Al vanaf het moment dat de eerste computer bij ons thuis de intrede deed, was ik verkocht aan technische snufjes en nieuwigheden. Ik was toen 10 jaar. Heel wat jaren later ben ik nog altijd gebeten door die interesse en laat ik het in mijn voordeel werken om mijn leven en onze reizen te organiseren. ‘t Spreekt dan ook voor zich dat ik heel wat travel apps gebruik als het aankomt op reizen met ons gezin. Zowel in de voorbereiding als ter plekke test ik al eens een nieuwe app uit, want spoiler het zijn er veel. Sommige travel apps blijven en worden trouwe partners in onze reizen. Ze kunnen je reizend leven echt een stuk eenvoudiger maken dus daarom som ik graag mijn 10 favoriete travel apps voor je op. Deze apps zou elk reizend gezin moeten downloaden voor aanvang van een volgend tripje.
Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert steun je ons werk.
#1 Google Maps
Een onbetwiste leider op het gebied van navigatie is de app Google Maps. De kans dat je deze app sowieso op je gsm hebt staan is groot. Maar deze heerlijke gps voor zowel wagens, fietsers, voetgangers als openbaar vervoer gebruikers is ook je digitale kompas in onbekende steden en landen. Van wandelroutes tot openbaar vervoer, deze app biedt real-time updates en gedetailleerde kaarten om je gezin op koers te houden. De offline kaarten functie is een redder in nood op plaatsen met beperkte internettoegang. Download dus vooraf het gebied waar je naartoe reist en verlies nooit nog je weg.
#2 Google Translate
De taalbarrière hoeft niet langer een obstakel te zijn met Google Translate. Of je nu een menu moet ontcijferen of de weg moet vragen, deze app biedt tekst-, spraak- en fotovertalingen in meer dan 100 talen, waardoor de wereld een beetje kleiner en toegankelijker wordt voor jou en je gezin. Vaak vinden mensen het niet eens meer raar dat je even de app bovenhaalt als je er met gebaren of poging tot de lokale taal spreken niet uitkomt. In Mexico wisten we zo bijvoorbeeld in een lokale supermarkt snel de beste SIM-kaart te regelen. Met politie spraken we ook al via Google Translate en menu’s vertalen die je niet begrijpt, zorgt ervoor dat je geen vreemde dingen (en vooral niet lekkere) besteld op restaurant.
#3 Duolingo
Hoewel we aanraden Google Translate te downloaden voor je op reis vertrekt, is het toch interessant met de app Duolingo aan de slag te gaan. Deze app biedt speelse lessen aan in meer dan 30 talen, perfect voor elk gezinslid om een nieuwe taal te leren. Een beetje taalvaardigheid kan de reiservaring rijker en meer authentiek maken. Hier thuis wordt de app zelfs dagelijks gebruikt door één van mijn kinderen. Op dit moment om Frans te leren.
#4 Uber
Hoewel het bij ons nog niet zoveel voorkomend is (en ook wat omstreden is), biedt Uber in veel steden over de hele wereld een betrouwbare en veilige manier om van punt A naar B te reizen. Je hoeft je dankzij Uber geen zorgen te maken over lokale taxi tarieven, openbaar vervoer en/of op tijd je plekje reserveren. Met kinderen is het extra makkelijk want de Uber komt je letterlijk op het punt afhalen waar jij de Uber aanvraagt en zet je exact af waar jij wil en dat aan heel scherpe prijzen. Ikzelf ben heel erg fan van dit concept waarbij je ook digitaal betaalt en dus geen cash op zak nodig hebt. Bestuurders krijgen ratings waardoor je weet dat het safe is en je kan op de app exact volgen wanneer de Uber je nadert. Kei, kei handig!
#5 TripAdvisor
Met TripAdvisor krijg je toegang tot miljoenen beoordelingen, foto’s en kaarten van over de hele wereld. Van hotels en restaurants tot attracties en tours. Twijfel je dus of iets te vertrouwen is, check dan even de reviews van andere bezoekers en reizigers en vermijd zo plekken die je geld en je tijd niet waard zijn.
#6 TripIt
TripIt houdt al je reisplannen overzichtelijk op één plek. Deze app verzamelt al je boekingsbevestigingen voor vluchten, hotels, autohuur en activiteiten om een gedetailleerd reisschema samen te stellen. Je kunt het delen met andere reispartners, maar het is vooral handig om snel een overzicht te krijgen van je tripjes, wat je al allemaal regelde en wat er op het programma staat. Want jawel, als jij je mailadres koppelt aan de app, scant hij automatisch je inbox en voegt hij op basis van mails van bedrijven waar je iets reserveerde iets toe aan je reisplan. Handiger dan dit wordt het echt niet.
#7 Booking.com
Booking.com is één van mijn vaste partners als het gaat om toffe verblijfsplekjes te vinden. Fijn aan booking.com is dat er altijd erg betrouwbare reviews aanwezig zijn en je beloond wordt als je regelmatig bij hen boekt. In de app kan je vaak voor een nog scherpere prijs boeken dan op de website en het bevat natuurlijk al je boekingsdetails voor onderweg. Daarnaast kan je er ook extra activiteiten bijboeken wat onderweg dan weer heel handig is.
#8 Airbnb
Voor een thuis weg van huis is Airbnb ongeëvenaard. Het is naast Booking.com standaard een app die ik check bij het voorbereiden van een volgende trip. Je ontdekt er unieke verblijfplaatsen die de privacy en gemakken van thuis bieden, van appartementen en huizen tot boomhutten en kastelen, waardoor je gezinsreis nog memorabeler wordt. Je kan er echt pareltjes scoren en zeker als gezin is dat extra fijn. Een hotel is namelijk niet altijd even evident.
#9 Notion
Notion is je alles-in-één werkruimte voor organisatie, lijstjes en alles wat je niet mag vergeten. Van inpaklijsten tot reisroutes, deze app helpt je alles gestructureerd te houden en gemakkelijk te delen. Ik gebruik Notion echt voor alles. Niet enkel voor reizen. Maar als het gaat over reizen dan wordt alles in deze app gecentraliseerd. Ik maakte er trouwens een kei handige inpaklijst in aan.
#10 Airalo
Wanneer wij reizen vinden we het kei handig dat minstens één smartphone online is, kan bellen en dingen kan opzoeken. Vroeger kochten we daarom buiten Europa steeds een lokale simkaart. Alleen moet je dan wel op de luchthaven bij aankomst dat fixen of naar een lokale winkel rijden. Sinds de komst van de eSIM is dat gelukkig van de baan. Ik schreef al eens een volledig artikel over de eSIM technologie, dus weet je niet wat het is, ga dan daar even lezen. Wij gebruiken de app Airalo om een lokale eSIM aan te vragen. Je kunt dit voor vertrek door waardoor je bij aankomst in het land direct ontvangst hebt. Kei handig, echt waar!
Bij deze een lijstje van 10 onmisbare travel apps. Ik heb er nog heel wat meer staan op mijn smartphone, maar deze zijn alvast een mooie aanzet. Ik vul binnenkort zeker nog eens aan. Is er zelf een travel app die jij niet kan missen? Drop hem gerust eventjes in de comments.
Hoi Lies,
Ik bekijk even de slides van Liselotte ivm de studiereis naar San Francisco. Ze verwijst voor de Airalo app naar jouw blogpost. Ik probeer daar de link naar Airalo, maar die lijkt te verwijzen naar Uber ?
groetjes en tot in SF,
Karin
Links in dit artikel aangepast :)