Wij zijn reizigers en bijgevolg onze kinderen ook. Ze hebben weinig keus en worden overal mee naar toe ‘gesleurd’.  Natuurlijk houden we rekening met de noden van de kinderen maar reizen met kinderen betekent niet direct dat je niet met het vliegtuig op reis kan, naar een stad kan of eventjes in de auto moet zitten. Integendeel… alles is mogelijk, zolang je jezelf maar goed voorbereidt. Daar gaat het eigenlijk om: een voorbereid ouder is er twee waard! Echt! Waarvoor jij ook kiest, voorbereiding is key. Daarom deel ik graag 9 tips om een autoreis haalbaar te maken.

Een voorbereid ouder is er twee waard

 • Bestudeer op voorhand de route die je wil afleggen. Denk na over de afstand en over de haalbaarheid voor de kinderen. Om het lekker relax te houden kan je bij lange aftanden een tussenstop maken. Een middagje en avondje genieten om er dan weer helemaal tegenaan te kunnen. En werkelijk, je kinderen merken niet als ze nu aan het spelen zijn op een Berlijns speelplein of eentje in een andere stad.
 • Neem een tablet mee en zorg ervoor dat je ook filmpjes gedownload hebt vooraf. Zo kan je heel makkelijk moeilijke periodes in de auto overbruggen en zelfs op restaurant kan het een lifesaver zijn. Laat al die mensen maar spreken… wacht, tot ze zelf kinderen hebben. Wij hebben zowel Netflix als Disney+ en downloaden vooraf altijd filmpjes. Opgelet, in het buitenland werken de downloads op Disney+ helaas niet.

Overweeg om je telefoon op te offeren

 • Spelletjes… overweeg je telefoon op te offeren zodat het kind, dat zich verveelt en al 100 keer vroeg of we er bijna zijn, zich in stilte bezig houdt. Je hebt hele toffe apps voor verschillende leeftijden en het kan natuurlijk ook op een tablet.
 • Je kan ook spelletjes spelen zonder de nieuwste technologieën. Denk aan het spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ Handig is als je iets neemt dat je sowieso wel blijft tegen komen op je autoroute.
 • Laat kleine kindjes de beesten langs de weg tellen/spotten. Schapen, paarden, koeien… Ook dat is hier een afleider van formaat. Voordeel: je komt dat dus altijd en overal tegen. En anders kan je ook nog vogels overwegen, haha. Of kies een type auto die niet zo vaak voorkomt, bijvoorbeeld: zoek alle gele auto’s.

Je collega’s op de weg vinden is meestal wel fijn en die zwaaien altijd terug

 • Zet je kinderen aan om andere automobilisten te begroeten. Laat hen uitbundig zwaaien. Je collega’s op de weg vinden dat meestal wel fijn en zwaaien dan natuurlijk terug. Plezier verzekert en zo zijn we ook weer een half uurtje verder.
 • Stop regelmatig, op aangeven van wat je kind aankan. Slapen ze probeer dan gewoon door te rijden. Breken ze de boel af, laat ze dan even spelen op een speelpleintje of iets lekkers eten in een wegrestaurant!

Dansen in de autostoel

 • Voor kleine kindjes neem je een potje mee in de auto. Ok, je moet nog altijd stoppen langs de weg maar peuters/kleuters kunnen niet altijd hun plasje (of iets anders) ophouden tot je een parking bereikt en/of willen niet altijd op vreemde wc’s hun behoefte doen. Een extra fles water om de boel uit te spoelen is dan ook wel handig.
 • Laat kindjes dansen in hun autostoel. Zet daarbij liefst een muziekje op dat je als ouder ook kan pruimen. Met de beentjes zwiepen, handjes zwaaien, klappen, … alles kan. Zolang het maar onnozel en dikke fun is. Zie je mij dus straks als een zot meedansen in de auto? Weet dan dat achter de verduisterde ramen vier dansende kinderen zitten, haha.

P.s.: andere leuke autotips, lees je hier!

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties

 1. Wij deden Normandië met kleine kinderen en laat mont St Michel maar links liggen. Ofwel dat je het leuk vindt om veel trappen te doen tss massa s volk
  Honfleur is ook massa toerisme maar mooi om naar de bootjes te kijken dus best s morgens vroeg of laat in de dag
  De zeedijk van Deauville is prachtig en dat deden we met de fiets.
  Qua logement kan ik geen tip geven wa t wij kamperen altijd

 2. er zijn op plooibare potjes te koop ,super handig ,want je hebt al veel bagage ,denk ik ?
  ze leveren zakjes bij en een soort opslorp matje ,maar met bv een onderlegger voor op het bed ,in stukje geknipt en de kleinste vuilzakjes kan het ook !je knoop het zakje dicht en gooit het weg .
  ik gebruik bvb de boodschappen tasjes die je nog wel eens ergens krijgt en van die oliedoeken die ze in garage’s gebruiken ,ik kocht het mijne 3 jaar geleden bij prenetal .nl
  http://www.babyproductvanhetjaar.nl/zindelijk-maken-kind/potje-voor-onderweg/pottete-plus/

 3. kinderen vinden trouwens de franse wc’s niet leuk…ik ook niet trouwens ,ik nam dus voor degene die al op de grote wc gaan ,sorry ,meestal deze voor rolstoelgebruikers ..
  anecdote,mijn dochter mijn reactie toen ze de eerste x een frans exemplaar zag ….heel verontwaardigt:”mama ,ze hebben de pot gepikt!!!!!”

 4. Een klein beetje over de provinciegrens heb je een erg leuk Bretoens stadje: Dinan. En ook Cancale en Dinard aan de kust zijn leuk. Mont Saint Michel is te vermijden, tenzij je buiten het seizoen gaat (en dan nog…), precies Disneyland. Honfleur is heel gezellig, marktdag is druk maar wel de moeite. Wij hebben o.a. gelogeerd in Villa Les Vikings in Pont L’Eveque in een roulotte. Zalig maar wat klein voor 5 denk ik :)
  Moest je eens plannen om iets verder te gaan richting Bretagne, dan is de kust rond Cap Frehel echt de moeite!

 5. Wij zijn in april met onze kindjes van 3 en 5 naar Normandië geweest. Aanraders zijn: de pont de Normandië (om over te rijden), Honfleur (toeristisch maar de moeite!) , deaville-trouville (dromen van een eigen villa ad kustlijn ;)), Villers sur mer, beuvron-en-auge (mini maar charmant en gezellig om ad rand te picknicken), chateau de crèvecoeur (leuke interactieve opdrachten voor kids!), kerkhof in colleville-sur-mer (onze dochter v 5 was ook onder de indruk v al die witte kruisjes). Veel plezier!

 6. Ook best knap: het tapijt van Bayeux gaan bekijken!
  De noordkust van Normandie is ook de moeite met het havenstadje Fécamp (proeven in Palais des Bénédictines) en de falaises van Étretat.
  Als kind vond ik het bvb niet erg om ook de landingsstranden en memorials van WO2 mee te bezoeken.

 7. Boerenbed glamping (boerderij camping met tenten met bedden, stoof, keuken, wc … koeien, geiten, kippen… ) in Normandië nabij Omaha Beach daar hebben wij mooie herinneringen aan.

 8. Ik ben nog steeds niet zo voorstander van het scherm… Mijn moeder maakte voor ons altijd een vakantie tas, daar zat dan van alles in. Mapje met kleurplaten, puzzelboekje, punnikding enz. Ik vind dat eerlijk gezegd nog steeds het beste idee. Ik vond het heerlijk en verste wat we gingen was België (vanuit het noorden)
  Heb zo’n vermoede dat wij dat ook zullen doen, plus wij werden al heel vroeg getraind, de familie woont in het zuiden ;)

 9. Honfleur vond ik een leuk stadje maar Rouen is echt een toppertje, rijke geschiedenis (hier kwam Jeanne d’Arc op de brandstapel terecht) en veel leuke restaurants. Goed te doen met kindjes.

  Parijs bezochten we anderhalf jaar geleden met onze kroost en ter voorbereiding liet ik ze kinderfilms kijken over Parijs (de klokkenluider van de Notre Dame, ratatouille en het monster van Parijs). Ongelooflijk hoe leerrijk dat was ?. We verbleven in een familiekamer van een Mercure-hotel maar de naam vind ik niet direct terug. Als je het graag wil weten dan zoek ik het op. We deden alle classics met een toeristenbus, de kindjes vonden dat fantastisch. Ook de ritjes met de metro vielen in goeie aarde, vooral lijn 1 is leuk, die rijdt automatisch, geen bestuurder dus. Als je vooraan plaatsneemt heeft het echt weg van een attractie in een pretpark.

 10. Wij trokken vorig jaar met onze driejarige naar Zweden en gebruikten ook geen schermpje – niet nodig want ze was geentertaind genoeg. We hadden luistercd’s mee en ook een verrassingszak, maar dat had ze eigenlijk niet echt door. We gaven haar af en toe iets, zoals een wonderkleurboek, doosje rozijntjes, en een krijtbordje was ook een hit (“wat moet ik nu schrijven Mama?!”). Voor op hotel tijdens de tussenstops gebruikten we de dvd speler wel. Heeeeel goed meegevallen. Oh ja, een loopfiets je voor de tussenstops was ook een succes!

 11. Wij proberen hier ook de schermen achterweg te laten. Onze 2 zonen zijn gek van luisterverhalen.
  Tip: de verhalen van Het Geluidshuis zijn te gek en hebben een mooi geillusteed boek. Zo kunnen ze het verhaal ook volgen op de achterbank.

 12. Hoi, Wij gingen met ons Liv die toen 5 maanden was in 2013 ook naar Normandie: Honfleur, Rouen (Musee des Beaux-Arts de Rouen is echt aanrader en kindvriendelijk), krijtrotsen l’Etretat, WOII geschiedenis opsnuiven op de stranden van de D-day landing (http://www.dorpeninfrankrijk.nl/normandie/de-landingsstranden-van-d-day-utah-en-omaha-beach) of in het Museum van de Grote Bunker in Ouiestreham en in het afkomen langs Dieppe om goedkoop lekkere oesters in te slaan op de markt. Het was zo goed bevallen, dat we volgende zomer wss terug gaan, maar dan met 1 extra passagier, onze nieuwe baby (uitgerekend voor kerstmis). Groetjes, Anneke