Duitsland met kinderen
· · · · ·

Met kinderen op verkenning door Duitsland

Een fris windje doet ons besluiten onze slaapzakken op te zoeken. Hij in de daktent, ik in onze bus. Zo gaat het al weken aan een stuk. De kinderen hebben duidelijk het concept van ieder z’n eigen plek (zij in de daktent, wij in de bus) niet begrepen. Ik vlei me, tussen 2 kinderlijfjes, neer op het 1-meter-40 brede camperbed en ik word wat weemoedig. Hoewel ik snak naar een volwaardige plek in bed en een comfortabele badkamer, ga ik het leven onderweg missen. Ik probeer nog niet aan morgen te denken: de wekker die me uit mijn vredige slaap zal rukken en me terug richting normaliteit zal sturen. Laat me nog maar even dromen van dat fantastische leven onderweg.

Drie weken lang bracht Sien, onze zelf gebouwde camper, ons naar de mooiste plekjes in Duitsland. Het was tot ieders grote verbazing dat wij dit land voor ons grote vakantie uitkozen. Maar voor ons, voor mij, voelde het als thuiskomen. Ik weet al lang hoeveel verborgen parels dit land telt. Het zal dan ook niet verbazen dat een stevig programma werd samengesteld en ik af en toe dacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Er was hier en daar wat doorzettingsvermogen nodig. Een extra kilometertje hier, een file daar, een lange wachtrij, te laat op de camping, … Honderdduizenden keren riep ik dan ook: ‘je krijgt zo een snoepje, we zijn er bijna en je mag straks zwemmen’. Maar de meest onvergetelijke herinneringen werden gemaakt. Die van het soort waar mijn kinderen later over zullen vertellen aan hun kinderen.

Het is niet de eerste keer dat we naar Duitsland trekken, maar het is wel voor het eerst dat we de gekende regio’s zoals de Eifel en het Zwarte Woud skippen en ons op terrein begeven waar je (tot nu toe) bijna geen andere nummerplaten tegenkomt dan die van Duitsers. Klaar om alle clichés, van worsten tot lederhosen, te doorbreken.

De roadtrip-route doorheen Duitsland

Kassel, de perfecte tussenstop

We vertrekken op zondag 31 juli kort na de middag. De laatste upgrades aan onze bus zijn net afgerond. Ik heb altijd de meest fantastische ideeën, net voor we moeten vertrekken. Ik zoek een overnachtingsplaats op Campspace zodat we de rit naar Kassel kunnen onderbreken. Dat hoeft op zich niet maar het maakt dat we ons kunnen aanpassen aan ons camperleven. En ik besef dat ik misschien net iets te gretig was met activiteiten inplannen de komende weken. Dus alle rust die mogelijk is, is welkom.

Onze overnachtingsplaats, bij een boer, is direct een schot in de roos. De kinderen vinden het geweldig en zo hebben zij alvast hun speelmomentje gehad. Want in Kassel staat natuurlijk een bezoek aan het GRIMMWELT gepland. Het is museum dat gewijd is aan het leven van de gebroeders Grimm. Ben je in Kassel, dan mag je deze plek absoluut niet missen! We maken er ook nog een heerlijke wandeling doorheen het staatspark en hebben de meest bijzondere restaurant-ervaring van de volledige reis.

Onze camperplek: Campingplatz Kassel
Gedetailleerd verslag: Kassel-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 nachten.

Königstein

Tijd om nog wat kilometers met ons Sien te bollen, richting Königstein. Een stadje gelegen aan de Tsjechische grens. Buiten is het bloedheet en onderweg ontdekken we dat dit grote gevolgen zal hebben op ons verblijf. Het nationale park wordt er geteisterd door bosbranden, wat de Duitse overheid laat beslissen het park af te sluiten voor alle bezoekers. Een streep door onze rekening (weliswaar een begrijpelijke) waardoor we onze middagplannen moeten bijsturen. Normaal zouden we een wandeling richting Bastei maken, maar dat kan nu dus niet. We beslissen het rustig aan te doen want het wordt steeds warmer. Op zo’n 5 minuutjes stappen van onze camping vinden we een retro-pretprak. Eentje van het soort dat je hier in België al lang niet meer kan vinden. We zien hoe de ogen van de kinderen oplichten en dat maakt ons als ouders gigantisch content. Ook de volgende dag zullen we uiteindelijk nog in dat pretpark belanden.

De overige dagen vullen we met het onder meer met bezoeken van Fort Königstein en het afvaren van de Elbe. Fort Königstein is één van de grootste versterkingen op een heuveltop in Europa en in één van de museums kunnen kinderen er zich zelfs verkleden. En als we de Bastei dan toch niet kunnen bezoeken, dan maar langs de Bastei varen met een roeibootje.

Onze camperplek: Campsite at the Treidlerweg
Gedetailleerd verslag: Königstein-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 3 à 4 nachten.

Leipzig

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanuit Königstein richting Leipzig. Daar gaan we een dagje hun zoo bezoeken. Het is één van de beroemste, oudste en modernste dierentuinen ter wereld met meer dan 850 diersoorten. De kinderen komen ogen tekort! Absoluut hoogtepunt blijken Pongoland, met z’n gorilla’s, chimpansees, bonobo’s en orang-oetans en Gondwanaland, de op één na grootste overdekte regenwoudhal ter wereld. Na ons bezoek aan de zoo rijden we een stukje uit Leipzig om te overnachten. In de omgeving vind je namelijk heel wat meren waaraan je kan kamperen, maar waar je dus ook allerhande watersportactiviteiten kan doen. De volgende dag gaan we dan ook kanovaren op het meer Markkleeberg met af en toe een stop aan een strandje om te kunnen plonzen in het water.

Omdat we de volgende dag al doorrijden naar het Harz-gebergte, kunnen we het centrum van Leipzig zelf niet bezoeken. Jammer maar tijdens een roadtrip moet je soms keuzes maken. Die avond genieten we wel nog van een boottochtje langs de kanalen van Leipzig. De combinatie van het water, de ondergaande zon en de prachtige industriële gebouwen maken er een fantastische ervaring van. We besluiten dan ook dat een citytrip Leipzig iets is dat we op onze bucketlist moeten zetten.

Onze camperplek: Seepark Auenhain
Gedetailleerd verslag: Leipzig-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 à 3 nachten

Het Harz – gebergte

Na de enorme hitte van de afgelopen dagen, zijn we klaar voor wat verkoeling. En waar vind je dat beter dan in een gebergte? We plannen dan ook een bezoekje aan de Bodetal in. De Bodetal is een 10 km lang ravijn dat deel uitmaakt van de Bode Vallei in het Harz – gebergte. Je kan er prachtige wandelingen maken maar onze kinderen zijn moe dus we besluiten gebruik te maken van de kabelbanen die je in Thale vindt. We maken een korte wandeling bovenaan het gebergte en worden zo getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de kloof. Je kan in Thale trouwens meerdere dagen vullen want hier vind je ook een dierenpark, een speel- en klimparcours bij Thale Erlebniswelt, heksengolf, … Wij kiezen echter voor de rust van onze camping, die grenst aan een natuurzwembad. Soms moet het echt niet meer zijn.

De volgende dag rijden we naar het HohneHof Nature Experience Center waar we een kindvriendelijke wandeling afstappen met spelletjes en opdrachten onderweg en genieten van overheerlijke honingwafels. In de namiddag bezoeken we de stad Wernigerode, aan de voet van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Het centrum bestaat uit voornamelijk vakwerkhuizen en dat zorgt voor een héél gezellige en gemoedelijke sfeer. Je komt vanzelf uit op een centraal plein waar je het prachtige stadhuis kan vinden, dat gerekend wordt tot één van de mooiste van Europa. Niet te skippen als je in de regio bent! De dag sluiten we opnieuw af aan het natuurzwembad net naast onze camping.

We gaan niet al te laat slapen want de volgende dag moeten we vroeg uit de veren. Er staat een bezoekje gepland aan de Titan RT, de langste hangbrug van Duitsland, en we willen daar als één van de eersten zijn. Zo komt het dat we al wandelend ontbijten, iets voor 9 u, en ik ontelbare keren ‘oh my god’ roep wanneer blijkt dat we ook effectief de allereerste zijn die de brug opgaan. De Titan RT is 483 meter lang en wiebelt een beetje als je erover stapt. Maar het is absoluut de moeite waard want het uitzicht over het dal en de Rappbodedam is spectaculair.

Onze camperplek: Camping at the Brocken
Gedetailleerd verslag: Harz-Gids
Aantal aanbevolen nachten: 3 à 4 nachten

Essen

De dagen vliegen voorbij en ondertussen zijn we alweer een heel stuk opgeschoven. We genieten van enkele dagen rustiger aan doen want als we dit stevige reistempo willen volhouden, is een pauze hier en daar wel mooi meegenomen. In Essen bezoeken we onder meer Villa Hügel en het Grugapark Essen. We halen ontbijt bij de beste bakker Bio Bakery Back Bord en spreken enkele dagen af met vrienden. Genieten van natuur, rust (nauw min of meer met kinderen) en lekkere barbecue.

Onze camperplek: KNAUS Campingpark Essen-Werden
Gedetailleerd verslag: Essen -Gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 à 3 nachten

Off we go, richting Hamburg

Na enkele dagen rust, trekken we het reistempo terug op. Vooraf reserveerde ik de overzetboot naar Sylt, wat betekent dat we zo’n 600 kilometer op enkele dagen tijd moeten afleggen. We kiezen Hamburg uit als centraal punt waarrond we nog enkele fijne uitstappen willen doen. Onderweg verblijven we veelal op boerderijen. Wildkamperen in Duitsland is not done maar op deze manier kom je toch op bijzondere plekjes.

Onze eerste stop op weg naar Hamburg ligt in Wilnsdorf. Daar maken we een stevige wandeling langs de Rothaarsteig van een 9-tal kilometer en genieten we verder vooral van het boerderijleven. Ik ontdek er dat mijn kinderen ware dierenvrienden zijn. Wanneer we er vertrekken vloeien er zelfs tranen omdat ze bij de diertjes willen blijven. Omdat ze een dagje stevige regenbuien uitgeven, besluiten we heel wat kilometers door te rijden richting Moisburg, net voor Hamburg. Daar bezoeken we onder meer de Heide Himmel Observatietoren en Buxtehude.

Om de veerboot richting Sylt niet te missen, slapen we één nachtje in Denemarken. Op de doorrit van Moisburg naar Rømø, stoppen we natuurlijk in Hamburg. We kuieren er een dagje door de stad, hebben een bijzondere frietervaring bij Frittenwerk en worden omver geblazen door de St. Pauli – Elbtunnel, ook wel Alter Elbtunnel genoemd. Deze dateert al van 1911 en is 450 meter lang. De tunnel brengt je rechtstreeks vanuit de haven naar het centrum van de stad en is enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Een ware beleving!

Onze camperplek: Heidehof & Weihnachtsbaumbetrieb
Gedetailleerd verslag: Route-Gids-richting Hamburg
Aantal aanbevolen nachten: 4 à 6 nachten

Het aards paradijs dat Sylt heet

Met kleine oogjes rijden we ons Sien op de veerboot. Het was een korte nacht en we zijn allen benieuwd wat we van onze bezoek aan het Waddeneiland Sylt mogen verwachten. Eerlijk is eerlijk, enkele dagen voordien twijfel ik zelf of we ons bezoek moeten laten doorgaan want de weersvoorspellingen zien er niet goed uit. Maar we zetten toch en uiteindelijk zal blijken dat we enkel af en toe een extra trui nodig hebben en de weergoden ons meer dan goed gezind zijn.

Bij aankomst in Sylt worden we direct omver geblazen door de natuurpracht. Hoe komt het dat niemand, op Duitsers na, deze plek kent? Van alle Waddeneilanden die ik al bezocht, is er geen enkel die direct zo een diepe indruk op me nalaat. Ik tuur met plezier door de raampjes van Sien en krijg meermaals kippenvel. Wat ben ik blij om hier te zijn! Uiteindelijk zullen onze dagen gevuld worden met het ontdekken van de meest bijzondere natuurplekjes en nog meer bijzondere plekken. De oh’s en ah’s op dit eiland zijn niet te tellen en op sommige momenten waan ik me zelfs in Mexico. Kristalhelder water, zandbanken en niemand om je heen. We zoeken regelmatig het water op en plonzen erop los. Ik maak dansjes op het strand en ben wederom dankbaar dat Sien ons naar al die mooie plekken brengt. En moest je eraan twijfelen, we nemen ook de tijd om te surfen want op Sylt is echt alles mogelijk.

Onze camperplek: Camping Rantum
Gedetailleerd verslag: Sylt – Gids
Aantal aanbevolen nachten: 4 à 6 nachten

Time to go home… of toch niet!

Na Sylt rijd je helemaal terug naar huis. Dat is een stevig tripje van meer dan 800 kilometer dus het kan interessant zijn om nog een tussenstop te maken. Wij besloten onze roadtrip met Sien na drie fantastische weken te beëindigen. Het werk roept en daarvoor heb ik stabiel en sterk internet nodig. Uiteindelijk zullen we nog een paar dagen in Berlijn belanden om die reden. Dus het is maar de vraag of het ooit tijd is om naar huis te gaan… 😉

De praktische kant van de zaak

Met ons Sien reisden we iets meer dan drie weken rond. In tegenstelling tot vorig jaar was er een plan maar nog niet alles werd vooraf gereserveerd. Duitsland is op dat vlak een zaligheid want je vind altijd nog wel een plekje om te slapen via platformen zoals Roadsurfer, Campspace, Parknsleep en de traditionele campingsites. Enkel voor Sylt kan je beter vooraf reserveren. De kinderen vonden de voorspelbaarheid van waar we naartoe gingen wel tof en dat nam voor hen, en dus voor ons, een hoop stress weg. Min of meer een route bepalen en wat zaken vastleggen kan ik dus alleen maar aanraden. Prijzen van camperplekken variëren van €10/nacht tot €60/nacht.

Het vooraf bepalen van een route, maakte wel dat ik me wat liet gaan in de te bezoeken highlights. De wanderlust nam het soms iet wat van mij over dus ik noteer voor mezelf voor volgende edities: ga op zoek naar de gulden middenweg van gepland versus go with the flow en traag reizen. Deze route is bijgevolg fantastisch maar voeg er af en toe een rustdag aan toe of splits de route op in twee vakanties.

Nu we het toch over die route hebben: ik maak niet altijd de meest logische keuzes wat leidt tot extra kilometers. Maar we want it all en daarvoor doe ik al eens gekke dingen. We vonden het erg fijn om middenin onze reis met vrienden af te spreken, maar dat betekende ook dat Sylt terug wat meer uit onze route lag. Roadtrippen, ‘t zal altijd een beetje geven en nemen zijn, denk ik dan.

Ik blijf nog steeds bij mijn standpunt dat je je busje best niet te vol propt. Wij hadden maar twee kleine bakjes speelgoed mee, en dat bestond dan nog vooral uit knutselgerief. Speelgoed heeft mijn bende dan ook niet gemist. Bovendien zijn er in Duitsland overal speelmogelijkheden. Tijdens een roadtrip met een busje, vallen vlekken op kleren trouwens ook niet zo snel op en je kijkt al die tijd (bijna) niet in een spiegel. Dus laat die berg kleren ook maar thuis!

Roadtrippen in Duitsland betekent ook dat je bijna overal toegang hebt tot mobiel internet. Op uitstap, middenin natuurgebied natuurlijk niet, maar elders altijd toegang tot het internet. Zelfs heel vaak in 5G-vorm. Een offline kaart is dus niet noodzakelijk al helpt het wel om data te besparen. Wat ik trouwens erg handig vond tijdens deze trip was alle highlights aanduiden op Google Maps. Zo zag ik telkens in één oogopslag wat er dichtbij was en de moeite waard om te bezoeken.

Verder deel ik nog een aantal praktische tips om het reizen in Duitsland met kinderen ter plekke makkelijker te maken:

  • Zorg voor voldoende cash geld want nog niet overal in Duitsland kan je met de kaart (of met Maestro/Kredietkaart) betalen.
  • In Duitsland kan je niet verwachten dat ze Engels spreken. Op héél veel plekken red je je enkel met Duits. Schrikt je dat af? Geen nood, je hebt overal mobiele data dus Google Translate fixt dat voor je. Durf echter ook vragen aan Duitsers om wat trager te spreken want héél veel taal is herkenbaar. En als je op z’n Jean-Marie-Pfaff’s terugspreekt, dan verstaan ze je meestal ook.
  • Je vindt in Duitsland overal eten. Er zijn heel wat restaurants maar ook kei veel supermarkten. Denk er wel aan dat zondag rustdag is en je dit heel letterlijk mag nemen. In veel dorpen en steden vind je dan helemaal geen geopende winkels.
  • Een gewaarschuwd vrouw/man is er twee waard: in Duitsland staan héél véél flitspalen.
  • Begin vroeg aan je dagen wanner je toeristische plekken bezoekt. Hoewel veel plekken niet gekend zijn buiten Duitsland, zijn ze dat voor de inwoners wel. Wil je dus in alle rust genieten van de meest bijzondere plekken? Ga dan vroeg.
  • Kinderen betalen niet overal toegang en indien ze dit wel moeten doen vaak aan verminderde prijs. Slechts in enkele gevallen moesten we voor alle 4 de kindjes betalen maar meestal bleef het beperkt tot een gereduceerd tarief voor Axelle en Baptiste. Ook verschillende keren werden onze kleintjes niet aangerekend toen we genoten van een ontbijtbuffet op de camping.
  • Dat gezegd zijnde: Duitsland is super kindvriendelijk. Ze zien je graag komen, op restaurant vind je bijna altijd een kindermenu, je komt vaak speelpleintjes tegen en niemand kijkt je raar aan als je ergens met kinderen verschijnt, ook niet ‘s avonds op restaurant

In de komende weken vul ik deze blogpost nog aan met tips per regio. Kom dus zeker nog eens terug lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Ik vond het heerlijk om jullie avonturen deze zomer op Instagram te volgen. En heb meteen Duitsland toegevoegd aan ons lijstje met mogelijke vakantiebestemmingen. Dus top dat er ook blogposts van komen 🙂