40 dagen bloggen

40 dagen bloggen: wat ik heb geleerd!


40 dagen bloggenKathleen, van de blog Verbeelding, haar uitdaging zit erop: 40 dagen bloggen met een mogelijkheid om 6 dagen te skippen. Toen ik haar eerste blogbericht daarover las, was ik meteen dolenthousiast. Gretig ging ik de uitdaging aan, met werkelijk waar het plan effectief 6 zeur-dagen in te zetten. Ondertussen zit 40 dagen bloggen erop. Het wordt hoogtijd om eens terug te blikken. En dat doe ik in de stijl van Kathleen haar evaluatie! Ze blijft inspireren, waarvoor dank. 

>> Ik bracht de uitdaging tot een goed einde

Zoals ik al zei had ik echt het idee om gebruik te maken van de 6 slipdagen die je van Kathleen mocht inzetten. Aan het begin van de uitdaging kon ik mij namelijk niet voorstellen dat ik 40 dagen lang interessante artikels zou kunnen posten op mijn blog. Hoe schoon en spannend een uitdaging ook is, als kwaliteit moet inboeten op kwantiteit dan ben je niet goed bezig. Daarom hield ik nauwgezet de statistieken bij van elk bericht dat gepubliceerd werd. (U weet het ondertussen wel, ik ben een beetje een cijferfreak.) Omdat alles zo goed liep en jullie hier gretig kwamen lezen, en ik geen inspiratie tekort had, werd het uiteindelijk 40 dagen effectief bloggen! Mag ik daar een klein beetje trots op zijn?

>> Zwangerschap

De laatste weken blogde ik regelmatig over allerhande aspecten van mijn zwangerschap. Dat deed ik ook bij Baptiste maar nu was het toch nog net dat ietsje meer. Het zal u misschien niet verbazen, maar vaak zijn het mijn best gelezen artikels. Dankzij 40 dagen bloggen durfde ik ook al eens gevoelige thema’s daaromtrent aansnijden. Nu is het zo dat ik nog massa’s inspiratie heb. (Werkelijk, mijn boekje staat vol, haha.) Grote vraag is als het ok is om over zwangerschapsdingen te bloggen eens ik bevallen ben. Want werkelijk, als ik alles waarover ik wil schrijven nog voor mijn bevalling op deze blog wil krijgen, dan moet ik twee berichten per dag ofzo publiceren. En te is te hé! Wat denken jullie dus?!? 

>> Is vooruit plannen nodig of niet?

Toen ik ooit een cursus volgde bij de Blogcademy waren de Amerikaanse madammen er behoorlijk van overtuigd dat plannen the way to go is. Na die cursus probeerde ik dat uit maar dat werkte gigantisch blokkerend voor mij. Sindsdien deed ik het niet meer. Ook nu niet, tijdens 40 dagen bloggen. Meestal weet ik wel ongeveer waarover ik wil schrijven in de week. En natuurlijk schrijf ik soms artikels op voorhand, maar echt een kalender, nope dat werkt hier niet. Tijdens 40 dagen bloggen had ik daardoor af en toe geen flauw idee wat ik die dag kon brengen. Maar mijn schriftje met mogelijke artikels loste dit telkens netjes voor mij op. Ik durf dus te zeggen dat vooruit plannen niet nodig is. En ik zeg vollen bak ja tegen een inspiratie-schriftje. 

Maar, ja er is een maar, vorige week volgde ik een workshop Bullet Journal. Mega interessant was dat waardoor ik dit weekend mijn eigenste Bullet Journal opstartte. Ik ben helemaal in de ban van dat ding waardoor ik plots met een blogpagina in mijn boekske zit. En serieus waar, ik plots begin na te denken over plannen. We zullen zien wat dat geeft… Tegenstrijdig als ik ben kan dat dus nog alle kanten op.

>> Inspiratie is echt overal

Wanneer ik in de afgelopen periode vertelde aan mensen over de uitdaging 40 dagen bloggen, werd wel eens de bedenking gemaakt hoe je in godsnaam de hele tijd aan inspiratie komt. Maar één, inspiratie is echt overal. Ik wist dat eigenlijk al, maar door de uitdaging werd ik gewoon nog alerter. Gedachtenkronkels, tijdschriften, online artikels, andere bloggers, het leven, … En twee, al dat schrijven gaf mij een ongelooflijke boost. Daardoor heb ik ondertussen soms meer inspiratie dan dat ik pakweg in een normale blogmaand van voor de uitdaging had.

Bovendien gaf het hele project een nieuwe dimensie aan mijn blog door het zaterdagse gastbloggen omtrent weekendtips. Mega interessant en het brengt mij in contact met andere bloggers. En zo bedacht ik ook het fotografieproject #happythings2017. Ik ben er nog steeds niet uit wat ik met die twee zaken ga doen, maar ze helemaal in de kast opbergen doe ik zeker niet. U ziet het hier wel verschijnen… (Laten we dan trouwens zwijgen over de andere rubrieken waar ik over nadenk of papa Stefaan die hier af en toe eens iets gaat komen doen.)

Sowieso was het nooit mijn bedoeling om na 40 dagen bloggen op een zelfde tempo te blijven verder schrijven. Maar een mens zegt altijd: zeg nooit, nooit… Hier zit ik dan, in twijfel. Momenteel met nog altijd veel goesting om op heel regelmatige basis te blijven schrijven. (Lees: meer dan 2 à 3 keer per week.) Voor mezelf zie ik dat eigenlijk wel zitten. (Al zal ik een skipdag nu net iets makkelijker durven inzetten, zeker in het weekend. En kan baby 3 wel eens roet in het eten gooien.) Wat jullie ervan denken, daar ben ik meer mee bezig. Wordt het niet allemaal wat veel? Of kunnen jullie al mijn vertelsels wel pruimen? En is het ok dat het steeds meer een mama-blog wordt, waarin de focus op naaien minder extreem wordt? 

>> Topberichten en favorieten

40 dagen bloggen, dat is 40 nieuwe artikels op deze blog. Eerder zei ik al dat mijn statistieken het dagelijks goed deden. Oorspronkelijk wou ik op basis van de cijfers tijdens deze periode uitfilteren wat goed werkt op deze blog, en wat niet. Maar dat wordt dus een beetje moeilijk gezien er niet echt uitschuivers naar beneden in zitten. Stiekem ben ik ook daar trots op maar anderzijds is het zo wel moeilijk om beslissingen te nemen in functie van deze blog. Wat ik hieruit dan wel leerde is dat ik echt op mijn gevoel moet vertrouwen, dat het dan wel goed komt hier op deze blog.

Toch geef ik nog graaf even mee welke artikels de afgelopen 40 dagen het beste scoorde.

Niet toevallig staat het artikel omtrent borstvoeding en flesvoeding in deze lijst. Het werd massaal gelezen, er werd massaal op gelezen en het is het bericht waar ik het meeste trots op ben. Zonder 40 dagen bloggen was het er allicht nooit gekomen. Iets met durven enzo, en taboes en al.


En zo sluit ik definitief de uitdaging 40 dagen bloggen af. Maar met een pak wijsheid en nog een groter pak inspiratie om met deze blog te doen wat ik al altijd heb willen doen. Sowieso, een blog groeit met je mee. Net zoals je lezers. Sommige haken af, anderen komen er dan weer bij. Waar ik vooral op hoop is dat jullie het hier een fijn plekje blijven vinden. En zo niet, dat jullie het dan gewoon kei hard laten weten. Want zonder jullie, geen blog. En zonder blog, geen uitlaadklep voor mij. Dus bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Comments

 1. Ik ben alvast een grote fan geworden de afgelopen weken. Je zit in mijn lijstje van dagelijks te bezoeken sites. Gaan met die banaan dus!

 2. Ik blijf nog steeds trouw volgen. Zelf ben ik wel een planner, al is dat voornamelijk door mijn burnout nu. Dan kan ik terugvallen op posts die ik al even achter de hand hield. Dat inspiratieschrift is eigenlijk ook al plannen an sich hé ?

 3. Ik ben helemaal pro verder bloggen over zwangerschapsdingen zelfs nadat je bevallen bent, maar dat kan voortkomen uit nogal egoïstische redenen. 😉
  En eerlijk is eerlijk: je blog is tijdens de afgelopen weken in sneltempo één van mijn favorieten geworden. Je hebt er weer een fan bij. Dus ik ben heel benieuwd naar wat er hier de komende tijd nog allemaal gaat verschijnen. Blijven gaan met die banaan!

 4. Echt chapeau dat je het vol hield! Voor mij zou het waarschijnlijk niet werken… Ik zit in een onregelmatig urensysteem waardoor ik sommige weken veel werk, andere minder. Dan ben ik al blij mijn huishouden min of meer op orde te krijgen ? de meeste dingen heb ik wel gelezen van de afgelopen 40d al zou ik het zelf niet ‘durven’ om over vanalles en nog wat te schrijven maar ik ben geen cijfertjesmens die dan in de gaten zou houden of het effectief ook wordt gelezen. En een bujo… Ik begon er al verschillende keren aan maar ‘vergeet’ dat ding steeds weer, hoewel het ook hier wel zou kunnen werken…

  1. ik heb daar altijd wel interesse in gehad, en sinds ik bij wordpress zit is het zo makkelijk bij te houden. Daardoor krijg ik ook een beetje een idee wat werkt en wat niet. Tegenwoordig is reageren op blogs niet meer altijd zo in. Weinig reacties betekent dan niet automatisch dat je bericht niet veel gelezen wordt. Vandaar dus 🙂
   En ik schrijf natuurlijk heel graag over heel wat aspecten, dat scheelt hé… maar dat is mijn insteek! bij uw blog is het wat anders en dat is even goed: -)

 5. Ik moet toegeven dat ik uit tijdgebrek niet elke dag meer las, hoewel de Liesellove-blog met veel liefde in mijn favorietenlijst blijft staan. Ik blijf grote fan van je creatieve ideeën en foto’s, maar zo hier en daar weet ik een mama-post ook wel te appreciëren. Zelfs al is dat een fase waar ik nog lang niet aan toe ben 🙂 Het enige dat mij wat stoort, zijn de vetgedrukte woorden in de tekst. Ik weet dat blog-goeroe’s dat aanraden, maar bij mij zorgt het vooral voor afleiding waardoor ik eerder schuin lees dan de tijd neem voor de hele tekst. Verder vind ik het hier heerlijk, nog steeds!

  1. Aha dat vette doe ik vooral bij lange teksten omdat ik denk dat het makkelijker leest. Maar mss is dat niet zo, als jij nu zegt dat je daardoor niet meer alles leest. Ik doe ook maar wat 😉 maar moet mss zelf een checken wat ik het liefste lees! En dat je niet elke dag leest vind ik maar normaal. 😉

 6. Ik lees al mijn blojes terwijl Theo aan mijn borsten hangt en jij staat er ook altijd bij. Heel fijn om je te blijven lezen! Ik wacht wel nog steeds op een house tour (binnenkijkje) in jouw huis! De babykamers smaken naar meeeeeer 🙂

  1. Ik plan kamer per kamer want er is veel nog niet klaar 🙂 de volgende kamer die je te zien krijgt is die van Axelle 🙂 daarna denk ik de badkamer (als ik die ooit eens mooi gefotografeerd krijg, haha)

 7. Ik mis de naaiblog. Ik volg vooral blogs voor naai-inspiratie, en al dat lezen over zwangerschap neemt veel tijd in beslag. Meer naaisels dus graag!

  1. Misschien moet je die zwangerschapsverhalen dan niet lezen 😉 het naaien komt zeker terug hoor maar de laatste weken had ik echt de energie niet om nog achter mijn machine te kruipen!!! Maar wees er maar zeker van, ze komen zeker terug 😉

 8. Hey, het is oké om te bloggen over dingen waarmee je bezig bent, die op dit moment centraal staan in je leven. Soms wil ik ook meer niet-naaigerelateerde dingen brengen, maar momenteel zit mijn blog in een dipje (en mijn naaien ook). Ondanks dat mijn dochters al bijna tieners zijn, kom ik hier nog heel graag lezen. Ik denk dat elke moeder zich wel in dingen herkend en door reacties evt. kan bijdragen. Dus gogogo, doe wat je graag doet, ik blijf volgen. Nog veel succes met de laatste loodjes en geniet van alle mooie momenten!

 9. Superinspirerende artikels gevolgd afgelopen maand. Ik hou van je schrijfstijl, heel inspirerend! Geniet nog van de laatste loodjes en ik kijk al uit naar de volgende zwangershapdsupdate/baby update 😀

 10. Ik kom elke dag een kijkje nemen op je blog, vind vooral de combinatie mama-naai interessant… Doe zo verder! En een blog waar vaak gepost wordt is veel leuker om te volgen dan zo eentje waar maar af en toe iets verschijnt! Blijven zwemmen… Eh … Bloggen! ?

  1. haha fijn om horen 🙂 na de bevalling zal de mix naaien mamatoestanden terug gevarieerder zijn… de laatste weken was ik logischerwijs vooral bezig met het afwerken van eindeloze lijsten die ik gemaakt had voor de baby 😉 vandaag ging ik voor het eerst terug achter de naaimachine zitten dus het komt wel goed met die afwisseling! en fijn om te horen dat je het leuker vindt dat er met regelmaat iets gepost wordt 🙂

  1. Ideeën bijhouden vind ik top maar echt een blog-agenda, daar houd ik me toch niet aan 😉 ik moet kunnen schrijven of tonen waarin ik goesting heb, anders verlies ik de spontaniteit en dan zijn mijn berichten vind ik echt niet zo goed

 11. Ik volg je al iets langer dan die 40 dagen, maar deze fase sprak me ook echt aan! Sommige dingen las ik wat sneller dan andere, lijkt me ook logisch, geen persoon is dezelfde.
  Ik wilde je nog graag bedanken! Ik geniet immers van je blogs over zwangerschap, ze geven me op een of andere manier vertrouwen, ik kan het niet goed uitdrukken. Ben zelf 23 weken ver en wat je schrijft raakt me soms echt, alsof ik me zo beter kan voorbereiden of het ok is dat er twijfels zijn. Dat weet je dan wel, maar de bevestiging is fijn!
  Ook je naaiblogs vind ik fijn, ik hang een beetje in de fase: plannen zonder uitvoering. Maar het komt!
  En wat je verder ook doet, ik blijf lezen. (Ook al reageer ik niet zo vaak) Dank je wel dus! En gewoon blijven doen wat goed voelt, wat dat dan ook wordt.

  Oef, best een lange reactie nu ?
  Hilde