Reizen naar Zuid-Afrika, dat is roadtrippen to the max. Wij legden zelf net geen 6000 kilometer af en sliepen in heel wat accomodaties. Maar er was er eentje die er met kop en schouders bovenuit stak: het Chumbi Bush House in Hluhluwe. Een statige villa op een prachtig domein in het Zuzuland Bos. Eerlijk is eerlijk: wil je verblijven in het Chumbi Bush House, dan moet je eventjes (diep) tasten in je portemonnee. Maar geloof me als ik zeg dat deze investering in jezelf het meer dan waard is.

cbumbi bush house zuid-afrika accomodatie

Chumbi Bush House Zuid-Afrika

Het Chumbi Bush House is opgetrokken in het Kuleni Game Park in Hluhluwe. Het is een 170 hectare privé reservaat gelegen in het hart van Zuid-Maputuland. Hierdoor is het enerzijds de perfecte locatie om de regio van Hluhluwe (en het beroemde Big 5 Game Reserve Hluhluwe-iMfolozi) te verkennen en anderzijds de prachtige stranden van Sodwana Bay en St. Lucia te ontdekken.

In het Chumbi Bush House wordt je getrakteerd op een oase van rust en doordat het zijn thuisbasis vindt in het Kuleni Game Park kan je zonder al te veel moeite doen; everzwijnen, giraffen, wildebeest, zebra’s en vele andere antilopen ontdekken. Geen roofdieren in deze omgeving dus. Hierdoor is het met kinderen sowieso een aanrader. Veilig wandelen is er daardoor ook perfect mogelijk en toch kan je op elke hoek op een verassing botsen. Mestkevers zijn er bijvoorbeeld in overvloed, wat voor kindjes een gigantisch groot entertainmentgehalte heeft, en vogelliefhebbers zullen hier zeker aan hun trekken komen.

Maar wat ons vooral bijblijft zijn de vele giraffen die Axelle altijd als eerste spotte. De eerste keer toen ze riep: “Mama er staat een giraf in de tuin.” konden we dat zelf niet geloven. Sindsdien noemt zij zichzelf (en wij ook eigenlijk) de giraffenspotter en is het ons lievelingsdier geworden.

Chumbi Bush House: Veiligheid

Het Kuleni Game Park wordt 24/24 uren bewaakt. Het domein is volledig omheind waardoor buitenstaanders niet zo snel op het terrein raken. In dit geval is beveilig vooral noodzakelijk omwille van stroperij, zo wisten de eigenaars van het Chumbi Bush House ons te vertellen. Zijzelf kwamen nog maar zelden in de gemeenschap in de problemen maar gaven wel aan dat zij zich actief inzetten om tot de gemeenschap te behoren. Domeinen die hier minder op inzetten, worden blijkbaar veel vaker belaagd.

De eigenaren van het Chumbi Bush House leven trouwens op een 100-tal meter. Door het groen merk je daar zelden iets van dus je privacy is sowieso verzekerd. Maar als er problemen zijn, dan zijn ze wel altijd in de buurt. Bij aankomst vertellen ze je ook alles wat je moet weten. Ook bijvoorbeeld wat je moet doen als je wildlife op je wandeling tegen komt. Je kinderen na zonsondergang in de tuin laten rondlopen wordt trouwens afgeraden.

Chumbi Bush House: voorzieningen

Het Chumbi Bush house biedt drie ruime slaapkamers aan, allemaal met eigen badkamer. De grootste troef is echter de buitendouche, met warm water, die er aanwezig is. Ik douchte meestal twee keer per dag gewoon om in de natuur te zijn, te ontspannen door het water en het geluid van de vele vogels.

Verder is er een gigantische leefruimte met dito keuken. En ook het terras is er eentje om u tegen te zeggen. Zoals overal in Zuid-Afrika kan je ook hier “braaien”. Je beschikt er over Wifi en zelfs sateliettv (al is dit laatste niet echt nodig). Een extraatje is de dagelijkse schoonmaakdienst, die trouwens net iets verder gaat dan enkel de bedden opmaken. Dat is eventjes wennen, je eigen afwas niet moeten doen bijvoorbeeld, maar het is wel fijn. De huishoudster is echt aardig en als je de tijd neemt en rustig in het Engels spreekt kan je met haar heel fijne gesprekken aangaan.

Voor haar was het bijzonder vreemd om horen dat wij thuis geen huishoudster hebben en alles zelf doen. Ze vertelde ons over haar gezin en haar kinderen. Over de kansen die ze hen kan geven doordat zij als huishoudster kan werken. Dat maakte het wrange gevoel over blank/zwart in dit land wat minder. Wil je trouwens de was laten doen, dan staat zij daar ook voor in.

Aan de villa zelf ligt geen zwembad maar als je 100 meter richting het huis van de eigenaren stapt, kan je al snel een verfrissende plons nemen. Met uitzicht op de prachtige natuur en af en toe een bezoekje van een giraf. Als het paradijs bestaat, dan is het hier wel.

Chumbi Bush House: Extra troef

Het Chumbi Bush house heeft nog één extra troef, zeker wanneer je met kinderen reist, Plonki. Plonki is één van de twee honden van de eigenaars. Maar wanneer er bezoekers in het Chumbi Bush House zijn, doet hij dienst als waakhond. Hij geniet van de aandacht en is heel erg gesteld op menselijk contact. De kinderen vonden hem geweldig en wij ook. Zoveel weken na de reis spreken ze nog altijd over Plonki. Voor hen was dit het hoogtepunt van de reis.

cbumbi bush house zuid-afrika accomodatie

Chumbi bush house: Nadelen?

Er is weinig nadeel aan deze accommodatie behalve dan dat je dichtbij geen supermarkt vindt en al snel een kilometer of 15/20 moet rijden om etenswaren in te slaan. Houd hier rekening mee wanneer je aankomt en ga eerst inkopen doen voor je richting het huis rijdt. Neem ook zeker voldoende zaklampen mee (telt eigenlijk voor volledig Zuid-Afrika) want wanneer de elektriciteit er uit valt, is het er echt pik, pik, pik donker!

En, last but not least, weet dat wanneer je deze plek verlaat, je hart een beetje zal huilen. Het is werkelijk één van de mooiste en rustgevende plaatsen waar ik ooit al was. Zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb.

Praktisch

Chumbi Bush House
Kuleni Game Park, Hluhluwe, Zuid-Afrika
Boeken via booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties