checklist wat te doen na de geboorteAlsof de geboorte van een kind al niet overweldigend genoeg is, moet er ook nog eens van alles in orde gebracht worden. Al sinds kind één maak ik daarvoor een checklist op die klaarligt voor manlief. Eens baby er is, dient hij gewoon alle puntjes in het lijstje af te werken. Hier en daar doe ik ook wel iets, maar toch het is in hoofdzaak een taak van de papa hier. Door de checklist zijn we alvast zeker dat we niks belangrijks vergeten. Want hoe je het nu draait of keert, in België komt er wel wat administratie bij een verse baby kijken. Omdat wij die checklist kei handig vinden, delen we hem graag hier op de blog. Iets vergeten, laat het ons dan weten! 

Doopsuiker

Maak je de doopsuiker niet zelf? Dan moet je misschien nog de doopsuiker-winkel contacteren zodat zij alles klaar kunnen maken. In de andere gevallen moet je misschien de doopsuiker nog afwerken met bijvoorbeeld een datum-tag. De presentatie van de doopsuiker krijgt de laatste finishing touch!

Geboortekaartjes
  • Drukker contacteren en indien nog niet gedaan, definitief ontwerp bezorgen. Controleer zeker of alle gegevens juist zijn!
  • Liet je de kaartjes op voorhand drukken? Dan moet je de kaartjes misschien nog afwerken met een stempel/sticker.
  • Verzending/uitdelen van de kaartjes. (Tip: schrijf de adressen op voorhand en kleef al postzegels)
Geboorteaangifte

Wanneer je kindje geboren is, krijg je 15 dagen de tijd om de geboorte van je kind aan te geven bij de dienst burgerzaken van de geboorteplaats van je kind. Handige informatie daarover vind je meestal op de website van de stad zelf. De aangifte is gratis maar moet wel gebeuren.

De aangever dient alvast zijn identiteitskaart mee te nemen, het medische geboorteattest die je krijgt bij de geboorte van je kind en het trouwboekje of het erkenningsattest. Niet gehuwd en is de erkenning nog niet in orde? Niet erg, dit kan je tijdens de aangifte nog in orde maken maar dan moet de moeder wel mee zijn.

Bij de aangifte krijg je enkele documenten die je nog nodig zal hebben:

  • Aanvragen van de kinderbijslag
  • Inschrijven van het kind bij je ziekenfonds
  • Inentingen
Kinderbijslag aanvragen

Wij krijgen al kinderbijslag voor onze twee kindjes en moeten daarom geen specifiek formulier meer invullen. Ook wanneer je het kraamgeld al aanvroeg is dit niet meer nodig. Wel dien je nog het origineel geboortebewijs om het kraamgeld te bekomen, bezorgen aan het loket waar jij kinderbijslag aanvraagt.

Melding geboorte bij het ziekenfonds

Het geboorteattest dien je bij je ziekenfonds te bezorgen. Tegelijkertijd kan je dan je kindje inschrijven en krijg je de klevers + ISI*-kaart van je kindje. Indien nodig kan je er ook nog terecht voor persoonlijke info. Aangezien elk ziekenfonds zijn specifieke geboortecadeaus voorziet, kan je dit nu ook regelen.

Melding geboorte werkgever(s)

Logischerwijs verwittigen beide ouders hun werkgever. Check even op voorhand als zij specifieke verwachtingen hebben hierover. Als partner vraag je best ook je geboorteverlof (10 dagen aan.) Indien nodig kan je nu ook een afspraak maken bij de arbeidsgeneesheer wanneer je borstvoedingsverlof wenst op te nemen.

Aanvullende ziekteverzekering verwittigen

Contacteer je aanvullende ziekteverzekering met de melding dat je kindje geboren is. Zo wordt het kind dan ook mee opgenomen in de aanvullende ziekteverzekering.

Melden geboorte aan de kinderopvang

Schreef jij je kindje in voor de kinderopvang? Laat hen dan even weten dat het kindje geboren is. Gaat er al een kindje naar de opvang? Vergeet dan niet een nieuw attest inkomst-tarief aan te vragen want meerdere kindjes levert een lagere dagprijs op.

Kraamzorg

Besliste je eerder al dat je gebruik wil maken van kraamzorg? Verwittig dan nu de dienst zodat zij het nodige kunnen doen om de zorg effectief op te starten!

Vroedvrouw contacteren*

Wist je dat vroedvrouwen ook na de bevalling aan huis komen om je verder op weg te helpen? Zo kunnen ze bijvoorbeeld het gewicht helpen mee opvolgen, je begeleiden in de borstvoeding, … Ikzelf maak ondertussen geen gebruik meer van hun diensten maar deed dat wel bij mijn eerste kindje. De extra hulp en ondersteuning is dan meer dan welkom want als kersverse mama kan je jezelf nogal eens onzeker voelen. Natuurlijk komen ze ook met even veel plezier langs als je al kindjes hebt! Informeer je vooraf. Deed je dat niet? Op de materniteit helpen ze je graag verder bij het zoeken naar een vroedvrouw.

Geboortepremie vakbond*

In sommige gevallen krijg je van de vakbond waarbij je gesyndiceerd bent een geboortepremie. Tijd dus om deze nu aan te vragen.

*aanvullingen van aandachtige lezers, waarvoor dank! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 reacties

    1. Ohjee ik was te snel ?
      Hier in NL moet je het binnen 3 dagen doen en dan in de gemeente waar je kindje geboren is. Dus, in ons geval, is dit in Tilburg terwijl we hier niet wonen! Dan is het bij jullie in België toch beter geregeld hoor! ?

  1. Nog enkele aanvullingen:
    – je vroedvrouw verwittigen.
    – Kraamhulp verwittigen indien je hierop beroep wenst te doen
    Dikke proficiat met jullie dochtertje!!

  2. Op mijn lijstje (we verwachten nummer drie binnenkort, nu 38 weken) staat ook nog dat manlief de babywinkel moet contacteren zodat zij de naam van baby kennen en aan de lijst kunnen linken.

  3. Herkenbaar. Wij hadden hier ook zo een lijstje, maar zeker een handig dat je het deelt met het wereldwijde web. Al zal het niet meer voor ons zijn want we plannen geen derde. En ik vond een vroedvrouw aan huis ook nog handig bij de tweede. Dat is voor iedereen anders hé

  4. Bij ons kon je 2 keer per week de baby laten inschrijven in het ziekenhuis zelf. De gemeentedienst kwam naar daar. Heel handig want mijn man is daar geen handige in (ook andere cultuur als Filippijn zijnde)

  5. Straf hé, al die rompslomp! Ik herinner me vooral dat het twee keer heel wat geloop en geregel was voor mijn uitkering in orde was. Attesten die niet werden doorgestuurd, administratieve afhandeling die op zich liet wachten. Al bij al duurde het 2 keer meer dan 6 weken (!) voor dat ik mijn eerste betaling ontving… Ik wil niet weten welke impact dat heeft op een gezin dat het financieel met veel minder moet stellen dan wij…

  6. oh ja, voor wie handig is met computers: voor het versturen van de geboortekaartjes kan je op voorhand een adressenlijst aanleggen in excell en die dan koppelen aan een word-document, waarmee je etiketten afprint. Toegegeven, minder persoonlijk dan handgeschreven enveloppen, maar wel erg praktisch.

  7. Handig lijstje, ik had er ook zo ééntje opgesteld!
    Die vroedvrouw, daar heb ik écht veel aan gehad.
    Wat ook een lifesaver was: vrienden optrommelen om voor kraamkost te zorgen :-)

  8. Mooie lijst, ik was zelf de verloskundige vergeten, omdat ik continu in het ziekenhuis liep… Maar goed dat de kraamzorg hier op wees bij ons intake gesprek. Ps. Doopsuiker is bij ons in de familie niet echt gebruikelijk, moest zelfs even opzoeken wat het was. *bloos*