digital detox

Bye bye online-time; well hello offline-time

Ondertussen zijn hij en ik de kaap van 10 jaar samen al eventjes gepasseerd. 10 jaar, dat is al wat. 10 jaar betekent een huwelijk en twee kids later. Maar ook verre reizen achter de rug, toffe dates met vrienden en familie, een webshop en ups en downs. Zij die me kennen weten dat ik daar niet over zever. Een goeie relatie heb je alleen maar door erin te investeren en eraan te werken, ook op de moeilijkste momenten. Momenten die één ieder wel in zijn leven tegen komt.

Dat we elkaar een beetje uit het oog verloren door de webshop, dat was wel duidelijk. Toch?!? Gelukkig zijn we op dat vlak uit hetzelfde hout gesneden en stappen we, met vallen en opstaan, verder op dezelfde weg. Daarom had ik afgelopen weekend een idee. ’t Is misschien een beetje stom, sommigen denken zelfs misschien onnatuurlijk of ‘er over’ maar ik vond mijn idee echt iets hebben! We kiezen twee onhebbelijkheden van elkaar en daar moeten we dan op letten. Op letten zoals in proberen zo weinig mogelijk nog te doen. Kunnen we het toch niet laten en waar, dan verdwijnt er telkens €0,50 in een potje waar we later samen iets leuks mee doen. Win, win lijkt ons dat!

Ik kan zo 10 onhebbelijkheden van mezelf opsommen, maar hij zei: ” ’t Is goed, maar ik moet daar even over nadenken. Ik weet er niet zo snel twee.” Toen ik er hem een dag later opnieuw naar vroeg had hij al éne kunnen bedenken: minder op de computer/iPad/iPhone. Ik was totaal uit mijn lood geslagen. Had ik mij verwacht aan allerlei ergerlijke karaktertrekken van mezelf, maar die, die had ik niet zien aankomen. Ik geef toe, ik reageerde defensief en zei dat het sinds de webshop toch allemaal wel meevalt.

Maar, 48 uur later beken ik. Hij heeft gelijk. Ik kwam tot dat besef omdat ik gisteren allerlei plannen had en een hele dag verloor aan god-weet-ik-veel-wat te checken op Facebook, Pinterest, Instagram en wat heb je nog allemaal?!? Ik deed wel de huishoudelijke taken en toverde een maaltijd op tafel, maar toch: er ligt zo een schoon stofje klaar voor een kleed voor mezelf en ik heb mega veel creatieve ideeën… Echter, de dag is om en wat deed ik? Mijzelf verliezen in de feeds van Facebook etc.  Dus tjah, hij heeft gelijk!digital detox Dat over-aanwezig zijn op social media en dwangmatig mijn mail checken is een afwijking die ik overhoud aan het runnen van onze webshop. Dagelijks moest ik online werken aan onze online etalage en mails en berichten beantwoorden. Nu is dat niet meer nodig maar die gewoonte zit er nog steeds in. Dus daarom, ’t wordt tijd dat ook dat anders wordt. Met enkele simpele ingrepen moet dat zeker lukken.

 1. Op mijn iPhone schakelde ik alle push-berichten uit. Zelfs Instagram moest eraan geloven want daar ben ik erg aan verslaafd. Minder gestoord worden door geluidjes en oplichtende beeldschermen, dat kan zeker geen kwaad. Zelfs die van Telegram schakelde ik uit, dus sorry vriendjes als jullie vanaf nu wat langer moeten wachten op een antwoord. En als het echt dringend is, dan weten jullie mij wel te vinden hé…
 2. Ik verwijderde de Facebook-app op mijn iPhone. Het is dan ook vooral de feed van Facebook die mij eindeloos laat doorscrollen en klikken zonder echt iets zinnigs te doen. Mijn account verwijder ik zeker niet, want ik gebruik Facebook ook om in contact te blijven met mijn vrienden, maar mezelf het iets minder makkelijk maken om rap, rap eens mijn facebook-feed te checken, dat kan echt gene kwaad!
 3. Ik herlas nog eens haar artikel over haar Facebook-stop en plan mijn internettijd ook eens te laten volgen door Rescue Time, om in kaart te brengen wat ik nu allemaal uitspook op Internet. Moest dat ding mij gisteren gevolgd hebben, ’t zou zeker beschamend geweest zijn…
 4. Ik plan in mijn agenda dagelijks twee momenten om mijn mails te checken en te beantwoorden. Een half uurtje ’s morgens en een half uurtje ’s avonds, maximum! Bovendien laat ik mijn mailbox niet meer de hele dag openstaan want dat brengt me alleen maar meer in verleiding.
 5. Vanaf nu probeer ik mijn computer ook wat meer uit te schakelen, want momenteel staat hij eigenlijk bijna altijd op stand-by. De iPad neem ik niet langer mee naar mijn bed. Verboden om ’s avonds voor het slapen gaan in bed daarmee bezig te zijn. Hij komt enkel nog de slaapkamer binnen als ik dagen aan mijn bed ben gekluisterd, maar in normale situaties, nope, echt niet meer.

digital detox Dus zo ga ik het proberen, mijn internet-tijd te verminderen in de hoop zo nog meer tijd voor mijn gezin en mezelf te krijgen, maar ook om de dingen die ik graag doe beter te kunnen doen. Dus denk maar niet dat ik door deze ingrepen minder ga bloggen. ’t Is zoals manlief zei, “Dat is je hobby en daar tijd in investeren, dat is geen enkel probleem, ik heb ook mijn hobby’s!”

Herkennen jullie je in mijn situatie? Overweeg dan ook eens om wat ingrepen te doen zodat je wat meer offline tijd krijgt. Doe je mee met mij, laat het dan zeker even weten? En oh, tips zijn natuurlijk ook steeds welkom. Ik beloof niet dat ik nooit meer herval in mijn ‘slechte’ gewoontes maar als je niet probeert, verandert er zeker niks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Comments

 1. Wat je hier schrijft, zal voor velen herkenbaar zijn! In onze maatschappij komt er dagelijks een immense hoeveelheid info over ons heen via verschillende kanalen. Daarin filteren is niet eenvoudig! Ik worstel er ook dagelijks mee en heb het gevoel dat mijn smartphone me te veel uit de realiteit haalt.
  Vriendschapsverzoeken via fb aanvaard ik niet zo maar (nooit gedaan want ik heb echt geen behoefte om de zoveelste stagiair als fb-vriend te aanvaarden enzo) Mensen die dagelijks (én meer!) iets op fb posten worden ‘ontvolgd’ want vaak gaat het om voor mij nietszeggende en vaak negatieve info. Ik volg maar weinig blogs via bloglovin én fb én IG anders krijg ik hetzelfde bericht 3x binnen… Zelf hou ik mijn IG blog-gerelateerd terwijl ik dat bij fb heel bewust NIET doe. Dat zorgt voor minder lezers maar dan weet ik wel dat de lezers me volgen omdat het hen interesseert. Al merk ik dat dit steeds moeilijker wordt om vol te houden aangezien ik de blog naar een ‘hoger’ niveau wil tillen en omdat alles vaak gelinkt wordt via google zelf…
  Pushmeldingen staan hier ook vaak uit (al zorgen die vervelende updates van de smartphone er wel vaak voor dat ze steeds opnieuw verschijnen 😉 )
  Bij kinder(kleding)winkels, decowinkels, stoffenzaken,… zie je vaak dezelfde dingen terugkeren in het aanbod. Dus vraag ik me ook vaak af of het voor mij een meerwaarde is om die ‘vind ik leuk’ knop aan te klikken. Maar das iets wat ik nog maar heel recent doe…
  Het wordt gewoon vaak té veel, we spenderen er immens veel tijd aan en door de immense hoeveelheid info gaan er toch veel dingen verloren terwijl we dat net willen vermijden door alle tools de gebruiken…
  En nu merk ik dat ik ook even jouw blog ‘spam’ met mijn antwoord! Ik kan nog tientallen dingen opnoemen maar ik laat het. Nog even een vraagje: vind jij een fb-account voor je blog een pluspunt? Zoals ik al zei, ik hou het bewust gescheiden maar ik merk dat veel blogs er een hebben. Wat is de meerwaarde?

  1. Dat van die vind ik leuks is misschien nog wel een idee, bewuster stilstaan bij wat je leuk vindt is echt niet slecht! En misschien moet ik ook maar eens mijn facebookgroepen opruimen, van hoeveel groepjes kan een mens eigenlijk lid zijn?

   Op mijn persoonlijke Facebook post ik ook zelden iets over mijn blog ofzo, tenzij ik het echt met al mijn vrienden persé wil delen! Daar verschijnt wel regelmatig een foto van Instagram maar ook niet alles wat ik post op Instagram komt daar terecht! Sommige dingen zijn gewoon niet relevant!

   Een afzonderlijke pagina op Facebook voor je blog vind ik wel een meerwaarde maar dan moet het meer zijn dan enkel je linkjes daar te posten. Er zijn al genoeg readers om een blog te volgen! Hier zorgt het toch best wel voor traffic en tjah daarvoor bloggen we nu toch éénmaal hé 🙂

 2. Volgens mij gaat het jezelf ook heel veel deugd doen!

  Ik werd helemaal gek van al die meldingen, maar het duurde een tijdje dat het dat was wat mij zo onrustig maakte… Mijn geluid staat ook af tenzij ik het ergens voor nodig heb, ik heb nauwelijks apps op mijn smartphone en probeer meer afstand te nemen. Vooral ook als ik met Giel bezig ben, echt met hem bezig te zijn… en dus niet een spel spelen en ondertussen door instagram scrollen of facebookberichten lezen. Er is hier nog verbetering mogelijk, maar het maakt al een groot verschil.

 3. Goed plan, ik probeer hetzelfde te doen.
  Geen FB-app meer op mijn telefoon, geen pushberichten meer, en in de slaapkamer geen schermpjes meer. Dat zijn allemaal kleine ingrepen maar ze helpen wel!

  1. Het lijkt me niet makkelijk maar we gaan er dus echt wel voor… op den duur is het een beetje onnozel hé van altijd en overal met social media bezig te zijn 😉

 4. Het lentezonnetje is er alvast om je letterlijk en figuurlijk uit je kot te lokken. Het lentebriesje zal je verkwikken en dan kan je nadien fris als een hoentje aan het kleedje beginnen.

 5. Ik check ook gemiddeld 2 keer per dag mijn mail en fb, en dat is gewoon genoeg. Tijd is waardevol en die tijd besteed ik het liefst aan mijn gezin. Zo hebben wij ook de regel dat we tijdens ontbijt, lunch en diner geen mobiele telefoons bij ons in de buurt hebben liggen en er ook niet op reageren als we gebeld of ge’appt worden. We geven onze kinderen bewust mee dat het samenzijn veel belangrijker is dan al die onzinnige berichten etc. En dan hopen we maar dat zij daar ook de waarde van inzien en dat wanneer ze eenmaal zelf een mobiel hebben, ons daarin volgen.

  1. Etenstijd is hier idd ook zonder mobieltjes etc. en tijdens het eten neem ik ook nooit mijn telefoon op… een mens hoeft nu éénmaal niet altijd bereikbaar te zijn

 6. Ik heb een tijd geleden ook alle meldingen en geluiden om mijn gsm uitgeschakeld met uitzondering van WhatsApp omdat ik dat tegenwoordig vaker gebruik dan gewone smsen.
  Ik werd daar gek van. Heb ook een enkele apps van mijn gsm gehaald zoals bvb bloglovin.

 7. Zo herkenbaar, maar toch is het niet simpel. Het idee van 2 momenten om je mails te lezen, vind ik wel goed en heb ik ook al willen toepassen (maar er nog niet toe gekomen). Gewoon doen en niet over palaveren, zeker? Ik doe met je mee! (allez, ik probeer toch ;))

 8. zeer goed dat je dit onderneemt!
  als je even stilstaat bij dat social media gedoe…zoveel positiefs is daar niet aan.
  ik ben al een tijdje afgestapt van veel op facebook, instagram,…te zitten en dat doet wonder boven wonder echt wel goed. Als mensen mij nodig hebben, zullen ze mij wel bellen. Dat hoeft allemaal niet via social media. Niettegenstaande vind ik het ook wel leuk om af en toe te kijken maar geef mij maar een goed boek, mijn bakken en bezig zijn met mijn gezin…want dat is nog altijd het aller belangrijkste!

 9. Ik doe mee. Ik voel me zoveel beter na een avondje naaien dan een avondje Facebook.
  Mijn mails zijn het enige wat een geluidssignaal geeft op mijn gsm want dat moet wel voor het werk.
  Nu nog mijn nog meer verslaafde echtgenoot overtuigen om mee te doen

  1. Dat kan ik me voorstellen, al is mijn opzet niet zozeer om nooit meer een avondje gewoon op internet rond te hangen, bij mij gaat het er vooral om dat ik dagdagelijks tijd erop verspeel en het dus allemaal wat minder mag, maar ik vind het te fijn om helemaal te bannen, dat hoeft voor mij nu ook weer niet, ’t levert mij ook vele voordelen op, maar kijk doordat ik de app van Facebook niet meer had heb ik toch heel wat minder op dat medium gezeten en dat was subiet tijdsbesparing 😉

   1. truth-us healthcare is the best in the world. almost all medical innovation is here and so are the best treatment cetr.tsein's not the cheapest.most of those US tourists to other nations are going for nose and breast jobs.sure, not all, but they are going on price, not on quality.we are certainly not the cheapest, but that's for the same reason that porsches are not the cheapest cars.

 10. Zo herkenbaar! Enige tijd geleden besloot ik om minstens twee keer per week de computer, iPad én gsm gewoon enkele uren na elkaar AF te zetten. Gewoon af en gedaan. Ik moet zeggen (na een halfuurtje afkicken) dat dat een echte verlossing is, je beseft dan pas hoe verhangen je bent aan al die toestellen, apps en gadgets… En hoeveel tijd je aan àndere dingen gaat besteden 🙂 Hopelijk lukt het je om te minderen, het is een aanrader!

 11. Ik kijk enkel nog maar op 3 (!!!!!) vast tijdstippen op mijn mail, facebook, pinterest, blogger, bloglovin. Dan handel ik alle online zaken af en voor de rest ben ik niet meer online.
  Ik ben momenteel thuis met een mega burn-out en dat was het eertse wat mijn psychologe aanraadde.
  Je moet niet steeds bereikbaar zijn voor de buitenwereld maar wel voor je gezin….

 12. Heel herkenbaar, bedankt voor de tips! Ik ga er zeker enkele toepassen 😉
  Ik had mij begin dit jaar voorgenomen eens een week zonder sociale media in te lassen. Ik ben nu alleen nog op zoek naar de ideale moment … 😉

 13. Herkenbaar! Ik heb heel bewust geen FB en Pinterest op mijn gsm, doe niet mee aan instagram en twitter etc. Computers gaan hier pas op na 21u ( behalve wanneer ik, zoals vandaag, nacht heb en mijn ventje nu niet thuis is, dan zet ik hem wel al op). Ik zit ook niet elke dag op mijn computer. Wij hebben ook geen tv of tablet in huis. Ik zou zoveel kostbare tijd kwijt zijn als ik dat wel allemaal heb / zou doen … tis echt de moeite waard!

 14. Goede plannen! Als je deze ingrepen blijft behouden, zal dat veel schelen in je tijd 🙂 Zelf heb ik ook alle meldingen uitgeschakeld (behalve van Whatsapp, maar dat is de vervanger van mijn sms’en) en dat is echt al zo’n grote verandering! Voor de rest heb ik de regel voor mezelf opgesteld dat ik mijn gsm en tablet niet meer gebruik in bed: enkel een boek is nog welkom 🙂