macramé juffencadeau diyAl weken denk ik na over een mogelijks juffen-cadeau. Ik kan voor makkelijk gaan en iets kopen en/of Axelle iets laten tekenen. Maar omdat Axelle daar toch in school gesoigneerd wordt, vind ik het belangrijk net dat beetje meer moeite te doen. Ik plande een overzichtje van mogelijke cadeaus, zoals ik vorig jaar deed. Maar in mijn zoektocht naar mogelijkheden, verloor ik voor mezelf het overzicht. Dus skipte ik dat plan en dacht ik voor een keer enkel en alleen aan wat ik wil. (En niet aan wat de lezers tof vinden, haha. Sorry!) En zo kwam ik uiteindelijk uit bij macramé. Dat is tegenwoordig terug hip. En met een plantje kan je bovendien nooit misdoen. Bovendien gaat dat eigenlijk héél snel. Dus ben je nog op zoek naar een snel DIY-cadeautje? Voorzie dan touw, een ring en papierplakband en volg de komende stappen! 

macramé juffencadeau diy

 1. Knip 8 draden van 4 meter of langer. Het komt erop neer dat hoe groter de plant is die je wil ophangen (en dus hoe groter de bloempot), hoe meer draad je nodig hebt. Neem een ring en bevestig deze in het midden van de zo pas geknipte draden. Maak een knoop.
 2. Verdeel alle draden in groepjes van vier. Maak daarbij ‘logische’ groeperingen zodat de draden niet in de knoop raken met elkaar. Neem een groepje van vier draden. Met papierplakband kleef je het touw bovenaan aan de ring vast op een tafel. De middelste twee draden kleef je heel wat centimeters lager ook vast. Dit moet je doen zodat je goed kan knopen.macramé juffencadeau diy
 3. Nu start je met knopen:
  1: Neem de linker draad en leg deze over de twee vast gekleefde draden.
  2: Neem de rechter draad en leg deze over de linker draad.
  3: Met de rechter draad ga je dan onder de linker draad en de twee vastgekleefde draden. Je komt uit in het gaatje gemaakt door de linker draad en de twee vastgekleefde draden.
  4: trek aan.
  Zo krijg je een eerste knoop. Herhaal je bovenstaande stappen, dan krijg je een gedraaid resultaat. Wil je een plat stuk macramé? Dan wissel je af tussen links en recht starten met de knoop. Je bepaalt zelf hoe lang het eerste stuk moet zijn.
  macramé juffencadeau diy macramé juffencadeau diy macramé juffencadeau diy macramé juffencadeau diy macramé juffencadeau diy
 4. Herhaal stap 3 voor de drie andere groepjes van vier draden. Ben je nog mee, haha?
 5. Neem nu twee draden van het ene groepje en twee draden van het naastliggende groepje. Met dit nieuwe groepje ga je opnieuw knopen. Bepaal de afstand die je wil tussen laten tot aan deze nieuwe knopen. Doe het een beetje op je gevoel. Een richtlijn kan ik je daar niet in geven. Vergeet niet alles netjes vast te kleven met papierplakband. Net boven de plaats waar de nieuwe rij knoopjes moet ontstaan, kleef ik ook een stukje papierplakband. Begin opnieuw te knopen. Ik koos voor een platte knoop, maar gedraaid kan evenzeer. Deze keer maak je de rij knopen veel korter. Maar wederom, alles hangt af van wat je zelf wil en zelf graag ziet. Experimenteren maar!macramé juffencadeau diy
 6. Herhaal stap 5 voor alle draden. Vergeet niet dat je telkens met twee draden van het ene groepje en met twee draden van het naastliggende groepje moet werken. Doe je dit niet, dan krijg je geen mooi resultaat. Het klinkt nu misschien wat ingewikkeld, maar het wijst zichzelf uit.
 7. Daarna herhaal je stap vijf en zes nog eens. Wederom maak je nieuwe groepjes en bepaal je een nieuwe afstand die je wil tussen laten. Laat echter niet te veel afstand tussen of je hebt een kanjer van een bloempot en plant nodig. Het beste kan je nu een platte rij knopen maken, want deze knopen komen tegen de bloempot te liggen.
  macramé juffencadeau diy
 8. Als laatste stap bepaal je nog één keer een afstand die je wil tussen laten. Deze hoeft niet al te groot te zijn. Maak daarna met alle draden één knoop en knip de draden bij. Et voilà, nog een plantje in en klaar om af te geven of op te hangen!

macramé juffencadeau diymacramé juffencadeau diy
De handleiding klinkt misschien ingewikkeld maar geloof me, eens je bezig bent wijst het zichzelf voor een groot stuk uit. Vergeet niet om bij alle stappen papierplakband te gebruiken om de draden vast te kleven aan tafel. Zonder is het bijzonder moeilijk om knopen te maken! De knopen mag je goed aantrekken maar overdrijven is niet nodig.

Voor het juffen-cadeau voorzie ik nog een zelfgemaakte tag en dat is het. Zo eenvoudig kan een DIY-cadeautje dus zijn! Maar wedden dat je kind super fier zijn/haar cadeautje afgeeft! Geven jullie trouwens iets af aan de juf/meester, aan de zorgjuf, turnleraar…? Of vinden jullie dat hele gedoe maar niks? 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Indien je nog op zoek gaat, ik heb hier nog 2 boeken liggen om zelf vriendschapsbanden te maken. Ik spande het vroeger over een kussen maar nu heb ik zo een “toestelletje” om ze op te spannen. Er zijn eenvoudige en wat moeilijker modellen. Ook de draden liggen hier nog. (Ooit gekocht tijdens een regenachtige kindervakantie in Texel). Dus als je ze even wilt, roep maar heel luid.

 2. Hihi, 30 jaar geleden stuurde mijn mama ons einde schooljaar altijd met zo n macramé plantenhanger naar school als geschenk vr de juf. Alles komt terug … maar ik vind het nog steeds mooi !