Estelle is bijna 5 maanden oud en dat betekent dat mensen enig tijd gehad hebben om te kunnen wennen aan ons grote gezin, inclusief zwangerschap. Toch kwamen en komen er nog vaak heel wat opmerkingen. De meest voorkomende heb ik even in een lijstje gegoten!

 1. “Oei, ‘t was een accident zeker?” is misschien wel hetgeen ik in de afgelopen maanden het meest heb moeten aanhoren.
 2. “Hebben die dan allemaal dezelfde papa?!?”
 3. “Vier kinderen, hoe heb je dat gedaan?!?” Ik weet niet hoe kinderen er bij jullie gekomen zijn, en oké er zijn wat medische stappen soms nodig, maar echt ik moet daar nu toch geen tekening bij maken hé?!? En je gelooft me misschien niet, maar ik krijg die vraag dus echt vaak!
 4. “Daar zit echt geen tweeling bij dan?!?” Euhm… neen, de laatste keer dat ik dat gecontroleerd heb niet neen.
 5. “Vier kinderen, dat is slecht voor het milieu.” Yup, het klopt, maar ze zijn er nu en ik kan ze toch moeilijk verzuipen he?
 6. “Jullie deden dat voor het kindergeld zeker?!?” Al zal die vraag vanaf dit jaar allicht niet meer komen.
 7. “Die met vier kinderen hebben makkelijk praten, die betalen geen belastingen.”
 8. “Jij bent dan gewoon thuis?!?” Uhu… ik ben ‘gewoon’ thuis.
 9. “Amaai, jullie hebben geld teveel zeker als jullie met zes op reis gaan?” Ah ja, wij betalen geen belastingen he!
 10. En de besten houden we natuurlijk voor op het einde: “Komt er dan een vijfde?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 reacties

 1. Dat zijn inderdaad de vragen die er het meeste komen. De vraag van “en ga je voor nog eentje? ” kwam van mijn eigen gynaecoloog. Toen ik nog op de bevallingskamer was. Waarop we zeiden nee, we zijn voltallig nu. Een mooi rond getal. Waarop zij dan nog zei: ‘6 is ook mooi rond hé! ‘

 2. Zo herkenbaar.

  Meestal bevestig ik de quote dat ik vier kinderen kreeg voor het geld. Waarvoor anders 😳😳

  Vaak hebben mensen ook medelijden met mij. Aangezien wij een gemengd gezin zijn, wordt nogal snel vanuit gegaan dat ik onder druk werd gezet om een groot gezin te hebben. Die arme blanke vrouw, toch?!?

  Haha … dat er met vier altijd iets te beleven valt en ons huis uitpuilt van liefde is net zo fijn.

 3. Zo herkenbaar! Ik voeg er nog eentje aan toe: “Vier kinderen? Amai en je ziet er nog zo jong uit!”
  Ik zeg nu al vaak, voor ze zelf iets kunnen zeggen: “Vier kinderen, allemaal bewust en met liefde gemaakt met mijn man en ik was net geen 27 toen de eerste geboren werd. En ons gezin is helemaal compleet nu en ik vind het fantastisch. Druk is het wel ja, maar ook supergezellig. En zelfstandigheid vind ik heel belangrijk, want opvoeden is voor een groot deel iemand leren zelfstandig in het leven leren te staan. ‘s Morgens is onze tafel gedekt en staat mijn latte klaar ;) En ze zorgen zo goed voor elkaar, dat is iets wat onze maatschappij zo hard mist, dat ‘zorgende’, er zijn voor elkaar, rekening houden met elkaar.” Veel plezier samen en veel slaap wens ik jou en een goede gezondheid voor iedereen in het gezin! Cliché, maar zo belangrijk.

 4. Kan ik me idd voorstellen al die reacties maar jullie gezin ziet er prachtig uit! Zou er direct voor tekenen. En eum slecht voor het milieu?! Wmm dan wel?
  Gr Jess

 5. “Vruchtbare grond zeker!?” (Wij wonen op een boerderij)
  “Gaan jullie voor een heel korfbal team!?” (Sport die hier in het dorp leeft)
  “Hebben jullie niets te doen ofzo!?”
  En dan vooral die verbazing er bij, terwijl deze 4e zwangerschap voor ons juist een natuurlijke keuze is en voor ons als normaal wordt beschouwd. Ik durf ook niet meer te zeggen dat ik misschien ook nog wel eens een 5e of 6e wil 😜

 6. Maar 4 kinderen is gelukkig wel goed voor de economie eh ;) Zeker nu jullie belastingvrij zijn, kunnen jullie veel extra consumeren.

  Op de vraag “hoe heb je dat gedaan ” zou ik er eens uitflappen “ah maar we hebben daar een filmke van, wacht een second” en koelbloedig je telefoon uithalen en in je foto’s en films beginnen bladeren…gewoon om hun gezicht te zien :D

 7. Ik ben zelf de oudste van acht. Vroeger telden de mensen ons als we in de auto zaten. We hielpen ze dan een beetje door acht vingers op te steken. Vonden wij plezant, de gluurders niet echt.

 8. Herkenbaar.
  Hier zijn nog enkele vaak gehoorde:
  -“ allez, zo ist wel genoeg zeker?” (Nee, we kweken gelijk konijnen 🙄)
  -“ gij zijt goe zot” ( jep, en da doe geen zeer )
  -“ allez, ze zijn nog braaf ook…” (da moet wel of ik krijg een geraaktheid)
  -“ de papa had ni te kiezen zeker?”
  (Nee, dan hadden we een voetbalploeg)
  – “da ziet ge ook ni vaak meer”
  (Ja, we dachten een rariteitenkabinet te starten, ge moogt erbij…)

  Dwaze opmerkingen krijgt ge tegenwoordig op alles. Vaak zijn ze goed bedoeld maar komen ze wat klunzig over. Maar ik heb wel geleerd om het snedige weerwoord te laten galmen in mijn hoofd, maar niet te laten ontsnappen (meeste mensen kunnen niet zo lachen met een tikkeltje sarcasme)

 9. Hier gaat iedereen ervan uit dat je met 2 al een voltallig gezin hebt. Voor mij voelt dit nog niet zo. 4 zou mij nu denk ik ook net iets te veel zijn maar leef en laat leven.
  Jullie zien er gelukkig uit! Dat is veel belangrijker.

 10. Lol! :D Maar serieus, met 3 koters krijgt ge die opmerkingen ook al. Volgens mij van zodra je er meer dan 2 hebt…
  En op de vraag of ze alle drie dezelfde vader hebben kan ik dan lachend antwoorden ‘Neeje!’ :D Hier 2 kinderen van mijn man en zijn ex en eentje van mij en mijn ex.
  En toen we in den tijd aan het twijfelen waren voor nog eentje samen kregen we langs alle kanten een ‘Ge gaat daar toch nie aan beginnen, zeker?!’. Nu we besloten hebben er effectief geen meer te krijgen, krijgen we heel vaak te horen ‘Zo nog een meisje zou toch schoon zijn, hè?’ of ‘Zo’n rond getalleke… een vierde…’ of ‘Ge zijt toch nog jong en al!’ *eyeroll*
  Echt, ‘t is nooit goed voor de mensen ;)

 11. Omgekeerd is dat ook hoor. Ik heb heel bewust maar 1 kind. Ik zou ook zo’n top 10 kunnen zetten hoor. 😂
  Mensen nemen altijd zichzelf als de norm en oordelen en beoordelen zo graag over anderen.
  Belangrijkste is dat je zelf content bent met je gezin, hoe groot of hoe klein het ook is.