De krokusvakantie staat alweer voor de deur en dat betekent een volledige week plezier en avontuur voor de kids. Mogelijks heb je als ouder geen verlof, maar dan gaan je kinderen zich vast ergens amuseren op een mega tof kamp of bij de grootouders. In andere gevallen heb je zelf verlof en ga je leuks doen met je kroost. Wij trekken bijvoorbeeld een midweekje naar Terhills en nu al hebben we er heel veel zin in. Nog nood aan wat inspiratie om jullie dagen in te vullen? Search no more: hieronder vind je een lijst met 10 geweldige activiteiten die je met je kinderen kunt ondernemen tijdens de krokusvakantie van 2024.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

10 x doen tijdens de krokusvakantie

#1 Sterren kijken bij Cozmix

Begin je vakantie met een bezoek aan Cozmix, waar je samen met je kinderen de mysteries van het heelal ontdekt. Een top activiteit voor nieuwsgierige geesten die gefascineerd zijn door sterren en planeten. Tijdens de krokusvakantie zijn er ruimere openingsuren dan normaal, met op meerdere weekdagen planetariumvoorstellingen. Wie weet kan je tijdens een avondsessie de prachtige maansikkel waarnemen, met in de buurt de heldere Jupiter. Je plekje vooraf reserveren is sterk aangeraden.

Praktisch:

#2 Stokkenmanroute in Genk

Wij verkenden al eerder Genk en omstreken. Dringend tijd om daar ook eens iets over op de blog te schrijven, want in de Kattevennen vind je voor kinderen onder meer de Stokkenmanroute. Dit is een interactieve gezinswandeling doorheen de Kattevennen in Genk. Door de aanwezigheid van Stokmannen, wandelen kinderen met plezier mee. Ideaal voor een droge dag tijdens de krokusvakantie.

Praktisch:

 • Adres: Planetariumweg 18 – 19 3600 Genk
 • Wandeling van 4,2 km langs 12 stokmannen.
 • Vertel- en spelboekje + app zijn verkrijgbaar aan €5 bij het Bezoekersonthaal van de Kattevennen / ingang C-Mine
 • Toegankelijk voor buggy’s en bolderkarren mits dikke banden

#3 Knuffelzoektocht in Leuven

Leuven biedt een unieke knuffelzoektocht aan voor de kleinsten. Een speelse manier om de stad te verkennen, met tal van kindvriendelijke weetjes en speelplekjes langs de routes. De wandelingen zijn geïnspireerd op het eerste Leuvens stadskinderboek ‘Knuffel gezocht, een speurtocht door Leuven’. De routes ontdek je gratis via Google Maps en er is ook een pdf beschikbaar met meer info. Wil je graag een geprint boekje? Dan kan je langsgaan bij Visit Leuven en voor €2 een exemplaar kopen.

Praktisch:

#4 Speurtocht naar Parklanders in Vilvoorde

In Vilvoorde wacht een spannende speurtocht in het Asiat Park. Een ideaal avontuur voor gezinnen die houden van een beetje mysterie en natuur. In het Asiat Park vind je namelijk de Parklanders, de allereerste bewoners van het park. Tijdens een speurtocht kan je meer te weten komen over deze bijzondere wezens. Om met de speurtocht te kunnen starten, neem je een prop uit de brandkast naast de ingang van het Asiat Park. Kan je niet wachten? Dan kan je ook een prop downloaden.

Praktisch:

 • Adres: Asiat Park, Vilvoorde
 • Gratis speurtocht, ideaal voor kinderen tussen 3 en 12 jaar.
 • elke dag geopend van 9u tot 23u.
 • Meer info via de Vilvoorde – website

#5 Daguitstapje naar SPARKOH!

Tijdens de krokusvakantie is een bezoek aan SPARKOH! een uitstekende keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een educatieve en tegelijkertijd entertainende dag. SPARKOH! biedt meer dan 12.000 m² aan indoor activiteiten en 6.000 m² aan outdoor activiteiten, waardoor het een groot speelveld is voor nieuwsgierige geesten van alle leeftijden. Je ontdekt er spelenderwijs wetenschap en technologie, met tentoonstellingen die variëren van chemie tot digitale technologie, van de natuur tot het menselijk lichaam en er is zelfs een buitenruimte met leuke spelletjes en een grote tuin om te verkennen.

Wij waren er onlangs een volledige dag en hebben gigantisch genoten, maar dus ook erg veel bijgeleerd. Fijn is dat je hier zowel met jongere als oudere kinderen terecht kunt, voor elk wat wils dus. Je mag je picknick meenemen als je dat wenst, maar er is ook een cafetaria.

Praktisch:

#6 Speelgoedmuseum Mechelen

Bracht je nog nooit een bezoekje aan het Speelgoedmuseum in Mechelen? Dan is dit de ideale activiteit voor tijdens een (regenachtige) dag in de krokusvakantie. Als ouder is het een ware duik in de nostalgische en wonderlijke wereld van speelgoed. Je ontdekt er natuurlijk ook de evolutie van speelgoed dankzij technologie en maatschappelijke veranderingen. En voor kinderen is het een waar speelparadijs en een en al verwondering. ‘t Is dus een erg fijne plek om met kinderen naartoe te trekken. Nood aan meer Mechelen-inspiratie? Kijk dan hier.

Praktisch:

#7 De magie van licht

Tijdens de krokusvakantie kun je in Brussel het lichtfestival Bright Brussels bezoeken. Dit evenement vindt plaats van 15 tot en met 18 februari tussen 17u30 en 22u00 en biedt een prachtige route langs artistieke, interactieve en speelse lichtinstallaties. De route start in de Koningswijk, gaat door naar de Europese wijk en eindigt op het Flageyplein. Deze editie staat in het teken van de Europese Unie en de Europese Waarden. Meer informatie via de website.

#8 Waterpret in Lago-zwemparadijs

Voor de waterratten is er geen betere plek dan het Lago-zwemparadijs. Van wildwaterbanen tot verwarmde buitenbaden, er is waterpret voor het volledige gezin. Verspreid over heel Vlaanderen vind je toffe zwembaden. Zoek er dus eentje in je buurt en ga een hele dag genieten. Absolute aanrader als je net zoals wij van water houdt.

#9 Trek naar het Astropolis – Space Science Center in Oostende

Het Astropolis Space Science Center in Oostende is een heerlijke bestemming voor liefhebbers van sterrenkunde en ruimtewetenschappen. Je leert er op interactieve manier meer over het universum, sterren, planeten en de ruimtevaart. Wij bezochten het centrum al met onze vier kinderen en iedereen was het over eens dat dit een geweldige plek is. Combineren doe je daarna met een bezoekje aan de zee of bij slecht weer kan je nog gaan springen bij Hangtime.

Praktisch:

 • Adres: Duinkerkseweg 16, 8400 Oostende
 • Openingsuren krokusvakantie: elke dag van 14u00 tot 18u00 met uitzondering van maandag
 • Tickets vanaf €5

#10 Bezoekje aan mijn favoriete stad Gent

Een uitstapje naar mijn favoriete stad, en tevens woonplaats natuurlijk, Gent mag niet ontbreken tijdens de krokusvakantie. Hier valt namelijk altijd iets te beleven. Van toffe musea tot historische bezienswaardigheden en lekker eten en kidsproof shoppen. ‘t Kan allemaal in mijn gezellige stad Gent.

Zoek je nog een tof verblijf voor tijdens de krokusvakantie?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.