Rusland zet ons met de voeten op de grond

Enkele weken terug ontdekte ik op Instagram dat één van mijn best scorende foto’s ever door Instagram geblokkeerd werd. Dat betekent dat mensen die mij niet volgen deze foto niet te zien krijgen en mijn #lieselloveskindof3 ook deels geblokkeerd werd. Ik begreep het niet. Wie kon er in godsnaam geschokt zijn door die foto of eender welke onder die specifieke hashtag. Bijgevolg trok ik op onderzoek uit…

…en voelde ik een rilling over mijn rug lopen.

Toen ik vandaag naar het nieuws keek, moest ik terugdenken aan die specifieke situatie. De laatste dagen miste ik veel nieuws. Deze avond pikte ik eerder toevallig flarden mee. Maar toen ik Russische website hoorde in combinatie met Chiro-foto’s en een ingediende klacht was mijn aandacht dadelijk getrokken. Heel snel viel mijne ‘frank’ en voelde ik een rilling over mijn rug lopen.

Ik dacht zelf al vaker na over wat ik al dan niet deel op het internet en wat dit kan beteken voor mijn kinderen, mijn gezin en mijzelf. Dat er psychopaten en freaks rond lopen op deze wereld, dat weet ik als geen ander. Maar nooit had ik schrik dat er met mijn foto’s en verhalen iets verkeerd gedaan zou worden. Sowieso deel ik een aantal dingen bewust niet. Vooral in functie van wat bepaalde foto’s later in het leven van mijn kinderen zouden kunnen betekenen. Maar natuurlijk ook omdat ik niet wil dat er verkeerde dingen mee zouden kunnen gebeuren.

Voor het eerst sinds ik op Instagram zit, las ik hun voorwaarden en hun richtlijnen voor ouders.

Maar toen zag ik vanavond compleet onschuldige foto’s van de Chiro die toch terecht kwamen in een ziek circuit. Als die foto’s tot de verbeelding spreken, dan posten ik en vele anderen ook foto’s waar donkere geesten foutieve zaken in zien. Daarnet nog las ik ook bij Annelies dezelfde bezorgdheden, dezelfde hersenspinsels.

De foto die Instagram blokkeerde, daar is niks mis mee. U en ik, wij zien een grappige foto. Helaas zien sommigen mogelijks iets anders. Na de blokkade van de foto ging ik trouwens op onderzoek uit. Voor het eerst sinds ik op Instagram zit, las ik hun voorwaarden en hun richtlijnen voor ouders. Ik begreep toen al waarom ze bepaalde acties doen en nu eigenlijk alleen nog maar beter.

Instagram vindt niet persé dat jij iets post dat fout is. Ze zijn niet preuts. Ze blokkeren echter wel ter bescherming van zij die op de foto staan. Instagram vraagt dan ook aan ouders om bloot te vermijden op foto’s. Ook tepels van kleine kindjes bijvoorbeeld. Niet onterecht, dat is duidelijk.

Dan mag je straks je kind ook niet meer in bikini of zwemshortje laten spelen aan het zwembad of in het park…

Mijn foto is nog zichtbaar maar enkel voor zij die mij volgen. Met het grote aantal volgers ken ik onmogelijk iedereen maar daardoor is er min of meer nog een vorm van controle. Sindsdien ben ik me alvast nog bewuster van de foto’s die ik online plaats. Vermijden kan je sowieso nooit. Het minste is voor een donkere geest genoeg. Dan mag je straks je kind ook niet meer in bikini of zwemshortje laten spelen aan het zwembad of in het park…

Drastisch mijn fotostijl veranderen zal ik niet doen. Maar ook dit is weer een les in omgaan met de online wereld. Iets dat uiteindelijk voor ons allemaal nog relatief nieuw is. Het is dus niet slecht om af en toe eens na te denken over wat we in die wereld doen. Daar is iedereen het van jullie alvast eens mee?!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Comments

 1. Wij werden onlangs geconfronteerd met misbruik van de sociale media in de klas van de dochter. Het zesde leerjaar nota bene.
  Een klasgenoot had een IGaccount aangemaakt op naam van een andere klasgenoot en uitte daarmee allerhande lelijke tot echt afschuwelijke reacties op foto’s. Het duurde even voor de situatie opgeklaard werd, maar sindsdien sta ik ook meer en meer stil bij de impact van foto’s op het www. Ik vraag nu ook steeds toestemming van de dochters (11 en 9 jaar, dus nog niet zo oud) voor ik ze post.

  1. Dat is heftig zeg… maar het is een nieuwe dimensie in ons leven om mee om te gaan he! Ik denk niet dat de oplossing is het proberen mijden want het is er en het brengt ook veel toffe dingen… maar bewust zijn en zoeken naar een goeie manier om mee om te gaan is nooit niet slecht

 2. Zieke geesten dat er rondlopen op deze wereld! Mijn instagram is beveiligd, enkel mensen die ik persoonlijk ken krijgen toegang. En mensen met wie ik geen contact meer heb in real life, worden er onverbiddelijk afgegooid… Klinkt cru, maar liever voorkomen…

  1. Ik snap zeker dat je wil voorkomen maar in the end kan je dat eigenlijk niet hé… vroeger was er geen social media en ook toen gebeurden er de zotste dingen… maar ik snap je, al maak ik een andere keuze, ik snap je 🙂

 3. Ik postte al bewust geen foto’s meer waar er een tepel op te zien is van Emma. Vorig jaar heb ik dat nog een paar keer gedaan tot ze een maand of drie was, denk ik. Ik wist echter niet dat het ergens ook een geschreven wet is.

  1. Het is niet echt een wet he maar een richtlijn. De enige foto die geblokkeerd was is trouwens die foto die zo goed scoorde, al de rest is eigenlijk nooit geblokkeerd. Maar tepel of niet, in de meest onschuldige zaken zien sommige helaas dingen die wij niet zien… maar dat is helaas onze wereld he, en dat is er altijd geweest, …

 4. Ik vind dat niet zo makkelijk. Zo jammer dat we moeten opletten of er bij gaan nadenken “wat als?”. Terwijl wij eigenlijk gewoon trots zijn op onze kinderen en onze liefde voor hen willen delen zodat ze er zelf later naar kunnen terugkijken. Toch?

  1. Maar we hebben eigenlijk altijd al moeten nadenken over dit thema, er komt nu alléén die dimensie van social media bij… maar je moet bijvoorbeeld ook nadenken over dat er mogelijks ooit iemand kan rondhangen aan school enzo, of in het zwembad of aan het speelplein… het is nooit helemaal safe maar als je niks meer mag doen vanuit die angst dan is het ook niet goed he?

 5. ‘k vind dat een hele moeilijke om mee om te gaan. Er is het risico dat je foto’s ergens gaan misbruikt worden, maar ‘k vraag me ook vaak af of mijn kinderen het later nog tof zullen vinden om zo vaak geportreteerd geweest te zijn. Ik merk het bij de andere blogmama’s dat ze meestal stoppen met hun kinderen online te zetten eens deze ergens in de lagere school zitten (en wellicht er zich bewust van worden).

  Op twitter en instagram waar ik publiekelijk onder mijn eigen naam post, ben ik heel bewust heel schaars met foto’s van mijn kinderen. Maar op mijn blog onder mijn alias dan compleet niet. Zo bescherm ik hen wel tegen het googlen van hun naam, maar niet tegen het stelen van onze foto’s. Op Facebook hoop ik dan een beetje dat de privacy settings hun werk doen en dat ik nooit gehackt word.

  Tja, het blijft een evenwichtsoefening. Niets over hen posten vind ik toch te moeilijk, ze maken zo’n essentieel deel uit van mijn leven.

  1. Ik heb daar vaak zelf al over nagedacht, en hier ook al over geschreven! Je kan het nooit helemaal uitwissen maar uiteindelijk als zij het vragen kan ik alles van de blog offline halen net zoals instagram. En ik weet dat er altijd foto’s kunnen opduiken maar in de miljoenen foto’s die geplaatst worden zou het al straf zijn als een mede-leerling daar plots mee komt aanzetten, je snapt wel wat ik bedoel he 😉

   En tegen zieke geesten, daar kan je helaas niks aan doen…

 6. Hey Lies!
  Het viel mij idd wel op dat je wat te blote fotos postte. Ik vind daar als mama niets mis mee. Ik heb ook zo een fotos van mijn zoontje, maar die post ik niet online. Wees daar voorzichtig mee, want zo een fotos kunnen idd misbruikt worden.
  Maar je maakt mooie fotos, het is wel jammer deze niet meer te zien.
  Beste wensen voor 2018 nog!

 7. ik heb dit eigenlijk nooit gedaan. AL vanaf ik op facebook zit. Zet ik nooit foto’s van andere kinderen (of volwassenen) op internet (en als ik dit om één of andere reden toch nodig zou vinden al zou ik niet weten waarom zou ik eerst toestemming vragen. Ook zeker nooit foto’s van onze kinderen met bloot bovenlijf, zelf in badpak gebeurd zelden. Gewoon ook al omdat de kidneren het binnen zoveel jaar mss ook wel niet zo geweldig leuk vinden dat de mama die foto’s op internet heeft gezet. Want hoe je het ook draait of keert die foto’s krijg je nooit helemaal weg. Het is een probleem met veel kanten, de natuurlijk niet goed paraten zieke geest van sommige mensen, maar ook de nood van velen om precies alles op internet te gooi te smijten. Als voorbeeld, toen wij jong waren liepen we toch ook niet met een fotoboek de bus op om al onze privé foto’s aan iedereen te laten zien? Maar juist nu doen de mensen dit dus wel a volonté op social media. Hoe beschaamd konden we vroeger soms zijn als onze ouders foto’s bovenhaalden om aan hun vrienden te laten en nu doen de meeste het zelf met tien keer meer foto’s als dat er vroeger werden genomen.(om nog maar te zwijgen over hoeveel mensen er nog gewoon een open profiel hebben.

   1. En daar is helemaal niks mee met verschillende meningen 😉 Hier vroeger ook een blog, maar uiteindelijk werd het meer een moeten dan een plezier bij mij. En tja hier helaas ok al met zieke geest in contact gekomen met een toen drie-jarige dochter en dat zet je zowiezo meer tot nadenken. En als ik alles zo hoor heb ik soms al schrik voor tegen dat de kinderen naar het middelbaar gaan 🙂 en ben ik zelf blij dat ik nog in een non sociaal media gebeuren ben mogen opgroeien, want amai puberteit en social media dat geeft hier en daar nogal vonken 😀 hoor ik