Bokrijk, dat moet geleden zijn van toen ik zelf nog een schoolgaand kind was. Ik herinnerde mij vooral de typische oude woningen daar maar verder dan dat gingen mijn herinneringen niet. Jaren later keer ik terug met mijn eigen kinderen. Best bijzonder toch: daar waar je zelf herinneringen gemaakt heb, geef je die nu door aan je eigen kroost. De tijd stond echter niet stil in Bokrijk en net zoals ik gegroeid en geëvolueerd ben, is Bokrijk dat ook. We beleefden er dan ook een fantastische dag en hopen deze zomer nog eens te kunnen terugkeren. Want er valt daar van alles te beleven en geloof me als ik je vertel dat op één dag alles meepikken gewoon te moeilijk is.

Bokrijk deze zomer

De wereld van Bruegel

Nog tot 20 oktober 2019 kan je “De wereld van Bruegel” ontdekken in Bokrijk. Er werd een heus Bruegelparcous aangelegd waardoor je kan ontdekken hoe brandend actueel zijn werk nog steeds is. Je houdt halt bij 11 plekken. Dat de tijd niet stilstond en er ondertussen heel wat mogelijk is, bewijst Bokrijk ook op dit parcours. Want het is meer dan enkel wandelen en kijken. Je kan het parcours namelijk ook al gamend afleggen. Met kleine kindjes is dit sowieso een dankbaar gegeven. Onze kroost ging met plezier op zoek naar de verloren voorwerpen waardoor we zelf toch net dat ietsje meer tijd hadden om de bordjes met uitleg te lezen.

Bokrijk deze zomer

Zomertheater

Elke dag kan je in Bokrijk om 14u en 16 u (en tijdens het weekend en op feestdagen om 11 u) het zomertheater bijwonen. Theatergezelschap Laika en Living History Bokrijk inspireerde zich daarvoor op het bekende schilderij van Bruegel: “De strijd tussen Carnaval en Vasten”. Al dansend, drinkend, etend, spelend, minnekozend, klagend, spottend, … tonen ze hoe de mens nog altijd is. Brandend actueel en vooral heel erg mooi om zien. De voorstelling durft 45 minuten wat voor onze kleintjes nog wat te lang was, maar wat wij ervan zagen was heerlijk herkenbaar en zorgde regelmatig voor een lach op ons gezicht en een kriebel in onze buik.

Openluchtmuseum Bokrijk

Natuurlijk blijft Bokrijk vooral een openluchtmuseum waar je zoveel over onze geschiedenis kan ontdekken. De kindjes luisterden met graagte naar onze verhalen over hoe vroeger alles in zijn werk ging. Omdat het domein zo groot is en het onmogelijk was alles op één dag te doen, besloten we naast de Bruegelwandeling nog een uitgebreid bezoekje te brengen aan “De Sixties”. Ik vond het een heerlijkheid om zien hoe ze in die tijd leefden. Door de vele kleuren hadden ook de kindjes ogen tekort. Retro zoals het hoort te zijn en nostalgie. Want ook al leefden wij niet in de sixties via familie kregen wij toch best nog veel mee van die periode. De typische stoelen, lampen, de inrichting en het speelgoed…

Bokrijk deze zomer

De natuur

Oke, een museum is een museum en je weet waar je jezelf mag aan verwachten in Bokrijk. Maar verder is er vooral ook héél erg veel groen en veel water. Je ontdekt er heel wat plannen die vandaag met uitsterven bedreigd zijn of zelfs al verdwenen zijn uit hun natuurlijke habitat. Maar het komt er vooral op neer dat je ogen tekort hebt voor alle schoonheid in Bokrijk. Terugkeren wil ik daarom sowieso nog eens doen, misschien wel eens met de fiets mee want je hebt er ook een uitgebreid fietsroutenetwerk.

Zomerfestival

Dagelijks zijn er in Bokrijk activiteiten voor jong en oud, waar heden, verleden en toekomst samenkomen. Zo organiseren ze heel wat wandelingen zoals de kruidenwandeling en een restauratiewandeling. Maar er zijn ook heel wat ateliers waar ook de kindjes kunnen aan deelnemen. Wij hadden er deze keer geen tijd voor, maar met een beetje geluk de volgende keer wel. (Ik zei het al: onmogelijk alles te doen op één dag.)

Bokrijk deze zomer

Speeltuin

Naast het museum is er een openluchtspeeltuin. En ik moet bekennen: het moet één van de grootste openluchtspeeltuinen zijn die ik al gezien heb in mijn leven. Wat moet je jezelf daarbij voorstellen: veel schommels, mega glijbanen, een doolhof, … En, niet onbelangrijk, een zone voor elke leeftijd. Toen onze kindjes de speeltuin zagen konden ze hun enthousiasme niet onderdrukken. Ondanks het feit dat ze al een hele dag gestapt hadden en ze eigenlijk doodmoe waren. De perfecte afsluiter van een heerlijke dag. Ben je in de buurt, weet dan dat je er elke dag tot 21 uur terecht kan en je dit helemaal niks kost.

Lekker eten

In Bokrijk zal je ook niet omkomen van de honger. Er zijn heel wat mogelijkheden tot lekker eten. Je kan ook altijd je eigen picknick meenemen. Wij aten echter in Bistro Koetshuis tussen speelplein en museum. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.