C'est BonGisteren kopten heel wat kranten over het deeltijds werken, dat blijkbaar voor veel vrouwen voor nog meer tijdsdruk zorgt. Ik schrok ervan en na het lezen ervan wist ik niet goed wat te denken. Ook ik werk 4/5de en dit sinds de komst van Axelle. In eerste instantie gebruikte ik er ouderschapsverlof voor maar in april dit jaar liet ik mijn contract definitief aanpassen. Dat dit mogelijks gevolgen kan hebben voor mijn pensioen, is dan maar zo, ik zou nooit meer anders willen. 

Nu ben ik erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn want ik viel eerlijk gezegd zwaar uit de lucht. Als ik aan 4/5de werken denk dan gaan ideeën als een leuker leven, meer tijd en meer aanwezig bij de kinderen door mijn hoofd. Eigenlijk alleen maar positieve zaken. Het is niet dat ik niet onderhevig ben aan een tijdsdruk. De vier dagen die ik wel werk, rush ik als een gek om de kinderen op tijd af te zetten en zelf op tijd op mijn werk te zijn. Maar manlief rusht evenzeer als een gek, al moet hij geen kinderen afzetten. (En voor de duidelijkheid, hij zit absoluut niet in de mogelijkheid om de kinderen af te zetten.)

Is het een ouderwets idee om te denken dat ik gewoon beter dweil en stofzuig? En dat manlief nu éénmaal beter is in huisklussen dan ikzelf?

Dat ik meer in het huishouden doe, zal wel kloppen. En in tegenstelling tot misschien velen, vind ik dat ook helemaal niet erg. Toen ik voltijds werkte, nam ik ook meer taken op. Niet omdat manlief hier niks doet, integendeel. Maar als ik moet kiezen tussen de was doen of het gras afrijden, dan is hier de keuze snel gemaakt. haha. Hier zijn we ook niet echt bezig met wat we beiden bijdragen. Is het een ouderwets idee om te denken dat ik gewoon beter dweil en stofzuig? En dat manlief nu éénmaal beter is in huisklussen dan ikzelf?

Toch betekent 4/5de werken voor mij effectief meer rust. Ik vind het zalig dat ik toch één dag in de week in alle rust Axelle naar school kan brengen. Niet naar de opvang, neen, maar gewoon bij aanvang van school. Het is ook de dag dat ik kei hard geniet van mijn ontbijt en in alle rust wakker wordt. Die extra dag zorgt er ook voor dat ik voor mijn kleine man kan zorgen en zo toch niet het gevoel heb dat anderen mijn kind meer zien dan ikzelf. Het is een extra dag om alles wat moet gebeuren in het huishouden te runnen, maar heb ik daar geen zin in of komt er iets leuks op de weg, dan worden die dingen gewoon uitgesteld. Uitgesteld naar een latere moment in het weekend of naar de volgende week. Werkt hier perfect.

En wat nog een troef is, de kuisvrouw komt hier nog steeds ondanks dat 4/5de werken. Veel stofzuigen en dweilen moet ik dus eigenlijk niet zelf doen. *schaterlach*

Dus komaan, laat maar horen: werd jullie leven rustiger door het 4/5de werken of passen jullie eerder in de resultaten van de studie dat sindsdien de tijdsdruk is toegenomen? En zijn jullie tevreden over de verdeling tussen man & vrouw? Zo niet, ben ik erg benieuwd wat er voor jullie anders mag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

48 reacties

 1. Ik werk halftijds, waardoor ik tijd krijg om leuke dingen te doen voor mezelf, meer dingen te doen met de kindjes… Ik doe inderdaad meer huishoudelijk werk, gewoon om dat ik er tijd voor heb, ik zorg op die manier dat mijn man ook meer quality-time kan hebben met de kinderen, omdat hij ‘s avonds niet meer moet helpen kuisen… wat niet wil zeggen dat hij niet doet… Hij vindt het niet erg om te stofzuigen en te dweilen. (Halftijds werken zorgt trouwens niet voor een altijd Proper gepoetst huis, er zijn zoveel leukere dingen te doen ? )

  Halftijds werken zorgt er bij ons voor dat we als gezin meer tijd hebben om dingen samen te doen in alle rust… En dat is de belastingdienst reden voor mijn halftijds werken…

 2. Jouw tekst en de commentaar hierboven, bevestigen het artikel: door 4/5den te werken, creëert de vrouw (ook en vooral) rust in het hoofd van de man. Op zich niets mis mee, maar wat het artikel/studie ook naar voren schoof, is dat het de vrouw is die deze keuze maakt, de man kiest er (nog) niet voor om 4/5 den te werken … Op zich niets mis mee, ook hier werd deze keuze gemaakt, maar het toont aan dat het denken in het klassiek rollenpatroon iets hardnekkigs is :-)

  1. Daar ben ik echt niet mee akkoord… Mijn man heeft niet meer rust in zijn hoofd doordat ik 4/5de werk. Zijn taken thuis zijn niet vermindert omdat ik een dag minder werk. En een klassiek rollenpatroon? Tjah ik vind het veel leuker de was te doen dan klussen in het huis…

  2. @Katrien Depooter
   Is er dan zoveel mis met een klassiek rollenpatroon?
   Anders moeten we proberen het zover te krijgen dat mannen ook kinderen kunnen baren?
   En nee die 4/5 mag ook perfect voor de man, ik ken effectief mannen die dat zo doen, maar ik vind nog steeds dat 4/5 of deeltijds werken met kinderen als reden, heel dikwijls gewoon meer een mamakwestie is. En ik zou de echtscheiding aanvragen op de dag dat mijn man begint te poetsen en te strijken…
   Bij ons is er buiten het feit dat ik liever zelf voor de was en de plas opdraai, ook gekeken naar onze beider carrières, en dan was de keuze ook snel gemaakt.

 3. Ik werkt tot voor kort 90% (wat neerkomt op 1 vrije namiddag in de week) en ging dan boodschappen doen, zodat dat niet in het weekend hoefde te gebeuren als het al superdruk is in de winkels, en ging ik Otis lekker vroeg / op tijd ophalen in de crèche. De poetsvrouw bleef gewoon komen, maar nu ik terug 100% werk (op mijn nieuwe job geen mogelijkheid tot minder) doen we ook beroep op de strijkdienst van het werk van de echtgenoot. En dat mag wel, met nummer 2 op komst! Ik vond het ook vooral “rustig” om op vrijdag tegen lunch-tijd iedereen een fijn weekend te kunnen wensen. En op het gemak naar Colruyt te gaan ipv rush rush de zaterdagochtend; terwijl je dan eigenlijk lekker wil ontbijten en family-q-time wil hebben. Nu gaan we met z’n allen samen naar colruyt zaterdag bij openingstijd, en is dat onze quality-time hahahah

 4. Ik ben nu een jaartje thuis (bevallingsverlof en ouderschapsverlof) dus geef me nog even en ik laat het weten. Wat ik wel vind is dat het misschien ergens wel een beetje logisch is dat je wat meer in het huishouden doet dat diegene die voltijds gaat werken. Althans, ik merk dat ik dat nu al doe. Opruimen, de was doen, even gaan zitten, met de kids spelen, de kids wegdoen… Maar ja wie ben ik? Wij zijn eigenlijk tegenwoordig wat verwend hé, al die emancipatie hahahah ;-))))

  1. Ik vind dat ook niet gek eigenlijk ;-) mijn man mag gerust kiezen van mij om ook een dag thuis te blijven maar mijn vrije dag geef ik niet meer af ;)

 5. Ik werk sinds dit jaar halftijds in het onderwijs. zalig om op woensdag tegen je collega’s te zeggen ‘Fijn weekend’. De poetsvrouw komt niet meer, maar ik vind het zalig om weer zelf te poetsen. Op donderdag en vrijdag verloopt alles rustig en zien we wel waar we uitkomen. Ik probeer wel een lijstje te maken van taken die ik zeker wil gedaan hebben. Onze dochters zijn 18-21 en 22, dus wij kunnen op donderdagmorgen zeggen :’We vertrekken voor 2 dagen.’ Tijd voor ons tweetje. We gaan daar een jaar heel hard van genieten, mij hoor je niet klagen.

 6. ik heb nog nooit huishoudelijke taken gedaan op mijn vrije woensdag…… Ik zou ook graag weten hoe moeders van een 2-jarige en een 4-jarige zoiets klaarspelen :-D
  Ik ben al blij als ik 5 minuten rust vind om een koffie te drinken ;-)
  Het stoort mij ook niet, die extra dag heb ik tenslotte genomen omdat ik meer bij mijn kinderen wil zijn.
  Het geeft mij wel de nodige rust waardoor ik op andere dagen er ‘s avonds al eens makkelijker een huishoudelijke taak kan bijnemen omdat mijn batterijen nog niet plat zijn.
  En ja het zou eigenlijk wel fijn zijn als manlief ook 4/5de kon werken zodat de rust van twee richtingen komt. Maar zoals hierboven al werd aangehaald blijft dat rollenpatroon toch hardnekkig in ons zitten ;-)
  Mij stoort het niet, het is goed zo!

 7. Natuurlijk heb je helemaal gelijk, er is toch ook nog iets als een moeder instinct, maar dat woord mag je tegenwoordig niet meer gebruiken…
  Ik heb 12 jaar niet gewerkt want heb mijn echtgenoot in het buitenland gevolgd. En die keuze was qua salaris heeeeel snel gemaakt… ongelooflijke jaren waar we onze 3 kinderen kregen, heb hun 10 eerste jaren al mijn tijd aan hen gegeven en ben daar ongelooflijk gelukkig om. Natuurlijk deed ik dan het meest van het huishoudelijk werk, maar zoals andere commentaren, deed mijn man echt wat hij kon in het w-e en hadden we zo meer quality time samen.
  Nu werk ik sinds een aantal jaren weer part time back to reality in Belgium en neem nog steeds de meeste huishoudelijke taken op me. Maar manlief en kids helpen ook veel… en wij hebben hier geen probleem bij. Iemand moet de keuze maken, dan is er toch niets mis mee dat de mama die keuze maakt? En fulltime werken om dan alles door een ander te laten doen (oppas, babysit, was en plas…) vind ik ook zonde, ik voed toch graag nog zelf mijn eigen kinderen op… maar dat je parttime toch het leven van de partner iets makkelijker maakt, ben ik wel akkoord en dat somligen dan ook teveel wille doen in die 1vrije dag kan ik me best wel voorstellen, dat overkomt me ook wel af en toe.. maar het moet een keuze blijven…

 8. Ik denk dat 4/5en enkel meer rust kan betekenen voor beide partners als er effectief nog huishoudhulp is. Want die ene dag dan opgebruiken voor de was en de plas lijkt me inderdaad vooral aangenaam voor de overige gezinsleden… Overigens: bij ons is het wel zo dat mijn man beter kan dweilen dan ikzelf. Wij hebben ook een poetsman (die ook een rechtgeaarde huisman is). Om maar te zeggen: ik doe niet teveel aan genderdenken. Anderzijds is het ook zo dat ikzelf iets meer voor de kinderen zorg en iets meer huishoudtaken op mij neem (hoewel we beiden evenveel werken). Zeker voor wat de kinderen betreft, is dat een eigen keuze: ik wil ook veel tijd met hen doorbrengen. En voor wat het huishouden betreft is het een opportuniteitsafweging: als ik elk van die kleine taakjes aan mijn man moet vragen en moet nagaan of het ook effectief is gebeurd, ben ik langer bezig dan wanneer ik het zelf doe :-).

  1. Ik denk zeker niet dat mannen niet kunnen dweilen, ik leerde het zelf van mijn papa ;) in ons specifiek geval is het alleen zo dat ik de beste van de twee daarin ben, haha. Hij is dan weer beter in de frigo uitkuisen ;)

 9. Wij gingen nog een stapje verder: ik stopte gewoon volledig met werken :D
  En Husband ging van 4/5 naar fulltime.
  Ik doe zo goed als alles in het huishouden, maar ik zou het ook niet anders willen. Door die bewuste keuze te maken als gezin heb ik nu meer rust in mijn hoofd. Er zijn nog steeds dagen dat er mot gerend en gehaast worden, maar het is op een andere manier. Ik ben nu mijn eigen baas en die sakkert niet als het werk niet op tijd af is tegen het einde van de dag :D
  En ivm dat rollenpatroon: who gives a f *ck? :D Zolang je je er beiden goed bij voelt, dan maakt het toch allemaal niet uit of dat nu een klassiek of heel modern rollenpatroon is? ;)
  Mijn man moet nog 2 à 8 jaar werken eer ie op pensioen gaat en dan draaien we de boel gewoon om. Kan hij het hier draaiende houden terwijl ik ga uit werken. :D
  Als je maar gelukkig bent. En wat komt, dat komt . Wat studies ook mogen zeggen ;)

 10. Ik werk ook viervijfde, in een onregelmatig ploegensysteem (verpleegkundige), dus die vrije dag is geen regelmatige terugkerende factor, maar zorgt er wel voor dat mijn leven minder hectisch is. Ik zie het vooral als meer tijd voor mezelf. Het huishouden komt grotendeels op mijn nek, maar dat was voordien ook al zo. En dat vind ik niet zo erg. Door mijn onregelmatige werkschema lukt het me perfect om alles draaiende te houden. Binnenkort loopt mijn tijdskrediet af, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om terug voltijds te gaan werken.

 11. ik ben overgeschakeld naar full time een jaar geleden. Het was een heuse zoektocht in het re-organiseren van boodschappen doen, het huishouden rond krijgen maar dit is nu wel gelukt.
  In de week doe ik elke avond iets: de badkamer poetsen, de keuken onder handen nemen, ramen lappen, papierwerk doen, … en dat in combinatie met 3 kinderen die ook hulp nodig hebben voor hun schoolwerk. De boodschappen doe ik op donderdag of vrijdagavond zodat we in het weekend geen rush hebben. Op deze manier is het weekend iets leefbaarder alhoewel dit meestal ook in het teken staat van werken, rondrijden met de kids, …. Het enige wat ik niet zelf moet doen is de was en de strijk maar dat betekent niet dat de wasmachine hier niet draait. Mensen die meer stress hebben door deeltijds te gaan werken, die mogen toch eens uitleggen hoe dat komt want dat begrijp ik helemaal niet. Een gezin waar beide ouders full-time werken: dat is pas stress om sommige momenten!

 12. ik werkte 3 jaar 4/5 met mijn ouderschapsverlof en vanaf volgende week begin ik weer voltijds. Ik was thuis op woensdag omdat mijn ouders en schoonouders dan geen halve dag met de kinderen zaten, wat dan vanaf volgende week wel het geval is. Ik was blij dat ik die dag thuis was maar ik had geen tijd voor mezelf. Met een beetje geluk kon ik eerst een half uurtje gaan lopen maar daarna was het boodschappen doen, alles rap wegzetten, kinderen weer gaan halen, eten maken, zwemles, … En tussendoor alles opruimen want de poetsvrouw komt op woensdag langs. Ik vond dat geen ontspannende dag. Eerder een dag die zorgde dat ik de andere dagen rustiger aan kon doen.
  Ik heb ook de ‘malsjans’ dat ik een vent heb die buiten het gras afrijden en het vuil buitenzetten niets doet. ik doe letterlijk alles. Ik volede daar dus geen extra verluchting op die woensdag. ik ben nu wel benieuwd hoe ik de combinatie ga maken met voltijds werken en het gezin.

  1. Unnltseioqabuy believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  2. HATÄ°CE – ABDULBAKÄ° diyor ki:Ä°YÄ° GÃœNLER ANKARA DEMET EVLERDE Ä°KAMET ETMEKTEYÄ°Z. DAHA ÖNCE TAVUK PİŞİRME POÅžETÄ° YAPTIK EŞİM BEN VE GRUBUMUZLA EVDE MANDAL MONTAJ İŞİ YAPMAK Ä°STÄ°YORUZ. Ä°LGÄ°LENÄ°RSENÄ°Z SEVÄ°NÄ°RÄ°M. Ä°RTÄ°BAT İÇİN 544 282 45 59

 13. Bij ons is het momenteel behoorlijk scheef verdeeld met 4 (hij) en 2 dagen (ik) werk. Het blijft een soort van strijd de “gewone” huishoudelijke dingen enigszins gelijk te verdelen. Ik pak meer op, vanwege meer tijd thuis maar ook omdat ik er meer last van heb als het blijft liggen. Maar chronisch moe gaat dat eigenlijk niet. Hij vindt dat hij op zijn “vrije” dag iets “leuks” mag en zelfs moet doen. Dat knelt dan wel eens, met koken bijv en daar is hij dan wat bozig over.

  Op papier hebben we het heel goed voor elkaar, denk ik, en we spannen ons allebei erg in alles goed te doen, maar in de werkelijkheid blijft de “klassieke verdeling” toch steeds loeren. En daar baal ik best wel eens van.

 14. Ik heb een hele tijd halftijds gewerkt, en dat vond ik toch ook best zwaar. Toen had ik het gevoel dat ik toch echt een pak meer huishouden deed, en dat ik niet per se meer ‘rust’ had dan toen ik voltijds werkte. Op m’n werk raakte ik ook vaak niet klaar omdat ik verhoudingsgewijs veel meer vergaderingen in die halftijds had en minder echte werktijd overhield. Toen ik terug 4/5 werkte, werd dat wel beter vond ik. Nu ben ik m’n man gevolgd naar het buitenland en werk ik niet. De oudste dochter gaat 5 keer 3 uur, en de jongste sinds kort 2 keer 3u naar de preschool. Nu zijn ze dus bv beiden weg, waardoor ik eindelijk nog eens een blog kan lezen, en zelfs tijd heb om even te reageren, zonder dat de iPad uit m’n handen wordt getrokken of zo :-) ik moet echt zeggen dat ik dit enorm zwaar vind. Er is niemand om, al was het maar eens af en toe, even te helpen, en ik kan er ook niet gewoon even tussenuit. Het hele huishouden doe ik zelf, kuisen, boodschappen, wassen, koken, enz. Ik heb soms het gevoel dat ik echt helemaal leeg ben, geen greintje energie over heb. We gaan nu proberen een babysit te zoeken om af en toe eens tijd met de kids door te brengen, want eerlijk waar, ik houd dit echt niet vol. Ik bewonder anderen die dat wel kunnen, voel me soms best wel een zwakkeling dat ik dat niet kan. Heb het gevoel dat ik me enorm moet verantwoorden waarom dat le zwaar valt, want idd, ik ben dus wel gewoon thuis, moet niet werken, … Wat zit ik dan eigenlijk te klagen of te zagen? Dat geeft le echt het gevoel dat ik het niet kan, maakt dat ik soms toch maar doorga terwijl ik echt keikeimoe ben, enz… Anyway, hetzij misschien wel wat complexer omwille van de situatie, we moeten echt nog wel wat zoeken naar een evenwicht en misschien wordt het allemaal met de tijd wel makkelijker. Maar toch… Ik heb alleszins zeker en vast geen hoger welbevinden doordat ik helemaal niet meer moet gaan werken… Hoe verwend en vreemd dat ook zal klinken voor velen…

   1. we waren er deze middag nog over bezig met de collega’s dat een hele dag (laat staan de hele tijd) thuis zijn met de kinderen toch echt niet makkelijk is. Eerlijk ik moet er niet aan denken. Ik was telkens 11 maand thuis (zwanger + borstvoedingsverlof en dat voor beide kinderen) en heb genoten van de tijd die ik kreeg maar ik was telkens ook blij dat ik mocht werken. eens niet mama zijn maar gewoon mezelf, op mijn gemak kunnen eten (en naar het toilet gaan!) een volwassen gesprek voeren enz. Ik werk nu 4/5 en vind dat echt ideaal. Ik kan echt genieten van mijn tijd met de kinderen, heb genoeg uitdagingen op mijn werk. Je klinkt helemaal niet verwend hoor ik kan me inbeelden dat het niet makkelijk is en zeker niet in een ander land zonder vriendinnen en familie in de buurt (of dat veronderstel ik toch)

 15. Als je die 4/5de dag heel goed bewaakt en effectief voor jezelf houdt om tot rust te komen, zal die dag inderdaad zorgen voor rust. Ik werk al enkele jaren 4/5de en die ene vrije dag zit dikwijls vol met allerhande taken zodat ik ook die dag moet rushen van hier naar daar om op tijd aan de schoolpoort te staan. Begrijp me niet verkeerd. Ik zou mijn dag niet meer kunnen missen. Maar ik kan de resultaten van de studie toch wel enigszins volgen….

  1. Maar misschien heeft dat eerder te maken met wat wij als mens willen doen, en niet zozeer met ons geslacht of 4/5de werken? mijn vrije dag is zeker niet alleen me-time hoor maar ik kan ondertussen behoorlijk goed loslaten als niet alles wat ik wou doen op die dag niet gelukt is

   1. Dat staat idd los van ons geslacht en 4/5de werken. Ik neem vaak te veel hooi op mijn vork :-) en wil alles ook nog eens perfect doen. Wellicht had ik hetzelfde probleem als ik maar halftijds zou werken of zelfs helemaal niet. Loslaten is een kunst die ik nog niet optimaal beheers :-)

 16. Ik werk ook 4/5de en dit sinds de komst van Jade (volgende week mag ze drie kaarsjes uitblazen). De woensdag is mijn dag. Het zorgt ook voor wat rust in mijn hoofd op professioneel vlak. Twee daagjes werken, het beste van je geven, overuren, een voltijds in een deeltijds proppen,… De woensdag gaat het al iets gemoedelijker. Donderdag nog een dagje op kantoor en de vrijdag een dag van thuis werken. Dat geeft me ook de flexibiliteit om de kids dan naar school te doen. Ik moet wel toegeven dat deeltijds werken stress geeft maar eerder op ‘t werk. Je krijgt hetzelfde takenpakket van een voltijdse maar ben er maar 4 daagjesen ook minder betaald. Soit, ik heb ermee leren leven hoewel het niet zo zou mogen zijn.
  De woensdag zit altijd volgropt. Ik probeer in de voormiddag wat me-time te nemen tot ik de kindjes van school haal maar dat gebeurt zelden. In de namiddag is het van hot naar her voor de hobbies van de kids.
  Conclusie: het gaat gemoedelijker de woensdag en ik geniet meer van mijn tijd met de kids maar het blijft druk; zeker op het werk.

  1. hier is het werk geen probleem wat natuurlijk een groot voordeel is, maar ik prop natuurlijk alles vol met workshops geven en zo wat ook wel voor tijdsdruk zorgt… maar dat heeft niks te maken met 4/5de werken in mijn geval maar vooral, aard van het beestje ;-)

 17. Altijd al een ijverige man gehad. Nadat ik een reeks 4/5 met ouderschapsverlof nam, is hij nu aan de beurt en blijft hij op vrijdag thuis. En ook voor mij is dat rust, op vrijdag moet ik niet denken wat we ‘s avonds gaan eten en wanneer ik dat ook weer zal klaar maken. Na zijn ouderschapsverlof ben ik weer aan de beurt … en als alles op is, dan hoop ik dat we hier in België zover zijn dat we beseffen dat iedereen gerust 4 dagen kan werken ;-)

 18. Ik werk 4/5den en ben daar superblij om! Een dagje qualitytime met mijn klein mannetje. Meestal vind ik s ochtends wel even tijd om een beetje te kuisen, maar s middags gaan we sowieso met ons tweetjes wandelen of gaan we ergens op bezoek of doen we andere leuke dingen. Ok, ja, ik kuis op mijn dag thuis. Oh neen, wat verschrikkelijk erg dat ik zo in het klassieke rollenpatroon verval *rolt met de ogen*. Daar is toch echt niks ergs aan! Ik ben blij dat we zo in het weekend wat meer quality time hebben met ons drietjes. En de rest van de vrijdag is heerlijk qualitytime met z’n tweetjes. Ik zou het niet meer kunnen missen!

  1. te veel gezever over dat rollenpatroon tegenwoordig… dat man en vrouw beiden ouderschapsverlof en al moeten kunnen nemen, vind ik normaal, en dat lonen gelijk moeten zijn en al ook… maar serieus we gaan toch niet zeveren over wie moet dweilen en wie het gras? ;-)

 19. Ik werk 4/5de om het schoolritme van onze zoon te kunnen volgen. We kunnen helaas niet rekenen op grootouders, waardoor ik op woensdagnamiddag thuis ben, met plezier trouwens!
  De andere halve dag heb ik verdeeld over de vier andere werkdagen zodat ik zoonlief iedere ochtend naar school kan brengen en 1 (soms 2) keer kan gaan halen, de andere dagen moet hij toch naar de opvang.
  Het wringt bij mij een beetje dat ik niet voltijds kan werken omwille van het schoolsysteem… hem iedere dag én woensdagnamiddag naar de opvang laten gaan krijg ik echter niet over mijn hart!
  Ik spendeer mijn ‘vrije’ dag dus niet aan huishoudelijke taken of me-time maar ben wel drie dagen per week tijdig thuis! Ik vind het vanzelfsprekend dat ik op die dagen langs de winkel fiets en alvast aan het eten begin.
  Mochten ze dus iets bedenken op die woensdagnamiddagen dan zou ik weer voltijds werken (mijn takenpakket reduceerde helaas niet echt mee naar 80%, enkel mijn loon en de werktijd…)!

 20. Ik werk 4/5 en mijn man ook. Voor het huishouden zorgt dit voor minder tijdsdruk… Op het werk daarentegen ervaar ik dit echter wel wat. Want op een paar kleinigheden na, moet in die 4/5 evenveel gebeuren als in die voltijdse…

 21. Ik werk halftijds voor mijn baas en probeer daarnaast een carrière als freelance copywriter uit te bouwen. Ik kon dit ook doen naast een fulltime job, maar koos ervoor om halftijds te werken. Zo heb ik toch net iets meer tijd voor mijn kindje en het huishouden. Ik heb geen poetsvrouw, maar krijg nog altijd veel hulp van mijn mama (die o.a. vaak de strijk overneemt). Bij ons is het rollenpatroon ook erg klassiek omdat het lief nu eenmaal zelfstandige is en dus niet zomaar deeltijds kan werken. Ik vind het ook helemaal niet erg. Zoals jij zorg ik veel liever voor het huishouden dan dat ik het gras moet maaien… Het zorgt idd voor rust in het hoofd van mijn lief, maar mocht ik fulltime werken, dan zouden wij gewoon een poetsvrouw nemen en wat vaker “foert” zeggen. Het is allemaal organisch gekomen bij ons, we hebben er niet veel bij stilgestaan. Als ik voor een zotte carrière had willen gaan, dan had het lief daar geen problemen van gemaakt en hadden we er ook wel iets op gevonden. Maar ik ben nu eenmaal gelukkiger als ik op tijd aan de crèche kan staan en kan zorgen voor een verse maaltijd elke avond. Wie weet hoe het allemaal nog evolueert.

 22. ik werk nu al sinds de komst van de oudste (4jaar al) 4/5 – Zolang ik nog geen schoolgaande kindjes had op donderdag en sinds de jongste er is op woensdag. En ik zou het niet meer anders willen… 2 dagen werken een dagje thuis en nog 2 dagen voor het weekend.

  Eens een dag niet moeten haasten, niet moeten zeggen ‘doe voort, komaan meid eet eens je boterham op, neen nu kunnen we niet meer spelen…. smorgens wat tijd voor de jongste en in de namiddag tijdens het dutje voor de oudste ik zou het niet meer kunnen missen (al ben ik na een dagje thuis precies meer moe dan een dag gaan werken)

  En inderdaad op woensdag doe ik boodschappen (vooral omdat het dan ook rustiger is dan op zaterdag en ik graag boodschappen doe) en wordt de vloer gekuist. maar om eerlijk te zijn was dit ook voor de kinderen en voor het 4/5 werken mijn taak (en ik zou het niet anders willen want ik doe dat gewoon ook liever zelf) Het gras afrijden of de auto poetsen of de vuilzakken buitenzetten of nog zoveel meer doet mijn man (de vaatwasmachine in en uit laden trouwens ook)

  Wel probeer ik niet de hele dag bezig te zijn maar echt te genieten van de kinderen, nu zijn ze nog klein ze vinden het gewoon leuk om bij mama te zijn en ik ook bij hen. Dat poetsen loopt niet weg. ik kan gemakkelijk foert zeggen en gaan picknicken met de kindjes omdat ze dat zo leuk vinden.

  Nu neem ik nog ouderschapsverlof maar binnenkort is dit op en is het tijdskrediet en als het financieel lukt denk ik niet dat ik ooit nog fulltime ga werken (gelukkig werk ik in een sector waar deeltijdswerken erg aanvaard is en werk ik echt 4/5 en geen fulltime in 4 dagen wat bij mijn man wel het geval zou zijn)

  Met al die artikelen heb ik soms het gevoel dat ik me moet verantwoorden waarom ik 4/5 werk…

  1. ik snap dat van dat verantwoorden… soms lijkt het alsof je je als vrouw laat onderdrukken als je die keuze maakt terwijl dat hier ook echt een vrije keuze is, kies ik voor voltijds dan zal mijn man dat ook ok vinden… maar geef mij maar die 4/5 ;-)

   1. ja dat bedoel ik soms voel ik me schuldig dat ik 4/5 wil werken (want echt waar dat wil ik echt ik wordt niet gedwongen door mijn man ik wil dat echt voor mezelf voor mijn kinderen en ja ook voor mijn man) 4/5 werken zorgt ervoor dat ik een betere werknemer ben omdat ik niet het gevoel heb mijn kinderen nooit te zien en een betere mama ben omdat ik werk.

    1. dat van die betere mama snap ik ook… niet dat ik naar een voltijds werkende moeder als een slechte kijk maar ik heb nu éénmaal graag wat meer tijd… voor de kids en ook voor mezelf ;-)

 23. Ik werk al 20 jaar in een 4/5de contract en ben er toen in begonnen omdat dat et aanbod was. Maar ik zou voor geen geld ter wereld nog anders willen. Ik heb geen kinderen en bewust woon alleen dus doe ik mijn eigen huishouden en daar ben ik blij om want ik zou heel erg ambetant worden van een man die zijn deel niet doet. Ik vind namelijk dat vrouwen dat niet van nature uit beter kunnen dan mannen. Het is ze wel zo aangeleerd maar dat het ook anders kan zie ik aan mezelf en mijn broers die dat niet zo aangeleerd hebben gekregen: zij kunnen en doen dat namelijk wel.
  En ik zou meer kunnen verdienen door voltijds te werken, maar ik leef niet om te werken. Geef mij maar meer vrijetijd ipv meer geld.

 24. mijn verhaal is iets te lang om dit hier te beschrijven, maar het komt er op neer dat ik deeltijds in dienstverband werk, twee kinderen heb waarvan één met een functiebeperking. terug voltijds gaan werken in dienstverband was geen optie en dus ben ik deeltijds als zelfstandige in bijberoep begonnen. dit laat mij toe om mijn Work Life Balance, die ik erg belangrijk vind, te kunnen bewaren. Het is dan ook vanuit mijn persoonlijke situatie dat ik nu vooral mama’s coach rond Work Life Balance. wat ik belangrijk vind? bewaak als ‘moeder’ je eigen balans, besteed uit waar nodig (ja, en msch betekent dit dat je op andere dingen moet besparen) en bespreek dit met je partner. zo hoeft deeltijds werken helemaal geen extra stress te betekenen… de eerste of tweede week van augustus schrijf ik hier een blog over op http://www.worklifebalanceopleidingencoaching.be

 25. Eigenlijk zoals jij het voelt denkt ik. Meer tijd om met de kinderen te spenderen en een dag waarop alles niet afgejaagd moet. Eens tijd om een juf te spreken (op andere dagen kom ik zelfs niet in de buurt van de shool), rustig ontbijten, met de fiets naar school en ook het huishouden doen zodat er in het weekend weer meer tijd is om met de kids leuke dingen te doen. Ik doe ook le pluspart van het huishouden en vind dat ook niet erg. Waar ik me wel aan ergerde was dat sinds begin september plots niemand meer kon opruimen en dus heb ik me deze week toch een kwaad gemaakt. Iedereen geschrokken, maar gelukkig wel met resultaat. Ik ben mama, niet de meid (die krijgt tenminste nog betaald hahaha)

 26. Dat heb je goed verwoord! Zo denk ik er ook over, meer tijd met de kindjes, één dag per week rustigere ochtenden, een paar wassen doen en koken voor de rest van de week, maar dan op het gemak (nu ja, meestal toch) En af en toe eens leuke dingen doen, waarom niet? Ik zou niet meer kunnen zonder mijn vrije dag (nu toch niet), en ik vind dat niet erg dat mijn man daar mee van profiteert, integendeel. En mijn man doet (meer dan) genoeg in het huishouden als hij wel thuis is, dus geen klagen hier…

 27. Tot vorige maand werkte ik ook 4/5de door mijn ouderschapsverlof van ons tweede. Na 4 weken fulltime smacht ik al terug naar die ene dag, die inderdaad opgevuld werd door wat huishoudelijke dingen maar ook met wat me-time (ttz naaien, shoppen,…). Het lukt me (voorlopig) niet om alles deftig te plannen en rond te krijgen; dus de kans is groot dat ik opnieuw 4/5de aanvraag!
  Met 1 kindje lukte het makkelijker om weer over te schakelen naar fulltime, maar met 2 kadees en een man die ondertussen als zelfstandige werkt, valt dit minder te combineren.
  Lang leve het 4/5de stelsel!