10 things I hate about sewing…

Contradictie!
Een naaiblog die schrijft over wat hatelijk is aan naaien.
Maar eerlijk, er zijn nu éénmaal een aantal dingetjes die ik liever zou uitbesteden.
Hebt u dus een kaboutertje die al die klusjes voor u opknapt? Stuur die dan maar richting Gent! 😉

Affain, over dat gehaat!
Er zijn momenten dat ik vloek, de wanhoop nabij ben en soms zelfs een traan laat. Herkenbaar? Lees dan zeker verder. 

Nummer 10 is weggelegd voor het strijken. Sinds het naaitijdperk heb ik daar een bijzondere verhouding mee. Eigenlijk haat ik het strijkijzer (nog 100 keer meer dan dit volledige lijstje samen.) Menig keren verdwijnt de was hier naar een liefhebbende moeder.

Ik doe het omdat het moet, omdat het je resultaat naar een hoger niveau brengt maar ik verfoei het. Zeker als ik me voor de duizendste keer verbrand…

Een andere mottigheid in mijn naaileven, die plaats 9 verdient, is prikken in mijn vinger met speldjes. Ik heb het zo vaak voor, soms zelfs tot bloedens toe. Nog erger als dat bloed een vlek maakt op mijn stofjes.

Plaats 8 is voor stof, en dan bedoel ik niet het soort dat wij graag kopen. Hier wordt genaaid in de living. Bijgevolg maakt mijn hobby soms een puinhoop van het huishouden. Eigenlijk houd ik daar niet zo van en al zeker niet van het kuiswerk dat erbij komt kijken. Maar vuil en wanorde, daar word ik gek van dus ja: kuisen maar! (Al gaat het beter sinds ik een kuisvrouw heb!!!)

Tornen, die moet gewoon in het lijstje staan. Menig naaisters verafschuwen het. Ik dus ook. Een schone plaats 7 want er zijn nog ergere dingen. Zoals al die schone patronen die je digitaal moet aankopen, uitprinten en plakken. Zottekeswerk vind ik dat!

Lang leve A0 en papieren patronen! Pas op het overtekenen ervan is ook niet mijn dada. Gemakshalve ga ik dus vaak voor eenzelfde patroon, want eens getekend en geknipt heb ik er uren plezier aan. Alvast vind ik deze activiteiten niet bijzonder hot en staan ze mooi op plaats  6 en 5.

Nummer 4 is bestemd voor alle mislukte projecten. Gelukkig komt het niet al te vaak voor. Maar oh wé als het van datte is…

Aansluitend hebben we nummer 3, want meestal is het er een gevolg van 4: alle domme foutjes die een mens maken kan tijdens het naaien! Stoffen verkeerd aan elkaar naaien, rits verkeerd inzetten, delen verkeerd knippen en soms dan nog eens uren moeten zoeken wat er nu precies mis is…

Net niet op nummer 1 maar toch redelijk mottig is het spoelen. En niet het spoelen dat je doet aan het begin van een project, daar valt nog mee te leven, maar van dat soort middenin je naaiproject en dan nog het liefst ergens in het midden van je stiksel zodat je het pas ziet als je denkt klaar te zijn.

Jeetje, wat een lange zin… mijn punt is duidelijk zeker? 😉

Wat vind ik dan het ergste?
Wel, ik vermelde het hier eigenlijk al.
Maar wat is erger dan tornen? Juist ja, tornen in stoffen alla tricot en sweater. De steekjes zie je amper, de stof raakt mega snel beschadigd en de weg om alles los te krijgen lijkt eindeloos.

Voila, dit is mijn lijstje? Herkenbaar?
Of zijn er juist dingen die jullie helemaal niet erg vinden?

Als je jezelf nu afvraagt als ik eigenlijk wel houd van naaien dan kan ik alleen maar luid JAAAA roepen, want ondanks al die ergerlijkheden is het de hobby die ik al het langste volhoud in mijn leven, mij het meeste voldoening geeft en mij vooral 100% laat ontspannen…
meestal dan toch…
😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

36 reacties

 1. Zeer herkenbaar en toch blijven we het doen omdat het voor mij ook echt ontspanning is en je na afloop (meestal) een mooi eindresultaat hebt.
  Dus zeker niet stoppen met naaien maar je creaties blijven tonen op je blog 🙂

 2. Als je een kaboutertje vindt, mag dat dan ook af en toe bij mij komen? Ik woon niet ver bij vandaan. Het taakje dat ik wil uitbesteden: patroon overtekenen en stof knippen. Vaak de reden waarom projecten op de lange baan worden geschoven.

 3. Heel herkenbaar! Nog een ergernis: een stofpatroon dat nét niet aansluit, ook al doe je daar nog zo je best op… En biaisband mag ook niet ontbreken vind ik, al is dat vrees ik een kwestie van oefenen.

 4. Super herkenbaar :-), bij mij komt er ook soms nog de stof knippen bij. Te zien voor welk patroon, maar als er vele delen zijn pfff, dan kan ik al eens zuchten ;-). Liever het echte naaiwerk!!

 5. Ik weet er nog een. Het verknippen en naaien van badstof, alles, maar dan ook alles hangt vol met plusjes. Vermijden is hopeloos als je iets maken uit badstof voor de schoonmoeder.

 6. herkenbaar! Voor mij mogen bij op het lijstje

  1. knopen aannaaien met de hand… IK WIL NIET naaien MET DE HAND, daarom kocht ik net een naaimachine 🙂
  2. Een elastiek door je tunnel prutsen (en hem er dan alsnog per ongeluk terug uittrekken, of hem met je sierstiksel vaststikken, …).
  3. in de lijn van 1 eigenlijk: keergaten dichtstikken met de onzichtbare steek. NEEN! Dat is alweer met de HAND!!!
  4. een gat in je kledingstuk locken (met de overlock). Gelukkig nog niet gebeurd hier!
  5. Als je denk dat je klaar bent met knippen, zien dat je dezelfde patroondelen nog eens uit vlieseline moet knippen. Bweikes neen, ik was nu net klaar met knippen…
  6. Vlieseline aan je strijkijzer of strijkplank
  7. Een stoomstrijkijzer dat een mooie dikke bruine streep achterlaat op je stof…
  8. Omzoomen van broek of rok (tweelingnaald)… Hier blijven menig kledingstukken on-omgezoomd op de hoop liggen.
  9. Herstellingswerkjes (voor de hele familie). Oh, je naait toch he, kan je eens dit of dat…?
  10. En ja, tornen idd, en dan vooral van overlock stiksel!

 7. Heel herkenbaar, vooral het tornen en het patronen overtekenen. Ik gebruik ook het liefst een patroon dat ik al getekend heb klaarliggen, en dan nog het liefst eentje inclusief naadwaarde zodat ik meteen de stof kan knippen. Het lijstje van Naaistaart hierboven is trouwens ook helemaal herkenbaar!

 8. Hihi, leuk om de 'frustraties' eens kwijt te kunnen. Afgelopen weekend heb ik ook wat gesukkeld. De overlock deed niet wat ik wou. Hij sloeg steeds steken over en ik vond de reden niet. 5 keer opnieuw ingeregen, alles overlopen en toch blijven sukkelen…Door dat gesukkel met de overlock inderdaad een gaatje in de stof gesneden 🙁 De allereerste keer dat dit mij overkwam… En toen bleek nog dat mijn patroondelen niet mooi overeenkwamen. Dus voor nu is dit mijn top 3!

 9. Tja, héééél herkenbaar! Ik denk dat het erop neer komt dat we graag naaien maar dat de meeste dingen die er bij komen (en er ook bij horen) er een beetje te veel aan zijn 🙂 Wat mij vreselijk irriteert: je patroon overnemen op je stof én dan nog eens naadwaarde erbij moeten tekenen dus bij deze een oproep voor jou Lies. Ik zag ergens eens een handige tip hiervoor: magneetjes om aan je schaar te hangen. Ik geloof dat het 0,5cm dikke magneetjes zijn. Je hangt ze aan de zijkant van je schaar en zo hoef je enkel nog je patroon te tekenen. Want als de magneetjes aan je schaar hangen wanneer je de stof knipt, zie je sowieso waar de naadwaarde komt! Ik koop dat direct! (Al vermoed ik dat ik ze ook wel in een dhz-winkel zou vinden maar ja…)

 10. Of net wanneer je rokje/kleedje/hemdje/… bijna klaar is, dan breekt die naald/draad toch wel niet af zeker! Alles terug inrijgen/vastzetten en terug beginnen. Om dan te zien dat de draadspanning/steken niet goed zijn en het laatste stuk trekt dan op niks! En dan heel het proces opnieuw om te zien wat er nu verkeerd was/zat! Hatelijk!
  Al een paar keer gefrustreerd achter m'n naaimachine gezeten!

 11. Héééél herkenbaar! Vooral je net niet nr. 1 ivm het spoelen! Ik zie ook altijd maar pas wanneer mijn onderspoel op is wanneer ik denk helemaal rondgestikt te zijn! Meestal wanneer je aan de zoom bezig bent en dan net vanonder in het midden opnieuw moet beginnen en mijn stiksel niet meer perfect recht is! Zo ergerlijk! Ik vloek dat zo hard dat mijn man al weet dat wellicht mijn onderspoel weer op is, hahaha!!!

  1. daarom moet je dus inderdaad naaien met hart en ziel, anders snap je helemaal niks van onze rare kronkels, en al zeker niet als we dan opsommen wat we allemaal niet leuk vinden aan naaien en er toch gezellig mee blijven doorgaan 😉

 12. Héél herkenbaar!
  Ik vind tornen het hatelijkst. Het vriendje gaat al spontaan in de bureau gaan zitten als hij het tornmesje ziet bovenkomen.
  En dan dat je denkt dat je alles aan elkaar hebt genaaid en dan blijkt dat het niet zo is, want je onderspoel was ergens halverwege leeg: zo hatelijk!

 13. Haha zeer herkenbaar!! Inderdaad tornen in tricot… grmbl… dan laat ik het meestal even liggen en zet me in de zetel met een haakwerkje, om te kalmeren 😉

 14. En wij doen dat elke week opnieuw hé! Om dan af en toe te blinken bij een verrassend resultaat.
  Ik sluit me volledig aan bij je lijstje 😉

 15. En de naald die afbreekt! Altijd eerst heel erg schrikken (niet dat het zoveel gebeurt). Maar je nummer 1 mag er voor min blijven staan. Nog liever knip ik er een stuk af dan dat ik het kluwen draad uit tricot moet halen.

 16. Zo herkenbaar! Dan heb je het nog niet gehad over het herdraden van een overlock of dat mesje dat een beetje te veel afsneed. Liefs Alice en btw het blijfteen super hobby ondanks de mankementen!