De eerste 1000 Dagen

Ongelooflijk, maar Estelle wordt dit jaar al twee. En ik weet het, het duurt nog belachelijk lang voor we september zijn. Gelukkig maar. Toch kijk…

by 

Ongelooflijk, maar Estelle wordt dit jaar al twee. En ik weet het, het duurt nog belachelijk lang voor we september zijn. Gelukkig maar. Toch kijk ik vol weemoed terug naar de afgelopen periode. Ieder die me hier een beetje volgt, weet dat ik het best moeilijk vond (en misschien wel het moeilijkste) dat ik door mijn ziekte haar eerste levensjaar niet zo goed heb meegemaakt als ik deed bij de anderen. Gelukkig merk je daar bij haar niks van; ze is een ongelooflijk enthousiaste peuter die vaak al bengelend als een aapje door het leven gaat en heel graag eet en drinkt. Op dat laatste kom ik graag nog eens terug want ik verdiepte me hier al vaker in de eerste 1000 dagen van een kindje.

De eerste 1000 dagen van een kindje zijn super belangrijk en starten al vanaf het kindje in je buik zit. Daarom is het ook al dan al belangrijk om erop te letten wat je allemaal eet en drinkt. Alle organiseren worden tijdens deze periode namelijk aangelegd en ook de hersenen worden gevormd. En zelfs dan start de ontwikkeling van het immuunsysteem. Echt het menselijk lichaam, het zit vernuftigd in elkaar.

Dat we na de geboorte af en toe spreken van een groeispurtje is ook geen wonder. Want na de geboorte groeit de baby met 50% in lengte en wordt je kindje wel 4 keer zwaarder. Alsof dat nog niet genoeg is groeien ook de hersenen met 1 gram per dag. Ik blijf dat na vier kinderen nog steeds verbazingwekkend vinden. Vorig jaar kon ik het Nutricia Research Center daarover bezoeken. Misschien herinner jij nog de blogpost van toen?

Ik wist al heel wat, bijvoorbeeld dat voeding in die eerste 1000 dagen super belangrijk is. Want bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap lever jij alle voedingsstoffen aan die het kindje nodig heeft en erna gaat het door moet o.a. moedermelk en later de eerste hapjes. En bij nummer vier zijn die hapjes soms echt een uitdaging want zij wil alles wat wijzelf in onze mond stoppen. Dat is meestal fijn maar soms ook een serieuze uitdaging als je stiekem een vieruurtje wil eten, haha.

Waarom ik hier opnieuw over schrijf? Ik denk dat we het niet genoeg kunnen herhalen dat die fase van 1000 dagen heel erg belangrijk is en de tijd te nemen om je hier als (aanstaande) mama toch eventjes in te verdiepen. Dezer dagen is er zoveel kennis waardoor je beter kan inspelen op de noden van je kind. Op de website van Nutricia vind je daarover trouwens veel inspirerende video’s die je over die eerste 1000 dagen super veel nuttige informatie geven.

Bovendien is het goed te weten dat er in dat centrum ongelooflijk veel onderzoek wordt gedaan door heel wat wetenschappers, afkomstig uit verschillende landen van de wereld. Dus heb je even tijd? Verdiep je er dan eventje in. Je kan er maar over bijleren. Want voor je het weet zijn die eerste 1000 dagen voorbij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.