Afgelopen zondag trokken we, op uitnodiging, met z’n allen naar de familiedag van het BELvue museum. Het museum, gelegen in het centrum van Brussel, biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van België en is interactief. Je kan er het hele jaar door ook met kinderen terecht. Alleen zorgt BELvue op hun familiedag voor een extra speciale sfeer vol kidsproof activiteiten. Dit jaar stond de familiedag trouwens in het teken van Superhelden & Superheldinnen. In deze blogpost vertel ik je graag wat meer over onze ervaringen, het BELvue museum en waarom jij met jouw kinderen zeker ook eens naar het BELvue museum moet.

Het BELvue museum in Brussel

Het BELvue museum is een unieke plek in het hart van Brussel, nabij de Kunstberg en naast het Koninklijk Paleis. Je kan hier de geschiedenis en cultuur van België ontdekken. Het museum is gehuisvest in een prachtig gerenoveerd pand uit de 18e eeuw. Elke zaal biedt een mix van historische artefacten, multimedia-installaties en interactieve displays.

Het hoogtepunt van het BELvue museum is de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van België. Deze tentoonstelling biedt een chronologische reis door de belangrijkste gebeurtenissen en momenten in de geschiedenis van ons land. Om zo’n klein landje te zijn, hebben we best veel meegemaakt. Deze geschiedenis ontdek je aan de hand van 7 thema’s in evenveel zalen: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa.

Doorheen deze geschiedkundige ontdekkingstocht kom je ook langs een galerij waar meer dan 200 voorwerpen staan die het materiële geheugen van België vormen. Spot jij de bal met de handtekeningen van de Rode Duivels erop? Verder zijn er soms tijdelijke tentoonstellingen en die bieden een diepere duik in specifieke aspecten van de Belgische geschiedenis en cultuur. Wijzelf vonden het erg fascinerend om al deze info over België in één museum samen te ontdekken. Super leerrijk en mega interessant.

Tips om het BELvue museum met kinderen te bezoeken

Als je met kinderen naar het BELvue museum gaat, is het handig om te weten dat er verschillende educatieve activiteiten zijn ontworpen voor jongere bezoekers. Zo kunnen kinderen deelnemen aan een schattenjacht, waarbij ze door het museum kunnen speuren naar verborgen voorwerpen en raadsels kunnen oplossen. Er zijn soms ook speciale workshops voor kinderen, zoals knutselactiviteiten. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind heb je dus een waaier aan mogelijkheden. Eén van de zaken die mijn kinderen heel tof vonden, waren de voelboxen die verspreid liggen over het museum.

Hun educatieve programma’s en activiteiten zorgen er trouwens voor dat je het museum ook voor jongere kinderen interessant en fijn kan kan maken. Dat is niet altijd zo evident want we weten allemaal dat het aanbod in musea niet altijd echt is afgestemd op jonge kinderen. In het BELvue musuem is daar dus echt aan gedacht. Vergeet hier dus zeker aan de kasse niet naar te vragen.

Zo is er bijvoorbeeld ‘Ik ben de minister!’ voor kinderen tussen 6 en 8 jaar. Zoals de titel doet vermoeden moeten kinderen zich hier gedragen als een echte minister van ons land en krijgen ze doorheen het museum heel wat minister-opdrachten. Céleste en Baptiste vonden dit geweldig. Zeker ook omdat ze een jasje kregen die ze vol gepind moesten krijgen. Voor kinderen tussen 3 en 5 jaar is er dan weer ‘Mimi en Momo’ waarbij kinderen Mimi moeten helpen om voorwerpen terug te vinden die in het museum verstopt zitten. Estelle genoot van deze zoektocht en stond daardoor ook open voor alles wat er in het museum te zien valt.

Wist je trouwens dat je in het BELvue museum ook heuse verjaardagsfeestjes kan organiseren? Met andere woorden allemaal zaken die ervoor zorgen dat dit museum echt kidsproof is.

Familiedag in het BELvue museum

Hoewel, dankzij de educatieve programma’s, het BELvue museum het hele jaar door een toffe uitstap is voor gezinnen met kinderen, organiseerde het museum dit jaar voor de vijfde keer al hun Family Day. Op deze dag is het museum extra plezant voor gezinnen. Het thema van deze familiedag draaide rond superhelden en – heldinnen. Hierdoor waren in heel wat zalen extra activiteiten.

Baptiste vond het geweldig om met dozen een gigantische muur te bouwen die hij daarna mocht omver lopen bijvoorbeeld. Ook de superhelden en – heldinnenboom vonden mijn kinderen de max. Extra punten voor de suikerspin en popcorn die je in de tuin gratis mocht afhalen en de bijzondere superheldenfoto’s die we mee naar huis konden nemen. De Family Day van het BELvue museum vonden wij bijgevolg een erg fijn gezinsmoment en raden we jou zeker aan. In het oog houden dus wanneer ze nog eens zo een dag organiseren.

Het BELvue museum praktisch

Het BELvue museum ligt in het centrum van Brussel op een goeie vijf minuutjes stappen van het Centraal Station. Het is bijgevolg een plek die perfect te bezoeken valt via openbaar vervoer. De treinreis zorgt voor een extra belevenis en maakt het familiebezoek aan het museum extra speciaal.

Het BELvue museum heeft een café en een winkel waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en drankje en souvenirs kunnen kopen om mee naar huis te nemen. Het café biedt een prachtig uitzicht op de tuin van het museum en is de perfecte plek om te ontspannen na een bezoek.

  • Adres: Paleizenplein 7 – 1000 Brussel
  • Openingsuren: ma – vrij 09u30 – 17u00 // za – zo 11u00 – 19u00
  • Parking indien je met de wagen naar Brussel komt: Stuiversstraat (Albertina), Troonplein & Hertogstraat.
  • Prijs: volwassenen €10, kinderen gratis
  • Tickets kan je online vooraf reserveren.
  • Toegankelijkheid: het museum is aangepast voor rolstoelen en buggy’s.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor uitstapjes? Check dan zeker onze pagina vol van uitgeteste uitstappen met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.