Met plezier trekt team Liesellove erop uit om zowel dicht bij en veraf de tofste plekjes te ontdekken. Maar ik moet eerlijk zijn, vaak zoeken wij het al eens wat verder terwijl er in ons eigen land zoveel te beleven valt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een citytrip Mechelen met het hele gezin? Mechelen is niet alleen een prachtige stad, waar elke reisliefhebber z’n hartje zal ophalen, ‘t is ook nog eens een mega kidsproof stad. Citytrip Mechelen met kinderen? Dat kan dus zeker! Wat je in deze gezellige stad met kinderen allemaal kan doen, waar je kan slapen en waar je lekker kan gaan eten, dat ontdek je in dit artikel.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Mechelen.

Wat moet je weten over Mechelen?

Mechelen is een relatief kleine stad die tussen Antwerpen en Brussel ligt. Ze heeft een prachtig historisch centrum en dat komt natuurlijk omdat z’n oorsprong al terug gaat tot in de Romeinse tijd. Het was een belangrijk handelscentrum en later een invloedrijk gerechtelijk orgaan. In de 16de eeuw speelde Mechelen een rol in de vroege fasen van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse Overheersing. Maar erna werd het in de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlandse opstandelingen en Spanje geplaagd door oorlogsgeweld. Pas na deze oorlog, herstelde Mechelen zich en werd de stad bekend om z’n textiel- en tapijtindustrieën.

Begin 19de eeuw dan weer, werd het onderdeel van het Franse Keizerrijk, maar na de val van Napoleon werd het terug deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Toen in 1830 België onafhankelijk werd, werd Mechelen natuurlijk een Belgische stad. Maar werd het tijdens de beide wereldoorlogen bezet. Nadien herstelde de stad zich.

Vandaag de dag is Mechelen een bruisende stad met een rijke historische erfenis. Het herbergt tal van historische gebouwen, waaronder de Sint-Romboutskathederaal, en de stad zette in op restauratie en vernieuwing. Hierdoor is het een geweldige plek om te wonen, zo liet ik me vertellen. Maar ontwikkelde het zich ook als de stad die je in België zeker eens moet bezoeken.

Citytrip Mechelen met kinderen: wat kan je doen?

Het Liesellove-team citytript in Mechelen, onze ervaring

Mechelen ligt op een uurtje rijden van onze thuishaven Gent. Blijf je enkel in het centrum van Mechelen, dan kan je trouwens makkelijk met de trein naar de stad. Omdat wij op dag 2 een verrassing hebben voor onze kinderen, gaan we met de auto naar Mechelen en parkeren we in de parking van ons hotel. We verblijven in het net nieuwe B&B hotel. Snel even onze kamers checken, want allemaal op één kamer lukt niet, en dan de stad in. Omdat onze magen knorren gaan we direct op zoek naar een toffe lunchplek. Kuierend door de straten van Mechelen komen we terecht bij Noen, een ontbijt- en lunchbar waar alles zelfgemaakt is, zelf het interieur. We bestellen soep met brood en boterhammen met kip curry, geitenkaas en guacamole. Niet de typische kinderlunch die we meestal bij een citytrip kennen, maar dat maakt het juist leuk. Borden worden met elkaar uitgewisseld, want wat de één niet lust, lust de andere dan weer wel en omgekeerd.

Mechelen stuurt je stappen

Daarna zijn we er klaar voor om de stad te voet te verkennen. Doordat het historisch centrum van Mechelen niet zo groot is, kan je op een middag tijd best veel zien. Om het voor de kinderen wat leuker te maken gebruiken we hun interactieve wandeling ‘Mechelen stuurt je stappen’ zodat het voor iedereen plezant is. Als ouder ontdek je de prachtige stad en voor kinderen wordt het wandelen zoveel leuker door de vele spelelementen. We scoren hiermee trouwens direct wanneer we de XXL-pop, Opsinjoorke, aan de Sint-Romboutstoren passeren. Die vonden ze zo leuk dat we aan het einde van de dag nog eens moesten terugkeren. En als je toch in de buurt bent, stop dan eens aan het beste ijskraam van de stad, zo heb ik horen zeggen: Roomijs Gauthier Pascale.

Ik zie me hier wel wonen…

We besluiten de Sint-Romboutstoren pas aan het einde van de middag te beklimmen en onderbreken daarom onze wandeling voor een boottochtje op de Binnendijle. We hebben geluk want we zitten vooraan waardoor we op alles een prachtig zicht hebben. ‘t Is genieten want het weer, hoewel begin oktober, is prachtig en de rust voor de beetjes is welgekomen. Axelle pikt onderweg de huizen en appartementen uit waar zij wel zou willen wonen. Hoe schoon is dat hier ook wel niet gerestaureerd en vernieuwd? Ik weet direct zelf waar ik zou wonen als ik een Mechelaar was…

De Sint-Romboutstoren op: 536 trappen omhoog

Na het boottochtje is iedereen uitgerust om de Sint-Romboutstoren te beklimmen. Eerlijk is eerlijk, onze kinderen vallen al bijna flauw van het idee alleen al dat ze 536 trappen omhoog moeten klimmen. Gelukkig kom je onderweg allerhande interessante plekken tegen, zoals de klokkenkamer, waardoor je even kan uitrusten en natuurlijk ook iets kan bijleren. Uiteindelijk raakt iedereen vlotjes boven en genieten we op 97 meter hoogte van een prachtig uitzicht over Mechelen en z’n omgeving. We spotten zelfs het Atomium en maken honderden foto’s en filmpjes. ‘t Is dan ook al een beetje golden hour waardoor het licht echt magisch is.

Eenmaal terug beneden knorren er enkele maagjes en stappen we richting De Vleeshalle. Ooit boden Slager hier hun koop waar, nu is het een monumentale hal en culinaire hotspot in hartje Mechelen. De Vleeshalle werkt met verschillende food-standjes dus er is voor elk wat wils. Daarna is het hoogtijd om die vermoeide beentje de nodige rust te geven. Axelle en Baptiste slapen voor het eerst alleen op een hotelkamer, wat voor iedereen een beetje spannend is. Maar als een roosje valt iedereen in slaap.

Suprise, wij gaan naar Technopolis

De volgende ochtend genieten we van een heerlijk ontbijt in ons hotel. Dat is echt het tofste aan een hotel: dat zalige ontbijtbuffet. Daarna checken we uit en vertellen we de kinderen waar we vandaag naartoe gaan: Technopolis. Na de nodige uitleg wat je er kan doen, want hallo kritische kinderen, zijn ze dolenthousiast. De rest van de dag zijn ze niet meer te houden en ontdekken ze spelenderwijs wetenschap. Want ja, wetenschap is echt overal en bij Technopolis kunnen ze dit keigoed op kindermaat overbrengen. We lachen ons kapot tijdens de demonstratie over statische elektriciteit en na enkele uren samen de boel te verkennen kunnen moeder en vader in de cafetaria ff rustig chillen. Zeg nu zelf, bij welk museum kan dit? Wanneer onze hoofden vol zitten met kennis, duiken we de auto in terug naar Gent. Maar één ding is zeker: we komen zeker terug. Want wanneer een Gentenaar zegt dat een stad (bijna) leuker is dan z’n eigen stad, dan wil dat echt iets zeggen. Hartjes dus voor een citytrip Mechelen met kinderen.

Praktisch: wat je moet weten over een citytrip Mechelen met kinderen

De leukste kindvriendelijke uitjes in Mechelen

#1 Mechelen stuurt je stappen

Het project ‘Mechelen stuurt je stappen’ bestaat uit 2 interactieve wandelingen door Mechelen in familieverband. Je hebt keuze tussen de wandeling ‘Van Arend tot Zwaluw’, die je meeneemt op een beestige ontdekkingstocht door de stad. Maar je kan ook kiezen voor ‘Met Natte Voeten’ die zicht richt op de avontuurlijke waterratten. Het maakt de stad verkennen als gezin stukken haalbaarder en het is gratis af te halen bij Visit Mechelen.

Adres: Vleeshouwersstraat 6, 2800 Mechelen.

#2 Boottocht op de Binnendijle

Een supertoffe en alternatieve manier om Mechelen te ontdekken is meevaren met een boot op de binnenrivier. Je stapt hiervoor op aan de Havenwerf, wat dicht bij de Vismarkt ligt. Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wil je zeker zijn van een plekje kan dat nooit geen kwaad.

#3 Beklimming Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is onderdeel van de Sint-Romboutskathedraal en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste steen werd omstreeks 1452 gelegd en het plan was een toren van zo’n 167 meter hoog te bouwen. Gelukkig voor zij die de toren willen bezoeken, werd hij slechts 97 meter hoog.

De huidige toren omvat de kraankamer, smidsekamer, klokkenkamer, uurwerkkamer, beiaardkamer, askelder en niet te vergeten de Skywalker die de stad overziet. Wanneer je de toren bezoekt, leidt de bezoekersgids je met interessante weetjes en opdrachten voor de jongsten doorheen de geschiedenis van de toren. Hierdoor is de beklimming van 536 trappen ook met kinderen doenbaar.

Per 20 minuten zijn er 25 tickets beschikbaar, dus wil je zeker zijn, dan koop je je tickets best vooraf.

#4 Het doe-centrum Technopolis

In het doe-centrum Technopolis schuilt achter elke hoek een nieuwe wetenschappelijke ontdekking. Voor kinderen is dit echt the place to be. Spelenderwijs leren ze hier zoveel bij. Je trekt hier best een dag voor uit want er valt erg veel te beleven. Je kan in de cafetaria lunchen, maar je eigen picknick meebrengen mag ook.

Praktisch:
– Adres: Technologielaan 1, 2800 Mechelen
Tickets online of aan de kassa: < 4 jaar = gratis, 4-11 jaar = €20, +12 jaar = €25
– Parkeren kan gratis aan Technopolis

#4 Andere toffe uitstapjes in Mechelen met kinderen

Met bovenstaand programma vul je makkelijk een weekendje Mechelen, maar er is hier nog zoveel meer te doen. Op de website van Visit Mechelen vind je sowieso nog erg veel inspiratie voor een weekendje Mechelen met kinderen. Eerder bezochten wij bijvoorbeeld Het Speelgoedmuseum en de Zoo van Planckendael.

Waar overnachten in Mechelen?

Wij waren erg tevreden over het B&B hotel in Mechelen. De kamers zijn niet super groot maar je krijgt een zalig bed in ruil en een heerlijke warme douche. Bovendien is het ontbijtbuffet echt top, wat maakt dat je een goed begin hebt van de dag. Je kan onder het hotel parkeren, wat ook altijd handig is en het is op wandelafstand van het historische centurm. Extra pluspunten trouwens voor het water, de koffie en de thee die je er als hotelgast vrij kan verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.