In 2019 gingen we op zoek naar een avontuurlijke vakantie waarin wij als ouders eindelijk konden leren surfen. Dit nadat we in twee van onze grote reizen telkens verlekkerd op het strand naar surfers zaten te kijken. Niet dat wij ooit het niveau van die surfers zullen bereiken maar bon, ‘t surfleventje sprak ons gewoon aan. Nu denk je misschien, euhm een surfvakantie en kidsproof? Dat gaat toch niet? Awel, weet je wat? Dat gaat wel. Je kan én op surfvakantie gaan én jouw gezin meenemen. Sterker nog, ook jouw kinderen kunnen op een surfplank staan. Waaaaaant, BoardX organiseert al jaar en dag familieproof en kidsproof en volwassenproof surfvakanties. Sinds ons eerste bezoekje zijn wij mega fan en gingen we al elk jaar terug. ‘t Is voor ons de familievakantie van het jaar en in dit artikel geven we je meer dan voldoende redenen om zelf een surfvakantie bij BoardX te boeken. Lees trouwens zeker verder, want van BoardX mag ik een kortingscode weggeven en dat is altijd mooi meegenomen.

Dit artikel bevat affiliate wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert steun je ons werk.

BoardX, was da?

BoardX is een gerenommeerde Belgische organisatie die gespecialiseerd is in het aanbieden van surfvakanties. Ze organiseren surfreizen naar Frankrijk en Spanje en verhuren prachtige surfvilla’s in Spanje en Marokko. Hun aanbod is divers en omvat onder meer glamping voor het hele gezin, speciale weken voor singles en studenten en jongerenkampen. ‘t Is trouwens met dat laatste dat het gestart is, maar ondertussen is BoardX wel echt de partner in surfvakanties voor het volledige zin. Door hun veelzijdige aanbod en hun focus op surfervaringen zijn ze uitgegroeid tot de nummer één surfreisorganisatie van België en dat wil wat zeggen!

Krijg je ff een stress’ke van de term studenten en jongerenkampen? Wel, no worries, want tijdens de familievakanties kom je met deze groepen niet in contact. Rust verzekerd op de camping. ;-)

Ik wil mee op kidsproof surfvakantie, maar waar is da?

BoardX biedt ondertussen familievakanties aan in zowel Frankrijk als Spanje. Afhankelijk van waar je zin in hebt kan je dus kiezen uit het charmante Montalivet in Frankrijk, net boven Bordeaux of het verder zoeken in het Baskenland en naar Zarautz in Spanje trekken. Wat je ook kiest, ‘t wordt sowieso een topvakantie met op beide plekken uitstekende golven voor beginnende en ervaren surfers.

Montalivet als meest charmante surflocatie ever

Montalivet-les-Bains, kortweg Monta genoemd, ligt in de regio Nouvelle-Aquitaine in het zuidwesten van Frankrijk. Deze regio staat bekend om zijn prachtige kustlijn langs de Atlantische Oceaan, uitgestrekte dennenbossen en wijngaarden en je kan ook een bezoek brengen aan Bordeaux. Ik moet wel bekennen, mijn mening over Montagevet is niet objectief te noemen. Al sinds 2019 komen we hier elk jaar en het is de charme van het dorp, de sfeer op het strand en de zalige locatie van het BoardX – kamp die ons hart stal.

De sfeer in Montalivet is relax en dat maakt je instant zen. Het is een ideale locatie voor surfers van alle niveaus, met golven die zowel beginners als gevorderden aanspreken. Op het strand komt er dagelijks een ijsjeskar langs en in no time ga je even weg en weer terug het strand en het BoardX-kamp (500 meter). Maar er is natuurlijk meer, want het is ook de perfecte uitvalsbasis voor mountainbike sessies, skateplezier, marktbezoekjes aan de dagelijkse grote markt met zalige lekkernijen, lekkere restaurantjes en toffe surfshops.

Het Spaanse surfparadijs Zarautz

Zarautz, aan de noordkust van Spanje in het Baskenland, trekt surfers van over de hele wereld aan dankzij z’n consistente golven en het uitgestrekte strand. ‘t Is dus de ideale plek om te leren surfen. Zarautz deden we zelf nog nooit aan, maar zij die er waren, spreken er vol enthousiasme over, dus ik geloof hen op hun woord. Naast het feit dat Zarautz een surfparadijs is, heeft het ook een rijke culturele scene, met veel lokale gastronomie (hallo, lekkere Baskische taps) en vind je dichtbij andere prachtige steden zoals San Sebastián en Bilbao om bijvoorbeeld het Guggenheim museum te bezoeken. Deze kan je dankzij het goeie openbaar vervoer vlotjes bezoeken vanuit Zarautz als je op surfvakantie ook een goeie portie cultuur wil opdoen. Deze combinatie van uitstekende surfcondities en culturele rijkdom maakt Zarautz een unieke en aantrekkelijke bestemming voor de gezinsvakantie van het jaar.

Kamperen voor luxe-surfers oftewel glamping

Een familievakantie bij Boardx? Dat staat gelijk aan kamperen al klinkt dat nu wel erg basic. Je kan natuurlijk met je eigen tent of camper naar BoardX maar de plekjes hiervoor zijn meestal héél snel uitverkocht. Het alternatief is natuurlijk van glamping doen in één van hun zalige tipi-tenten of luxe lodges. Afhankelijk van hoeveel nood jij aan luxe op vakantie hebt, kies je voor optie één of twee. Wij gaan altijd voor een tipi-tent waar je als ouder je eigen opgemaakt bed hebt maar bijvoorbeeld geen frigo in je tent. De kinderen slapen op een kamperbedje, die door BoardX voorzien worden. In de luxe lodge slaapt elk gezinslid in een opgemaakt bedje en heb je een eigen frigo en terrasje. Zaken die wij nog nooit echt gemist hebben maar ‘t is dus zeker een optie. Het sanitair is altijd gedeeld maar wordt twee keer per dag gepoetst.

Om het helemaal luxueus te maken ga je voor het zalige half pension die BoardX aanbiedt. Ik kan je verzekeren, na een dagje surfplezier op het strand heb je geen zin meer in zelf koken. BoardX biedt een gevarieerd menu, met veel groentjes en ‘t is echt lekker. Zie je dat toch niet zitten? Dan is er ook de optie om zelf te koken. Maar reken dus maar dat dit echt kamperen voor luxe-surfers is.

Waarom is deze surfvakantie familieproof en wat valt er dan te beleven?

Dat wij jaar na jaar terugkeren met ons gezin is volgens ons het beste bewijs dat de surfvakanties van BoardX echt familieproof zijn. ‘t Zit zo goed in elkaar dat ik het zelfs een beetje moeilijk vind om uit te leggen waarom het zo zalig is voor volwassenen en kinderen. Samengevat zou je kunnen zeggen dat het voor alle deelnemers van het gezin een beetje zoals op kamp gaan is. Je vindt gelijkgestemde zielen waarmee je elke dag van de vakantie toffe dingen kan doen. Ik doe een poging om die toffe dingen te omschrijven zodat je beter begrijpt hoe kids – en familieproof dit alles wel niet is .

Activiteiten voor alle leeftijden

BoardX heeft aan elke leeftijd gedacht als het gaat over hun activiteitenkalender. Zo is er voor de allerjongsten vanaf 4 jaar kinderanimatie, een zandkastelenwedstrijd en bijvoorbeeld een zalige kinderfuif. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen bijvoorbeeld een ski-initiatie volgen of skaten op het kamp zelf. Dat is trouwens ook mogelijk voor de tieners onder het gezelschap. Deze groep kan bijvoorbeeld ook gaan paintballen en krijgt sowieso een aanbod van activiteiten speciaal afgestemd op hun leeftijd. Want jah, voor tieners moet het wel cool zijn he!

En dan is er natuurlijk ook aan de ouders gedacht, want zo zijn er work-outs, yogasessies, mountainbike-opties, … Afhankelijk van de locatie die je kiest natuurlijk. In Zarautz zou ik nu niet willen gaan mountainbiken. ;-) Veel van die activiteiten kan je alleen volgen, maar kinderen zijn in veel gevallen ook welkom. Samen in de ochtend een tourtje gaan lopen? Yes, het kan allemaal op deze kidsproof surfvakantie.

It’s all about the surf

Wanneer je op surfvakantie gaat, is de kans natuurlijk groot dat één of meerdere gezinsleden willen (leren) surfen. Daar heeft BoardX natuurlijk een mooie oplossing voor. Vanaf 8 jaar kan iedereen leren surfen. De lessen gaan door in leeftijdsgeorganiseerde groepen wat het voor iedereen fijn maakt. Yes, jij als ouder kunt dus ook even ongestoord surfen. Voor jongere kinderen is er ook een surfinitiatie mogelijk, zodat jij als ouder die beginnende surfertjes al veilig in de zee kunt helpen. Naast surfmateriaal vind je op het strand trouwens ook bodyboarden en andere leuke spelletjes om je te vermaken tijdens een dagje zee.

De climax van deze surfvakantie is natuurlijk de sunset surf waarbij iedereen naar het strand trekt, het water ingaat met of zonder bord en geniet van een drankje op het strand. ZALIG.

De meest gezinsvriendelijke omgeving ever

De kampen van BoardX zijn ontworpen met gezinnen in gedachten. Je kan je er als ouder echt op je gemak voelen, doordat het een veilige en vriendelijke omgeving is waar kinderen vrijuit kunnen spelen zonder dat ze verloren kunnen lopen of niemand ze nog in het oog heeft. En ja, dat is echt een zaligheid, want zo kan ook jij na een toffe dag vol activiteiten genieten van een lekker aperitief of een zalige douche. En loopt er toch iets fout? Er is altijd een andere ouder die even meekijkt, want hallo, allemaal Vlaamse (of Nederlandse) gezinnen. De kans dat je je kinderen niet continu ziet, is hier trouwens wel groot. Er valt gewoon zoveel te beleven. Gelukkig zorgt de kampdans ervoor dat iedereen op tijd verzamelt voor het avondeten.

Elk kamp heeft trouwens een toffe bar wat het voor iedereen extra gezellig maakt en de moni’s zorgen ervoor dat jij en jouw gezin het echt naar jullie zin hebben. Veel kidsproover dan dat kan het toch niet hoor!

Praktisch: boeken bij BoardX, met korting!

Afhankelijk van waar jij nood aan hebt (kamperplek, tipi-tent, half pension, surfles, …) varieert de prijs van een surfvakantie bij BoardX. De basisprijs start vanaf €889. Tijdens je reservatie geef je aan of je half pension wil en wie er surfles wil volgen. Voor de surflessen heb je keuze uit 3 x of 5 x anderhalf uur les. Surflessen zijn trouwens niet verplicht, ‘t is maar dat je het weet.

BoardX is erg populair bij gezinnen, waardoor er elk jaar opnieuw direct heel wat plakken zijn uitgeboekt. Wil je in de zomer van 2024 naar BoardX, wacht dan niet te lang om de beschikbaarheid te checken en je plekje vast te leggen. Als trouwe fan van BoardX mag ik trouwens een kortingscode van €50 op alle familievakanties wegschenken. Je gebruikt hiervoor de code LIESELLOVE. Met andere woorden, geen reden meer om te wachten tot het te laat is.

Veelgestelde vragen

 1. Moet je met je kinderen samen slapen in één tent?
  Je kan bij de tipi-tenten een extra kiddie-tipi bijboeken voor €139, in de luxe lodges is een apart comportiment voorzien.
 2. Heb je toegang tot een koelkast als je gebruik maakt van een tipi tent?
  Er is een gemeenschappelijke koelkast voorzien waar jouw gezin gebruik van kan maken.
 3. Wat met mijn kinderen als ik surfles heb?
  Ofwel hebben ze op hetzelfde moment surfles, ofwel kunnen ze terecht in de kinderanimatie die afgestemd is op de surflessen.
 4. Moet je surfles volgen?
  Je bent niet verplicht om surfles te volgen. Je kan deze vakantie dus ook perfect boeken als je al kan surfen of als niet iedereen van het gezin wil surfen. Kan je nog niet surfen maar wil je het wel leren? Dan kan je het best wel surfles bij boeken.
 5. Zit het materiaal inbegrepen in de prijs?
  Surfplanken en wetsuits zijn inbegrepen in de prijs. Je hoeft dus niks extra meer te kopen of te huren in functie van je surfvakantie. Hoe handig is dat?
 6. Moet ik de veerboot nemen als we naar het kamp in Frankrijk gaan?
  Je bent niet verplicht om de veerboot te nemen maar het is vaak wel een leuke optie, die de reis breekt. In het hoogseizoen is het extra cruciaal om ‘s morgens vroeg al aan de boot te zijn, omdat de wachttijden kunnen oplopen. Het alternatief is rondrijden via Bordeaux. Wij deden al beide opties en er valt iets te zeggen over de beiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.