spelen op reisNu we hier in Australië zijn, merken we hoe onze kindjes best weinig nodig hebben om zich bezig te houden. Bezighouden klinkt trouwens zo fout he? Jullie snappen wel wat ik bedoel. Hoe spelen de kindjes op reis zonder een half leger aan speelgoed mee te nemen Wie zich daar ooit zorgen zou over maken: beperk de verhuis van speelgoed tot een minimum. Dat probeerden wij alvast te doen. Blijkt dat we zelfs nog te veel mee hebben, want de helft wordt gewoonweg niet boven gehaald. De verklaring daarvoor? We leven bijna continu buiten, behalve dan die eerste dagen in Margaret River. (Daar vertel ik jullie nog over, ik loop achter op schema, haha.)

Dat spelen op reis staat gelijk aan buitenspelen en is zalig. Resultaat: ‘s avonds vooral in erg vuile voetjes en handjes. (Dagelijkse wassen is hier dus echt een noodzaak.) Ik checkte ook al eens bij mijn vriendin, die hier ondertussen woont, hoe de opvoeding van kinderen hier aangepakt wordt. Het buitenleven is daarin duidelijk een fel contrast. Kinderen groeien hier buiten op. Ze leven en spelen buiten. Zo merken ook wij…

Niet dat kinderen hier geen speelgoed hebben, integendeel. Maar door het goeie weer veel buiten kunnen zijn, heeft toch wel een grote invloed op het spel van kinderen.

spelen op reis

Wat neem je dus mee naar warme oorden? Wat vinden ze leuk om doen? Hoe pak je het speelgoed in je valies aan?

  1. Denk even hierover na: “Waarmee speelt je kind het vaakst?” Bij Baptiste zijn dat auto’s en Axelle is elke dag aan het tekenen. We namen dus enkele auto’s en wat tekenmateriaal mee. Daar spelen ze dan ook elke dag mee. Baptiste zijn favoriete bezigheid is op dit moment auto’s begraven in het zand. Axelle tekent wanneer ze moet wachten op het eten of even haar eigen me-time nodig heeft. Ze legt zich er soms zelfs voor in het gras. Neem sowieso slechts een minimale hoeveelheid mee. Er is nog zoveel meer te doen waardoor ook hun favoriete speeltjes minder gebruikt worden.
  2. Ga je naar oorden waar er strand en zee is? Neem dan (of koop ter plaatse) strandspeelgoed mee. Een emmer, een schopje, een rakel en enkele figuurtjes zijn al meer dan voldoende. Uren speelplezier, dat kan ik je garanderen! Céleste leeft zich trouwens ook helemaal uit met die speeltjes. Speciaal speelgoed voor baby’s is dus niet nodig. Verder hebben de kindjes eigelijk niet veel meer nodig dan zand en water. Voeten ingraven, bakkertje spelen of gewoon lekker wriemelen met die handjes in het natte zand. buitenspelen
  3. Verder namen we van Chalktivity (Jumbo) een springtouw en bouncing ball mee. Axelle speelt sowieso graag met stoepkrijt waardoor deze speeltjes extra scoorden. (En ze namen amper plaats in, in de valies.) Je vult het springtouw/bal met krijt en verder is het een kwestie van uitleven. Axelle is op een leeftijd dat ze gefascineerd raakte door een springtouw en met behulp van het krijt, heeft ze toch iets meer doorzettingsvermogen om het te leren. Je hebt trouwens ook nog leuke voetstempels en een springstok. Maar hé, mama moest kiezen wat ze in haar valies propte, haha! buitenspelen chalktivity
  4. Hier in Australië hebben ze echt overal speelpleintjes. Veel meer dan een schommel, een glijbaan en een klimrek hebben kinderen duidelijk niet nodig. Uren kunnen ze zich er op bezig houden. Verder zie je hier ook vaak een soort van grote trampoline’s/springkastelen. Gewoon wat jumpen zorgt voor heel veel schaterlachjes.
  5. Zelfs in prachtige, warme oorden kan het weer al eens tegenvallen. Ben je dan op reis met een camper en heb je in het land van bestemming weinig binnenactiviteiten (voor kinderen), dan heb je wel een noodplan nodig. Hier is dat de iPad. Ik weet het, dat klinkt vreselijk. Maar het was hier wel de redding toen het weer wat tegensloeg. In elk ander geval was anders onze camper afgebroken, haha.
  6. Voor kleine Céleste namen we geen speciaal speelgoed mee. Zij speelt met het speelgoed van haar zus en broer. Verder is ze gefascineerd door alles wat ritselt, door spullen waar een dopje op kan en door buiten de wereld te verkennen. Met de voetjes en handjes in het zand vindt zij bijvoorbeeld geweldig!

Het komt erop neer, wees selectief in het speelgoed dat je meeneemt. (Geloof me, buiten zijn doet echt wonderen.) Ga voor iets vertrouwds en verder voor iets nieuws. Verder onthoud ik van deze reis dat buitenspelen echt wel waardevol is. Dus wanneer ik terugkom, probeer ik de kindjes vaker de tuin in te duwen en/of met hen op uitstap te trekken. Wist je trouwens dat het binnenkort buitenspeeldag is? Om precies te zijn op 18 april. Een extra reden om het buitenspelen te stimuleren en te vieren…

Spelen jullie kindjes graag buiten? Nemen jullie veel speelgoed mee op reis? Ik ben benieuwd!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Wij nemen nooit veel speelgoed mee op reis, voor de jongens wat toettoet autootjes en verder wat tekenspul en de lievelingspopjes van de meisjes.