bullet journal DIY 1Het nieuwe jaar is gestart en dat betekent voor mij een nieuwe Bullet Journal. Die van vorig jaar was bijna helemaal vol maar sowieso betekent een nieuw jaar een nieuw exemplaar. Vorig jaarleerde ik de principes van bullet journal kennen. Ik was dadelijk verkocht en na een groot half jaar hiervan gebruik te hebben gemaakt, blijf ik enorm fan. Na een periode van uitproberen, wil ik er dit jaar echt voor gaan. Bovendien wil ik het ook iets creatiever aanpakken, omdat ik eigenlijk wel graag creatief bezig ben. Voor de opzet van mijn huidige BuJo liet ik me trouwens assisteren door een aantal boeken. Bij deze een overzichtje van hoe ik dit jaar begonnen ben.

BOEKEN

bullet journal DIY 1

Bullet Journal de handleiding

Eind 2017 won ik bij Kelly Deriemaeker haar boek: “Bullet Journal de handleiding.” Ik las het nog niet helemaal uit maar gebruikte het wel als set-up voor mijn BuJo 2018. En wat meer is, het werkboek die erbij hoort, gebruik ik effectief als mijn eigen BuJo. Ik deed een papiertje rond de kaft om het wat te personaliseren. Wat Kelly allemaal schrijft, zet me vooral aan om na te denken over hoe ik mijn leven wil organiseren. Want let’s face it, dat is echt een bijzonder groot probleem voor mij. Ook al is het nog niet helemaal uit, de wijze woorden van Kelly helpen me nu al op weg. Een aanrader dus.

365 Bullet Journal

Dit boekje is niet echt een handleiding maar vooral een heel erg leuk iets als je nog niet heel lang bezig bent met bullet journalen. Voor elke dag van het jaar staat er een opdracht in, wederom om je leven te leren organiseren. Logischerwijs is het boek nog niet uit. Ik probeer dagelijks het boek op een random pagina open te slaan en de bijhorende opdracht uit te voeren. Het zorgde er alvast voor dat ik eindelijk een tracker heb opgezet en ik bijhoud welke taken ik steeds blijf uitstellen. Maar er staan ook creatieve opdrachten in, dus het is niet altijd te serieus. Wederom een aanrader, ook al omdat er uitleg in staat over het nut van dat specifiek onderdeel.

Handletter versieringen

Dit jaar wil ik voor een creatiever exemplaar gaan maar de feeling met mooi schrijven, tekeningen maken etc. ben ik een beetje kwijt. Dit boek helpt mij dus aan de nodige inspiratie. Naast mooie letters staan er ook heel veel tekeningen in die je kan natekenen of doortekenen. Ik doe een combinatie van beiden en dit jaar wordt dit boek alvast mijn beste-creatieve-BuJo-vriend.

MIJN BULLET JOURNAL

bullet journal DIY 1

Uitgebreide Future Log

Dit jaar voorzag ik voor elke maand een pagina in mijn BuJo. Ik pakte het creatief aan zonder heel veel tijd hieraan kwijt te zijn. Met mooi papier, leuke kaartjes, stiftjes en washi tape kwam ik al heel ver. Waarom ik voor zo een uitgebreide future log koos? Vorig jaar was mijn ruimte te beperkt en werd het al snel heel slordig en onoverzichtelijk. Het idee van ruimte en plaats te hebben werkt rustgevend.

Lijstjes

Vroeger hield ik in verschillende boekjes lijstjes bij. Over fotografie, de blog, receptjes, projecten, … Dat was alles behalve overzichtelijk. Nu noteer ik dus ook al die dingen in mijn BuJo. Zo nam ik mijn onuitgevoerde blog-ideeën van vorig jaar over en een fotografie-inspiratie-pagina waar ik al mijn ideeën op kwijt kan. Maar ook plaatsen in Gent waar ik dit jaar naar toe wil krijgen er bijvoorbeeld een plaatsje. Alles gecentraliseerd dus en altijd binnen handbereik.

Ik houd ook specifiek een blogplanning bij al hoef ik die niet persé te volgen. Zo stond deze post ingepland voor gisteren en wou ik afgelopen week eigenlijk bloggen over de kleerkast van Axelle. Ruimte voor mijn eigen ding en goesting blijft de hoofdzaak hier. Waarom een planning dan? Door alle ideeën en creativiteit verlies ik soms het overzicht. Je snapt wel waar ik naartoe wil he? Wat er zoal op mijn planning staat voor deze maand? Iets met Instagram (wat had je gedacht, haha), Australië, naai-gerelateerde berichten en iets met kleding. Zowel die van mijn kindjes als die van mijzelf. En natuurlijk nog veel en veel meer…

bullet journal DIY 1

Per maand

Per maand maak ik wederom nog eens een monthly log aan. Het verschil met de future log? Bij deze laatste schrijf ik enkele grote en belangrijke afspraken of to do’s neer. In de monthly voorzie ik plaats voor de meer random zaken zoals deadlines die gehaald moeten worden en kleine to do’s van de maand. Ik voorzie ook een aantal maandelijks doelstellingen. Zaken waar ik in die specifieke maand meer aandacht voor wil hebben. Niet omdat ik die doelen persé moet halen, wel als vriendelijke reminder dat ik aan een aantal zaken wil werken.

Dagplanning

Verder maak ik gebruik van een dagplanning. Ik houd deze per week bij en schrijf aan het eind van iedere dag een nieuwe regel uit voor de volgende dag. Daaronder schrijf ik alles wat ik wil en moet doen. Omdat ik deze dagplanning niet vooruit aanmaak is er ook plaats voor losse krabbels en ideeën. Heel erg handig vind ik dat. Het weekend plan ik momenteel niet in. Omdat ik op zoek ben naar evenwicht wil ik proberen in het weekend planning en lijstjes vermijden. We zullen zien hoe dat loopt…

bullet journal DIY 1bullet journal DIY 1

Tracker

Ik wilde het eigenlijk al lang, een tracker in mij BuJo. Maar in mijn vorige kwam het er nooit echt van. Ik maakte er eentje voor januari aan en houd daarin een aantal zaken bij waar ik aandacht voor moet hebben. Het zal je niet verbazen dat wat ik track ook deels in mijn doelstellingen van die maand staan. Ik hoop vooral tegen het einde van het jaar erin te slagen vooral positieve tekentjes te kunnen zetten. 2 liter water drinken per dag, op tijd gaan slapen, … en een niet onbelangrijke: realistische to-do-lijstjes maken, haha.

Wie specifiek op zoek is naar enkele tips over hoe je een bullet journal creatief kan aanpakken, check dan eens de Femma van deze maand. Ook daar bracht ik een artikel over het fenomeen bullet journal. En vanaf nu probeer ik nieuwe vorderingen en gedachten over mijn BuJo bij te houden, dus komend jaar lees je er hier af en toe nog wel eens over!

Houden jullie al een bullet journal bij? Hebben jullie tips? Wat werkt voor jullie, wat niet?!? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties

  1. Ik hou ook nog de meterstanden bij. Alsook heb ik een lijst voor cadeautjes voor de kids en mn man. Ik heb voorlopig geen trackers (al zou eentje voor mn huishouden me mss wel helpen ?). Wat we ook dit jaar gaan doen is het spaarplan proberen uitvoeren. (Week 1: 1 euro, week 2: 2 Euro,…) O en de gelezen boeken wil ik ook bijhouden. Net als alle creatieve realisaties….

  2. Net bullet journal en handlettering besteld.
    Had deze journals al zien liggen, maar echt totaal geen idee voor wat ze dienden.
    Maar met 2 kids en nr 3 onderweg, een job, een man met een hectische job en een “zillion things to do” lijkt dit super handig. #letsgiveitatry

  3. Ik heb een papieren agenda, we maken elke week een A4’tje met ons weekmenu en de weekplanning (met heel concreet wie welk kind waar moet gaan ophalen en of er buitenshuis afspraken zijn of babysits komen) dat hangt dan aan ons magneetbord vlak bij de deur. Daarnaast heb ik een soort van to-do-lijstboekje waar ik random lijstjes maak (kado tips, boeken die ik moet lezen, dingen waar ik over pieker en wat beter kunnen,…). En dan ligt er op mijn nachtkastje mijn “mom’s one line a day diary”. Als ik dat zo allemaal opschrijf, lijkt dat chaotisch, maar het werkt voor mij/ons!

  4. leuk berichtje om te lezen. trackers heb ik al geprobeerd maar ik hou het precies niet vol, het enige wat ik nu wel doe is de gegevens van mijn fitbit overschrijven maar dat kan ik gerust een paar dagen laten liggen want dat staat opgeslagen in de app
    alles wat ik direct moet opschrijven lukt me zolang ik er dagelijks tijd voor maak maar dat is op vrije dagen vaak een probleem. in het begin lukte het me wel maar dan leefde ik teveel voor mijn lijstjes en te weinig spontaan dus nu hopelijk een evenwicht gevonden