Ben jij, met de vakantie in het vooruitzicht, al begonnen aan het uitstippelen van je route voor de komende zomermaanden? Kies je voor een vakantie met de auto, of pak je het vliegtuig naar het zuidelijk deel van Europa of wellicht een bestemming buiten het eigen continent? Bij een autovakantie is het belangrijk om vooraf de nodige voorbereidingen te treffen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de dekking van je autoverzekering? Welke schade in het buitenland wordt gedekt? Normaliter geldt dat je autoverzekering ook schade in het buitenland dekt. 

Tip: nog voor vertrek het huidige aanbod aan autoverzekeringen vergelijken met je lopende polis helpt soms geld te besparen of je dekking iets uit te breiden zonder dat de kosten sterk oplopen. 

Laat de auto nog snel controleren door de garage 

Niets is vervelender dan tijdens je vakantie met pech langs de kant van de weg te komen staan. Beeld je in dat je bij 30+ graden Celsius in de brandende zon naast de vangrail in Frankrijk staat, wachtend tot je auto kan worden afgevoerd. Een situatie waarop je het risico verkleint, door de auto nog voor vertrek bij de garage langs te brengen. Hier kan men de auto controleren op slijtage aan kritieke onderdelen en deze waar nodig tijdig voor je vervangen. Mocht je de auto niet langs de garage brengen, controleer dan in ieder geval zelf of alle vloeistoffen aanwezig zijn en de bandenspanning correct is. 

Kijk welke spullen je verplicht mee moet nemen in de auto 

In België gelden andere regels dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Nederland het geval is. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in sommige Europese landen verplicht bent om een veiligheidsvest, een gevarendriehoek en mogelijk een brandblusser bij je moet hebben. De brandblusser is in Nederland niet verplicht, maar onder meer in België wel. Je kunt een boete krijgen, als je deze bij een controle niet bij je blijkt te hebben. Daar komt bij dat het ook voor je eigen veiligheid prettig is om dergelijke spullen bij je te hebben onderweg. Onder meer op de website van de ANWB vind je de verplichte items per land. 

Tip: zorg dat er altijd een paar flesjes water in de kofferbak van je auto liggen. Mocht je onderweg lang in de file staan, dan heb je voldoende drinken bij je. Zeker in de brandende zon kun je niet zonder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.