Is plannen de sleutel tot een gezond leven?

Danone blogchallenge gezonde voedingWeek twee van de Danone blogchallenge zit er alweer op. Vorige week vertelde ik jullie al dat ik gretig in ging op hun voorstel nadat ik tot het één en ander van besef kwam in Australië. Over dat laatste vertel ik jullie nog wel eens meer, maar tot op heden moet ik nog steeds bekomen van onze reis. Dingen een plaatsje geven en wennen aan terug zijn. Gek hoe een reis van 7 weken zo je wereld op zijn kop kan zetten…

Maar ik kwam dus terug met het idee om mijn behoefte aan een gezond leven nu eens effectief in daden om te zetten. Ik zeg het, niet dat het ervoor zooooo erg gesteld was. Maar het kon echt wel beter. En er is trouwens nog altijd heel veel werk aan de winkel…

Afgelopen week focuste de blogchallenge van Danone op plannen. Ik had al langer door dat dit behoorlijk cruciaal is. Desondanks ben ik daar een ramp in… Dus alle tips waren deze week welkom. Ik som alvast even hun tips op, daarna vertel ik jullie wat meer over mijn week.

  • Maak een voorraad gezonde snacks klaar, zoals fruit- en notenballetjes, ontbijtrepen, bananenbrood en gezonde muffins. Zo heb je altijd iets voorhanden wanneer de honger toeslaat.
  • Kook een grote hoeveelheid pasta of rijst. Bak wat meer vlees/gevogelte/vis/… Of bereid wat meer groeten en gebruik die restjes als basis voor je lunch van morgen.
  • Haal een voorraad gezonde basisproducten in huis zoals havermout, granen, zaden, pitten, natuuryoghurt, fruit en groenten.
  • Maak grote hoeveelheden soep en vries die in aparte porties in. Heb je niet veel tijd tijdens de week om te koken? Wees dan slim en bereid van bepaalde maaltijden grote hoeveelheden in één keer.
  • Stel een weekmenu op en betrek het hele gezin bij de keuze van de gezonde maaltijd voor de week.

Ik heb dit natuurlijk deze week nog niet allemaal zelf gedaan, maar ik was wel veel bewuster bezig met onze voeding. Zo dacht ik na over hoe ik meer groenten op de borden van mijn kinderen kan toveren en hoe ik hen kan content stellen met een vieruurtje zonder dat het altijd een koek moet zijn. Dat er dezer dagen veel aardbeien zijn, helpt daarin enorm. Om toch eens iets anders te doen maakte ik ook aardbeien-smoothie: aardbeien, natuuryoghurt en een klein scheutje stevia en dat in de blender. Om koeken werd er daarna niet meer gevraagd…

Danone blogchallenge gezonde voeding

Verder nam ik ook de snoepkast onder handen. Ik heb de neiging om altijd een grote voorraad te kopen, bijgevolg ligt er ook altijd wel wat zoetigheid in onze kasten. Ik ruimde alles op, deed een deel weg en bekeek met kritisch oog wat er wel nog in de kast kon. Het is niet mijn bedoeling mijn kinderen vanaf nu alle koeken en zoetigheden te verbieden. Ikzelf ben ook nogal een “zoetebek” en voor altijd neen zeggen lijkt mij nu éénmaal niet erg haalbaar. Maar sinds het begin van de challenge kocht ik niks meer bij. Vanaf nu wil ik die aankopen dan ook beperken tot een minimum.

En dan is er nog iets bijzonders. Lang, lang geleden was ik graag bezig met koken. De laatste jaren verloor ik daarin op de één of andere manier mijn interesse. Maar sinds we terug zijn, vond ik mijn plezier in koken terug. Ik hoop dat dit kan blijven duren want afgelopen week, probeerde ik van alles uit en toverde ik elke dag vers eten op tafel. In plaats van koeken, gekocht in de winkel, bakte ik dit weekend zelfs een taart. Het blijft verwennerij maar in het weekend moet dat al eens kunnen. En zelfgemaakt is nog altijd beter, denk ik dan. Ik ging met voorbedachte weekmenu, toch tot woensdag, naar de winkel en kookte vandaag voor twee dagen.

Is er dan toch verandering mogelijk?

**Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Danone. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Kindjes (in de mate van het mogelijke) ook laten meehelpen in de keuken (al was het maar diverse rauwe groentjes in kleurrijke kommetjes leggen) kan ook helpen om de maaltijd gemakkelijker op te eten.
    Ik startte in de Maya’s kleutertijd met het maken van tortilla’s (ideaal ook om restjes op te gebruiken): een buffet van allerlei groentjes, beetje gebakken gehakt of stukjes kip, yoghurtsausje, … Maya mocht kiezen wat er op te tortilla ging maar er moesten 3 soorten groentjes in zitten. Werkte prima en ze is nog steeds dol op deze formule 🙂