Bacalar, een klein en rustig stadje, waar op het eerste zicht niet veel te ervaren valt. Tot je naar het meer stapt en dadelijk beseft dat dit een meer zoals je nog nooit hebt gezien. Het bestaat uit de mooiste tinten blauw, 7 in totaal en daardoor kreeg het de bijnaam ‘Lagoon of 7 colours’.

Wanneer je in Bacalar rondloopt, dan voel je dat de tijd er vertraagt en jezelf helemaal in relax-modus komt. Wij waren daar echt super chill, hebben er kei lekker gegeten en ongelooflijke schone dingen gezien. Samengevat is dat water, in alle tinten blauw en streetart. In dit artikel vertellen we je dan ook wat meer over die ervaringen en delen we de beste adresjes als het gaat over eten en slapen. Maar geloof ons, Bacalar sla je niet over.

3 x doen in Bacalar

Lagoon of 7 colours

Het meer in Bacalar heeft echt zijn naam niet gestolen. Het klopt inderdaad dat je hier een zotte variatie aan tinten blauw ziet. Dit meer is ontstaan door een cominatie van verschillende cenotes, waardoor met der tijd de lagune ontstond. Ondertussen spreken we over een meer (en niet meer over cenotes, al kan je er sommige wel bezoeken) en het water is gewoon adembenemend. 42 km lang, maar slechts 2 km breed. Bijgevolgd moet je dit meer per boot, kano en/of sup verkennen.

Boottochtje

Omdat alles in Bacalar rond het meer draait, is het super easy om een boottripje te boeken. Je hebt de keuze tussen bootjes die je deelt met anderen maar je kan bijvoorbeeld ook gaan voor een langere trip (privé) op een zeilboot of catamaran. Alles hangt af van hoeveel tijd en budget je hebt. Onze voorkeur ging uit naar een prive-tochtje maar de dag dat wij in Bacalar waren, konden we dat niet meer op tijd regelen. (Vooraf reserveren!) Daardoor kozen we voor een groepstochtje maar ook daar hebben we kei hard van genoten.

Tijdens zo een tocht, stop je aan de belangrijkste plekjes in het meer en de trip eindigt met een zwemstop van ongeveer 45 minuten aan Canal de los Piratas . Inderaad, je leest het goed: je mag het water in. Op een plekje trouwens waar je kan rechtstaan, wat super handig is met kleine kindjes. Het piratenkanaal is prachtig en het is de plek waar de Bacalar-lagune en de Hondo-rivier samenkomen. Aan de ingang van het kanaal vind je een enorme betonnen boot, waarvan het doel een restaurant was. Dat ging uiteindelijk niet door omdat het het ecosysteem bedreigde. Maar het is wel tof om foto’s van te maken en je kinderen een beetje gek te maken met piratenverhaaltjes.

Wil je liever zelf actief het water in? Dan kan je ook een kano of sup huren. Verken zeker bovengenoemd kanaal, Bird Island en Cenote Negro. Cenote Negro is de kleinste van 4 cenotes in de Bacalar-lagune. Het heeft een diameter van 130 meter en het water kleurt er bijna zwart. En dan weet je hoe laat het is: deze cenote is diep, zeer diep. ‘t Gaat van anderhalve meter tot bijna 100 meter diep. Dus, misschien toch een zwemvestje meenemen.

Plonzen in het prachtige water

Langs de rand van het meer vind je overal plekjes om het water in te gaan. Soms behoren ze toe tot hotels, soms tot bars & restaurants en soms zijn ze ook publiekelijk toegankelijk. Wij sliepen zelf niet aan het water en vonden uitermate makkelijk enkele plekjes waar we gratis van het prachtige meer konden genieten.

Wanneer je naar foto’s van het meer in Bacalar kijkt, zal je zeker schommels en hangmatten in het water spotten. Deze behoren niet enkel tot hotels en bars toe. Ook op de publiekelijke plekken vind je deze, bijvoorbeeld aan Calle 14. Er zijn trouwens geen echte stranden langs de lagune. Verblijf je niet aan het water en wil je absoluut een plekje om rustig te zitten en te zwemmen, dan kan je naar Cocalitos gaan. Je betaalt hier 50 Pesos inkom en kan hier na het zwemmen rusten op een graspleintje. Zoals bij bijna alle andere bijzondere plekjes in Mexico: kom vroeg want het kan hier behoorlijk druk worden.

Wij planden vooraf dit plekje maar toen we geheel toevallig terecht kwamen op een gezellig piertje met schommels en hangmatten, dobberden we daar de rest van de middag in het water en skipten we Cocalitos.

Los Rapidos

Ten zuiden van Bacalar vind je een prachtige stroom waarop je gewoon kan meedrijven, Los Rapidos genaamd. Om van dit stukje natuur te genieten moet je helaas per persoon een stevig inkomprijs (300 Pesos / persoon) betalen aan het restaurant Los Rapidos. Omdat wij de dag ervoor in Sian Ka’an een stroomversnelling deden, het weer die dag slecht was en je zelfs dan dezelfde inkomprijs moet betalen, skipten wij Los Rapidos. Maar op een prachtige dag lijkt het ons wel de moeite waard te gaan dobberen. Opgelet, je moet aan het einde van de stroom terug wandelen.

Nog een interessant weetje over Los Rapidos is dat er hier als een van de weinige plekken op aarde stromatolieten te zien zijn. Ze bestaan uit verschillende soorten bacteriën en behoren tot de oudste fossielen. Ze zorgen ervoor dat de lagoon zoveel mooie kleuren bezit. Maar opgelet, ze zijn erg fragiel dus raak ze niet aan. Een andere plek in de wereld waar je dit kan zien, is Shark Bay in Australië.

Kuieren door het stadscentrum van Bacalar

Wanneer je jezelf naar het centrale plein begeeft, dan valt al snel een klein kasteeltje/fort op: Fuerte de San Felipe. Verwacht hier niks te spectaculair maar vanaf de muren van het kasteel heb je een mooi overzicht over het meer. Er is ook een museum maar dat hebben wij geskipt. Aan de muren van kasteel vind je ook de typische, gekleurde stadsletters terug. Deze kom je in elke stad tegen en het levert altijd een fijne foto op. Onze kindjes zochten steeds naar een letter die bij hun naam past, geweldig toch?!?

Vanaf het centrale plein lijkt het trouwens alsof het verder niet de moeite is om de straten rondom te verkennen. Toch moedigen we je heel erg aan, dit wel te doen. In Bacalar vind je namelijk ontzettend veel streetart. Er zijn zoveel plekjes dat je continu nieuwe werken kan blijven ontdekken. Trek er dus zeker wat tijd voor uit. Ze zijn echt indrukwekkend. Tijdens je wandeling heb je trouwens ook kans om regelmatig oude kevertjes te spotten en dat levert dan weer schone plaatjes op.

Time for food

Wij genoten in Bacalar erg van de rustige sfeer en gingen er super vaak op restaurant. Het hoort gewoon bij de chille vibe van Bacalar. En ook al is dit een relatief klein stadje, je vindt hier echt héél veel goeie adresjes. We maken hier alvast een lijstje van enkele heerlijke plekjes.

Mr. Taco: de naam spreekt voor zich: hier vind je Taco’s. Super lekkere voor een scherp prijsje.

Mango Y Chile: je kijkt hier uit over de laguna en je drinkt er de lekkerste smoothies en eet er het lekkerste eten, inclusief vegan opties.

Savora Bakhala: je kan hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en is te vinden op het centrale plein. Wij aten hier het heerlijkste ontbijt met véél fruit en lekkers en ook ‘s avonds gingen we er overheerlijk Italiaans eten.

Mestizos: vind je naast Savora Bakhala en hier eet je het lekkerste Mexicaanse eten. Ook de cocktails zijn een aanrader.

Catch: met uitzicht op de lagune, waar veel locals komen, met erg lekkere gerechten en waar je op blote voeten en badpak aan tafel mag.

Waar slapen in Bacalar?

Het zal je niet verbazen als we je vertellen dat slapen aan de lagune een prijskaartje kent. Toch zal je velen horen zeggen dat het een absolute must is, want je komt toch naar Bacalar voor de lagune? Wel, wij kozen bewust voor een plekje aan het centrale plein. Wij wisten vooraf dat we er slechts weinig tijd gingen doorbrengen en dat je makkelijk op openbare plekken toegang krijgt tot het prachtige meer. Kom je echter een paar dagen naar Bacalar en wil je ook een hele dag chillen & relaxen aan het water? Dan is een accommodatie aan het water meer aangewezen. We zochten alvast naar de fijnste plekjes in Bacalar en delen ze graag met jou.

Al zin om te vertrekken? Ik zou alvast zo terug opnieuw gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.