7 tips om minder te kopen!

Toen ik gisterenavond nadacht over mijn uitgaven de laatste maand, kon ik het eigenlijk amper geloven. Mijn maand koopstop, tot aan 2ND HAND (MADE), vloog eigenlijk voorbij. ’t Was zeker niet altijd evident maar, met uitzondering van een kleine uitspatting, hield ik toch vol. Zelfs Black Friday kon mij niet in verleiding brengen.

Het is niet de bedoeling om vanaf nu terug volledig in mijn oude gedrag te vervallen. Want werkelijk, het was erover. Toen ik vorige vrijdag al mijn verkoopbaar gerief voor 2ND HAND (MADE) had klaargezet, was ik gechoqueerd en lichtelijk beschaamd. Het budget die in mijn living stond moet belachelijke hoog geweest zijn. Had ik de helft niet gekocht dan stond dat geld nu netjes aan de kant voor een toffe city trip, een reisje of een duurzame investering… Helaas, paashaas.schermafbeelding-2016-11-29-om-21-12-49

Die richting mag het dus niet meer uitgaan. Maar laten we eerlijk zijn, dat wordt moeilijk. Een transformatie naar iemand die enkel en alleen maar koopt wat ze echt nodig heeft, zit er momenteel nog niet in. Maar ik wil bewuster kopen en de hoeveelheden inperken. December is daar natuurlijk een moeilijke maand voor. Maar, moeilijk gaat ook zeker?

Wil je ook proberen bewuster, en vooral ook minder, te kopen? Check dan even mijn tips:

  1. Schrap je van sommige nieuwsbrieven of lees ze gewoon niet. Je krijgt dagelijks tientallen mails die ervoor zorgen dat de verleiding groter wordt.
  2. Besef dat die exclusieve korting die je wordt aangeboden, allicht een maand later weeral in je inbox terecht komt. Om maar een voorbeeld te geven. Met dag van de webshop kreeg ik tientallen mails met prachtige kortingen. Met Black Friday kreeg ik van diezelfde shops wederom mails met dezelfde/nog betere kortingen. Het is dus echt niet exclusief en laat je alleen maar in extreem consumptiegedrag vervallen waarbij je op den duur alleen nog maar bezig bent met zo goedkoop mogelijk. Maar alle ‘goed’koopjes samen, maakt meestal toch een gigantisch bedrag.
  3. Spreek erover met je omgeving. Het zorgt enerzijds voor sociale controle, anderzijds krijg je steun en tips die je helpen je koopgedrag te wijzigen.
  4. Investeer in duurzame stuks. En die mogen best iets meer kosten. Voor de rest kan je beter nadenken als je het echt nodig hebt. Vaak is het de moeite om de aankoop uit te stellen. Omdat je ofwel vergeet dat je het eigenlijk wou, of omdat je het dan bijvoorbeeld in de solden voor een prikje op de kop kan slaan. Dat was trouwens een tip van één van mijn vriendinnen.
  5. Vroeger kocht ik veel tweedehands. Maar na verloop van tijd ben ik daarmee gestopt. Ondertussen ga ik terug meer over naar het aankopen van tweedehands. Je kan echt parels vinden op de tweedehandsmarkt, waardoor je iemand anders blij maakt maar ook je bankrekening.
  6. Beloon jezelf voor je goeie gedrag. Ikzelf streefde naar 2ND HAND (MADE) om daar even zonder nadenken te kunnen shoppen  en gaf mezelf een uitzondering bij twee stofjes. Of stel een doel waarvoor je wil sparen.
  7. Check regelmatig je bankrekening en merk dat het saldo plots veel hoger blijft dan normaal.

Benieuwd als jullie nog tips hebben? Hier was 2016 alvast het jaar waarin ik wou consuminderen. Langzaam maar zeker lijk ik daar toch in te slagen… Dat 2017 stukken beter mag gaan op dat vlak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One Comment

  1. Ik liet me volledig gaan rond Black Friday, het is al zover gekomen dat ik me niet meer kan herinneren bij welke stoffenwinkels ik nu eigenlijk allemaal kocht. En ik ben er quasi zeker van dat ik de kaap van 200 euro overschreden heb. *slik* Tijd voor goede voornemens!