Afgelopen zomer trokken we om de zomervakantie af te ronden een weekendje naar de Belgische Ardennen met ons gezin. De Ardennen zijn altijd een goed idee want er valt superveel te beleven, ‘t is super kidsproof en het is nog relatief dichtbij huis, ook al kom je terecht in een geheel andere wereld. Omdat de Belgische Ardennen zich uitstrekken over een groot gebied, is het onmogelijk om in één weekend of zelfs vakantie alle prachtige en kindvriendelijke plekjes te ontdekken. Daarom kozen we deze keer La Roche-en-Ardenne uit als uitvalsbasis om de Ardennen te verkennen. Zelfs dus op zoek naar wat inspiratie voor een tof weekend of vakantie Ardennen met kinderen? Zoek niet verder en ontdek onze tips voor een mega kidsproof verblijf.

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert of iets koopt, steun je ons werk.

Met de kinderen richting de Belgische Ardennen

Starten met een chille verkenning

De zomervakantie zat er bijna op maar wij wouden toch nog héél even de realiteit negeren. Binnen enkele dagen zouden we terug vervallen in de rush van opstaan, klaarmaken, ontbijten, naar school vertrekken, werken, kinderen oppikken, hobby’s, eten, slapen en dat on repeat. Toegegeven, ik heb het daar altijd erg moeilijk mee. In mijn stoutste dromen is er helemaal geen moeten en zijn we altijd zo vrij om te gaan en te staan waar we willen. Helaas, de realiteit is anders en die wouden we dus nog even ontlopen. Daarom trokken we in de laatste dagen van de zomervakantie van ’23 richting La Roche-en-Ardenne. We reserveerden een huisje en zochten keurig uit wat we met onze bende gingen gaan doen. Al is het eigenlijk: ik zocht dat keurig uit, wegens reisleider/organisator van de familie Liesellove. De rest volgt en zo is het goed.

Aangekomen in ons appartement bij Floreal Holidays was het tijd om de omgeving te verkennen. Een speeltuin in onze achtertuin blijkt voor de rest van de vooravond het perfecte entertainment te zijn. Omdat we de kinderen niet terug mee naar binnen krijgen, spreken we af dat zij nog wat spelen en wij ondertussen het eten gaan klaarmaken. Dat klaarmaken moet je lezen als opwarmen. Lang leve de meeneem spaghettisaus van Bavette. To die for! Uiteindelijk belanden we allemaal niet te laat in bed. De kinderen met de vraag in hun hoofd of ze veel gaan moeten wandelen tijdens het weekend of niet. Als dat hun grootste bezorgdheid in het leven is, dan zijn we goed bezig.

Klimmen en klauteren bij Le Hérou

De volgende dag bereiden we de kinderen voor op een pittige wandeling. Ik vond er eentje op Komoot en wil absoluut het bos in. Hoewel dat wandelen altijd goed komt, vrezen mijn kinderen steevast dat ze tijdens het wandelen ter plekke zullen doodvallen van vermoeidheid en/of saaiheid. Dat ze moeten afdalen langs touwen en rotsen langs water moeten passeren, doet hen tijdens deze avontuurlijke wandeling vergeten dat het nog steeds om een wandeling gaat. Wat een zalig avontuur! Onthoud deze tip dus goed als je met kinderen wil wandelen: ze vinden het vooraf nooit leuk, gaan er bijna altijd over klagen en zagen, maar als je de magische combo van wandelen met voldoende entertainment vindt, dan leg je met gemak kilometers af. Le Hérou is zeker zo een wandeling dus go for it.

PRAKTISCH

Le Hérou in de Ardennen is een uitdagend avontuur, zeker met kinderen. Deze wandeling is ongeveer 3,5 km lang maar je moet best veel klimmen en klauteren waardoor je al snel twee tot zelfs drie uur aan het wandelen bent. Tijdens deze wandeling kom je langs de rivier de Ourthe. Goede wandelschoenen zijn essentieel, en extra voorzichtigheid is geboden, bijvoorbeeld bij de afdaling van 80 meter via kettingen in de rotsen. Het is zeker haalbaar met kinderen maar kies dan wel een droge dag uit. Dit maakt de kans op wegglijden net iets kleiner.

  • Startpunt: bij het parkeerterrein van het gesloten Hotel Belvédère des six Ourthes​​.
  • Route via Komoot.
  • Niet doenbaar met een buggy.

Als beloning naar Parc Chlorophylle

Na de korte maar pittige wandeling Le Hérou, besluiten we voor de rest van de dag iets te doen op kindermaat waarbij we toch ook zelf in beweging blijven. We rijden naar Parc Chlorophylle, een uniek natuur- en avonturenpark. Het park is erop gericht de natuur beter te leren kennen. Je vindt er educatieve paden, interactieve tentoonstellingen en speelzones met onder meer een lange houten loopbrug. Je wandelt in het park van punt naar punt en leert ondertussen bij. Dit alles in een prachtige kidsproof omgeving.Onze kinderen genieten er enorm van, zeker wanneer de ultieme beloning in het park een groot avontuurlijk speelplein blijkt te zijn. Die moeder- en vaderpunten hebben we dan ook weer gescoord.

PRAKTISCH

  • Adres: Rue des Chasseurs Ardennais 60, 6960 Manhay
  • Openingstijden variëren naargelang het seizoen dus check vooraf de website.
  • Tickets: €8,50 / persoon, tot 12 jaar €6,50, – 3 jaar gratis.

Time for the parents

Na een zalige zomerdag, besluiten we ‘s avonds niet zelf te koken. Ons appartement ligt dichtbij het centrum van La Roche-en-Ardenne en daar vind je een boel restaurants. Wij besluiten echter het restaurant bij Floreal Holidays uit te proberen. Ze moeten we de wagen niet meer gebruiken en kunnen de kinderen zich op het speelplein uitleven. De Apérol Spritz wordt gekeurd, het eten is lekker en iedereen is blij met hoe de dag is verlopen en afgerond wordt. Niet veel later kruipen we met vermoeide beentjes in bed.

La Roche-en-Ardenne verkennen

De volgende ochtend zijn we al vroeg uit de veren. We genieten van het ontbijt dat Floreal Holidays aanbiedt en checken daarna vrij snel uit. We willen op onze laatste dag in de Ardennen nog heel wat leuks doen. Te beginnen met het verkennen van het schattige dorpje La Roche-en-Ardenne. De kinderen voelen ons al terug afkomen met ons wandelen en zijn er deze keer minder enthousiast over. We beloven hen erna nog iets heel erg leuks te doen en dat zorgt ervoor dat het toch nog een fijn familiemoment wordt. We volgen voor de wandeling een route die we vonden op Komoot en je langs alle highlights van dit dorp brengt. Omdat we slechts een weekend in de regio zijn, skippen we het Kasteel van La Roche, al schijnt dat wel de moeite te zijn.

Stuwdam Nisramont

Na de wandeling door La Roche, eten we onze picknick op en rijden we door naar Houtopia in Houffalize. Maar omdat er in deze regio een grote stuwdam is, besluiten we deze eerst even te gaan checken. De stuwdam van Nisramont speelt een belangrijke rol in deze regio. Ze is gebouwd op de Ourthe en reguleert niet alleen de waterstand. Deze stuwdam voorkomt overstromingen en genereert hydro-elektrische energie.

Je kan hier wandelen rond het stuwmeer en zelfs kajaks huren. Wij bezoeken slechts kort de stuwdam zelf. Erover lopen is echt indrukwekkend, zeker als er een sluis openstaat en je getuige bent van de kracht van het neerstortende water. Ben je in de buurt, dan moet je hier echt wel eens stoppen.

PRAKTISCH

Fun voor kleine en grote koters in Houtopia

Houtopia combineert zowel binnen- als buitenactiviteiten. Het is een kinderparadijs gericht op ontdekken en leren door ervaring op te doen. Je kan er een slot boeken voor het binnengedeelte en zo alles ovder onze zintuigen leren, wat echt mega cool is. Ook voor de ouders. Wij kiezen ervoor dit eerst te doen om ons daarna te kunnen neervlijen op het terras aan de gigantische speeltuin van Houtopia. Want die is er ook en ‘t is de perfecte kidsproof afsluiter van ons weekendje Ardennen. De kinderen genieten en wij ook. Moe maar voldaan keren we dan ook terug naar huis. Zoveel ervaringen en kennis rijker. Wat een zaligheid.

PRAKTISCH

  • Adres:  Pl. de l’Eglise 17, 6660 Houffalize
  • Openingsuren: tijdens het schooljaar, woensdag van 13u tot 17u & zaterdag en zondag van 11u tot 17u – tijdens de Belgische (Waalse) schoolvakanties van herfst, winter, krokus en Pasen: 7 dagen per week van 11u tot 17 – van 8 juli tot 27 augustus 2023: 7 dagen per week van 10 tot 18 uur.
  • Tickets aan de balie of vooraf online te reseveren.
  • Prijzen: – 3 jaar = gratis, + 3 jaar tot 65 jaar = €12, grote gezinnen = €10,50/pers

Wat wij ook nog hadden willen doen…

Onze dagen zijn altijd tekort wanneer we een tripje maken. Het lijstje van leuke dingen die we graag willen doen is vaak eindeloos. Altijd een goeie reden dus om ergens terug naartoe te keren. Onze dagen in La Roche-en-Ardennen hebben we supertof en mega kidsproof ingevuld, maar er waren dus nog wel wat activiteiten die op ons lijstje stonden. We sommen ze graag ovor je op:

Waar kidsproof overnachten in de Ardennen?

Wij kozen ervoor om in één van de appartementen van Floreal Holidays te overnachten. Floreal Holidays biedt enerzijds hotelkamers aan, anderzijds appartementen. Alle gasten kunnen genieten van faciliteiten zoals een zwewmbad, een grote speeltuin en gratis wifi. Je kan optioneel ontbijt bij reserveren wat wij ten zeerste aanraden en ook de brasserie is met kinderen een aanrader. Als gezin van zes, beschikten wij over vier comfortabele bedden en een slaapbank. Parkeren kan je voor de deur van je appartement. Aanrader!

Wat je ook nog interessant kan vinden:
Een onvergetelijk gezinsweekend in Wallonië: een volledig programma
Uitstapjes in Wallonië met kinderen
Fondry des Chiens met kinderen: een magisch avontuur in de natuur en dat in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.