de eerste 1000 Dagen

De eerste 1000 dagen

Wist je dat de eerste 1000 dagen van een kindje zijn/haar leven het aller belangrijkste zijn op vlak van voeding? En dan beginnen we niet te tellen vanaf de geboorte, wel vanaf het moment van de bevruchting. Wat je dus eet en drinkt tijdens je zwangerschap is dan al bepalend voor je kindje. De juiste voedingsstoffen zijn dan al heel belangrijk.

Ik moet toegeven dat ik daar eigenlijk niet helemaal van op de hoogte ben. Ik weet natuurlijk wel dat voeding belangrijk is en er een aantal basisprincipes zijn. En ook, dat kinderen leren van hun ouders dus eet je zelf ongezond dan is de kans groot dat je dit doorgeeft aan je kinderen. Maar dat die eerste 1000 dagen zo cruciaal zijn, dat wist ik dus niet.

Omdat ik ambassadeur ben van Nutricia en daardoor af en toe naar events kon, die zij natuurlijk organiseerden, werd ik ondergedompeld in de wondere wereld van babyvoeding. Tijdens al die events vonden zij het steeds belangrijk naast een leuke tijd ook belangrijke en leerrijke informatie met ons te delen. Zo ook over de eerste 1000 dagen van een baby zijn/haar leven…

eerste 1000 dagen

Tijdens de eerste 1.000 dagen groeit je kindje heel snel en maakt zijn ontwikkeling reuzensprongen:

Het lichaam en de organen groeien.
De hersenen, spijsverteringssysteem en immuunsysteem ontwikkelen.
De groei en ontwikkeling van je kleine gaat nooit meer zó snel als tijdens deze eerste 1.000 dagen. Dat wist ik natuurlijk wel want hallo Estelle is nog maar geboren en ze is bijvoorbeeld al zo een 10 cm gegroeid en ging van platte baby al naar een gewoon baby’tje. Maar wist je dat tijdens de eerste 2 levensjaren:

Je baby met 50% groeit in lengte.
Je baby 4 keer zwaarder wordt.
De hersenen van je baby gemiddeld met 1 gram per dag groeien, dat is dus meer dan 350 gram per jaar!

Hoe zot is dat?!? Reuzensprongen, die daarna nooit meer in dergelijke intensiteit zullen voorkomen. Daarom is het dus belangrijk om in de eerste 1000 dagen een gezonde en gevarieerde voeding aan kindjes voor te schotelen want om die reuzensprongen te maken heeft een baby heel veel voedingsstoffen nodig.

eerste 1000 Dagen

In de eerste 9 maanden krijgt een baby alle voeding via de moeder. Of specifieker: via de voeding van de moeder. Tijdens de zwangerschap neemt een baby namelijk alle benodigde voedingsstoffen op uit het bloed en die komen uit de voeding van de moeder. Het is niet altijd makkelijk om als zwangere vrouw gezond te eten.

Sommige dingen lust je niet meer, andere dingen mag je dan weer niet eten, om nog maar te zwijgen over de “goestjes” waar we soms last van hebben. Af en toe iets zoets of een chipje kan wel, maar een gezonde levensstijl aanhouden tijdens je zwangerschap is dus erg belangrijk. Na de geboorte krijgt een baby deze voedingsstoffen nog steeds, Weliswaar via melkvoeding.

Vanaf een maand of 4 begint echter een heel nieuw avontuur: de vaste voeding. Stap voor stap wennen aan deze nieuwe voedingsbron, soms met vallen en opstaan. Op dat moment eten kindjes nog niet mee van tafel  maar dat moment komt er zeker voor het tweede levensjaar aan. Vooral wanneer ze gewoon met mama en papa willen mee eten, wordt het een echte uitdaging. Aandacht besteden aan een gezonde voeding is dus belangrijk.. Maar wist je dat je aan de zelfbereide maaltijden voor je jonge kindje best ook geen zout toevoegt?

Zelf gezonde leefgewoontes erop na houden, helpt om je kindje gezonde eetgewoontes aan te leren. Geef dus zeker niet zomaar alles van wat er op tafel komt aan je kindje als het nog zo jong is. Sowieso eten de meesten onder ons teveel suikers, zouten en vetten, vaak zonder dat we ons daar echt bewust van zijn. Dus denk na over wat je aan je kind geeft of wat je aan je kind geeft op het moment dat het echt van tafel wil mee eten.

Hier is dat niet altijd evident met al die kinderen. Bij Axelle konden wij heel lang ongezonde voeding uit haar leven houden. Door het zelf niet eten als ze erbij was of omdat ze niet wist wat het was en daar dus niet om vroeg. Vanaf nummer twee werd dat moeilijker. Zus bepaalde zaken zien eten zorgde ervoor dat Baptiste sneller soortgelijke zaken wou. Bij Céleste werd het al helemaal moeilijk. Zij wil al heel lang alles wat de anderen krijgen.

Daarom geven we haar vaak eerst eten voor we allemaal samen aan tafel gaan. Zo heeft ze toch al de nodige voeding binnen en kunnen we vermijden dat ze op haar jonge leeftijd al teveel zouten en suikers binnen krijgt. Maar het is en blijft een uitdaging.

Nu ik weet dat die eerste 1000 dagen echt cruciaal zijn voor later, probeer ik daar nog meer op te letten. Ik ben nu al benieuwd hoe Estelle met vaste voeding zal omgaan…

Bij deze wil ik Nutricia ook graag bedanken voor de fijne, leerrijke events die ze in de afgelopen maanden georganiseerd hebben. Naast de leuke momenten heb ik echt vaak iets opgestoken over babyvoeding en het babyleven.

** Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nutricia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

  1. Gezond eten is zo belangrijk bij kinderen. Maar inderdaad, vanaf nummer 2 is het moeilijker om het helemaal gezond te houden. Al doen we allemaal ons best he 🙂
    Wel jammer dat de vaste hapjes vanaf 4 maand vermeld staan. Is echt vroeg! Eigenlijk zijn de darmpjes van een baby pas rijp op 6 maand. Dus je kan zeker tot dan borst- of flesvoeding blijven geven en daarna pas vaste voeding.