1 van mijn doelen dit jaar is consuminderen, niet alleen omdat het dezer dagen in is. Mijn huis is een ontploffing: teveel spullen, teveel chaos. Dus zonder het begrip al te goed te kennen sprak ik dat voornemen uit. Consuminderen dat slaat op minder consumeren door te delen, ruilen, herstellen, samen aan te kopen…
Mijzelf kennende zal ik het niet kunnen laten om hier en daar een ‘shoppeke’ te doen. Niemand die mij dat allicht zal verwijten; maar toch, meer nadenken over wat hier in huis komt, is niet slecht. Bewuster in het leven staan, noemen ze dat zeker?

consuminderen
Veel moet ik nog leren maar dat komt wel. Ik start met het opruimen van mijn huis, al is tijdsgebrek nog wel een beetje een probleem. De laatste loodjes van de webshop wegen het zwaarst, weet u wel.
Maar voor mij is dat de eerste stap. Geen makkelijke want ik ben een verzamelaar en van nature uit kies ik er liever voor mijn ongebruikte spullen te verhuizen naar zolder in plaats van ze effectief weg te doen. Herkenbaar?
Laat dus maar jullie tips komen over hoe je een huis opruimt en over hoe je afstand doet. Consuminderen jullie trouwens ook? Nog in de leerfase? Of al een tijdje mee bezig? En als je er dan al mee bezig bent, heb je dan tips voor mij? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 reacties

 1. Ja, dat doen wij toch ook wel, consuminderen. Wij delen bijvoorbeeld de grasmachine met mijn broer. Dus in de zomer zie je mij elke week een grasmachine over straat duwen gelijk een buggy. Levert ook schitterende conversaties op met de mensen in de straat :)
  En ook met de verbouwingen. We lenen vaak werkgerief en lenen ook vaak uit aan anderen. Moest je dat allemaal zelf kopen…

  1. Ik veronderstel dat uw broer niet te ver van u woont ;-)
   Het lijkt me inderdaad een grappig zicht ;-) maar gelijk heb je! Ik moet het allemaal nog wat uitdokteren maar dat lenen doen we ook wel, dus allé kijk onbewust doen we het toch al een beetje -)

 2. ha, zo herkenbaar met mijn blogpost van gisteren. blijkbaar ben ik niet de enige die er een minimalistischere levenshouding op nahoud, dat is leuk om te lezen :-)
  you go girl!

 3. Ik ben sinds vorig jaar aan het consuminderen en ben toen ook gestart met een grote opruimactie die eigenlijk nog altijd bezig is: spullen weggeven, weggooien, verkopen … Ik vond het zelf niet zo heel moeilijk om afstand te nemen van al die spullen. Gewoon denken zoals Marie Kondo: word ik hier gelukkig van? Neen? Ok weg ermee :-) Ik heb de spullen die weg zijn nog niet gemist! En de ruimte en orde die ik in de plaats heb gekregen maakt mij nog elke dag gelukkig! Nu vind ik het ook makkelijker om de binnenkomende rommel onder controle te houden. Veel succes ermee alvast!

  1. Does it spark joy? En dan gewoon heeeeel eerlijk antwoorden. En als je toch een grotere drempel hebt, laat de tassen dan een afgesproken periode (vb 1 maand) in de gang staan. Heb je er niks terug uitgenomen, dan kan het weg! Zo deed ik het :) succes, ik kan die "kick" alleen maar beamen!!

 4. Ik ben niet bewust aan het minimaliseren, maar af en toe probeer ik wel eens iets weg te gooien. In de kerstvakantie hebben we de zolder opgeruimd. Dat is vrij goed gegaan, mijn wederhelft heeft zijn ogen dichtgedaan en zo vanalles weggegooid. Want dat is een beetje mijn probleem: mijn wederhelft is ook een hamsteraar en kan heel moeilijk dingen wegdoen. Dan zet ik lelijke kaders klaar om weg te doen, dingen waar ik depri van word als ik ernaar kijk, maar dan gaat het: "jamaar, ik heb die van die en die gekregen, en kan ik dat dan wel wegdoen? kunnen we dat niet bewaren? misschien willen de kinderen dat hebben later?" Terwijl ik weet dat de kinderen die deprimerende dingen helemaal niet willen hebben. En zo gaat het met veel dingen. Dubbel moeilijk dus :-)
  (maar onze zolder is toch behoorlijk leeg nu)

 5. Ik ben totaal geen verzamelaar en dan nog vind ik dat een mens altijd te veel gerief heeft ;-) Ik ben de afgelopen 12 jaar 4 keer verhuisd, dat scheelt: telkens een ideale gelegenheid om echt "kuising" te houden en dingen weg te geven/gooien. Mijn tips:
  – wist je niet meer dat je het had? Weg ermee dan, je hebt het duidelijk niet gemist. Tenzij het echt heel waardevol is natuurlijk :-)
  – 2 jaar niet gebruikt? (kledij, schoenen, handtassen, toiletspullen,…): weg ermee!
  – heb je meerdere tastbare herinneringen aan eenzelfde levensgebeurtenis (zoals souvenirs of gewoon spullen die je aan die tijd doen terugdenken)? Kies er 1 uit die je wil bewaren en liefst dan nog 1 die je kan gebruiken (en niet wegmoffelen in een doos op zolder want het staat toch in de weg ;-))
  En de beste tip: doe dit regelmatig! Je staat ervan versteld hoe snel en hoe veel je verzamelt… Nog beter: neem het in de eerste plaats niet mee naar huis! Hihi ;-)
  Succes ermee!!

 6. Een kleine maar fijne tip: fotografeer spulletjes die je uit nostalgie bijhoudt maar waar je eigenlijk niets mee bent of niets mee doet. Zo kan je er nu en dan nog eens verzaligd naar kijken, maar het neemt geen plaats in, enkel een paar bits & bytes op je pc. Geldt ook voor alle kinderknutsels, die je anders dan ook nog eens stiekem zou moeten weggooien om hen niet voor het leven diep te kwetsen ;-)

 7. Ik kocht vandaag nog 'Opgeruimd' van Marie Kondo, jij leest er blijkbaar ook in. Dat verzamelen zit me ook in het bloed en in opruimen en mijn huis organiseren ben ik echt niet goed. En ik denk dat ik dat moet leren om ook rust in mijn hoofd te creëren. Ik hoop dat ze me helpt!! :-)

 8. Het lijkt wel alsof je in mijn hoofd zit! Eerst die post over het pinnen … (Ik kan me ook te pletter pinnen, en als ik dan iets nieuws wil, dan pin ik eerst nog wat, in plaats van eens in mijn eigen mapjes te snuisteren.) dus ik wil graag meedoen.
  En met deze over consuminderen, ook absoluut. Ik ben niet van plan om ascetisch te gaan leven ofzo, maar kasten die iets minder uitpuilen … en rommel overal. Dat kan ik missen als de pest. Marie Kondo ligt ook al een tijdje (lees: paar maanden) op mijn nachtkastje! Ik moet er dus DRINGEND (ja, met hoofdletters) in verder lezen! ;-) Succes!

 9. Wacht wacht wacht…. Lees ik dat nu goed???? Woehoe!!!! Yes I'm the lucky one! – insert vreugdedansje –
  Dankjewel!!
  Over consuminderen… it's a work in progress. Ik deed al veel weg uit mijn kleerkasten (* lees: naar stapel te recykleren ), maar veel dingen blijven ongedragen en toch in de kast. Ze bevatten ongelooflijk mooie herinneringen waarvan ik bang ben ze kwijt te raken.
  Mijn zolder… propvol.
  Kinderknutsels en tekeningen… ramp oooh ramp. Veeeeeel foto's maken.
  Misschien ook maar eens Marie Kondo aanschaffen. Alle tips zijn welkom!