De Paasvakantie staat alweer voor de deur. Het lijkt alsof maart precies niet bestaan heeft en ikzelf ben compleet niet voorbereid, hoewel ik wel plan weg te gaan met ons Sien. Maar toch vond ik gelukkig de tijd om te duiken in de wereld van toffe uitstapjes en to do’s in de Paasvakantie voor kinderen. Zijt ge dus zelf niet voorbereid en blijft ge in België? Dan heb ik goed nieuws want je kan gewoon een toffe activiteit uit deze lijst kiezen. Entertainment zonder veel meer, hoe zalig is dat? Hieronder vind je dus mijn lijstje met 20 geweldige activiteiten die je met je kinderen kunt doen tijdens de Paasvakantie van 2024.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

20 x doen tijdens de Paasvakantie

#1 Ga naar de Efteling

Een bezoek aan de Efteling tijdens de Paasvakantie wordt sowieso een magische ervaring voor het hele gezin. Wij gingen er al meermaals langs met ons gezin en het is altijd genieten. Van de zalige attracties, voor jong en oud, tot de sprookjesachtige thema’s. Een daguitstap richting Efteling is heel erg haalbaar, maar ‘t is ook fijn combineren met een verblijf. Dit kan zowel in een verblijf van het park zelf of in de buurt ervan.

Praktisch:

#2 Bokrijk

Vanaf de Paasvakantie opent Bokrijk terug zijn deuren. Dit doet het met een zalig paasprogramma. Je ontdekt er dan tijdens je bezoek oude paasgebruiken, er zijn heel wat paasspelletjes en piepjonge dieren kan je van héél dichtbij bekijken. Het openluchtmuseum komt in de lente dan ook extra tot leven.

Wat mag je onder meer verwachten?

 • Paasspelletjes zoals eieren rollen, eierestafette en mastklimmen
 • Paaseieren kleuren op (over)grootmoeders wijze
 • Verkleedkoffer
 • Bezoeken van pasgeboren dieren zoals kalfjes, konijntjes, kuikentjes, lammetjes, …
 • Op Paaszondag en – maandag kan je naar verstopte paaseieren op zoek gaan.

Praktisch:

#4 Openluchtspeeltuin Bokrijk

Bezoek je dan toch Bokrijk? Dan plan je best ook wat tijd in om de grootste (en gratis) openluchtspeeltuin van Vlaanderen te bezoeken, net naast Bokrijk. Je vindt hier megaglijbanen, schommels, een doolhof, een kabelbaan en ga zo maar door. Het is een waar speelparadijs dat je niet mag missen. Als ouder kan je je op één van de vele banken nestelen en genieten van een drankje.

Praktisch:

 • Adres: Bokrijklaan 1, 3600 Genk
 • De speeltuin is dagelijks gratis open van 9u00 tot zonsondergang

#4 Speelplein Kouterslag in Melle (met horeca)

Heerlijke lentedag in aantocht en in de buurt van Gent? Dan is het de moeite om eens helemaal tot Melle te gaan. Daar vind je namelijk het Speelplein Kouterslag. Een zalig speelplein dat in een doodlopend straatje ligt. De extra troef hier is de horecazaak Carpe Diem waar je vanaf het terras uitkijkt op het speelplein. Met een koffietje, apérol of iets anders lekkers in de hand, heeft iedereen hier bijzonder veel plezier.

Praktisch:

#5 Daguitstapje naar SPARKOH!

Tijdens de Paasvakantie is een bezoek aan SPARKOH! een zalige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een educatieve en entertainende dag. SPARKOH! biedt meer dan 12.000 m² aan indoor activiteiten en 6.000 m² aan outdoor activiteiten, waardoor het een groot speelveld is voor nieuwsgierige geesten van alle leeftijden. Je ontdekt er spelenderwijs wetenschap en technologie, met tentoonstellingen die variëren van chemie tot digitale technologie, van de natuur tot het menselijk lichaam en er is zelfs een buitenruimte met leuke spelletjes en een grote tuin om te verkennen. En jawel, hier is aan alle leeftijden gedacht.

Praktisch:

#6 Leef je uit op de Avonturenberg be-MINE

Het beklimmen van de Avonturenberg in Beringen biedt een unieke combinatie van natuur, geschiedenis en sport. Deze ‘berg’, gevormd door mijnafval, is omgetoverd tot een avontuurlijk speellandschap waar je zelfs als ouder blij van wordt. Via een bos van 1600 palen bereik je via trappen, touwenparcours, klimconstrujcties, kruiptunnels en wandelpaden de top van de terril. Bovendien leer je er nog heel wat bij over de geschiedenis van de steenkoolmijn. En je wordt natuurlijk op de top van de terril beloond met een prachtig uitzicht.

Extra pluspunt hier is dat de speelflank van de Avonturenberg gratis en publiekelijk toegankelijk is van zonsopgang tot zonsondergang.

Praktisch:

#7 Beleef Europa in het klein bij Mini-Europa

Samen met je kinderen de belangrijkste monumenten van Europa in sneltempo ontdekken? Dan moet je tijdens de Paasvakantie eens naar Mini-Europa. Spot jij er de Grote Markt van Brussel, de Big Bon en de gondels van het Dogepaleis?

#8 Ga het donker in bij de Grotten van Han

Bij de Grotten van Han krijg je een kijkje in de ondergrondse wereld van indrukwekkende kalksteenformaties, ondergrondse rivieren en ruimtes gevuld met stalactieten en stalagmieten. Trek je dikke kleren aan en laad je tijdens een rondleiding verbazen over al dit ondergrondse mooie. Boven de grond biedt het domein van de Grotten van Han diverse activiteiten aan, waaronder een grote speeltuin, wat het een ideaal dagje uit maakt.

Praktisch:

 • Adres: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Rochefort
 • Openingsuren: vrijdag, zaterdag & zondag van 10u00 tot 16u00
 • Tickets vanaf €22 / persoon
 • Makkelijk te combineren met het wildpark
Bezoek De Grotten van Han al vanaf €22

#9 Wildpark Grotten van Han

Het Wildpark van de Grotten van Han is natuurlijk de ideale activiteit om te combineren met een bezoek aan de Grotten van Han zelf. Wil je beiden bezoeken, dan raden wij je een weekendje aan. Het Wildpark biedt een unieke kans om de Europese fauna in haar natuurlijke habitat te observeren. Dit uitgestrekte park, toegankelijk te voet of met een safari-car, huisvest een verscheidenheid aan dieren zoals wolven, lynxen, beren en de imposante Europese bizon. Onderweg kom je overal bankjes en speelplekken tegen waardoor het een zalige gezinsactiviteit is, zeker tijdens die eerste lentedagen.

Praktisch:

 • Adres: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Rochefort
Reserveer een combiticket Grotten van Han + wildpark

#10 Gentbrugse Meersen

De Gentbrugse Meersen is een 270 ha groot open gebied ten zuidoosten van de stad Gent. Het bezoeken ervan met kinderen tijdens de paasvakantie biedt een fantastische kans om de natuur in te duiken. Dit groene gebied is ideaal voor lange wandelingen, speurtochten en heel veel speelplezier. Afhankelijk vanwaar je het domein ingaat, kom je ofwel natuurlijke speeltuinen tegen ofwel de old school versie. Overal vind je er ook picknickbanken en het domein leent zich ook tot zalige fotografie. Het is een zalige manier om de lente te omarmen (hopelijk dan toch!) en quality time met het gezin door te brengen. Er is trouwens ook een blotevoetenpad. De Gentbrugse Meersen zijn absoluut onze favoriete groene plek in Gent.

Ps.: ‘t is een goed idee om reservekleding mee te nemen. Mijn kinderen keren hier namelijk nooit droog terug naar huis.

#11 Kijk Wish op Disney+

Al een tijdje geleden kwam er een nieuwe Disney film uit: Wish. Helaas was die tot nu toe niet te zien op Disney+, maar vanaf 3 april verandert dit. Dan kun je eindelijk deze prachtige film bekijken. Ideaal dus bij een dagje slecht weer. Beetje popcorn maken, lekker gezellig maken en van cinema thuis doen. Wij zijn trouwens erg fan van Disney+ en vinden het dus de moeite om je hierop te abonneren.

#12 Ga eens naar het Frietmuseum

Tijdens een bezoek aan het Frietmuseum in Brugge leer je alles over de geschiedenis van de Belgische friet. Het museum, gelegen in het prachtig historisch gebouw ‘Saaihalle’, neemt je mee op een fascinerende reis door de tijd. Je ontdekt niet alleen hoe frietjes ontstonden, maar ook hoe de aardappel vanuit Zuid-Amerika naar Europa kwam en uiteindelijk een Belgische specialiteit werd. Bovendien kun je aan het einde van je bezoek genieten van een portie heerlijke, authentieke Belgische frietjes in de middeleeuwse kelders van het gebouw. De perfecte activiteit dus voor één ieder die houdt van frietjes.

Praktisch:

#13 Kies iets uit de 100 x doen lijst

Wist je dat ik jaren geleden al een lijst bedacht met 100 x doen tijdens de vakantie? Het gaat om allerhande kleine activiteiten, zaken die je vaak thuis kan doen, want dat kan ook echt fijn zijn. Wil je dus een dagje thuis blijven of kan je echt niet kiezen? Ga dan door deze lijst en laat desnoods de computer bepalen wat jullie vandaag gaan doen. Ik heb een lijstjes van 100 x doen bij slecht weer en eentje voor tijdens de zomer.

#14 Ga wandelen in het Nationale Park Hoge Kempen

Tijdens de krokusvakantie gingen wij zelf voor het eerst wandelen in het Nationaal Park Hoge Kempen en wij waren absoluut onder de indruk. Je wandelt er in een prachtige omgeving en hoewel kinderen wandelen meestal niet fijn vinden, vonden mijn kids het beklimmen van de terrils echt vre wijs. Er zijn in het Nationaal Park Hoge Kempen verschillende routes en afhankelijk van je noden kan je een wandeling nog met andere activiteiten combineren. Je ontdekt er meer over in dit artikel over Terhills.

#15 Houtopia

Houtopia ligt in Wallonië, maar ‘t is absoluut één van onze favoriete activiteiten die we deden in 2023. Je vindt hier zowel binnen- als buitenactiviteiten en je kan er zelfs deelnemen aan workshops. In het binnengedeelte leer je alles over onze zintuigen. Buiten vind je een gigantische speeltuin die echt voor uren entertainment zorg, terwijl je zelf op het terras neervlijt.

Praktisch:

 • Adres:  Pl. de l’Eglise 17, 6660 Houffalize
 • Openingsuren Paasvakantie: elke dag tussen 11u00 en 17u00
 • Tickets vanaf €12,50 aan de balie of vooraf online reserveren (grote gezinnen = €10,50/ persoon)

#16 De zee is altijd een goed idee

Om je te amuseren met je gezin hoef je niet altijd naar een fancy plek met entree te trekken. Bij ons staat de zee sowieso garant voor uren speelplezier. Is het nu door tijdens een strandwandeling op zoek te gaan naar kwallen of putten te graven in het zand? Wij amuseren ons altijd kostelijk aan zee. Het voorjaar is trouwens mijn favoriete seizoen aan zee. Vaak al kans op mooi weer maar nog niet te druk. Ideaal dus.

#17 Ontdek het Citadelpark in Gent

Het Citadelpark is het bekendste park van Gent waar je even kan ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan hier heerlijk wandelen en rondom het Citadelperk vind je heel wat toffe musea zoals het MSK, het SMAK en het GUM. Er zijn heel wat verborgen plekjes in het Citadelpark waardoor je al wandelend van de ene verbazing in de andere kan vallen. Je kan er trouwens ook de dikste boom van het park zoeken, met een omtrek van 3,63 meter. Vinden jullie deze?

Als kers op de taart is er natuurlijk een groot speelplein, in het midden van het park. Bij mooi weer vind je er ook altijd een ijsjeskraam en er zijn heel wat banken rondom het speelplein om te chillen. Breng gerust ook een voetbal en/of basketbal mee, want ook daar zijn mogelijkheden toe.

Praktisch:

 • Adres: Citadelpark, 9000 Gent
 • Betalend parkeren kan in de buurt
 • Meeste delen zijn buggyproof

#18 Speeltuin Bijgaardepark

Dichtbij Gent Dampoort, verscholen achter de drukke ring en het spoorwegnetwerk vind je één van de zaligste speeltuinen van Gent: speeltuin Bijgaardepark. Dit speelplein ligt in een prachtig park met bankjes en heel veel groen. Neem een picknickdeken mee bij mooi weer en maak het er de hele middag gezellig. De speeltuin is best groot dus kinderen zijn hier wel even zoet. Ondertussen kun je ook even de omgeving van het park gaan verkennen want die op z’n minst bijzonder te noemen door het cohousing project er net naast.

#19 Bellewaerde Aquapark

Waterratten in the house? Dan is het zeker eens de moeite om naar Bellewaerde Aquapark te trekken. Je vindt hier een mega tof zwemband met spectaculaire glijbanen, een klimmuur, boten en forten. Er is zelfs een wellnessruimte waar jij misschien zelf terecht kan terwijl een andere volwassene de kids in het hoog houdt? ;-)

Praktisch:

#20 Kinderboerderij De Lange Schuur Oostende

Hoe kan het ook anders dan dat ik er een tipje voor Oostende tussen steek? Naast de vele fijne activiteiten die de stad zelf voorziet en de zee, is een erg fijne plek aan de rand van Oostende: kinderboerderij De Lange Schuur. Je hoeft op voorhand niet te reserveren en je kan er gewoon rondwandelen. Er is ook een cafetaria waar je terecht kunt tussen 13u en 19u.

Praktisch:

 • Adres: Stuiverstraat 599, 8400 Oostende
 • Meer info

Zoek je nog een tof verblijf voor tijdens de Paasvakantie?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.