diëtenAl iets meer dan twee weken heb ik mijn lijf terug. Dat lijf waar ik zolang op gewacht heb. Remember, hoe vaak heb ik daar niet over geklaagd?!? Dat maagzuur en een pijnlijke rug als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, is heerlijk. Net zoals het feit dat ik geen 100 toiletbezoeken meer per dag afleg. Maar verder was de terugkeer van dat lijf toch behoorlijk teleurstellend. Niet gezegend zijn met een lijf dat niet snel bijkomt, niet gezegend zijn met genen die ervoor zorgen dat je buik zo goed als weer dadelijk plat is na de bevalling. U kunt het dus al raden: ik heb het terug, dat lijf van mij, maar nog niet in de vorm dat ik het wil. Dus ja, twee weken na mijn bevalling denk ik al aan diëten. 

“Is dat wel een goed idee, nu al diëten?” stellen heel wat mensen mij de vraag. Het klopt dat men aanraadt om tot zes weken na de bevalling te wachten. Sowieso moet je lichaam zich nog wat aanpassen. Zo verlies je de eerste twee a drie weken nog heel wat vocht en dat extra bloed dat je lichaam heeft aangemaakt zal ook wel niet dadelijk verdwenen zijn. ‘t Is niet niks een zwangerschap dus jezelf tijd geven om te herstellen mag! Sterker zelfs: het moet!

Ik genoot van gigantisch véél preparé en snoepte mee met het kraambezoek.

Toch denk ik dat er niks mis is met behoorlijk snel een drastische ommekeer in je eetpatroon aan te brengen. Tijdens mijn zwangerschap smaakte echt alles anders. Bovendien had ik heel veel trek in zoetigheid en kon heel wat voedsel mij niet bekoren. Om nog maar te spreken over het gebrek aan energie om te investeren in gezonde voeding. (Niet dat ik nu zo ongezond geleefd heb, maar toch…) De eerste twee weken na mijn bevalling trok ik die lijn trouwens door.

Ik genoot van gigantisch véél preparé en snoepte mee met het kraambezoek. En nope, ik voel mij daar niet schuldig over. Maar zo verder doen, dat is echt geen optie. Want ik kom dan wel niet superveel bij tijdens mijn zwangerschap. In normale doeningen gaat de wijzer op de weegschaal kei snel omhoog. Na twee weken was ik al zo’n 2 kilo bij. Decadentie, I know, haha!

Dus ja, ik schreef mij afgelopen maandag in voor het online programma van Weight Watchers. Een echt dieet dus. Waar zit ik nu met: “Geef jezelf tijd om te herstellen.” Wel, ik bekijk het zo: Weight Watchers, dat is geen crash dieet. Het straft vooral de suiker-rijke producten af (naar mijn gevoel) en leert je terug kiezen voor een gezond evenwicht op je bord (en tussendoor.) Een crash dieet is het dus niet en dat zou inderdaad zo snel na een bevalling niet goed komen. (Al vraag ik me af als dergelijke diëten eigenlijk ooit goed aflopen.) De ‘WW’ bekijk ik dan ook als een manier om mijn gezonde voedingsgewoonten terug op te pikken en ondertussen toch al te werken aan mijn gewicht. Elke gram die eraf gaat voor die zes weken voorbij zijn, is ééntje gewonnen!

Ik moet nog wat gewoon worden aan mijn nieuwe eetgewoontes en dat is best arbeidsintensief.

Ik moet nog wat gewoon worden aan mijn nieuwe eetgewoontes en dat is best arbeidsintensief. (Ja, bij nummer drie gaan de dagen nog sneller voorbij dan bij nummer één en twee.) Verder probeer ik eindelijk terug water te drinken. (Ik ben zo ene die amper iets drinkt op een dag.) En ook al mag ik nog niet sporten, ik probeer met de klok der regelmaat een wandelingetje gedurende de dag in te lassen. Een beetje extra beweging kan nooit geen kwaad. Het is zij trouwens, die mij die tip gaf.

Mag diëten dus meteen na de bevalling?

Volgens mij wel. Tenminste als je het bekijkt als terug leren gezond eten en niet verwacht dat de eerste weken de kilo’s eraf vliegen. Een soepje hier, een slaatje daar een vooral veel groenten, fruit en gezonde producten op je bord. (En in mijn geval ook tussendoor, want dat is eigenlijk mijn grootste probleem.) Weet wel dat je echt niet te streng voor jezelf mag zijn en dat je bij borstvoeding sowieso meer mag eten dan normaal. Dat vraagt veel van je lijf en bij de Weight Watchers kan je dat meenemen in het aantal punten dat je per dag mag eten. (Wel 16 extra punten zeg.)

Komt er dus kraambezoek of heb ik echt een hongerke, dan ga ik mezelf niet uithongeren. En ga ik dan eens over mijn toegelaten puntentotaal, dan is het maar zo. Zolang ik maar probeer om zoveel mogelijk gezond te doen. Het is zoals Sandra Bekkari zegt, 80 % gezond, 20% zeuren. En ja, ik heb daar meer voor nodig dan wat gezonde recepten. Weight Watchers vind ik dus een uitstekende keuze.

Soit, na heel mijn verhaal gedaan te hebben ben ik benieuwd welke tips  jullie voor mij hebben! Wat deden jullie om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken (ook op langere termijn hé.)? Welke sport hielp om je lijf terug te krijgen? Bij welk kookboek zweer je? Gouden recepten? Just let me know! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 reacties

 1. Ik ben ook naar WW gegaan na eerste bevalling, mag zelfs met borstvoeding inderdaad. Dan toch afgehaakt. Online niks voor mij. Sinds vorige zomer bij diëtiste, die ook begrijpt dat ik af en toe snak naar zoet of een glas wijn (allé nu niet).
  Ik moet nog eens een afspraak maken nu. Tijdens zwangerschap ga ik ook, al ben ik niet gezegend met niet veel aankomen (al 9kg en 22 weken ver ☹️). Ik was wel vorige keer de helft van mijn kilo’s kwijt toen ik uit de materniteit vertrok. Hopelijk is dat nu weer zo.

 2. Misschien heb ik geluk gehad, maar ik ben twee keer heel veel afgevallen door de borstvoeding. Maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat je gezond eet, niet te veel snoept en jezelf niet uithongert. Dus Weight Watchers lijkt me een goeie keuze. Veel succes!!

  1. De vorige keren heb ik niet echt moeite gedaan en slankte ik uiteindelijk ook relatief goed af. Maar nu wil ik echt werk maken van gezond en dan is idd ww een goeie keuze :) en Merci!

 3. Ik zou zeggen: veel water drinken, veel wandelen en gewoon gezond eten dus matig zijn met suiker en snoep. Ik ben iemand die graag gezond eet, ongezond en vettig eten maakt me ziek, dus ik doe het vanzelf. Kan me voorstellen dat de switch naar een nieuw eetpatroon wat wennen is maar voor je het weet is het de normaalste zaak van de wereld :-)
  Volgens mij kan het echt geen kwaad wat je doet hoor, je hongert jezelf toch niet uit.
  Ik vind het net goed dat je weer zin hebt om voor je lichaam te zorgen! Daarword je happy van en dat is oordelig voor je hele omgeving :-)
  Xxx

  1. Idd, het heeft heel veel met zin te maken om terug voor mezelf te zorgen. Al weken voor ik moest bevallen snakte ik in mijn hoofd daar heel erg naar. Ik kon dat toen nog niet omzetten in daden omdat dat zwangere lijf soms andere dingen wou. Maar nu dus extra gemotiveerd :) mijn valkuil is wel suiker, ben een Zoetebek en emo-eter maar kijk als ik het zoveel mogelijk beperk dan kan af en toe geen kwaad, denk ik :)

 4. Het duurde 6 maanden vooraleer ik mijn zwangerschapskledij eindelijk opzij kon leggen. Zowel bij nummer 1 als nummer 2 kwam ik na een goei 7 maand zwangerschap +20kg bij. (Stel je voor dat ik ooit de normale 40weken zwangerschap zou gehaald hebben!)
  Na 3 jaar maakte ik de ommekeer. Vandaag weeg ik bijna 10kg minder dan vóór mijn zwangerschappen. Gaan met die goeie voornemens zou ik zo zeggen!
  Bravo! Chapeau! En zondigen mag!

 5. Na de derde bevalling begon ik al van dag 1 op mijn voeding te letten, veel sneller dan bij de vorige twee. Na een week begon ik ook wandelingen te maken, steeds verder en steeds sneller. Nu zijn we 4 maand verder en moet er nog 3 kilo af, niet slecht vind ik zelf. Een echt dieet volg ik niet, ik probeer gewoon niet te overdrijven met vetten, suikers en kolydraten.

 6. Een gezond lichaam en een gezonde geest. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je aandacht schenkt aan je eetgewoontes, en voor je het weet, ben je weer content met dat lijf van jou! Veel succes in ieder geval!

 7. Zwangerschapskilo’s moeten kwijtspelen is voor mij een ongekend fenomeen… Toen ik thuiskwam woog 1kg minder dan voor mijn zwangerschap! (Snel afvallen is ook niet altijd top hoor!) Maar ik ken wel WW, is echt een super goed dieet. Mijn man is er 10kg door vermagerd en we hebben samen gezond ‘leren’ eten. Zolang je je niet uit hongert, want dan heeft je kleintje ook niks te eten… ? Veel succes!

 8. Ik denk het hele idee van dieet geen goed idee is, want dat betekend tijdelijk weinig eten en daarna weer meer. Wat uiteindelijk een jo jo effect creëert. Maar je voeding aanpassen naar gezond, je levensstijl dus aanpassen kan nooit kwaad. Al is iets veranderen misschien in de eerste twee weken niet zo makkelijk.

  Hier kreeg ik tijdens mijn zwangerschap al de opdracht om niet meer te snoepen, toegevoegde suikers enz… Dit was eigenlijk voor het eerst sinds meer dan twee jaar dat ik weer snoepte enz… Gezond eten kan nooit kwijt, plus is goed voorbeeld meteen toch.

 9. Emma is nu 9 maanden en ik ben 4kg verwijderd van mijn gewicht voor mijn zwangerschap. Drie jaar geleden woog ik echter nog eens 6kg minder…
  Een maand geleden woog ik trouwens nog 5kg meer, maar ik heb eindelijk de knop omgedraaid die ik al veel vroeger moest omdraaien.
  WW doe ik deze keer niet (drie jaar geleden wel). Wat ik wel doe: zoveel mogelijk suikers laten, vaker eten, bewuster eten, mijn porties halveren en goed doordacht eten.
  Daarnaast doe ik nu 10 weken e-fit om wat conditie te krijgen. 20 minuten fitnessen met een speciaal pak aan waardoor je eigenlijk een uur of 2 aan het fitnessen bent. Geweldig, maar ook verschrikkelijk duur. Ik hoop na die tien weken iets van sport op te pikken, alleen weet ik nog niet wat (ik maak er ook niet graag tijd voor vrij).

 10. Je doet het al super zou ik zeggen. Aandacht aan een gezond eetpatroon schenken doe je goed, je mindset is super (af en toe met het kraambezoek over je punten gaan met iets lekkers, daar word je blij van en mijn motto is “geluksgevoelens zijn ook gezond”). Het enige waar ik op zou letten als ik jou was, is zorgen dat je niet te weinig vetten neemt, en ook de “gezonde” zoals in zalm en olijfolie en noten. Die vetten zijn belangrijk voor je hormoonbalans, en dat lijkt me na een zwangerschap wel belangrijk. Jammer genoeg zijn die vette dingen ook veel punten, maar gelukkig vullen ze wel beter dan rijstwafels met light confituur ;)

 11. Volgens mij ben ik een beetje een uitzondering hier, want ik kon na een week of twee na mijn bevalling alweer in mijn ‘oude’ kleren. Ik was ook maar 6 kg bijgekomen tijdens mijn zwangerschap. Volgens mij helpt vooral: alles met mate. En voldoende (water) drinken en bewegen!

 12. Ik ging 4 weken na mijn bevalling mijn trouwkleed passen, dus die kilo’s “moesten” er bij mij ook snel af :) Alle 11 kilo’s waren er op minder dan een maand af. Borstvoeding hielp uiteraard. Maar ook veel water drinken en gewoon algemeen gezond eten. Al deed ik dat tijdens de zwangerschap zelf ook al. Om de buik terug plat te krijgen, zweer ik bij de dagelijkse postnatale oefeningen die ik van de kinesist kreeg. Na 6 weken begon ik opnieuw met yoga en binnenkort stap ik opnieuw op de fiets en ga ik weer naar de aquagym. Ik vind Sandra Bekkari haar ideeën ook wel goed te doen om er een levensstijl van te maken. Gewoon doen waar je je goed bij voelt! :)

 13. Ik was 13kg bijgekomen en paste 4d na mijn bevalling alweer in mijn oude broeken. Ondertussen (7 maand bevallen en borstvoeding) ben ik 18kg kwijt. Ik weet dat het een luxe is, maar ik ben er niet tevreden mee.

  Wel met die kilo’s en eindelijk na jaren n plattere buik (moet je daar eerst zwanger voor worden seg), maar ik eet vreselijk ongezond en heb al 7 maanden amper bewogen. Zelfs veel gaan wandelen tijdens mijn zwangerschapsverlof is er niet van gekomen.

  Volgens mij kan er nog makkelijk 5-10kg af als ik eens wat minder rommel zou eten, maar ik moet toegeven dat het me nog steeds niet allemaal zo goed lukt om alle ballen in de lucht te houden momenteel.

  Gelukkig begint de baby hier nu ook fruit te eten, dus heb ik daar toch al n excuus van zelf ook mee te eten ipv weer wat ongezonds te nemen als tussendoortje.