De eerste keer dat wij met een kind vlogen, was toen onze oudste dochter 1 jaar was. ‘t Was direct een lange afstandsvlucht richting Thailand. Helemaal gerust was ik er niet in, want wat als je je kindje niet getroost krijgt en ze de hele vlucht lang krijst? Ik zag doemscenario’s her en der en was daardoor mega voorbereid. ‘t Is dan ook een feit dat vliegen met kinderen een uitdaging kan zijn. Maar met de juiste voorbereiding kan je al heel wat zaken counteren. Eerder schreven we al over specifieke tips aan boord, maar om een zorgeloze vliegvakantie met kinderen te ervaren kan je nog meer doen. Want hoe minder stress vooraf, des te relaxer alles kan verlopen. Daarom delen we graag nog 6 extra tips wanneer je gaat vliegen met kinderen. 

#1 De voorbereiding van een vliegvakantie met kinderen: een goeie start is het halve werk

Hoewel wijzelf vaak last minute alles regelen, weet ik dat je dit met kinderen eigenlijk beter niet kan doen. De kans op extra stress is namelijk erg groot. Ben je geen ervaren reiziger, begin dan met het plannen van je reis ruim voor de vertrekdatum. Het kiezen van vluchten die aansluiten bij het slaappatroon van je kinderen kan de reis voor iedereen aangenamer maken. Overweeg nachtvluchten als je kinderen gewend zijn om ‘s avonds te slapen, zodat ze het grootste deel van de reis kunnen dromen. Al is dat misschien ook een beetje wishfull thinking want wie slaapt er nu echt goed op een vlucht? Toch kan het, zo vlogen we naar Mauritius met een rechtstreekse nachtvlucht en sliepen alle kindjes relatief goed.  

#2 Entertainment aan boord: sleutel tot een rustige vlucht met kinderen

Ik geloof dat de sleutel tot een succesvolle vliegreis met kinderen het nodige entertainment is. Luchtvaartmaatschappijen met persoonlijke schermpjes bieden vaak films en spelletjes die kinderen urenlang kunnen vermaken. Is dit geen optie? Zorg dan voor een rugzak met boeken, spelletjes en tablets om je kinderen bezig te houden. ‘t Moet niet altijd speciaal zijn, maar gewoon wat variatie en/of wat nieuwe spulletjes zijn een ware hulp aan boord. Naarmate kinderen ouder worden is dat trouwens minder nodig. Extra snacks kunnen trouwens ook voor het nodige entertainment zorgen en het vermijdt hongerige kinderen. Want dat laatste zorgt anders sowieso voor drama. 

#3 Digitale documenten

Of je nu vliegt met kinderen of alleen, probeer ervoor te zorgen dat al je reisdocumenten, waaronder je vliegtuigtickets en paspoorten, digitaal beschikbaar zijn. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden apps aan waar je deze documenten veilig kunt opslaan. Dit versnelt niet alleen het incheckproces, maar zorgt ook voor een back-up mocht je fysieke documenten verliezen of vergeten. Naast het opslaan in een app is het sowieso verstandig om al je belangrijke documenten naar jezelf te mailen, zodat je op elk moment toegang tot ze hebt. 

#4 Vroegtijdig online inchecken

Tegenwoordig kan je bij bijna elke luchtvaartmaatschappij vooraf online inchecken. Dit bespaart je niet alleen tijd op het vliegveld, maar stelt je ook in staat om van tevoren stoelen te kiezen en eventuele laatste wijzigingen aan je reisplan te maken. Zeker bij het vliegen met kinderen is dit echt extra handig. Minder lang wachten en meer voorspelbaarheid voor de allerjongsten in het gezelschap. 

#5 Parkeer slim: begin je reis zonder zorgen

Een vaak over het hoofd gezien detail is waar je je auto parkeert aan de luchthaven. Beslis dus na het reserveren van je vliegtuigtickets direct hoe je naar de luchthaven gaat reizen vanaf thuis. Ga je met de wagen, regel dan ook direct je parkeerplaats.  Dan ben je zeker van je plek en kun je voor de interessantste parkeerplaatsen kiezen. (Lees: deze waarbij je kinderen zelf niet meer veel moeten stappen.) 

Vlieg je vanaf een Belgische luchthaven, dan kun je eenvoudig vooraf online reserveren bij Parking Aeroport Charleroi of Parking Zaventem Airport afhankelijk vanaf welke luchthaven je reist. Deze parkings bieden vaak een shuttle die je direct naar de terminal brengt. Zeker met kleine kinderen is dit laatste handig.

#6 Bereid je voor op de veiligheidscontrole

Om de veiligheidscontrole soepel te laten verlopen, is het handig om je voor te bereiden. Draag schoenen die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken, bewaar vloeistoffen in doorzichtige zakjes en zorg dat je elektronische apparaten makkelijk bereikbaar zijn. Leg ook vooraf aan je kinderen uit wat er gaat gebeuren en wat ze zullen moeten doen. De veiligheidscontrole kan namelijk erg indrukwekkend zijn voor kinderen, zeker wanneer ze alleen door de scanner moeten stappen. En wanneer het druk is op de luchthaven, is het soms erg chaotisch eens je door de controles bent. Want dan moet iedereen zijn spullen nemen en kleding en schoenen terug aantrekken. Een pak minder stress dus als jij en je gezin er goed op voorbereid zijn. 

Nog nood aan meer tips om stressloos te vliegen met kinderen? Check dan even hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.