Een fris windje doet ons beslissen onze slaapzakken op te zoeken. Hij in de daktent, ik in onze bus. Zo gaat het al weken aan een stuk. De kinderen hebben duidelijk het concept van ieder z’n eigen plek (zij in de daktent, wij in de bus) niet begrepen. Ik vlei me, tussen 2 kinderlijfjes, neer op het 1-meter-40 brede camperbed en ik word wat weemoedig. Hoewel ik snak naar een volwaardige plek in bed en een comfortabele badkamer, ga ik het leven onderweg missen. Ik probeer nog niet aan morgen te denken: de wekker die me uit mijn vredige slaap zal rukken en me terug richting normaliteit zal sturen. Laat me nog maar even dromen van dat fantastische leven onderweg.

Worsten & lederhosen

Drie weken lang brengt Sien, onze zelf gebouwde camper, ons naar de mooiste plekjes in Duitsland. Het is tot ieders grote verbazing dat wij dit land voor ons groot verlof uitkiezen. Voor ons, voor mij, voelt het echter als thuiskomen. Ik weet al lang hoeveel verborgen parels dit land telt. Het zal dan ook niet verbazen dat ik vooraf een stevig programma samenstel en ik onderweg af en toe denk: ‘Waar ben ik in Godsnaam aan begonnen?’ Hier en daar is wat doorzettingsvermogen nodig: een extra kilometertje hier, een file daar, een te lange wachtrij, … Honderdduizenden keren roep ik dan ook: ‘Je krijgt zo een snoepje!’, ‘We zijn er bijna!’ en ‘Je mag straks zwemmen.’ Maar de meest onvergetelijke herinneringen worden gemaakt, die van het soort waar mijn kinderen later over zullen vertellen aan hun eigen kinderen.

Het is niet de eerste keer dat we naar Duitsland trekken, maar het was wel voor het eerst dat we de gekende regio’s zoals de Eifel en het Zwarte Woud skippen en ons aan terrein wagen waar je (tot nu toe) bijna geen andere nummerplaten tegenkomt dan die van Duitsers. Klaar om alle clichés, van worsten tot lederhosen, te doorbreken?

Hey’kes gebroeders Grimm

We vertrekken op zondag 31 juli kort na de middag. De laatste upgrades aan onze bus zijn net afgerond. Ik heb altijd de meest fantastische ideeën, net voor we moeten vertrekken. Ik zoek een overnachtingsplaats op Campspace zodat we de rit naar onze eerste bestemming, Kassel, kunnen onderbreken. ‘t Hoeft op zich niet maar het maakt dat we ons kunnen aanpassen aan het camperleven. Ik besef namelijk dat ik net iets te gretig was met activiteiten inplannen voor de komende weken. Alle rust die mogelijk is, is dus welkom.

Onze overnachtingsplaats, bij een boer, is direct een schot in de roos. De kinderen vinden het er geweldig en zo hebben zij alvast hun speelmomentje gehad. Want in Kassel willen we natuurlijk gedag zeggen tegen de gebroeders Grimm. Die kom je natuurlijk niet meer in levenden lijve tegen maar je leert hen, hun leven en hun werk, goed kennen in het GRIMMWELT. Dit is het museum dat aan hen gewijd is. Ben je in Kassel, dan mag je deze plek absoluut niet missen. We maken er ook nog een heerlijke wandeling doorheen het staatspark en hebben bij Timberjacks de meest bijzondere restaurant ervaring van de volledige reis. The place to be als je iets meer wil dan een braadworst voor het avondeten.

Onze camperplek: Campingplatz Kassel
Gedetailleerd verslag: Kassel-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 nachten.

Bloedhete dagen in Königstein

Tijd om nog wat kilometers met ons Sien te bollen, richting Königstein. Een stadje gelegen aan de Tsjechische grens. Buiten is het bloedheet en onderweg ontdekken we dat dit grote gevolgen zal hebben op ons verblijf. Bosbranden teisteren er het nationale park, wat de Duitse overheid laat besluiten het park af te sluiten voor alle bezoekers. Een streep door onze rekening (weliswaar een begrijpelijke) waardoor we onze middagplannen moeten bijsturen. Normaal zouden we een wandeling richting Bastei maken, maar dat kan nu dus niet. We beslissen het rustig aan te doen want het wordt steeds warmer. Op zo’n 5 minuutjes stappen van onze camping vinden we een retro-pretprak. Eentje van het soort dat je hier in België al lang niet meer kan vinden. We zien hoe de ogen van de kinderen oplichten en dat maakt ons als ouders gigantisch content. Ook de volgende dag zullen we uiteindelijk nog in dat pretpark belanden.

De overige dagen blijft het bloedheet en het nationale park blijft bijgevolg gesloten. Daarom vullen we onze dagen onder meer met bezoeken van Fort Königstein en het afvaren van de Elbe. Fort Königstein is een van de grootste versterkingen op een heuveltop in Europa en in één van de museums kunnen kinderen er zich zelfs verkleden. En als we de Bastei dan toch niet kunnen bezoeken, dan maar langs de Bastei varen met een roeibootje en ondertussen verkoeling zoeken in de Elbe.

Onze camperplek: Campsite at the Treidlerweg
Gedetailleerd verslag: Königstein-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 3 à 4 nachten.

Meeting met de orang-oetans in Leipzig

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanuit Königstein richting Leipzig. Daar gaan we een dagje hun zoo bezoeken. Het is een van de beroemdste, oudste en modernste dierentuinen ter wereld met meer dan 850 diersoorten. De kinderen komen ogen tekort! Absoluut hoogtepunt blijkt Pongoland, met z’n gorilla’s, chimpansees, bonobo’s en orang-oetans te zijn. Estelle is helemaal fan van de orang-oetans dus meermaals die dag gaan we hen bekijken. Maar ook de vele andere dieren kunnen bekoren. In Gondwanaland, de op één na grootste overdekte regenwoudhal ter wereld, wanen we ons in een andere wereld. De dag eindigen we er met een bezoek aan het aquarium.

Met uitgetelde kindjes op de achterbank, rijden we na ons bezoek aan de zoo, naar de rand van Leipzig om er te overnachten. In de omgeving van Leipzig vind je namelijk heel wat meren waaraan je kan kamperen en waar je dus ook allerhande watersportactiviteiten kan doen. De volgende dag gaan we dan ook kanovaren op het meer Markkleeberg met af en toe een stop aan een strandje om te kunnen plonzen in het water. Ik doe het in mijn broek want op dat meer varen ook grote boten en ik blijk niet bijzonder goed te zijn in het besturen van een kano.

Omdat Leipzig op onze doortocht richting Harz-gebergte ligt en we de volgende dag doorrijden, kunnen we het centrum van Leipzig zelf niet bezoeken. Jammer maar soms moet je keuzes maken. Die avond genieten we wel nog van een boottochtje langs de kanalen van Leipzig. De combinatie van het water, de ondergaande zon en de prachtige industriële gebouwen maken er een fantastische ervaring van. We besluiten dan ook dat een citytrip Leipzig op onze bucketlist moet.

Onze camperplek: Seepark Auenhain
Gedetailleerd verslag: Leipzig-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 à 3 nachten

Rust voor de voetjes

Na de enorme hitte van de afgelopen dagen, zijn we klaar voor wat verkoeling. En waar vind je dat beter dan in een gebergte? We plannen dan ook een bezoekje aan de Bodetal in. De Bodetal is een 10 km lang ravijn dat deel uitmaakt van de Bode Vallei in het Harz-gebergte. Je kan er prachtige wandelingen maken maar onze kinderen zijn moe dus we beslissen gebruik te maken van de 2 kabelbanen die je in Thale vindt. We maken een korte wandeling bovenaan het gebergte en worden zo getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de Bodetal. Je kan in Thale trouwens meerdere dagen vullen want hier vind je ook een dierenpark, een speel- en klimparcours bij Thale Erlebniswelt, heksengolf, … Maar wij kiezen voor de rust van onze camping, die grenst aan een natuurzwembad. Soms moet het echt niet meer zijn dat wat plonzen, voetjes omhoog en heerlijk genieten.

De volgende dag rijden we naar het HohneHof Nature Experience Center waar we een kindvriendelijke wandeling, met spelletjes en opdrachten onderweg, volgen. Als beloning smullen we van overheerlijke honingwafels in het café aan het natuurcentrum. In de namiddag bezoeken we de stad Wernigerode, aan de voet van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Het centrum bestaat uit voornamelijk vakwerkhuizen en dat zorgt voor een héél gezellige en gemoedelijke sfeer. Je komt vanzelf uit op een centraal plein waar je het prachtige stadhuis kan vinden, dat gerekend wordt tot één van de mooiste van Europa. We duiken er enkele winkeltjes in en keren niet te laat naar de camping terug. De kindjes genieten nog even van het verfrissende water in het natuurzwembad terwijl moeder de was doet. Want ja, dat moet ook gebeuren.

We gaan niet al te laat slapen want de volgende dag moeten we vroeg uit de veren. Er staat een bezoekje gepland aan de Titan RT, de langste hangbrug van Duitsland, en we willen daar als één van de eersten zijn. Zo komt het dat we al wandelend ontbijten, iets voor 9 u, en ik ontelbare keren ‘oh my god’ roep als blijkt dat we ook effectief de allereerste zijn die de brug opgaan. De Titan RT is 483 meter lang en wiebelt een beetje als je erover stapt. Maar het is absoluut de moeite waard want het uitzicht over het dal en de Rappbodedam is spectaculair.

Onze camperplek: Camping at the Brocken
Gedetailleerd verslag: Harz-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 3 à 4 nachten

Lies, de chaotische reisplanner

De dagen vliegen voorbij en ondertussen zijn we alweer een stuk opgeschoven. We genieten van enkele dagen rustiger aandoen want als we dit stevige reistempo willen volhouden, is een pauze hier en daar wel mooi meegenomen. Dat ik een iet wat chaotische reisplanner zal blijken, besef ik dan nog niet. We maken een stop in Essen, waar we onder meer Villa Hügel en het Grugapark Essen bezoeken. Absoluut de moeite maar door vermoeidheid maak ik amper foto’s.

Véél tijd is er echter niet om Essen te bezoeken. Vooraf aan de reis planden we namelijk enkele dagen met vrienden in. Genieten van natuur, rust (min of meer toch met kinderen), lekkere barbecue, zwembadbezoekjes en heerlijke wijntjes in de Moezelstreek. Blijkt deze niet bepaald dicht bij Essen te liggen. We bollen de extra kilometers en lachen onderweg met mijn chaotische reisplanning-skills. Niet alleen omdat Essen niet in de Moezelstreek ligt, maar ook omdat we een week later in Rømø de veerboot moeten nemen richting Sylt. Logisch plannen en ik, ‘t zal nooit samengaan. Desondanks amuseren we ons te pletter met onze vrienden en genieten we van drie dagen rust.

Onze camperplek in Essen: KNAUS Campingpark Essen-Werden
Aantal aanbevolen nachten in Essen: 2 à 3 nachten
(Onze camperplek in de Moezel: Biologische wijnmakerij O. Laubenstein)

Off we go, richting Rømø

Na enkele dagen rust, trekken we het reistempo terug op. Omdat we nog zo’n 800 kilometer van Rømø afzitten, kiezen we Hamburg als centraal punt uit, waar we zo snel als mogelijk willen raken. Onderweg verblijven we op boerderijen. Wildkamperen in Duitsland is not done maar op deze manier kom je toch op bijzondere plekjes.

Onze eerste stop, na de Moezelstreek, ligt in Wilnsdorf. Daar wandelen we een stevig stuk van de Rothaarsteig en genieten we vooral van het boerderijleven met paarden en koeien. Ik ontdek er dat mijn kinderen ware dierenvrienden zijn. Wanneer we er vertrekken vloeien er zelfs tranen omdat ze bij de diertjes willen blijven. Omdat ze een dagje stevige regenbuien uitgeven, besluiten we heel wat kilometers door te rijden richting Moisburg, net voor Hamburg. We kamperen er 2 dagen op een alpaca-boerderij en bezoeken er de Heide Himmel Observatietoren en het prachtige stadje Buxtehude.

Om de veerboot richting Sylt niet te missen, slapen we één nachtje in Rømø, Denemarken. Op de doorrit van Moisburg stoppen we natuurlijk in Hamburg. We kuieren er een dagje door de stad, hebben een bijzondere frietervaring bij Frittenwerk en de St. Pauli – Elbtunnel, ook wel Alter Elbtunnel genoemd, blaast ons omver. Deze dateert van 1911 en is 450 meter lang. De tunnel brengt je rechtstreeks vanuit de haven naar het centrum van de stad en is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Een ware beleving die je niet mag skippen als je in Hamburg bent.

Onze camperplek: Heidehof & Weihnachtsbaumbetrieb
Gedetailleerd verslag: Route-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 4 à 6 nachten
(Onze camperplek in Rømø: Kommandoergaarden)

Het aards paradijs Sylt

Met kleine oogjes rijden we ons Sien op de veerboot. Het was een korte nacht en we zijn allen benieuwd wat we van ons bezoek aan het waddeneiland Sylt mogen verwachten. Eerlijk is eerlijk, enkele dagen voordien twijfelen we of we ons bezoek moeten laten doorgaan, want de weersvoorspellingen zien er niet goed uit. Maar we zetten toch door en uiteindelijk zal blijken dat de weergoden ons meer dan goed gezind zijn.

Bij aankomst op Sylt blaast de natuurpracht ons direct omver. Hoe komt het dat niemand, op Duitsers na, deze plek kent? Van alle Waddeneilanden die ik al bezocht, is er geen enkel die direct zo een diepe indruk op me nalaat. Ik tuur met plezier door de raampjes van Sien en krijg meermaals kippenvel. Wat ben ik blij om hier te zijn. Uiteindelijk zullen onze dagen gevuld worden met het ontdekken van de meest bijzondere natuurplekjes en nog meer bijzondere plekken, zoals Hörnum, de Morsum-Kliff en de Wanderdünen.

De oh’s en ah’s op dit eiland zijn gewoon niet te tellen en op sommige momenten waan ik me zelfs in Mexico. Kristalhelder water, zandbanken en niemand om je heen. We zoeken geregeld het water op en plonzen erop los. Ik maak dansjes op het strand en ben wederom dankbaar dat Sien ons naar al die mooie plekken brengt. En moest je eraan twijfelen, we nemen ook de tijd om te surfen want op Sylt is echt alles mogelijk.

Onze camperplek: Camping Rantum
Gedetailleerd verslag: Sylt – Gids
Aantal aanbevolen nachten: 4 à 6 nachten

Time to go home… of toch niet!

Na Sylt rijd je helemaal terug naar huis. Dat is een stevig tripje van meer dan 800 kilometer dus het kan interessant zijn om nog een tussenstop te maken. Wij besluiten onze roadtrip met Sien na drie fantastische weken te beëindigen. Het werk roept en daarvoor heb ik stabiel en sterk internet nodig. Uiteindelijk belanden we om die reden nog een paar dagen in Berlijn. Dus het is maar de vraag of het ooit tijd is om naar huis te gaan?

De praktische kant van de zaak

De bevindingen achteraf

Met ons Sien reisden we iets meer dan drie weken rond. In tegenstelling tot vorig jaar was er een plan maar reserveerden we niet alles vooraf. Duitsland is op dat vlak een zaligheid want je vindt altijd nog wel een plekje om te slapen via platformen zoals Roadsurfer, Campspace, Parknsleep en de traditionele campingsites. Enkel voor Sylt kan je beter vooraf reserveren. De kinderen vonden de voorspelbaarheid van waar we naartoe gingen wel tof en dat nam voor hen, en dus voor ons, een hoop stress weg. Min of meer een route bepalen en wat zaken vastleggen kan ik dus alleen maar aanraden. Prijzen van camperplekken variëren van € 10/nacht tot € 60/nacht.

Het vooraf bepalen van een route, maakte dat ik me wat liet gaan in de te bezoeken highlights. De wanderlust nam het soms iet wat van mij over dus ik noteer voor mezelf voor volgende edities: ga opzoek naar de gulden middenweg van gepland versus go with the flow en traag reizen. Deze route is bijgevolg fantastisch maar voeg er af en toe een rustdag aan toe of splits de route op in twee vakanties.

Nu we het toch over die route hebben: ik maak niet altijd de meest logische keuzes wat leidt tot extra kilometers. Maar I want it all en daarvoor doe ik al eens gekke dingen. We vonden het erg fijn om middenin onze reis met vrienden af te spreken, maar dat betekende ook dat Sylt terug wat meer uit onze route lag. Roadtrippen, ‘t zal altijd een beetje geven en nemen zijn, denk ik dan.

Ik blijf nog steeds bij mijn standpunt dat je je busje best niet volpropt. Wij hadden maar twee kleine bakjes speelgoed mee, en dat bestond dan nog vooral uit knutselgerief. Speelgoed heeft onze bende dan ook niet gemist. Bovendien zijn er in Duitsland overal speelmogelijkheden. Tijdens een roadtrip met een busje, vallen vlekken op kleren trouwens niet zo snel op en je kijkt al die tijd (bijna) niet in een spiegel. Dus laat die berg kleren ook maar thuis.

Roadtrippen in Duitsland betekent ook dat je (bijna) overal toegang hebt tot mobiel internet. Op uitstap, middenin natuurgebied natuurlijk niet, maar elders wel. Zelfs heel vaak in 5G-vorm. Een offline kaart is dus niet noodzakelijk al helpt het wel om data te besparen. Wat ik trouwens erg handig vind, zijn alle te bezoeken highlights op Google Maps aanduiden. Zo zie je telkens in één oogopslag wat er én de moeite waard is om te bezoeken én dichtbij is.

Extra tips

Verder deel ik nog een aantal praktische tips om het reizen in Duitsland, met kinderen, makkelijker te maken:

  • Zorg voor voldoende cash geld want nog niet overal in Duitsland kan je met de kaart (of met Maestro/Kredietkaart) betalen.
  • In Duitsland kan je niet verwachten dat ze overal Engels spreken. Op héél veel plekken red je je enkel met Duits. Schrikt je dat af? Geen nood, je hebt overal mobiele data dus Google Translate fixt dat voor je. Durf echter ook vragen aan Duitsers om wat trager te spreken want héél veel taal is herkenbaar. En als je op z’n Jean-Marie-Pfaff’s terugspreekt, dan verstaan ze je meestal ook.
  • Je vindt in Duitsland overal eten. Er zijn heel wat restaurants maar ook kei veel supermarkten. Denk er wel aan dat zondag rustdag is en je dit heel letterlijk mag nemen. In veel dorpen en steden vind je dan helemaal geen geopende winkels.
  • Een gewaarschuwd vrouw/man is er twee waard: in Duitsland staan héél véél flitspalen.
  • Begin vroeg aan je dag wanneer je toeristische plekken bezoekt. Hoewel veel plekken niet gekend zijn buiten Duitsland, zijn ze dat voor de inwoners wel. Wil je dus in alle rust genieten van de meest bijzondere plekken? Ga dan vroeg.
  • Kinderen betalen niet overal toegang en indien ze dit wel moeten doen vaak aan verminderde prijs. Slechts in enkele gevallen moesten we voor alle 4 de kindjes betalen maar meestal bleef het beperkt tot een gereduceerd tarief voor Axelle en Baptiste. Ook verschillende keren werden onze kleintjes niet aangerekend toen we genoten van een ontbijtbuffet op de camping.
  • Dat gezegd zijnde: Duitsland is super kindvriendelijk. Ze zien je graag komen, op restaurant vind je bijna altijd een kindermenu, je komt vaak speelpleintjes tegen en niemand kijkt je raar aan als je ergens met kinderen verschijnt, ook niet ‘s avonds op restaurant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

  1. Ik vond het heerlijk om jullie avonturen deze zomer op Instagram te volgen. En heb meteen Duitsland toegevoegd aan ons lijstje met mogelijke vakantiebestemmingen. Dus top dat er ook blogposts van komen :-)

  2. na je foto verslag op Insta, toch nog eens in je blog gedoken. Heerlijk! het kriebelt om ook een Duitse reis te plannen, maar bij ons reeds 3 tieners … toch ben ik er zeker van dat heel veel info van jou leeftijd-overschrijdend is.