Dat ons Axelle een pittige madam is, daar moet ik hier alvast geen tekeningetje over maken. Vrolijk, of minder vrolijk, durft ze doorheen de dag nogal eens haar keeltje open zetten. Is ze kwaad dan heb je het geweten maar ook allerhande andere redenen zijn goed om te roepen. Verschillende dingen doen met haar stem, dat vindt zij de max. Voor mij allemaal ok, zeker sinds de monsterachtige toestanden steeds minder worden.Wat echter niet monsterachtig is en toch snel op het lijstje kwam van af te leren gedrag is het roepen naar mama of papa (oké, ‘t is hier vaak papa) als ze wakker is. Want ook al is ze een kei goeie slaper soms gaat ze in het midden van de nacht tekeer, of ‘s morgens vroeg als wij het eigenlijk nog kei hard nacht vinden.

Slaaptrainer Konijn

Dan roept ze ‘Mama (of papa dus), wakker doen’ want ‘wakker doen’ dat is haar zinnetje om te zeggen dat zij wakker is en wil blijven maar ook dat de ander wakker moet gemaakt worden. Dat ‘wakker doen’ doet ze sinds ze ons af en toe hoorde opstaan voor broer. Want tjah baby’tjes huilen soms al eens. Als ze daar dan al niet wakker van wordt, dan is het wel door het kraken van onze trap.

Weet ook dat ‘wakker doen’ geen feestje is want ons madam heeft véél slaap nodig. Voor 7 uur opstaan is voor haar midden in de nacht. En ook al moet ze voor school ‘vroeg’ uit haar bed, bijslapen in het weekend heeft zij echt nodig. Is ze dus op nachtelijke uren wakker dan is het overdag garantie misérie. En dat we dat willen vermijden, dat is niet meer dan logisch zeker?

Dus enkele weken geleden gingen we op zoek naar een oplossing: voor al die keren dat broer haar wakker maakt of haar biologische schoolklok haar wakker maakt of de trap weer eens teveel kraakt als wij uit bed glippen. Ik kocht een slaapklok en hoopte heel erg dat het geen geldverspilling zou zijn. Dat die klok gigantisch makkelijk te programmeren is, ook gebruikt kan worden bij middagdutjes, dient als nachtlampje en Axelle bovendien zot is van dat konijn, is mooi meegenomen!

Slaaptrainer

Ik vertelde haar een héél vertellement over het konijn op die klok en dat dagen na elkaar, zelfs verschillende keren per dag. Consequent vertelde ik haar dat vertellement ook als zij ‘s morgens te vroeg riep ‘Mama, wakker doen.’  Vooral dat laatste was een uitdaging want de allereerste momenten leverde dat een razende Axelle op, die met haar getier perfect de hele buurt, en dus ook haar broer, wakker schreeuwde.

Maar, dat vertellement en die consequenties van onszelf en van oma’s bij logeerpartijtjes, leverde ons op dat zij enkel nog ‘wakker doen’ roept op het moment dat haar konijntje wakker is. Wanneer ze vroeger wakker is, kijkt ze naar haar konijntje. Heel soms speelt ze stilletjes in haar bed (wat ze mag van ons) maar in de meeste gevallen dommelt ze terug in om dan pas een half uur tot een uur later wakker worden dan mijnheer konijn! En wat helemaal top is, zelfs als broer wakker is, is ‘Mijnheer Konijn’ overtuigend genoeg!

Amen to ‘Mijnheer Konijn‘! 

Nog enkele tips indien je zelf een slaapklok/trainer wil kopen en gebruiken:
1. Ga even na of de klok geen irritant tikkend geluid maakt (de onze is digitaal, hoera.)
2. Zorgt dat je de wekker zo kan instellen dat enkel het lampje verspringt en er dus niet persé een geluidsalarm afgaat. Hier is een slapend konijn verlicht als Axelle moet slapen en verspringt het naar een wakker konijn als ze mag opstaan. Indien nodig kunnen wij ook nog een klok laten afgaan maar hé, dat vinden wij echt niet nodig… haha
3. Bouw langzaam op naar het gewenste uur, Rome werd ook niet op één dag gebouwd. De eerste dagen was ‘Mijnheer Konijn’ al wakker voor Axelle dat was, daarna schoof ik telkens een minuutje of 10 op tot ik uiteindelijk op het gewenste uur terecht kwam!
4. Wees consequent en vraag dat ook aan oma’s, opa’s, tante’s en nonkels wanneer je kind er logeert!
5. Bijt even op je tanden als het niet meteen lukt.
6. Respecteer de leeftijdsindicatie van slaaptrainers. Kinderen moeten het principe echt snappen dus te vroeg starten met een slaaptrainer heeft geen zin.
7. Geniet van de extra slaap!

Hebben jullie nog andere tips? Ook tevreden van een slaapklok of werkte die bij jullie totaal niet?

Slaaptrainer bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

30 reacties

   1. ik weet het maar hier heb ik wel van nature uit enorme slapers, om 7 uur opstaan is voor mijn kids echt midden in de nacht dus tjah ;-)

 1. Wij hadden een slaapklok met een aap, als zijn ogen dicht waren moest Lukas ook nog slapen, en als Momo wakker was, dan mocht Lukas uit zijn bed. Dat heeft hier ook een hele tijd supergoed gewerkt. Tot Lukas doorhad hoe hij zelf de ogen van Momo open en dicht kon laten gaan :-)
  Intussen leest hij de klok, en dan kunnen er weer afspraken gemaakt worden.
  Met onze dochter hebben we nooit een slaapklok nodig gehad, die kan gewoon keigoed uitslapen!

  1. Axelle is ook een goeie slaper maar door naar school te gaan is ze altijd vroeg wakker en als ze broer ofzo hoort wil ze er ook uit, dus hier echt ideaal om haar duidelijk te maken dat ze nog niet is uitgeslapen ;-)

 2. Onze bijna 3 jarige dochter heeft ook al een maand of 4 dezelfde slaapklok… alleen blijft ze steeds rond 5u30 opstaan (om ons te komen zeggen dat het konijntje nog niet wakker is). Dat terug indommelen waar ik op gehoopt had werkt niet.
  Ik heb de klok ook al om 5u30 gezet en gehoopt dat ik zo ging kunnen ‘opschuiven’, maar zodra ik dat doe krijg ik terug de mededeling dat het konijntje nog slaapt. Eén ‘geluk’, ze maakt alleen de mama wakker.
  Wij blijven hier volhouden en jouw verhaal zorgt ervoor dat ik blijf hopen.

  1. Ik ga dan naar haar kamer om te zeggen dat het konijntje nog slaapt en dat dat betekent dat zij dus ook nog stilletjes moet zijn, dat iedereen nog slaapt (ik heb zelfs nog getoond dat anderen in bed liggen.) Ik vertelde er haar dan bij dat ze gewoon ook kon kiezen om naar het konijntje te kijken en stilletjes te spelen in haar bed. Het feit dat ik niet zeg dat ze moet slapen lijkt hier wonderen te doen!

    1. tjah zolang Lente in haar babybed lag speelde ze ook vaak wat om dan terug in slaap te vallen ‘s morgens vroeg. Maar een jaar geleden kroop/viel ze uit dat bed en dat vond ik toch te gevaarlijk, dus maar ineens een gewoon bed waardoor ze nu dus opstaat . Maar we blijven volharden (we hebben deze morgen toch 6u gehaald) …

 3. Wij gebruiken die voor onze drie kindjes (onze jongsten – tweeling – zijn ongeveer de leeftijd van Axelle). De introductie bij onze oudste leverde wel wat problemen op, maar wij negeerden haar geroep en dergelijke consequent tot het konijntje (of koetje, in de roze versie) wakker was, en beloonden goed gedrag met stickertjes. Werkt voor haar (inmiddels 5) intussen perfect. Toen de wekker bij de tweeling geïntroduceerd was, was het wat moeilijker. Ik werd zenuwachtig als ze voor het opstaanuur lawaai maakten (iedereen heeft hier zijn slaap nodig), waardoor het twijfelen was tussen hen zo snel mogelijk evacueren (en dus niet consequent zijn) of consequent zijn. Maar de aanhouder wint. Wij hebben intussen drie flinke slapers, die weigeren op te staan als het konijntje/koetje niet wakker is. Vorige nacht viel de elektriciteit uit, hierdoor waren de digitale wekkertjes jammergenoeg gereset. Wij vonden het vreemd dat ze niet op hun gebruikelijke uren wakker werden, maar dachten dat ze nog alle drie sliepen (komt nooit voor). Tot we in hun kamertjes gingen kijken: ze lagen alle drie slaperig naar hun wekkertje te kijken, en werden boos toen ik zei dat ze mochten opstaan, want ‘het konijntje was nog niet wakker’… Maar je hebt wel gelijk: het is geen systeem om je kinderen langer dan gewoonlijk te laten slapen, wel om een min of meer natuurlijk uur van ontwaken te behouden als ze soms eens vroeger wakker worden. Het helpt dus niet om kindjes die om 06u wakker zijn, tot 08u te laten slapen. 2u in bed wachten is voor die kleintjes veel te lang…

  1. yup, het natuurlijke ritme respecteren is inderdaad erg belangrijk! Die tip had ik er eigenlijk ook duidelijk moeten bijzetten… wij hebben goeie slapers dus wij kunnen die klok laat zetten maar idd een kind dat altijd om 6 wakker is kan je niet tot 9 u laten slapen in het weekend, zelfs niet als je ze super hard getraind hebt met de wekker haha

 4. Mooie apparaten inderdaad. Wij gebruikten eerst het aapje. Maar hebben nu bij de jongste twee kids gekozen voor de Sam het Schaap Slaaptrainer.
  Voordeel van Sam het Schaap is dat het klokje een half uur voor tijd al groen wordt en met sterretjes langzaam aftelt.
  Eerder was het zo dat de kids voor de wekker wakker werden en geen idee hadden hoe lang ze nog moesten wachten. Ging het aapje over twee uur pas zijn ogen open doen of over twee minuutjes?
  Nu zien ze het groene lampje en weten ze dat het niet lang meer duurt, ze gaan dan een boekje lezen of stil aankleden.
  En dat werkt prima!

 5. Ho, hier een 5-jarige die nog altijd als eerste wakker is voor iedereen en dan doodleuk komt melden, ‘ik ga beneden knutselen hoor’, en als je niet snel genoeg beneden bent, dan is de zoveelste kartonnen doos omgetoverd tot ofwel de noordpool, een nestkastje voor vogels, een paaskip, een lopende band, …

 6. super dat het voor jou werkt, wij hebben het ook geprobeerd en als de zoon gaat slapen is het eerste wat hij zegt, geen konijntje hé mama. Dan weet ik al vannacht staat hij aan ons bed

 7. Wij hebben dat klokje ook gekocht op advies van vrienden waar het net als bij jullie goed werkte… helaas bij ons niet… Giel bleef gewoon vertellen dat hij wakker was en dat Konijntje ook maar eens moest wakker worden enz;… wij probeerden consequent te zijn en hem steeds terug in bed te steken… tot hij op de kast geklommen was om het plaatje om te draaien zodat wakker konijntje in het lichtje stond… argh…

  Verschil is wel… onze zoon is altijd erg vroeg wakker, maar uit zichzelf… en daar heeft hij overdag ook geen last van (wij eerder)… hij heeft enkel last als hij te laat gaat slapen… dus eigenlijk is het gewoon zijn ritme (en helaas niet het onze).

  Maar ik vond het wel het proberen waard… het zijn zo van die dingen die bij de ene geweldig werken en bij de andere niet he… Ik wil wel aanraden nooit het geluidsalarm op te zetten… heb je dat al eens gehoord? Wij hebben dat eens per ongeluk opgezet… en het is alsof er een levende haan in je huis zit! Verschrikkelijk… Ook al waren we toen al wakker, sindsdien heeft Giel schrik van kraaiende hanen.

 8. Wij gebruikten een timer die we tussen het stopcontact en het nachtlampje plaatsten. bij de jongste werkte dat wel maar de oudste trok gewoon de timer er tussenuit en stak het nachtlampje zo in het stopcontact ;-) We kregen ooit inderdaad een heel mooie wekker met een aap en allerlei geluiden maar die hoorde je tikken. hoe absurd!!!! werkte dus ook niet…

 9. Hier al een jaar in huis en sinds een half jaar ook zeer efficiënt. “Mamaaaaaa, konijntje is wakkeeeeeer!” Zolang konijntje slaapt, horen we haar niet :-))

 10. Wij hebben ook een aapje, Momo. Of het hier werkt, vertelde ik in januari eens op mijn blogje. Samenvattend: alles kan beter! Jouw verhaal laat me toch geloven dat zo’n schaapje beter werkt :-)

  1. oh ik las je verhaal… ik kan natuurlijk niet vergelijken maar die aap had mijn petekind en dat werkte voor geen meter maar die maakte zoveel lawaai en al… hier is het konijn stil en zo hebben we het graag ;-)

 11. Wij hebben zowel het schaap als de aap, en hier doen ze allemaal hun werk. Niemand last van het getik van de klok eigenlijk. Maar idd, de alarmgeluiden zijn ook niet alles, die zijn idd om ne schrik van te pakken.
  De oudste dochter heeft ondertussen een gewone wekkerradio en die werkt meg een usb dus zij wordt wakker op de deuntjes van haar favo-muziek. Haar ochtendhumeur is sinsdien veeeeeel minder :-)