Zondagavond kondigde ik de vernieuwde website van Liesellove aan op Instagram. Maar ‘t zal vooral de extra boodschap, die daarin vervat zat, die de aandacht van heel wat mensen trok. Want de nieuwe Liesellove is vooral ook een afsluiten van een fase in mijn leven waarin ik vooral leef in functie van de mening van de ander. Dat heeft er te lang voor gezorgd dat ik niet mijn weg volg maar de weg die anderen goed vinden. Eén van de manieren om meer tot mezelf te komen (still working on it) is het lezen van zelfontwikkelingsboeken. Dat is natuurlijk niet het enige maar ik geloof dat je door het lezen hiervan absoluut aan jezelf kan werken om een betere versie van jezelf te worden. Ik lijst daarom alvast een eerste lijstje op van 5 boeken die je gelezen moet hebben. 

Je krijgt zoveel meer ja als je nee kan zeggen.

Het boek van Nele Colle was voor mij op zovele vlakken een eyeopener. Want hoe vaak willen we eigenlijk niet neen zeggen, maar zeggen we uiteindelijk toch ja. Door het lezen van Nele haar boek, ontdekte ik dat ik dit eigenlijk nog veel meer doe dan ik zelf dacht. En ja, dat kan soms echt problematische vormen aannemen. In het boek leer je waarom het zo moeilijk is om neen te zeggen en door over die kennis te beschikken kan je in dit proces van leren ja zeggen, enorm groeien. Daarnaast won Nele mij ook helemaal voor zich toen ze dieper inging op wat we in ons leven willen bereiken en wanneer het genoeg is. Het verhaal van de visser en de zakenman zal mij voor altijd bijblijven. Als jij ook wil weten waar dat over gaat, dan moet je zeker dit boek aanschaffen.

Prikkels bijten niet

Het boek ‘Prikkels bijten niet!’ las ik eerder toevallig. Op een dag zat ik te scrollen op Instagram (what’s new) en botste ik bij stories van An Epic View op een soort van mini-review. Mijn aandacht werd direct getrokken want ja ik heb kicks en prikkels nodig, maar ik ben ook hoogsensitief en kan ook intens genieten van alleen zijn. Ik bestelde het als e-book en een week later had ik het volledig uitgelezen. Wat zo bijzonder is aan dit boek? Als jij je een beetje herkent in bovenstaande, dan ben jij misschien ook wel een high sensation seeker. Mogelijks denk jij dan ook al heel je leven dat je een beetje raar bent (de kans dat je dit dan ook moest aanhoren van anderen is niet klein) en vind je misschien net als ik de verklaring van je leven. Ik waarschuw je, het boek is ontzettend confronterend als je dit nog niet van jezelf weet en je blijkt je erin te herkennen. Maar daarna helpt het wel ontzettend om jezelf te leren begrijpen.

The subtle art of not giving a fuck

Een eenvoudig boek maar eentje die omwille van zijn titel direct de aandacht trekt. Ik bestelde het ooit enkel en alleen omwille van de kaft en de titel. Pas jaren later zou ik het effectief lezen. Het bleek een schot in de roos en het was mijn allereerste boek waarvan ik dacht: ‘dit lezen en de inzichten die ik hierin vind, veranderen echt mijn kijk op het leven en bijgevolg mijn zijn’. Mark Manson is Engelstalig en zelf las ik het boek ook in het Engels. Maar het werd wel naar het Nederlands vertaalt. (Ook in e-book-vorm te krijgen.) Een absolute aanrader als je inzichten wil krijgen over in het zijn van not giving a fuck.

Focus aan / uit

Ook dit boek van Mark Tigchelaar was er eentje die lang onaangeroerd in mijn te-lezen-boeken-map stond. Ik kocht het nochtans direct bij verschijning, nadat ik Mark erover hoorde spreken in een podcast. Nog maar onlangs las ik het uit en ook hier werd ik omver geblazen door de inzichten die in dit boek over ons brein gedeeld worden. Voor mij vooral interessant omdat ik duidelijk een zeer creatief brein heb maar daardoor me soms lijk te verliezen in een gebrek aan focus. In dit boek kom je dan ook alles over focus en productiviteit in je hersenen te weten. En wees maar zeker, dat wet het allemaal verkeerd aanpakken. Dikke aanrader!

Happy life hacks 365

In dit boek leer je op eenvoudige manier hoe je denken je geluk beïnvloedt. Kelly haalt verschillende thema’s aan zoals zelfvertrouwen, werk, social media, … waarin ze aanhaalt hoe je met de negativiteit en stress die in die thema’s ontstaat, om te gaan. Waarom moeilijk doen over geluk, als het ook makkelijk kan? Dat klinkt nu nog als zeer cru maar na het lezen van dit boek zie je wel in dat we het onszelf vaak echt te moeilijk maken.

5 waardevolle tips, boeken waar ik stuk voor stuk voor mezelf heel veel uit gehaald heb en ik weet zeker dat ze dat voor jou ook kunnen beteken. Heb jij nog aanraders? Laat gerust een reactie na met jouw eigenste boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Mild ouderschap van Nina Mouton is voor mij de basis geweest – dat was voor mij veel minder confronterend dan andere zelfhulpboeken, omdat ik daar mijn eigen milde mama kon leren zijn.
    Daarna heb ik geloof ik Philippa Perry gelezen in dezelfde sfeer.

    Als je op een moment in je leven zit waar lezen te veel van je vraagt, is The call to courage van Brené Brown op Netflix een echte aanrader, met daarnaast een hoop YouTube-fimpjes van haar. Goed startpunt is “TedX Brené Brown” intypen. Daarna kun je haar boeken verkennen.

    Eva Daeleman heeft ook vlot toegankelijke boeken. Again, als lezen geen optie is, heeft ze met haar man Stijn ook een podcast. De eerste afleveringen waren gratis, geen idee of dat nog steeds zo is. Anders is die inhoud een (tijdelijk) abonnement zeker waard.