Betekent ontspullen eindelijk de rust in mijn hoofd waar ik naar op zoek ben?

Ken je dat gevoel van onrust? Dat gevoel waardoor je soms denkt gek te worden en geen raad weet met jezelf? Het is een gevoel…

by 
marie kondo

Ken je dat gevoel van onrust? Dat gevoel waardoor je soms denkt gek te worden en geen raad weet met jezelf? Het is een gevoel dat ik maar al te vaak heb. Misschien wel TE vaak. Na een zot en intens 2018 kon het niet anders dan dat ik begin 2019 mijn klopje ging krijgen. De afgelopen dagen heb ik dan ook vaak gehuild. Teveel onrust, teveel in mijn hoofd.

Het is een typische eigenschap van mezelf en ik weet dat het er nooit helemaal zal uitgaan. Maar me zo slecht voelen, daar heb ik gewoon geen zin in. Bij de pakken blijven neerzitten, dat zit niet in mijn aard. Maar toch… hoe vind je rust terug als je een huishouden hebt met vier kleine kinders en je ook nog eens tig persoonlijke doelstellingen hebt? Juist ja, moeilijk tot onmogelijk…

Geheel toevallig, ’t is te zeggen An van Nononsonsmoms organiseerde begin dit jaar een minsgame die nog steeds loopt trouwens. Door haar project zag ik hier en daar wat ontspul-stories op Instagram en daardoor kreeg ik goesting om mee te doen. Ik schreef me in en bijna tegelijkertijd startte Netflix met het uitzenden van Tidying up with Marie Kondo. Ik las dat laatste al eens en was gefascineerd door haar woorden, maar veel verder dan mijn kleerkast was ik nooit echt geraakt.

Maar door de samenloop van omstandigheden begon ik vrij gretig naar de afleveringen met Marie’tje kijken. Je moet je wat over het gedubde Japans en de overdreven Amerikaanse vrolijkheid zetten. Maar eens je zover bent, zie je vooral dat met kleine ingrepen (en veel werk) je echt tot iets beter kan komen.

En dus begon ik met spullen weg te doen, zelden voor de vuilbak weliswaar, om de doelstellingen van de minsgame te halen. (Op dag 1 doe je 1 iets weg, op dag 2, 2 dingen, op dag 3, 3 spullen enzovoort.) Maar al snel raakte ik gefascineerd door Marie Kondo en begon ik ook haar technieken ten huize Liesellove toe te passen.

Ondertussen zit ik allicht al aan de doelstellingen van de minsgame, maar ik besliste door te gaan. Tot ik elke ruimte in dit huis, elke kast, elk hoekje heb aangepakt. Alla Marie Kondo dus! Dat betekent op dit moment nog veel chaos en wanorde op de plaatsen waar de spullen verzameld worden die weg mogen. Wie afgelopen 24 uren naar mijn stories op Instagram keek, zal weten waarover ik het heb. Maar toen ik afgelopen weekend twee dagen lang intensief heb opgeruimd, gesorteerd en afscheid heb genomen van… voelde ik een soort verlichting.

Er vloeiden veel tranen dit weekend, er was veel gemopper maar zondagavond was er plots dat gekke gevoel. De leefruimte ziet er steeds beter en dat lijkt ervoor te zorgen dat ik me kan focussen op datgene wat echt telt. De chaos van buitenaf verdwijnt, langzaam maar zeker… ontspullen, opruimen, Marie-Kondo-style, … hoe je het ook mag noemen, het doet iets met me.

We zijn er nog lang niet. Er is nog een stapel werk in dit huis en ook alle spullen die een tweede leven verdienen moet ik nog uit het huis krijgen. Dat alleen al zal een gigantisch taakje zijn. En het ontspullen zal niet al mijn problemen oplossen maar hoe meer externe factoren de kronkels in mijn hoofd kunnen beïnvloeden, hoe beter…

Wordt zeker en vast vervolgd…

7 comments

 1. Herkenbaar, ik maakte vorig jaar hetzelfde mee. En ik merk dat ik tijdens stressvolle momenten steeds weer aan het opruimen ga. Ruimte in mijn huis, en ruimte in mijn hoofd. Weg met overtollige ballast.

 2. een echt opgeruimd huis is zalig. Helaas komt het hier enkel maar voor de dag dat we op reis vertrekken… je wil toch niet in een slordig huis terug thuis komen…
  shame on me… maar toch voelt het altijd bijzonder fijn en geeft het een opgeruimd gevoel in mijn hoofd.

 3. Hier ook af en toe een opruimbui van een bepaalde kast of ruimte.
  Herbruikbare spulletjes krijgen bij ons een tweede leven via de weggeefwinkel Rabot.
  Bezielster Annemie bezorgt zelfs de gekste dingen (die voor sommigen onbruikbaar lijken) een nieuwe thuis.

 4. Het doet deugd om te onstpullen, da’s zeker! Hier ook een tijdje geleden wat dingen weggedaan (vooral kinderspullen, niet mijn eigen spullen :/ oeps) maar dat gaf een goed gevoel. Alleen merkte ik de afgelopen weken, dat er zich weer gerief begint te verzamelen en kreeg ik opnieuw een wee gevoel.

 5. I feel ya! Ik denk dat ik officieel ongeschikt ben om 4 kinderen te hebben. Daarom hou ik het bij 2 stuks, en zelfs dan ontploft mijn hoofd (of ik) af en toe. Hallo brulaap, bye bye zen mommy… Ik hoop ook echt dat dat ontspullen hier gaat helpen om mijn hoofd leeg te maken want ook ik ben gevoelig voor externe factoren zoals rommel… Alleen moeten mijn huisgenoten dat ook leren begrijpen 😉 But hey, ik start bij mezelf en hoop ook echt dat ik langdurig zal minimaliseren en consuminderen! Ik hoop dat te kunnen zonder Marie’ke 🙂 Succes nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.