Berlijn met kinderenOns Berlijn-avontuur zit erop en ik beloof, dit wordt de laatste blogpost! Toen we zaterdagmorgen vertrokken zei Axelle: “Mama, we komen toch nog terug hé?” Voor allen die een stad dus een vreemde eindbestemming vinden met kleine kindjes, onze vakantie bewijst echt wel het tegendeel! Goesting gekregen om richting Berlijn te trekken met de hele familie? Denk dan nog even aan volgende tips voor Berlijn met kinderen:

 1. Je leeft in de stad maar rustig is het eigenlijk wel
  Berlijn is en blijft een stad. Wie enkel verlangt naar natuur blijft er beter weg. Maar, wist je dat de Berlijners de kleinste ecologische voetafdruk hebben van alle Duitsers? Zo hebben velen van hen geen auto en door de gigantisch omvang van Berlijn is het er eigenlijk behoorlijk chill. Natuurlijk moet je wel van de stedelijke look houden en er bijnemen dat Berlijn soms een beetje vervallen is. Oude industrie, veel graffiti… ‘t is gewoon typisch Berlijn.
 2. Kindvriendelijkheid ten top 
  Verwacht niet van Duitsers dat ze je automatisch een kinderstoel komen brengen op restaurant. Vaak vind je zelfs geen kindermenu op de kaart. Maar stel je hen de vraag, dan komt dat allemaal snel in orde. Bovendien vind je zowaar bijna overal speelpleinen en zelfs hippe (strand)bars voorzien vaak speelhoekjes voor de allerkleinsten. Daarom alleen al is Berlijn met kinderen eigenlijk een dikke aanrader.
 3. Groen, groener, groenst 
  Net zoals er overal speelpleinen zijn, zijn er overal parken in Berlijn. Vaak gaan die twee trouwens hand in hand. Perfect om even te chillen in de middagzon. Bovendien mag je op veel plaatsen barbecuen. Al kozen wij er wel voor om met onze kleine kids het bij een veilige picknick te houden.
 4. Heerlijk zomers klimaat 
  Berlijn heeft een net iets anders klimaat dan hier in ons Belgenlandje. Ook al ligt het maar 800 km van hier verwijderd, in de zomer stijgen de temperaturen er al snel richting 30° en de regen, die is minder van de partij. Schrik trouwens niet van die 30°, want de hoge temperaturen zijn daar op de één of andere manier veel draaglijker dan hier. Bovendien zet je ‘s avonds gewoon je raam open en word je niet gestoord door muggen!
 5. Afkoeling is geen enkel probleem
  Krijg je het toch te warm? Dan vind je makkelijk verkoeling in één van de vele zwembaden en meren die er in en rond Berlijn zijn. Zwembaden zijn betalend maar de meren zijn helemaal gratis en voor niks. Bovendien is het water helder en van drinkwater-kwaliteit. (Wat niet wil zeggen dat je er nu moet van gaan drinken hé, haha.)
 6. Genoeg te doen 
  Berlijn is een stad met gigantisch veel dingen te doen. Houd er rekening mee dat je met mini-kindjes zoals de onze niet echt naar musea en dergelijke trekt. Maar desondanks pik je toch makkelijk iets van de geschiedenis mee door de vele openluchtmonumenten die er zijn. Ben je er met de kinderen, ga dan sowieso naar de zoo.  En oh ja, vergeet die fotocabine’s niet. Die zijn echt typisch voor Berlijn en je krijgt zo een leuk stripje analoge foto’s!
 7. Leef als een echte ‘Berliner’
  Huur een appartement, bijvoorbeeld via Airbnb, en leef als enige toerist tussen de Berlijners. Je leert niet alleen het echte Berlijnse leven kennen, het is ook nog eens massa’s en massa’s goedkoper. Wij kookten iedere avond zelf met onze kroost en hadden nooit torenhoge supermarktrekeningen. Overdag aten we bijna altijd op verplaatsing. Gebruik Google Maps om plaatsen te vinden waar de locals gaan en wederom betaal je geen geld voor gezonde en lekkere voeding. Ze hebben er dus echt wel meer dan worst en schnitzel!
 8. Relax and chill 
  Wat je ook wil doen, wat je ook wil zien… houd er rekening mee dat je op reis bent met kleine kinderen. Neem gewoon dag per dag en laat los dat je niet alle culturele hoogtepunten van de stad kunt bezoeken. Lukt dat je, dan krijg je in de plaats een relax en rustig leven in een prachtige stad!

En dan nog dit: zelfs met kinderen is het handig om je enigszins voor te bereiden op het leven in de stad. De mooiste en beste tips haal je volgens mij op “Berlijn Blog”. Het is een blog geschreven door een Nederlandse die leeft in Berlijn en hij is ongelooflijk inspirerend! Alleen al van haar foto’s ga je kwijlen. Graag nog een extraatje achter de hand, ga dan voor het kleine boekje “100% Berlijn“. De uitgestippelde wandelingen zijn een absolute aanrader, zeker als je net zoals wij geniet van het ontdekken van de straten van een stad! Nog tips? Laat ze me dan zeker weten want oh wij gaan terug! IMG_7579 IMG_7614 IMG_7784Berlijn met kinderen IMG_8653

Berlijn met kinderen is sowieso een aanrader. Maar neem je tijd en blijf iets langer dan de typische city trip periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

 1. Wat een leuke vakantie hebben jullie gehad! Hier ook een Berlijnfan. Al 3 keer zonder kindjes geweest, maar je hebt me geinspireerd om de volgende keer eens mét kindjes te gaan.

 2. Het was erg leuk om met jullie mee te reizen. Leuke foto’s ook! Echt meegenoten.
  Wij zijn met Stijn toen hij 3 was naar Parijs geweest. Ook goed te doen met kleintjes. Hij keek zijn ogen uit en heeft toen ook veel zelf gelopen… inmiddels is de kleine man alweer 14 :-)
  X Liza

 3. We gingen drie jaar geleden met onze zoon naar Berlijn (toen 8 mnd) en jouw blogberichten deden me absoluut zin krijgen om terug te gaan!
  Vorige zomer gingen we naar Madrid, ook een aanrader met kinderen (weliswaar heet, heel heet! Siësta’s zijn ideaal voor middagdutjes ;-)).