Nausicaá is het grootste aquarium van Europa en we hebben geluk, want als Belg kan je het relatief makkelijk tijdens het weekend bezoeken. Het aquarium is gelegen in Boulogne-sur-Mer, wat betekent op zo’n 2.30 u rijden van Brussel. Afhankelijk van waar je woont in België, perfect haalbaar om Nausicaá als daguitstap in te plannen of er een weekendje weg rond te bouwen, want in de regio van de Opaalkust valt er nog veel zoveel meer te ontdekken. Voor ons als Gentenaars valt de afstand wel mee tot Nausicaá. Daarom planden wij het als daguitstap in.

Nausicaá en zijn giga bassin

Nausicaá bestaat uit 2 grote ‘zalen’ waarin je wordt meegenomen op een tocht om de onderwaterwereld te ontdekken. Dan denken we logischerwijs aan spectaculaire zaken zoals de grijze haai en de grote mantatrog. Maar ook de schattigheid van pinguïns en zeeleeuwen zal je charmeren. Je leert er alles bij over de vele soorten kwallen die er bestaan, en dat zijn er veel meer dan ik zelf dacht, en zelfs de kleinste visjes en prachtig koraal kan je bewonderen in Nausicaá.

Het meest adembenemend is allicht het grootste bassin van Europa: 20 meter lang en 5 meter hoog. Hier kan je uren naar kijken. Want ja zowel kinderen zijn hiervan onder de indruk maar ook als volwassene sta je met een grote smile te grijnzen naar die prachtige onderwaterwereld. Maar je beleeft ook dikke fun wanneer je een schip mag besturen dat zich midden op de oceaan bevindt, terwijl het goed aan het stormen is. Met andere woorden, er is voor elk wat wils en niemand, ook de volwassenen niet, zal zich vervelen.

Aandacht voor het klimaat

Wanneer je de pracht van de onderwaterwereld ziet, dan is het onmogelijk om als volwassene niet te denken aan de gevolgen van wat wij onze planeet aandoen. Al dat schoons, leeft in onze natuur. Maar wij zetten de onderwaterwereld enorm onder druk. Bijgevolg is Nausicaá dan ook de perfecte plaats om bij te leren over de druk, die wij als mensen veroorzaken, op de natuur en op het klimaat. Ze richtten dan ook een nieuwe expositie in die je meenemen in deze ontwrichtingen. Als je erdoor loopt, ervaar je de invloed van de klimaatverandering op ons dagelijks leven en leer je bij over de rol van de oceaan bij de regeling van het klimaat.

Aan het einde van deze expositie kan je hun teleportatiemodule bezoeken, die je meeneemt naar het oog van de klimaatorkaan. Dankzij virtuele beelden (en ja, het is ongelooflijk indrukwekkend) word je meegenomen naar het hart van de ingrijpende veranderingen die zich momenteel voltrekken. Je lijkt er middenin te staan en dat laat een diepe indruk na.

Wat kan je doen tegen de klimaatverandering?

Gelukkig tonen ze je niet alleen de misérie van de klimaatveranderingen. Ze neme je ook mee, op alle niveaus van de samenleving, om terug te vechten. Aan het einde van de expositie krijg je heel wat praktische tips. Die kunnen één ieder van ons omzetten in daden zodat je actief bijdraagt aan de strijd tegen de klimaatverandering.

En ja, zelfs al je actief nadenkt over de stappen die jij neemt in functie van het klimaat, leer je bij. Zo leerde ik onder meer bij dat een e-mail een CO2 uitstoot heeft van 4 g en een sms eentje van 0,014 g. Dat klinkt misschien absurd weinig maar als je 33 e-mails stuurt, naar 2 ontvangers per dag, dan genereert dat per persoon 180 kg CO2 per jaar. En we weten allemaal hoe snel we dergelijke berichtjes sturen, want het kost ons toch niks. Niet waar dus. En hoewel deze stap alleen geen groot verschil uitmaakt, hoort het wel bij de reeks aan kleine stappen die wij als mens kunnen nemen. Dat en nog héél wat andere zaken leer je dus in deze nieuwe expositie.

Praktisch

Zoals eerder aangegeven ligt Nausicaá op 2.30 u rijden vanaf Brussel. Je kan in de buurt van het aquarium parkeren. Als je er een weekend van wil maken, zijn er heel wat verblijven die je kan boeken. Of je plant deze trip in op doorreis naar bijvoorbeeld Normandië. De tickets voor Nausicaá kan je makkelijk vooraf boeken. Voor gezinnen zijn er speciale tickets mogelijk. Je betaalt toegang voor kinderen vanaf 3 jaar, met speciale korting start dat vanaf €18/ticket.

In Nausicaá zelf zijn lockers zodat je jassen en andere spullen veilig kan opbergen. Ter plekke kan je genieten van lunch in het restaurant. Ook tijdens de exposities kom je plekjes tegen waar je iets kan eten en/of drinken. Verder is er ook een ruimte voorzien waar je eigen meegebrachte lunch kan nuttigen.

Kom vroeg want je kan hier effectief een hele dag je tijd spenderen. Voor kleintjes kan een buggy handig zijn (Estelle stapte alles zelf) en er zijn overal liften. De beste tip die ik je trouwens kan geven? Na de rondgang door de eerste hal, kom je ongeveer op lunchtijd terug uit op de centrale hal. Zorg dat je dan iets klein kan eten en ga direct verder naar de volgende hal. Dan kan je daar in alle rust genieten van al het moois, want de rest is aan het lunchen. Heerlijk was dat!

En wat betreft corona, daar volgen ze natuurlijk de maatregelen van Frankrijk. Vooraf die je de corona-pas te tonen. Op het moment dat wij er waren was binnen het mondmasker niet verplicht. Maar alles staat duidelijk aangegeven en ook overal in Nausicaá vind je alcoholgels. Vooraf kan je makkelijk op buitenlandse zaken checken wat de voorschriften zijn in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.