Het lijkt alweer eeuwen geleden terwijl ons verblijf in de Ardèche nog maar geleden is van begin juni. Genieten van het mooie weer, de heerlijke marktjes, het prachtige huis met dito tuin waarin we verbleven en vooral van de tijd die we als gezin samen doorbrachten. Zowel tijdens onze reis als achteraf kreeg ik veel vragen over waar we verbleven en wat we daar allemaal uitspookten.

De Ardèche: wasda?!?

De Ardèche is een erg gekende streek in Frankrijk op zo’n 8-tal uren rijden van Gent, (een beetje afhankelijk van waar je exact verblijft in de Ardèche, en stopmomenten en files niet bijgerekend) en maakt deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Er zijn heel wat rivieren in deze streek te ontdekken, maar de bekendsten zijn de Rhône, de Ardèche (rivier), de Chassezac en de Doux. De natuurpracht is er enorm en deed ons soms zelfs een beetje denken aan Zuid-Afrika.

Ardèche met kinderen reli

Wat doen in de Ardèche?

Omdat dit geen kleine streek is, valt er natuurlijk van alles te beleven in deze regio. Vooraf was ik niet zo goed voorbereid en door het gebrek aan een papieren reisgids en slechte 4G kon ik ter plaatse geen uitgebreid onderzoek doen. Houd daar trouwens rekening mee want ondertussen hoorde ik reeds van véél mensen dat sommige streken in de Ardèche schrijnend zijn op vlak van connectie met het wereldwijde web. Zorg dus ook dat je een offline gps meeneemt zodat je niet zoals ons eerst een kwartier moet rijden voor de gps een signaal vindt en je de juiste richting uit kan sturen. Je merkt, moeder van vier is niet altijd even voorbereid, haha.

Gelukkig is dit een prachtige streek en dankzij de nodige tips van Reli, de verhuurder van het prachtige huis waarin we verbleven, ontdekten we toch allerlei mooiigheid.

Gorges de l’Ardèche

Gorges de l’Ardèche is een kloof langs de rivier de Ardèche. Je ziet er enorme rotsformaties en dit vanaf Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche. Het uitzicht langs deze route is overweldigend. Wat je absoluut niet mag missen is de Pont d’Arc. Het is een door de natuur gecreëerde boogbrug over de rivier. Afhankelijk van waar je parkeert kan je makkelijk naar de strandjes nabij de boog. Kies je voor de verste parking dan zak je eerst af tot aan de rivier, waarna je een pittige oversteek moet maken richting de andere kant van de oever. Voordeel hiervan is wel dat het net dat ietsje rustiger is dan wanneer je voor de makkelijke strandjes kiest. Opgelet: er zit een sterke stroming op de rivier dus bezin eer ge begint.

Ardèche met kinderen reli
Ardèche met kinderen reli

Lokale marktjes

Frankrijk is sowieso gekend voor de nog vele traditionele marktjes. Meestal vind je dagelijks wel ergens eentje in je buurt. Ga niet te laat en geniet vooral van alle prikkels die op deze marktjes op je af komen. Bovendien zijn er zoveel lekkere, lokale en ambachtelijke bereidde producten te verkrijgen dat je niet anders kan dan hier je boodschappen doen.

Kajakken

Wij lieten deze keer de kajakken links liggen wegens groot gezin slash teveel kleine kindjes. Maar we zagen overal kajaks opduiken. De gezichten van de kajak-vaarders spraken trouwens boekdelen. Als onze kleinsten net ietsje ouder zijn, kunt ge ons daar dan dus ook terugvinden.

Bezoek één van de vele grotten

Is het slecht (of minder mooi) weer? Bezoek dan eens één van de vele grotten in de streek. Omdat wij getrakteerd werden op prachtig weer en enorm hard genoten van de tuin en het zwembad bij ons huisje, pasten wij hiervoor. Maar het lijkt toch wel de moeite.

Vulkaangeweld

Geen nood. Er staat geen vulkaan op uitbarsten. Wel kan je de restanten van een ooit actieve vulkaan gaan bezoeken en word je daarbij getrakteerd op een prachtige waterval. De weg met de wagen ernaartoe is er eentje van veel stijgen en draaien en keren maar de wandeling zelf is geweldig. De waterval te zien krijgen is voor jong en oud fantastisch. Vergeet niet een trui mee te nemen want de waterval ligt hoog in de bergen waardoor het net dat ietsje kouder kan zijn. Cascades du Ray-Pic is de officiële naam voor dit oude vulkaangebied!

Ardèche met kinderen reli

Het bos van Païolive

Het bos van Païolive ligt in de Cévennen ardéchoise en strekt zich uit over 16 km². Het wordt ook wel het feeënbos genoemd omdat de versteende rotsen soms bijzondere formaties aannemen. Spot jij de beer, leeuw of vogel in zijn nest? Je kan er verschillende wandelingen maken. Wij kozen voor eentje van een 5-tal kilometer en vergaten natuurlijk onze wandelschoenen. Typisch ons. Laat ons zeggen dat het beter is geschikt schoeisel te dragen. De kindjes stapten met plezier meer. Ze kregen de opdracht de bewegwijzering te zoeken en ondertussen genoten ze zelf mee van de rotsformaties.

Ardèche met kinderen reli
Ardèche met kinderen reli

Bezoek een kasteel

De streek is natuurlijk ook gekend om zijn vele kastelen. Wij hadden met een weekje Ardèche hier te weinig tijd voor maar deze die we op onze weg passeerden, leken best de moeite.

Wandelen

De Ardèche is een bijzonder mooie streek dus wandelen hoort er gewoon bij wil je de streek verkennen. Wij hadden geluk dat vanaf onze vakantiewoning allerlei wandelingen vertrekken, sommige zelfs op het domein. Maar water, rotsformaties en veel groen zijn nooit ver weg in de Ardèche.

Bezoek een dorpje

Of zeg maar dorpjes. Want Frankrijk is natuurlijk gekend omwille van zijn typische, mooie en gezellige dorpjes. De sfeer opsnuiven is gewoon leuk. Soms moet je het dus echt niet ver zoeken…

Waar verblijven?

Met ons grote gezin kiezen wij steeds vaker voor vakantiehuisjes in plaats van hotels. Deze keer kwamen we terecht in een vakantiewoning van Reli. Wie Reli nog niet kent, dit is een reisorganisatie die vakantiewoningen in Zuid-Frankrijk verhuurt. Ze onderscheiden zich in de markt met ruim aanbod door te selecteren op kwalitatieve vakantiewoningen en dat hebben we zelf ondervonden.

Ardèche met kinderen reli
Ardèche met kinderen reli

Vakantiehuis Le Chapelot

We verbleven in het vakantiehuis Le Chapelot in Chazeaux. De grootste troef van dit huis is dan ook direct de ligging. Rustig, midden in de natuur en bijgevolg ideaal om helemaal tot jezelf te komen. Je hoort er enkel het kabbelen van het water van de beek, de vogels tjilpen en de insecten zoemen. De vakantiewoning ligt dan ook op een bijzonder groot domein waar je eventjes mee zoet bent om te verkennen. De kindjes (en wij eigenlijk ook) genoten dan weer extra van het heerlijke zwembad en de typische Franse petanque baan.

Een groot voordeel van de woning is dat hij in authentieke stijl is opgetrokken. Hoe moet je dat interpreteren? Dikke muren en bijgevolg aangename temperaturen binnen als het buiten heet is. Tenminste als je alle luiken, ramen en deuren gesloten houdt. Ik leefde me trouwens helemaal uit in de keuken, waar basiskruiden etc. voorzien zijn. Elke morgen wentelteefjes, pannenkoeken, eitjes, … Ik wist ‘s morgens altijd wel iets te doen. ‘s Avonds genoot Axelle dan weer als oudste van de Quality time met papa. Samen biljarten, of toch een poging tot, haha!

Babybedjes, stoelen, badjes etc. hoef je naar Le Chapelot niet mee te sleuren want alles is er voorzien. Kindvriendelijke woning dus, daar houden wij van. Er zijn trouwens vijf slaapkamers en even veel badkamers dus op zoek naar een familie-uitje? Dan is deze locatie geweldig. Ik zag op de site dat er nog een weekje open staat in augustus en nog enkele in september. Dus wie last minute nog op zoek is… ‘t is in Le Chapelot dat je moet zien!

Wie weet tot ooit nog Le Chapelot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

 1. Oh throwback naar een 20 tal jaar geleden!
  Die keer dat we er gingen wandelen en we elk een rugzak gevuld met 3 liter bevroren water meedroegen…

 2. Wij gaan al 4 jaar naar dit huis en hebben er een vaste plek gevonden.
  Een zalig oord voor wie van de natuur en stilte houdt.
  Frankrijk op zijn best.

 3. Hoi!
  We hebben een optie genomen op dit huis, kan je wat tips geven? We verblijven er met 6 volwassenen en 5 kinderen, tussen 6 jaar en 10 jaar… leuke dorpjes, marktjes? Waar zijn de foto’s genomen aan het water?
  bedankt voor de tips alvast!

  1. Hey Veerle, in grote lijnen staat er in het blogbericht al wat we er deden. Voor meer tips is het helaas voor ons te lang geleden dat we er waren. :) Maar de Ardèche is sowieso een erg mooie regen waar jullie je niet gaan vervelen.

   Groetjes