ben ik een goede moeder“Ben ik een goede moeder?” Het is allicht de meest gestelde vraag door elke vrouw die moeder is. Vanaf het moment dat nieuw leven ontstaat, wordt er bijna automatisch een onzeker gevoel gepresenteerd op een dienblaadje. Weinig moeders die eraan ontsnappen. Bovendien leven we in een maatschappij die bijzonder hard is voor elkaar. Daardoor wegen onzekere – en schuldgevoelens vaak extra hard door. Of durven we niet openlijk eerlijk zijn over wat we denken en voelen… 

Dat we ons dus meermaals afvragen of we wel een goede moeder zijn, dat lijkt onvermijdbaar. Het is ook niet niks, dat moederschap. 9 maanden draag je je kindje in de buik. 9 maanden een loodzware verantwoordelijkheid. Onzekerheid voor de echo’s: ‘Zal het hartje kloppen?’ ‘Zullen alle orgaantjes goed groeien en ontwikkelen?’ ‘Is alles in orde met het hartje en de hersenen?’ Onzekerheid over wat je nu wel en niet mag eten. En hoe je moet vermijden om CMV op te lopen. En zo zijn er nog tientallen dingen op te noemen waarover moeders tijdens hun zwangerschap al stressen.

Eens die kleine hummeltjes er zijn, start het bovendien pas echt. Het moederschap is prachtig maar tegelijkertijd bots je op zoveel zaken waar je in eerste instantie geen antwoord op weet. Dat we daardoor soms aan onszelf twijfelen is normaal. Al is dat niet fijn en kan de onzekerheid soms erg doorwegen.

Het hoort erbij, denk ik: de angsten, de onzekerheden, de schuldgevoelens, de emoties… Maar toch. Toch mogen we wat liever voor onszelf zijn. Hoeven we niet continu te twijfelen of het antwoord op de vraag ‘Ben ik een goede moeder?’ wel ja is. En we mogen ons vooral niks anders laten wijsmaken door een ander.

Geef je borstvoeding of flesvoeding. Ga je voor natuurlijk ouderschap of niet. Doe je aan co-sleeping of ligt het gewoon in een bedje. Ga je na 9 weken weer werken of blijf je een jaar thuis. Durf ja na enkele levensweken al eens er alleen op uit trekken of houd je je kleintje liever een jaar dicht bij jezelf. Kies je voor Rapley of eerder een traditionele manier van leren eten. Eet je kleuter alle groentjes of is het dagelijks een gevecht. Kijkt je kind tv of juist niet? Mag het op de iPad of is het een no go? Is Studio 100 jullie beste vriend of is het eerder Kapitein Winokio? Blijf je altijd rustig of schiet je soms eens uit?

Kan je soms eens je haren uittrekken van het gedrag van je kids? Heb je soms eens nood aan uitslapen? Of verlang je naar me-time? Ben je opgelucht als je eventjes de kinderen een avondje bij oma en opa mag droppen? Heb je soms geen idee wat je aan het doen bent?

Het is allemaal oké!!!

Want moeders, we doen allemaal maar wat. Wel met een hart vol liefde. En dat is wat telt. In the end, zijn we gewoon allemaal blij als de kroost tegen ons aankruipt en op moederdag met een zelfgemaakt cadeautje afkomt. En dat we al eens een foutje maken, dat mag!

We zijn goede moeders, ondanks onze fouten en gebreken. Laten we dus wat meer focussen op alles wat wel goed loopt. Want die wegen veel meer door op de weegschaal. Laat je dus niks anders wijsmaken!

Ja, ik ben een goede moeder, en dat ben jij ook!

Gelukkige Moederdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

  1. Goed gezegd meid! Ik trek mezelf als mama veel te vaak in twijfel… op een dag als vandaag zie je meteen hoe graag ze je zien. Realiteit is wel dat Ivonne in ruil voor een chocolaatje wou poseren voor een lieve foto met mama ?

  2. Mooi geschreven…
    Onlangs zei ik nog tegen een collega dat je leven veranderd van zodra je kinderwens reeel wordt. Eerst de stress of het gaat lukken, daarna alle andere stress die je beschreef.
    Eigenlijk zijn wij, mama’s, best wel hard voor elkaar… terwijl iedereen wel eens twijfelt, zich wel eens schuldig voelt, wel eens iets verkeerd doet,…

  3. Amen! Hier ook veel gepanikeer,tot ik besefte: het belangrijkste is om met heel je hart van ze te houden. De rest valt wel allemaal op zijn plooi…

  4. Ik merk dat er tijdens mijn zwangerschap iedereen al komt vertellen wat ik zou moeten doen, hoe ik het zou moeten doen en wanneer ik een goede moeder zou zijn… Maar iedereen doet haar best en zo is iedere moeder een goede moeder, als je je kind maar met liefde opvoed.