Soms vergeet ik wel eens hoe snel de tijd gaat. Een paar keer met je ogen knipperen en er is een heel tijdperk voorbij. Dat klinkt misschien wat drastisch maar 1 september 2021 gaat onze kleine superheld Baptiste naar het eerste leerjaar. Hij is nog niet helemaal klaar voor en dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Want hij vindt stilzitten niet leuk en hij wil vooral liever spelen dan leren lezen en schrijven. Zo benoemt hij dat trouwens zelf: “Ik ga niet leren lezen en schrijven. Ik wil spelen.”

Om de overgang wat vlotter te laten verlopen, maken we zijn kamer in plaats van kleuterproof, lager-school-kind-proof. Baptiste hecht namelijk zelf veel belang aan zijn kamer en sorteert er vaak zijn eigen spulletjes. Hij droomt van een upgrade (en misschien ook wel van een auto-bed, haha).

Toen Axelle een bureautje kreeg en mee kleine spulletjes voor de inrichting mocht uitkiezen, was hij een tikkeltje jaloers. Tijd dus om zijn kamer wat extra aandacht te geven (en bijgevolg hem ook), in de hoop dat hij met een bureautje in zijn kamer, de klik maakt voor het eerste leerjaar. #wishfulthinking

Een eigen bureau

Het begint natuurlijk met een bureautje. Toeval wil dat we hier een paar weken terug een bureautje op straat zagen staan, dat je gratis kon meenemen. Zo een typisch bureau van vroeger met een formica blad. Speciaal voor schoolkinderen gemaakt, misschien zelfs gebruikt op een school. Dat bureautje namen we mee naar huis en Baptiste was direct fan. Nog wat hippe bureau accessoires toevoegen (liefst zelf uit te kiezen door Baptiste natuurlijk, haha) en hopelijk krijgt hij zo héél veel zin om te leren schrijven. (Dat worden véééééél pennen, stifjes en papier, denk ik dan.)

Wist je dat hij zijn naam kan schrijven maar hij het makkelijker vindt als een ander dat doet? Hij vindt dat allemaal maar wat moeilijk en lastig en te serieus. Dat zegt genoeg zeker? ;-)

Mandjes en co

Verder is het tijd om zijn berg aan speelgoed misschien ietsje te verkleinen. Hallo, auto- en dino-verzameling. En oh ja, ook hallo steentjes – verzameling. En er waren ook nog Pokémon kaarten zeker?

Geen nood, we gaan zijn spullen niet wegdoen maar wat nieuwe kamer decoratie voorzien kan geen kwaad. Extra mandjes om al zijn verzamelingen in te bewaren (en moeder hoopt ondertussen de verzamelingen dus misschien iets te kunnen verkleinen.)

Geen idee of de upgrade van zijn kamer enig effect zal hebben op zijn motivatie. ‘t Is misschien gewoon voor hem nog wat te vroeg en dat is oké. Maar alle kleine beetjes om de overgang naar het eerste leerjaar makkelijker te maken, kunnen helpen. Want het wordt een pittig iets, daar zijn we vrij zeker van.

Bijgevolg zijn alle tips welkom over hoe we hem hierin kunnen helpen? Of kunnen we niet veel doen en moeten we ons erbij neerleggen dat hij een lastige tijd te gemoed gaat? Ook leuke spelletjes mogen altijd getipt worden want wie weet krijgen we hem wel spelenderwijs geïnteresseerd. Alle hulp welkom. ;-)

En binnenkort is die transformatie natuurlijk te zien, hier maar allicht sneller op mijn Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Als het zo moeilijk is voor deze speelgrage kleuter om stil te zitten en te leren lezen of rekenen, waarom laat je hem dan niet een jaartje langer gewoon kleuter blijven? Je bent toch niet verplicht om hem naar het eerste leerjaar te laten gaan?
    Ik heb met scha en schande moete, ondervinden dat een kleuter die niet klaar is voor het grote werk, beter niet naar het eerste leerjaar overgaat. Niemand maakte toen bezwaar, maar al in de tweede week liep het helemaal mis met onze zoon. Jammer, want dat is moeilijk opnieuw recht te zetten.