen kinderen zich dan ook wanen als ridders en prinsessen. Om het extra leuk te maken biedt het Gravensteen verschillende speurtochten aan voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo leren ze op een super toffe manier over het kasteel.

Praktisch:
– elke dag geopend
– adres: Veerleplein 11, 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#7 Het Gentse Stadsmuseum oftewel het STAM

Het Stadsmuseum Gent, ook wel bekend als het STAM, is een museum dat zich richt op de rijke geschieden van Gent. Je krijgt hier een unieke kijk op de Arteveldestad, met een uitgebreide collectie van historische objecten, kaarten, foto’s en interactieve tentoonstellingen. Als je Gent goed wil leren kennen is dit echt the place to be.

Het museum is bovendien gevestigd in een voormalige abdij, gelegen aan de prachtige Bijlokesite. Na je bezoek is het een absolute aanrader het STAMcafé te bezoeken en een wandeling te maken in de tuin.

Ook het STAM Gent organiseert verschillende tours voor kinderen. Afhankelijk van de leeftijd, vind je hier aangepaste activiteiten. Bovendien krijgen kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis toegang.

Praktisch:
– elke dag geopend met uitzondering van woensdag
– adres: Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#8 De Wereld van Kina

De Wereld van Kina is een wetenschapsmuseum dat twee locaties heeft in Gent: het Huis en de Tuin. Het museum is gericht op kinderen en jongeren en heeft als doel hen te laten kennismaken met de natuur en wetenschap.

De Wereld van Kina: het Huis

In het huis kunnen kinderen verschillende interactieve tentoonstellingen verkennen. Zo is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over het menselijk lichaam, waar kinderen kunnen leren over anatomie en hoe ons lichaam werkt. Maar zo is er bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan de evolutie van de mens. Andere zalen in het museum wijden zich dan weer aan fossielen, het leven onder water, vogels, … Kinderen, jongeren en ook jijzelf kunnen hier echt veel leren. Voor jongeren is er ook speciaal een zaal gericht op seksualiteit en relaties.

De Wereld van Kina: de Tuin

De tuin is een prachtige botanische tuin waar kinderen meer kunnen leren over planten en de natuur. Er zijn verschillende tuinen te verkennen, waaronder een moestuin en een insectentuin. Opgelet de tuin is gevestigd op een andere locatie dan het huis.

Algemene info

De Wereld van Kina organiseert naast de vaste tentoonstellingen en de botanische tuin ook nog heel wat workshops en activiteiten. Deze activiteiten zijn altijd educatief van aard en bieden kinderen de kans om hun creativiteit te uiten en nieuwe dingen te leren. Hierdoor is dit museum echt een fantastische plek om met kinderen naartoe te gaan in Gent.

Praktisch:
– elke dag open met uitzondering van zaterdag
– adres het Huis: Sint-Pietersplein 14 – 9000 Gent
– adres de Tuin: Berouw 55 – 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#9 Het GUM

Het GUM, oftewel het Gents Universiteitsmuseum, is een gloednieuw wetenschapsmuseum dat in 2020 zijn deuren opende in Gent. Het museum is gevestigd in het historische ‘Het Pand’, dat vroeger diende als klooster en later als universiteitsgebouw. De ingang bevindt zich op het domein van de Plantentuin dus een combinatie is aangeraden. Het GUM richt zich op wetenschap en wetenschappelijk onderzoek en heeft als doel om wetenschap toegankelijk te maken voor het grote publiek.

In het GUM kunnen bezoekers verschillende interactieve tentoonstellingen verkennen die gericht zijn op wetenschap en technologie. Zo is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over microscopen en kunnen bezoekers zelf microscopisch onderzoek doen. Er is ook een tentoonstelling over de geschiedenis van het meten en wegen en een tentoonstelling over wetenschappelijk onderzoek in de 21e eeuw.

Naast de interactieve tentoonstellingen organiseert het GUM ook verschillende workshops en activiteiten voor kinderen en jongeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren programmeren, experimenteren met virtual reality of zelf een robot bouwen. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk en educatief, maar geven kinderen ook de kans om te experimenteren en te ontdekken.

Praktisch:
– alle dagen open met uitzondering van woensdag
– adres: Ledeganckstraat 35 – 9000 Gent
– tickets vooraf online reserveren

#10 De Plantentuin

De Plantentuin van de Universiteit Gent is een prachtige botanische tuin gelegen naast het Citadelpark. Het is de op één na oudste plantentuin van Vlaanderen en werd ingericht in 1902. De tuin heeft een oppervlakte van meer dan 2 hectare en herbergt ruim 10000 plantensoorten van over de hele wereld.

Tijdens je bezoek kun je kennismaken met heel wat bijzondere planten, meer leren over de planten en hun relatie met de mens of gewoon rustig wandelen in een mooi kader. Het is dan ook een prachtige plek om te bezoeken. Onze favoriet is absoluut de tropische serres. Daar ben je even helemaal niet in België.

Praktisch:
– elke dag geopend
– vrij toegankelijk
– ingang bevindt zich op de hoek van de Ledeganckstraat en de E. Clauslaan – 9000 Gent.

Tips om musea in Gent te bezoeken

  • Koop je tickets vooraf online zo ben je zeker van je tijdslot.
  • Bezoek je regelmatig een museum in België? Dan is een museumpas misschien interessanter. Dit bied je een jaar lang tot meer dan 100 musea in België toegang.
  • Heel wat Gentse musea zetten hun deuren gratis open voor kinderen en jongeren jonger dan 19 jaar.
  • Als Gentenaar kun je vaak op zondag tot 13 uur gratis terecht in de musea. Op andere momenten koop je vaak een ticket aan geredueerd tarief.
  • Bijna elk Gent Museum heeft een tof café. Toegang staat veelal los van het museum. Zoek je een fijne plek voor koffie of lunch? Dan kan je ook zeker hier terecht.
  • Kom je een weekend naar Gent? Dan is een Gentse City Card misschien wel interessant.

Extra Gentse inspiratie nodig?
10 x activiteiten voor kinderen in Gent
7 x doen in Gent met kinderen
Gentse Feesten met kinderen: 10 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Thx voor de vele tips! Wij deden al enkele musea in Gent, maar jouw blogpost deed me zin krijgen om Gent nog wat vaker te gaan bezoeken met Tuur :-)