de 10 geboden voor als je vrouw zwanger is Zwangere vrouwen lijken soms meer op een psycho dan op een moeder-in-spé. Daarmee omgaan als partner is niet altijd eenvoudig. Maar met de volgende 10 geboden kom je al héél veel en bespaar je jezelf veel drama uit. Opgelet: deze tekst kan humor bevatten.

 1. Gij zult haar niet tegenspreken als ze één van die zotte buien heeft, waar elke zwangere vrouw wel eens last van krijgt. Zegt ze het ene moment dat ze de babykast in het wit wil en het volgende moment dat hij paars moet zijn, slik dan gewoon even al je bedenkingen weg. Uiteindelijk komt ze zelf wel tot bedaren en zorgt ze dat die baby een prachtige babykamer krijgt. Het enige wat jij moet doen is ja knikken.
 2. Ge zult u grappen enkel vertellen op café, daar waar de zwangere vrouw ze niet kan horen. Ok, je mag nog wel een beetje humoristisch zijn maar grappen over het humeur, de bolle buik (neem inééns het hele lichaam) en alles wat met haar te maken heeft, die slik je gewoon tout court beter in.
 3. Een beetje attent zijn mag. Iets meer aandacht dan gewoonlijk mag wel. “Hoe gaat het me je? Heb je iets nodig? Moet ik je voeten masseren?” Maar let op, er staat niet voor niks een beetje in het gebod. Kies je momenten en behandel de zwangere vrouw niet alsof ze elk moment kan breken.
 4. Gij helpt afspraken onthouden. De term zwangerschapsdementie is niet voor niks ontstaan. Help dus mee nadenken en houd voor een keertje zelf de agenda bij. En misschien het allerbelangrijkste: tenzij jij je leven beu bent, kom gewoon altijd op tijd!
 5. Moodswings vecht je niet aan. Laten we eerlijk zijn, ook al houd jij je perfect aan regel één (en eigenlijk aan elke andere regel), ze zal af en toe kwaad, misschien zelfs furieus op je zijn. Wanneer ze dreigt om op te stappen, weet dan dat ze het vooral niet zo bedoelt. Extra lief zijn kan helpen maar tegelijkertijd kan dit het ook alleen nog maar veel erger maken. Je dient dus gewoon ten allen tijden een beetje zoals die mannen van DOVO te zijn, en dan komt het helemaal goed.
 6. Eer haar buik en wijs haar niet op striemen.
 7. Vraagt zij iets, dan zult gij dat gewoon doen. Ook al is dat in het midden van de nacht naar de nachtwinkel rijden om ketchup chips of augurken.
 8. Zeg vooral geen neen wanneer ze je vraagt het huis mee te helpen opruimen. Nesteldrang noemen ze dat. Valt niet aan te ontkomen en je bespaart jezelf een hoop gezeur door het gewoon te doen. Al betekent dat, dat je allicht op zondag je hele huis onderste boven moet halen i.p.v. iets leuks te gaan doen. Wil je scoren? Doe dan uit jezelf iets in het huishouden. Badkamer kuisen = punten scoren!
 9. De zwangerschapskwaaltjes onderga jij mee. Moet ze kotsen? Houd dan haar haren vast. Wil ze iets eten voor ze uit bed komt? Dan ga jij dit gewoon halen (ook als je eigenlijk nog maar net in je bed ligt na een nachtje stappen.) Heeft ze gezwollen benen en voeten? Dan masseer jij die met plezier. Wil ze mooie gelakte teennagels, maar is haar buik al te groot geworden? Dan lak jij die. Op voorhand oefenen kan dus geen kwaad.
 10. Gij blijft ten allen tijden kalm. Is ze in paniek omdat ze denkt dat ze iets verkeerd at? Heeft ze last van voorweeën? Heeft ze ergens pijn? Is ze mentaal gewoon doorgeslagen? Wat het ook is, jij ademt diep in en uit en blijft gewoon kalm. Helpt trouwens ook als ze toch flipt, ondanks het respecteren van deze geboden.

Ok, je hebt het allicht door. Wat je ook doet, een zwangere vrouw onder controle hebben en volledig begrijpen, dat lukt niet. ‘t Is zelfs onmogelijk. Het komt erop neer: pick your battles. En weet vooral, eens ze bevallen is verdwijnen al die zotte kuren weer als sneeuw voor de zon. Ze blijft echt niet voor altijd een psycho.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

  1. er zit op dat moment wel nieuw leven in je buik, dat maakt dat jij heel erg anders bent en soms vreselijk doet, maar tegelijkertijd kan je omgeving meestal wel wat meer slikken ;-) en humor hé ;-)